Furcsa ez a tőzsde: rossz hírek jönnek, mégis emelkedés van - Hogy is van ez?

Nagyon furcsa dolgok történnek mostanában. Miközben szállingóznak a rossz adatok, a piac úgy viselkedik, mint egy óvatos kiscsikó. Nem a vad fajtából, de azért mégiscsak csikó. A világból alapvetően negatív hírek jönnek a gazdasági konjunktúrát illetően, de a piacok az elmúlt időszakban mégis araszolgattak fölfelé.

Furcsa ez a tőzsde: rossz hírek jönnek, mégis emelkedés van - Hogy is van ez?

Hogy milyen negatív hírek? Például a minap közzétett német ipari rendelésállomány mutatott továbbra is visszaesést. Vagy a ma publikált ipari termelés (-5,8 év per év) volt cirka három éves mélyponton. S akkor az elmúlt hetekben megjelent feldolgozóipari menedzser indexekről ne is beszéljünk. A főbb gazdasági régiókban szinte mindegyik 50 alá bukott, ami zsugorodást jelent.

Szóval miközben a gazdaságból alapvetően negatív üzenetek jönnek, a tőzsdék alapvetően jól vannak. Ebben az is szerepet játszik, hogy vannak piacok, amelyek kifejezetten olcsónak mondhatók. Ilyen például a lengyel, a cseh vagy éppen a magyar piac. 

Hiszen a jövő évi várható eredményekkel számított P/E értékek a 18 éves átlag alatt, 5 és 8-as értékek között helyezkednek el. Ugyanakkor míg a DAX az átlag környékén van, addig például az S&P500 vagy éppen a Nasdaq az átlagos értékeltség fölött. Az is igaz, hogy most jóval olcsóbbak ezek a nagy indexek is, mint a 2021 év végén mért csúcsok idején.

A relatíve jó teljesítmény annak tudható be, hogy a jegybanki szigorítások ellenére továbbra is magas a likviditás ezekben a gazdaságokban. Magas a készpénzmennyiség. 

Pl. az USA-ban egy éve volt csúcson az M2 pénzmennyiség 21.700 dolláros értékkel, ami mostanra 20.660 környékére csökkent, de még mindig jóval több, mint a járvány előtti 15.500 dollár körüli érték. 

Ugyanez az Eurózónában így néz ki: járvány előtt 13.500 milliárd euró; csúcson 17.300; most 16.500. Itthon pedig: járvány előtt 28.500 milliárd; csúcson 42.000 milliárd; most pedig 40.400 milliárd körül.

Vagyis van elég pénz átnézni a lejtőn, s a lankás emelkedőkre fókuszálni, és elkezdeni beárazni a szép új jövőt. Ha az eljön, az év vége felé, akkor még mindig lesz tér az emelkedésre a legtöbb esetben, hiszen elég sok részvény tűnik olcsónak. Ha pedig nem jön el, akkor pedig komolyabb esés is következhet. 

Ezért látjuk azt, hogy néhány nagyobb ház vészjósló üzeneteket küld a piacok várható teljesítményével kapcsolatban az ügyfeleiknek. Mindenesetre elégé furcsa, hogy a további lanyhulás jegyében az OPEC+ hiába vágja az olajkitermelést, az olaj ára esik, ugyanakkor a részvényindexek komoly szinteket törnek át, vagy éppen csúcsokat ostromolnak (lásd: DAX nem olyan rég).

Akkor most mi várható, mit tegyünk? 

Azt látjuk, hogy számos olcsó (és számos drága) részvény van a piacokon. Ezért vannak jó vételi lehetőségek, de nem feltétlenül azokat veszik meg a befektetők, hanem inkább az esetleg drága sztorikat (MI-kapcsolt). 

Ugyanakkor hiszünk mi is abban, hogy bár még tart a lejtmenet, de hónapokon belül jöhet a fordulat. Ezért az olcsó részvények óvatos gyűjtögetése indokolt lehet. Viszont a gazdasági fordulat első jeleire valószínűleg a mostani lanyhának mondható kereskedés is felpöröghet, s eljöhet az igazi bika piac. Talán ez néhány hónapon belül be is következik. (forrás: ERSTE Investment)

Zuhanás a kőolaj piacán, a piac jövőre visszatérhet a túlkínálathoz?

A kőolaj ára jelentősen esett tegnap, a főbb kőolajfajták több mint 2 dollárt veszítették értékükből.
2023. 10. 03. 14:30
Megosztás:

2 befektetés, amivel a legjobban biztosíthatod a családod jövőjét

Az Allianz legutóbbi kutatása[1] szerint a gyermekvállalás a legmeghatározóbb, sorsfordító esemény az életünkben. Egy gyermek felnevelése egyre többe kerül, – a KSH egy főre jutó éves kiadási adatai alapján a gyermek 18 éves koráig legalább 18 millió forintba. Ezért már a családtervezéskor érdemes elkezdeni a felkészülést a várható kiadásokra és a váratlan eseményekre. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak erre!
2023. 10. 03. 14:00
Megosztás:

A Nike a legértékesebb ruházati márka a Brand Finance szerint

A Nike Inc. amerikai sportszergyártó lett a legértékesebb márka a világon a ruházati cikkek és kiegészítők kategóriájában a brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat összegzése szerint.
2023. 10. 03. 13:30
Megosztás:

Az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezetésével a múlt heti találkozó után ismételten tárgyaló asztalhoz ült a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) és a bankszövetség.
2023. 10. 03. 13:00
Megosztás:

Jó hírek jöttek az EU-s pénzek folyósításáról - erősödik a forint

Úgy tűnik, hogy számos kérdés megoldódni látszik. A Financial Times-nak nyilatkozó három EU-s tisztviselő is úgy véli, hogy ha Magyarország megfelelő válaszokat ad a feltett kérdésekre a jogállamiság kapcsán, akkor már november előtt dönthetnek a 13 milliárd eurónyi kohéziós alapok folyósításáról.
2023. 10. 03. 12:30
Megosztás:

A GDP-arányos hiány 6,3 százalékos volt az első fél évben

Előzetes adatok szerint 2296 milliárd forint, a GDP 6,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2023. első féléves hiánya.
2023. 10. 03. 12:00
Megosztás:

A KIA zsolnai gyára háromszáznegyvenezer autót gyárt az idén

A KIA zsolnai gyárában az idén háromszáznegyvenezer autó készül a tervek szerint, ezzel a szlovákiai gyártóhely megközelíti a 2019-es csúcsév háromszáznegyvennégyezer darabos termelését - tájékozta a KIA Slovakia az MTI-t.
2023. 10. 03. 11:30
Megosztás:

Átadták az uniós forrásból kialakított minibölcsődét Gádoroson

Átadták az uniós támogatásból kialakított minibölcsődét a Békés vármegyei Gádoroson - tájékoztatta Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke az MTI-t.
2023. 10. 03. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2023. 10. 03. 10:30
Megosztás:

Erre vártak az ügyfelek: vagdossák a hitelkamatokat a bankok

Több nagybank csökkentette októbertől és az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat, mert ugyan a jegybank folytatta a kamatvágásait, de a hitelek árazását közvetlenebbül befolyásoló referenciakamatok közül akadt olyan, amelyik ismét emelkedni kezdett az utóbbi hetekben - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2023. 10. 03. 10:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék kedden, a sanghaji és a szöuli börzén nem volt kereskedés.
2023. 10. 03. 09:30
Megosztás:

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden, bár a nemzetközi piaci hangulat inkább negatív az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2023. 10. 03. 09:00
Megosztás:

Új szociális lakóházakat építettek Eleken

Új szociális lakhatási formát hoztak létre a Békés vármegyei Eleken: hetvenkét, mentális zavarral küzdő ember költözhetett be hat lakóházba.
2023. 10. 03. 08:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.
2023. 10. 03. 08:00
Megosztás:

Családbarát szülészetek is segítik a vágyott gyerekek megszületését

A családbarát kormányzás legfontosabb célkitűzése, hogy minden vágyott gyerek megszülessen Magyarországon, és ezt segíti a családbarát szülészetek kialakítása is - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a Semmelweis Egyetemen rendezett versenyen.
2023. 10. 03. 07:30
Megosztás:

6500 magyar diák kezdi a tanévet a kolozsvári egyetemen

Több mint 6500 magyar egyetemi hallható kezdi meg az új, 2023-2024-es tanévet a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen - közölte hétfőn Soós Anna, a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes.
2023. 10. 03. 07:00
Megosztás:

Új gyárigazgató a Continental váci üzemének élén: október 1-jétől Győrffy Sándor tölti be a posztot

A Continental csoporthoz tartozó, váci ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatói posztját az eddigi minőségirányítási vezető, Győrffy Sándor tölti be 2023. október 1-jétől. A váci üzem sikeres és fenntartható működéséhez nagyban hozzájárult elődje, Purgel Csaba, aki számos fejlesztéssel emelte új szintre a vállalat termék- és technológiaportfólióját. Purgel Csaba több, mint 16 sikeres év után új kihívások elé néz a vállalatcsoporton belül: augusztus 1-jétől a ContiTech OESL üzleti egységének EMEA East operatív terület regionális vezetőjeként folytatja pályafutását.
2023. 10. 03. 06:30
Megosztás:

Változtak a fizetési meghagyásos eljárás szabályai októbertől

Több helyen is módosult a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény október 1-jétől. Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek, például a gazdálkodó szervezetek számára teljesen elektronikussá vált az eljárás. Ha velük szemben fizetési meghagyást bocsátanak ki, akkor azt az elektronikus tárhelyükre kézbesítik, emiatt tovább gyorsul a folyamat. A jogszabályváltozás értelmében a fizetési meghagyást kezdeményezőknek mostantól meg kell adniuk a kötelezett jogi személy vagy egyéni vállalkozó adószámát is.
2023. 10. 03. 06:00
Megosztás:

Egyedülálló vállalkozásfejlesztési programot indított az MCC és a Design Terminal

Az MCC Ötlet Inkubátor program lehetőséget teremt a fiatal tehetségeknek arra, hogy a hagyományos karrierutakat mellett a vállalkozói világ izgalmas kihívásait is megismerhessék. A program részeként a hétvégén tartották meg a Hackathon ötletversenyt, amelynek résztvevői a kidolgozott vállalkozási ötleteiket szakmai zsűri előtt mutatták be az MCC budapesti központjában.
2023. 10. 03. 05:30
Megosztás:

Emelkedett az online platformokon foglalt vendégéjszakák száma

Tovább növekedett az online platformokon az Európai Unióban lefoglalt vendégéjszakák száma 2023 második negyedévében - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn.
2023. 10. 03. 05:00
Megosztás: