Franciaország is betiltja a mobiltelefonok használatát az iskolákban

A francia kormány pénteken bejelentette, hogy legkésőbb az új tanév kezdetéig, 2025-ig tervezi bevezetni a "digitális szünetet", azaz a mobiltelefonok használatának teljes tilalmát az általános és a középiskolákban.

Franciaország is betiltja a mobiltelefonok használatát az iskolákban

"Szerintem ez nemzeti vészhelyzet. Fiataljaink egészségéről beszélünk, ez egy olyan feladat, amelyben nem vallhatunk kudarcot" - mondta Alexandre Portier, az oktatási feladatokért felelős miniszteri megbízott a CNews hírtelevízió és az Europe 1 rádió közös műsorában. "Azok, akik tesztelték a tilalmat, jó visszajelzést adtak nekünk", s "ez lehetővé teszi, hogy a fiatalok teljes mértékben bevonódjanak az oktatási időbe" - hangsúlyozta a kormánytag.

Véleménye szerint azért van szükség a tiltásra, mert "nem lehet sikereket elérni az oktatásban (...), ha nem sikerül olyan iskolai légkört teremteni, amelyet teljes mértékben a tanulásnak szentelünk".

Az idei tanév szeptemberi kezdete óta az Emmanuel Macron elnök által létrehozott "képernyőbizottság" ajánlásait követve Franciaországban mintegy 180 középiskola kísérletezik a "digitális szünettel", azaz a mobiltelefonok teljes betiltásával. Minden iskola maga határozza meg a kísérlet gyakorlati megvalósításának módját.

Egyes középiskolákban például a diákok dobozokban vagy szekrényekben hagyják a telefonjaikat, és a tanítás végén kapják vissza őket.

Az előző oktatási miniszter, Nicole Belloubet már a tanév kezdete előtt jelezte, hogy az általános bevezetést 2025 januárjára tervezik. Azóta utódja, Anne Genetet október elején amellett érvelt, hogy az iskolaigazgatóknak valamilyen döntési autonómiát kellene hagyni ezen a téren.

Franciaországban 2018 óta törvény tiltja a mobiltelefonok használatát az óvodákban, az általános és a középiskolákban. De a telefon a tanulóknál lehet a táskájukban, ha ki van kapcsolva, és el van rakva.

Az új tárcavezető viszont úgy véli, hogy "van egy törvényünk, amelyet már hat éve elfogadtak, és politikai akarat hiányában még mindig nem hajtották végre", mert "mert féltünk végigmenni az úton".

1 dolláros SHIB, 5 dolláros XRP, 10 dolláros DOGEN: Merész árjóslatok 2025-re egy neves kriptoelemzőtől

Egy ismert kriptoelemző meglepő előrejelzéseket tett a 2025-ös évre, jelentős áremelkedést jósolva bizonyos digitális érmék számára. Ezek a merész jóslatok arra utalnak, hogy a SHIB, az XRP és a DOGEN jelentős növekedést érhet el. A váratlan előrejelzések felkeltették a kriptovaluta közösség figyelmét, vitát generálva.
2024. 10. 26. 16:00
Megosztás:

Ez a 0,035 dolláros mesterséges intelligencia token 9000%-os növekedést érhet el egy Avalanche kereskedő szerint, aki 35 millió dollárt keresett a Chainlinken.

Egy elismert kereskedő, aki a Chainlinken elért millióiról híres, most egy új, mindössze 0,035 dolláros árú AI tokenre irányítja a figyelmet. A kereskedő 9000%-os növekedést jósol ennek a tokennek, ami felkeltette a kriptovilág érdeklődését. Egy ilyen alacsony árú eszközből származó jelentős megtérülés lehetősége nagy izgalmat kelt a befektetők körében.
2024. 10. 26. 15:00
Megosztás:

Románia lett az Európai Unió legnagyobb gáztermelője

Románia volt 2024 második negyedévében az Európai Unió legnagyobb gáztermelője – derül ki az Európai Unió legfrissebb gázpiaci jelentéséből.
2024. 10. 26. 12:00
Megosztás:

Két hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába sorolta Magyarországot

Jutott egy jó hír a hétvégére is: az elmúlt négy napban, két hitelminősítő is mérte a magyar gazdaságot: előbb egy japán hitelminősítő, most pedig a Standard & Poor's állapította meg, hogy Magyarország befektetésre minősített kategóriában van - mondta Varga Mihály Facebook posztjában, amelyet pénteken este tett közzé.
2024. 10. 26. 11:00
Megosztás:

Magas a hazai foglalkoztatottság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 szeptemberében mintegy 4 millió 699 ezer főt ért el a foglalkoztatottak száma - emelte ki pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 10. 26. 10:00
Megosztás:

Wrapped Ethereum (wETH) jelentése - Az Ethereum tokenizált formája

Mi az a Wrapped Ethereum (wETH)? Mit jelent a Wrapped Ether (wETH) fogalom a kriptovaluta piacokon és mire jó az Ethereum, ha be van csomagolva?
2024. 10. 26. 09:00
Megosztás:

Nagy Márton Bosznia-Hercegovina miniszterelnök-helyettesével, Vojin Mijatović-csal tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Vojin Mijatović fejlesztési, vállalkozási és iparügyi minisztert, Bosznia-Hercegovina miniszterelnök-helyettesét. A találkozón a felek az aktuális gazdasági folyamatok mellett áttekintették a két ország közötti gazdasági és pénzügyi kapcsolatokat, valamint ezek elmélyítésének lehetőségeit.
2024. 10. 26. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton a jogszabályok betartására és a SZÉP kártya elfogadásának biztosítására kérte a Bookingot

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta Katerina Shearer-t, a Booking.com Közép- és Kelet-Európai régió kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét. Az egyeztetésen áttekintésre került a hazai szálláshelyfoglalás és turizmus aktuális helyzete. Megállapításra kertült, hogy a magyar turizmus teljesítménye rendületlenül erősödik: az év első nyolc hónapjában 5,5 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma, így 2024-ben is rekord évet zárhat az ágazat. Leszögezték, hogy a turizmus dinamikus növekedésének fenntartása közös érdek.
2024. 10. 26. 07:00
Megosztás:

Rekord szinten a Balaton hajózása - Ön utazott már?

Minden korábbinál sikeresebb nyári forgalmat követően, mintegy 20 százalékos utasszám növekedéssel zárja az október 23-ig tartó 178. személyhajózási szezont a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 26. 06:00
Megosztás:

Fény derülhet a kínai gazdaságélénkítés részleteire

A kínai parlament november 4. és 8. között ülésezik, ahol a várakozások szerint részleteket jelentenek be a gazdaságélénkítést támogató költségvetési intézkedésekkel kapcsolatban.
2024. 10. 26. 05:00
Megosztás:

Rekord szinten a Balaton hajózása - Ön utazott már?

A minden korábbinál sikeresebb nyári forgalmat követően 2 millió 200 ezer utassal, közel 20 százalékos utasszám növekedéssel zárja az október 23-ig tartó 178. személyhajózási szezont a BAHART. A hazánkban tapasztalható turisztikai konjunktúrát jól mutatja, hogy a személyhajók 857 ezer utast szállítottak, amely az előző évi rekord eredményt is 19%-kal haladja meg. A kompok fedélzetén pedig 1 millió 380 ezer utazót köszönthettek ez idáig, ami mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. Az év végéig pedig várhatóan a 2023. évi 1,4 milliós rekord is megdőlhet majd.
2024. 10. 26. 04:00
Megosztás:

Micsoda?! A nyugdíjasnak kell bizonyítania, hogy él! Ha nem bizonyítja, nem kap nyugdíjat!

Felmerülhet a jogos kérdés bármelyik ország intézményében: miért kellene nyugdíjat folyósítani egy olyan személy után, aki már elhunyt? És aki él? De vajon kinek a feladata igazolni, hogy a nyugdíjas életben van? Az érintett nyugdíjasnak, vagy a nyugdíjfolyósítónak? Ennek az érdekes kérdésnek jártunk utána.
2024. 10. 26. 03:00
Megosztás:

Sárga csekkel ne menjen többet a Postára!

Már 2024 április 1-től minden magyarországi fogyasztónak és vállalkozásnak lehetősége van fizetési kérelmet elfogadva, arra válaszul pedig azonnali fizetéssel teljesíteni tranzakcióit, ám erről sokaknak még nincs tudomása. Feleslegesen állunk tehát sorba a Postán, mert van helyette más. Hogyan működik? (Ha nincs kedved végigolvasni a cikket, ne bánkódj! A cikk alján videóban is megnézheted, ha azt jobban szereted.)
2024. 10. 26. 02:00
Megosztás:

Megszólalt az új lottómilliárdos – „Nyugdíjasoknak adom a pénz felét”

Kihúzták az Ötöslottó 42. heti nyerőszámait, és a telitalálatos szelvénnyel rendelkező szerencsés játékos minden idők legnagyobb magyarországi lottónyereményét, 6 613 905 020 forintot vihetett haza. Mire költi egy lottónyertes a hirtelen jött pénzt?
2024. 10. 26. 01:00
Megosztás:

Trump elhozza a Bitcoin kánaánt? Itt van 5 kriptó, amely nagyot mehet

Alig több mint egy hét van hátra az amerikai elnökválasztásig, Trump győzelme pedig kifejezetten jót tehetne a kriptovalutáknak. Trump híres arról, hogy nem szereti a szabályozásokat, ezek lazítása pedig felpörgethetné a kripto szektor fejlődését is. Emellett sokan, akik nem bíznak a hagyományos pénzügyi rendszerben – ami Trump híveire is jellemző –, inkább a decentralizált megoldások, például a kriptovaluták mellett teszik le a voksukat.
2024. 10. 26. 00:01
Megosztás:

SSL és HTTPS – fontos tudnivalók

Ma már az adatbiztonság központi téma, ezért nem érdemes halogatni a https átállást. A segítségével a honlap biztonságosan tud kommunikálni. A cikkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a témával kapcsolatban.
2024. 10. 25. 23:00
Megosztás:

Lépj be most, vagy örökre bánni fogod! A novemberre őrült 10.000-szeres nyereséget ígérő 4 legjobb altcoin!

A kriptovilágban a lehetőségek gyorsan tovaszállnak. Idén novemberben négy altcoin áll készen arra, hogy robbanásszerű növekedést érjen el. Ha kimaradsz, könnyen lemaradhatsz az életedet megváltoztató nyereségről. Ebben a cikkben felfedezheted, mely érmék készülnek hihetetlen, akár 10.000-szeres növekedésre.
2024. 10. 25. 22:00
Megosztás:

Milyen álláslehetőségek várnak bennünket az egészségügyi szektorban?

Az egészségügy területén jellemzően mindig van munkaerő-felvétel, ennek az oka az utóbbi évtizedben drasztikusan csökkent munkavállalók száma és az egészségügy folyamatos leterheltsége.
2024. 10. 25. 21:30
Megosztás:

Altcoinok várhatóan 400%-kal túlteljesítik a Bitcoint áprilisban – Utolsó lehetőség a 40-szeres nyereségre

Április fordulópont lehet a kriptovaluták világában. Néhány alternatív digitális érme várhatóan drámai emelkedés előtt áll, ami jelentősen felülmúlhatja a Bitcoin növekedését. Ezek a kevésbé ismert tokenek akár 40-szeres hozamot is nyújthatnak, így ez lehet az utolsó esély arra, hogy felfedezzük ezeket az ígéretes eszközöket, mielőtt esetleg az egekbe szöknének.
2024. 10. 25. 21:00
Megosztás:

Miért tesz fel mindent a Dogenre ez a veterán Solana kereskedő, figyelmen kívül hagyva a POPCAT-et és a MEW-t?

Egy tapasztalt, mély Solana-kapcsolatokkal rendelkező kereskedő merész lépést tett, amikor teljesen elkötelezte magát egy feltörekvő digitális eszköz mellett, figyelmen kívül hagyva más népszerű tokeneket. Ez a váratlan stratégia felkeltette a kriptoközösség érdeklődését. Mi vezérli ezt a magabiztos váltást, és melyek azok az érmék, amelyek jelentős növekedés előtt állnak? Fedezzük fel a döntés mögött rejlő részleteket.
2024. 10. 25. 20:00
Megosztás: