Friss kutatás: A magyarok többsége csökkentette otthona hőmérsékletét a téli időszakban

A magyar háztartások több mint fele rendelkezik már klímaberendezéssel, de a legtöbben a készülékeket csak hűtésre használják. Egy friss kutatásból az is kiderült, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli időszakban a megkérdezettek csaknem kétharmada csökkentette otthonában a hőmérsékletet.

Friss kutatás: A magyarok többsége csökkentette otthona hőmérsékletét a téli időszakban

Összesen 2270-en töltötték ki a Wagner Solar energiahatékonysággal és klímákkal kapcsolatos kutatását. A felmérés szerint a magyar háztartások csaknem 60 százaléka rendelkezik már klímaberendezéssel (2.ábra), de a legtöbben a készülékeket csak hűtésre használják, pedig tisztában vannak azzal, hogy a készülék fűtésre is alkalmas.

A válaszadók egy 1-től 10-ig terjedő skálán 6.35-re értékelték (1.ábra), hogy mennyire elfogadható a fűtési számlájuk. Eközben a megemelkedett rezsiköltségek miatt a téli időszakban a megkérdezettek csaknem kétharmada csökkentette otthonában a hőmérsékletet. (6. ábra) Pedig korszerű, fűtésre optimalizált klímaberendezéssel, akár -15 Celsius fokig is kedvezőbb áron lehet fűteni, mint a legmodernebb kondenzációs kazánokkal a lakosság számára támogatott, 1.729 m3/év gázmennyiséget meghaladva.

„Még mindig tartja magát az a rossz beidegződés, hogy a klímaberendezések használatával az egekbe szöknek a villamosenergia számlák és a klímára nem úgy gondolnak az emberek, mint egy nagyon is takarékos fűtési megoldásra” – hangsúlyozza a cég gépészeti üzletágvezetője. Házi Péter hozzátette: továbbra is benne van a köztudatban az a nem inverteres, nem gazdaságos készülékek időszakából származó szokás, hogy a berendezést csak hűtésre alkalmazzák, de azt is csak akkor, ha már nagyon nem bírják a meleget.

Tévhitek helyett

A modern berendezések ezzel szemben kifejezetten energiatakarékosak, használatkor nagyon kis teljesítményt vesznek fel, keveset fogyasztanak ahhoz képest amennyi fűtési/hűtési energiát előállítanak. A készülékeket a korábbiakkal ellentétben kifejezetten környezetbarát anyagokból gyártják, így azok a teljes életciklusuk alatt környezetbarátnak tekinthetők.

„Hosszú éveken át élt az a berögződés, hogy a gáz olcsó, a villamosenergia drága” – fogalmazott a Wagner Solar gépészeti üzletágvezetője. „Sok emberhez még nem jutott el az az információ, hogy sokkal takarékosabban tud fűteni klímával, mint például a gázkazán bekapcsolásával” – tette hozzá.

Házi Péter ismertetése szerint fűtésre optimalizált, H tarifával (fűtési időszakban alkalmazható kedvezményes tarifa hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz) üzemelő klímával egy teljes fűtési idényt tekintve, átlagosan kedvezőbb áron fűthetünk, mint egy kondenzációs kazánnal, még a kedvezményes lakossági sávban lévő, rezsicsökkentett gázár mellett is. Normál tarifával a fűtési idényben -7 Celsius fokig harmad annyi áron fűt egy korszerű klíma, mint egy kondenzációs kazán, nem támogatott lakossági gázárral.

Ne engedjük kiszökni a hőt!

Nem beszélhetünk energetikáról a hőszigetelés és a megfelelő nyílászárók megléte nélkül.
„A fűtéskorszerűsítést akkor érdemes elvégezni, ha megoldott, hogy a hőt nem engedjük kiszökni a házból” – hangsúlyozta a szakértő. Házi Péter szerint az új Otthonfelújítási programot is érdemes lehet majd igénybe venni erre a célra, hiszen várhatóan annak fontos eleme lesz a hőszigetelés, a nyílászáró csere és a fűtéskorszerűsítés. „A rosszul szigetelt falakon és korszerűtlen ablakokon keresztül nagyon nagy hőt ad le az ingatlan, hűlnek ezek a felületek, nem lesz jó hőérzet, de egy jól szigetelt, modern ingatlan esetében klímával is nagyon jó hőérzetet tudunk biztosítani, mert nem hűlnek át annyira a falak” – tette hozzá a gépészeti üzletágvezető.

Fontos, hogy először csökkentsük az épület teljes energiafelhasználását és utána gondolkodjunk abban, hogy milyen gazdaságos fűtőberendezést telepítünk!

Karbantartás!

A Wagner Solar kutatásából az is kiderült, hogy bőven 10 évesnél idősebb klímák üzemelnek sok otthonban.(4.ábra) A szakértő szerint általánosságban elmondható, hogy egy 6 évesnél régebbi berendezés, már annyival rosszabb hatékonysággal hűt-fűt, mint a modern készülékek, hogy nincs értelme várni a cserével. „Az új, megbízható készülékek már nagyságrendekkel hatékonyabbak, akár egy szezon alatt megtérülhet a beruházás” – hangsúlyozta Házi Péter.

A gépészeti üzletágvezető a felmérés eredményei közül kiemelte, hogy a válaszadók 70 százaléka minden évben takaríttatja a klímaberendezését (7.ábra). A fennmaradó 30 százalék egy része kétévente foglalkozik ezzel, mások egyáltalán nem. A szakértő ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte, hogy elsősorban egészségügyi, de az élettartam és a hatékonyság szempontjából is elengedhetetlen a klímaberendezések éves karbantartása.

Hogyan telepítsünk klímát?

„A barkácsáruházakban kapható klímaberendezések műszaki tartalomban nem jelentik a csúcskategóriát” – hívta fel a figyelmet a szakértő. „Általában nagyon kedvező árú termékekről beszélünk, amelyek műszaki megoldásban nem veszik fel a versenyt a piacvezető gyártók minőségével.”

Az Azuri Supra klímákat forgalmazó Wagner Solar szakértője kiemelte, hogy ha a vásárlók fűtésre is szeretnék használni az új készüléket, akkor jelentős üzemidőről van szó. „Az áruházi termékek és egy megbízható gyártó berendezései között olyan nagy a különbség, hogy egy-két fűtési szezon alatt megtérül az árkülönbség. Ezek az olcsó berendezések rossz energiahatékonyságúak, ami azt is jelenti, hogy nagyjából a 3. fűtési szezontól már ráfizetés ezek használata” – tette hozzá.

A profi cégek szaktanácsadással, méretezéssel, a felhasználói szokások figyelembevételével telepítik a rendszereket, emellett meghibásodás esetén a klímaberendezés szervizelését is elvégzik és beszerzik a szükséges alkatrészeket, a garanciális időn belül díjmentesen. Ha a tőlük vásárolt és a szakembereikkel telepített készülékeknél esetlegesen probléma jelentkezik, lebonyolítják a gyártóval a garancia érvényesítését, ami legtöbb esetben alkatrészt vagy csere készüléket jelent.

A gyermekek immunrendszerének erősítése a megelőzés szempontjából is fontos

Ha betegség ér el minket, az megviseli a szervezetünket, de akár a lelkiállapotunkat is. Nem is beszélve arról, ha gyermekeinket éri el valamilyen kórság. Ráadásul ez sokba is kerülhet nekünk anyagilag is.
2024. 07. 23. 11:30
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.
2024. 07. 23. 11:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak a vezető európai tőzsdék

Vegyesen kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 07. 23. 10:00
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 23. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 23. 08:00
Megosztás:

Egy Mesterséges Intelligencia kriptó token megrázza a piacot, és lehagyja a Donald Trump által inspirálta Solana mémérméket

Ahogy közelednek az amerikai elnökválasztások, a Trump alapján készült Solana mémérmék nemrégiben nagy figyelmet kaptak; azonban egy hirtelen érkező új szereplő, egy AI kriptodeviza, felkavarta a piacot egy új koncepcióval.
2024. 07. 23. 07:30
Megosztás:

Befektetés Chainlinkbe vagy Ripple XRP-be? Navigálj a kriptopiacon a WW3 Shiba emelkedését meglovagolva!

Miközben az olyan bevált szereplők, mint a Chainlink (LINK) és a Ripple (XRP) népszerű választások, az új mém érme a <a href="https://ww3shiba.com/" target="_blank">WW3 Shiba</a>, amely egy play-to-earn modellben működik, jelentős érdeklődést kelt.
2024. 07. 23. 07:00
Megosztás:

Az OXO Technologies Holding több lépésben felvásárolja és beolvasztja a 3TS Capitalt

Elvi megállapodást írt alá az OXO Technologies Holding és a 3TS Capital Partner, melynek értelmében az OXO Technologies több lépésben többségi tulajdont szerez a 3TS Capital Partnerben, majd a fennmaradó részesedések apportálásával a tulajdonosok egyesítik a két cégcsoportot. A tranzakció eredményeként a régió egyik piacvezető kockázati- és magántőke befektető csoportja jöhet létre.
2024. 07. 23. 06:00
Megosztás:

Ezért éri meg a pénztárcánknak, ha intelligens otthont alakítunk ki

Az intelligens otthon rendszerek népszerűsége az elmúlt években folyamatosan növekszik a technológiai fejlődésnek és a fogyasztói igények változásának köszönhetően. Egyik legnagyobb előnyük azonban, hogy a kényelem és a biztonság mellett egy energiahatékonyabb háztartás vezetését teszik lehetővé, ami azt is jelenti, hogy jelentős megtakarításokat is eredményezhetnek az energiaszámlákon.
2024. 07. 23. 05:00
Megosztás:

Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 07. 23. 04:00
Megosztás:

Már 25 éve támogatja a növényvédelmet a nyírségi agrovállalat

25. születésnapját ünnepli idén a Nyír-Chem Kft., a Szabolcs Szatmár-Bereg vármegyei és környéki gazdálkodók megbízható szakmai partnere. A vállalat mezőgazdasági szakáruházzal, szaktanácsadással, különleges szolgáltatásokkal és egyedülálló kínálattal is a minőségi növényvédelem éllovasa a környéken.
2024. 07. 23. 03:00
Megosztás:

Mennyit keres most egy fizikai munkás? Átlag órabérek Magyarországon 2024

Az idei második negyedévben 2104 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez a szint 13,5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1853 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban is intenzív maradt a bérek emelkedése: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 második negyedévéhez képest 10,7 százalékos bérnövekedést tapasztalt.
2024. 07. 23. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjasok több WC-papírt fogyasztanak - mi ennek az oka?

A háztartási cikkek fogyasztása sokféle tényezőtől függ, és a WC-papír sem kivétel ez alól. Érdekes megfigyelés, hogy a nyugdíjas korosztály gyakran több WC-papírt használ, mint a fiatalabb generációk. Ennek több oka is lehet, amelyek biológiai, életmódbeli és szokásbeli tényezőkre vezethetők vissza.
2024. 07. 23. 01:30
Megosztás:

Zavarnak a legyek? Így tartsd távol őket egy egyszerű módszerrel!

A nyár beköszöntével nemcsak a jó idő és a hosszú nappalok érkeznek meg, hanem sajnos a legyek is. Ezek az apró, de annál idegesítőbb rovarok mindenhol ott vannak: az ételben, az italban, a konyhapulton és még az arcunk körül is zümmögnek. Nem csak zavaróak, de számos betegséget is terjeszthetnek, így érdemes hatékonyan védekezni ellenük. Szerencsére léteznek egyszerű, olcsó és természetes módszerek, amelyek segítségével távol tarthatjuk őket otthonunktól. Mutatjuk hogyan!
2024. 07. 23. 01:00
Megosztás:

Új kripto lép tőzsdére – még van lehetőséged olcsón vásárolni

A közelmúltban tapasztalt piaci visszaesés ellenére néhány mém érme gyarapodni tudott, ami a befektetők érdeklődését is felkeltette.
2024. 07. 23. 00:01
Megosztás:

A Minotaurus ($MTAUR) előértékesítés teljes lendületben a piaci kihívások ellenére

A kriptopiac jelentős kihívásokkal néz szembe, a JPMorgan elemzői kétségbe vonják a közelmúltbeli korrekció fenntarthatóságát.
2024. 07. 22. 23:00
Megosztás:

Az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány és nőtt az államadósság az idei első negyedévben

Az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a GDP-arányos államháztartási hiány az idei első negyedévben az tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, míg az államadósság aránya mindkét körben nőtt - közölte az EU statisztikai hivatala, az Eurostat nem végleges adatként hétfőn.
2024. 07. 22. 22:00
Megosztás:

Hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet – új szabályok a termékek fenntarthatóságának növeléséért

Július 18-án hatályba lépett az Ecodesign Keretrendelet az Európai Unióban, lehetővé téve azon kötelező környezetvédelmi szempontok előírását, amelyeket az uniós piacra kerülő termékek tervezésekor figyelembe kell venni. A Keretrendelet célja, hogy lényegesen javítsa az uniós piacon forgalmazott termékek körforgásos jellegét, energiahatékonyságát és más fenntarthatósági tulajdonságait. Dránovits Dóra és Horváth Fanny, a DLA Piper Hungary szakértői összefoglalták a rendelet főbb intézkedéseit.
2024. 07. 22. 21:00
Megosztás:

Az SZTE frissdiplomása bekerült az Európai Űrügynökség (ESA) különleges programjába

Antal Levente 1 hónapot tölthet el Belgiumban a „CubeSat Summer School" program keretein belül, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) munkatársai és külső szakértők előadások és gyakorlati tevékenységek széles skáláját tartják majd a több mint 20 országból érkező egyetemisták elit csoportjának.
2024. 07. 22. 20:00
Megosztás:

Ötből négy magyar diák megfelelő pénzügyi alapműveltséggel rendelkezik

Csaknem minden harmadik magyar diák kifejezetten magas pénzügyi műveltséggel, a hazai tanulók 81,7 százaléka a társadalmi szempontból elvárható vagy annál magasabb szintű pénzügyi képességekkel rendelkezik - ez derült ki az Oktatási Hivatal és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészült a 2022-es PISA vizsgálat pénzügyi műveltség mérésének magyar jelentéséből. A magyar diákok által elért átlagpontszám 492, amely meghaladja a mérésben részt vevő 20 ország 475 pontos átlagát.
2024. 07. 22. 19:00
Megosztás: