Magyar pia-csoda: Gemenc Bronz whiskey sörhordóban érlelve

2022 májusában került palackozásra az első sörös hordós utóérlelésű whiskey a Gemenc Distilleryben. Az alap, 60% kukorica és 40% árpa összetételű whiskey a Horizont Brewing Prémium, Night Shift Barleywine 2021 sörének a hordójában került utóérlelésre.

Magyar pia-csoda: Gemenc Bronz whiskey sörhordóban érlelve

Történet: sörös hordóban érlelt whiskey – whiskey-s hordóban érlelt sör

A Horizont Brewing és a Gemenc Distillery együttműködése már évekre nyúlik vissza. A 148 és a 152 sorszámú hordó története a whiskey lepárlóban kezdődött, itt került 0046-os Gemenc whiskey az új zempléni tölgyfa hordóba. A whiskey kikerülése után a hordók a Horizont sörfőzdéjébe kerültek, ahol Night Shift Barleywine sört töltöttek bele és 12 hónapig érlelték. A sörfőzde 2021 decemberében dobta piacra a whiskey hordóban érlelt prémium sörét. A sör érlelését követően a hordók hazatértek és 2021 márciusában 2018-ban készített Gemenc 0046 whiskey került a hordókba utóérlelésre.

2022 májusában történt a két hordó palackozása, mely során összesen 193 darab 0, 5 literes 48% alkoholtartalmú palack készült.

Gemenc BRONZ whiskey – első sörös fecske

A termék a Gemenc Bronz nevet kapta, mely egyrészt beleillik a RED, GOLD sorozatba, másrészt a bronz szín utal a sörös érlelésre is. A palackok címkéje eltér a hagyományos Gemenc whiskey címkétől, a design a lepárló egyik sikertermékének a Gemenc RED whiskeynek a designját követi, apróbb módosításokkal. A címke tetején megjelenik a piros fehér zöld sáv, utalva a termék magyar mivoltára. A termék címkéjén megjelennek az utóérleléssel kapcsolatos információk is. A hátsó címke pedig a lepárlás időpontját és palackozás dátumát is elárulja.

Gemenc Bronz Whiskey söröshordóban érlelt whisky

Gemenc Distillery és a Horizont Brewing együttműködése

A magyar piacon prémium söreiről már jól ismert, többszörös nemzetközi díjnyertes, innovatív kisüzemi sörfőzde, a Horizont Brewing fiatal, kreatív sörfőzőinek célja, hogy kompromisszumoktól mentesen, folyamatosan megújulva olyan ízeket alkossanak, melyek mindig tartogatnak meglepetést. Minden főzet egy újabb kaland, egy újabb felfedezés és kivétel nélkül csak természetes alapanyagok felhasználásával készül.

A sörök sokszínűségét igazi kuriózumok is jellemzik, mint például az egyedi fejlesztésű Night Shift széria, amely a hordóérlelt söreivel a szuper prémium kategóriájú sörök kínálatát gazdagítja. A hordóérleléses eljárást a megszokottnál is alaposabb előkészületek jellemzik.

Így tett Méhn Marcell sörfőző mester is, aki kollégájával egészen Pörbölyig utazott le, hogy frissen ürített hordókat keressen a következő Night Shift érleléséhez. Ilyenkor a hordókból áradó aromák alapján hozzák meg a sörfőzők a döntést, azt szem előtt tartva, hogy a készülő sör a lehető legjobb helyen pihenhessen hosszú hónapokat.

A sör, amihez ezen túra során hordót kerestek, egy Barleywine, azaz árpabor volt, ami magas alkoholtartalmáról, karamellás és testes desszertborra emlékeztető ízvilágáról ismert. Ez az ízvilág a hordós érlelésnek köszönhető mikrooxidáció során még komplexebb és színesebb lett, amit az előtte benne pihent és a hordó által magába szívott kiváló minőségű Gemenc 0046 Whiskey ízvilága tett igazán egyedivé és megismételhetetlenné.

Horizont Brewing Night Shift sör

A Horizont Brewing Night Shift szériája minden évben új tagokkal bővül, így érdemes a Horizont Brewing Facebook oldalát követni, hiszen minden fontos bejelentést ott láthatnak az érdeklődők. A 2022-es esztendőben is rendhagyó tételekkel készül a sörfőzde, egyéb ínyencségek mellett több whiskey-s hordóban érlelt sör is piacra kerül, limitált számban.

Szőke Lajos lepárló mester és Méhn Marcell sörfőző mester közös tulajdonsága, hogy imádnak kísérletezni. Ennek is köszönhető a sikeres együttműködés, melynek révén az elmúlt években whiskey-s hordóban érlelt sör és sörös hordóban érlelt whiskey-t is kóstolhatnak a fogyasztók.

A termékek elérhetők a whiskeyshop webáruházban, és hamarosan, ugyan korlátozott számban, a Horizont Brewing webshopjában, valamint a Whisky Világnapon, a május 21-én a Gemenc Distillery lepárlóban tartott rendezvényen, Pörbölyön.

Fennakadásokat okoz a hó és a viharos szél Szerbiában

Áramkimaradásokat és baleseteket okozott a hó Szerbia déli részén, míg a viharos erejű szél miatt az ország egész területén történtek balesetek és fennakadások szombaton és vasárnap.
2023. 02. 05. 18:00
Megosztás:

Megkezdődött a velencei karnevál

Szokás szerint egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig várják a látogatókat.
2023. 02. 05. 17:20
Megosztás:

Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt, lavina rongált meg egy menedékházat

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.
2023. 02. 05. 16:00
Megosztás:

A Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres szélsebességet mértek

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.
2023. 02. 05. 14:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és januári inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a decemberi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem decemberi statisztikája és a januári inflációs adat.
2023. 02. 05. 13:00
Megosztás:

Nőtt tavaly a magyarországi sörgyártók forgalma, de nem érte el a pandémia előtti szintet

Nőtt tavaly a magyarországi söripari cégek értékesítése az előző évhez képest, de továbbra is elmaradt a 2019. évitől, a hazai termelés 2022-ben a 2021-es szint közelében alakult. A termékek között - az előző évek tendenciáját folytatva - tovább emelkedett a prémium- és szuperprémium kategóriájú, illetve az alkoholmentes sörök aránya - mondta el Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója az MTI kérdésére.
2023. 02. 05. 12:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban csökkent a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 396,33 ponton zárt pénteken, ami 1249,08 ponttal, 2,68 százalékkal alacsonyabb, mint egy héttel korábban.
2023. 02. 05. 11:00
Megosztás:

Az olasz kormányfő a belpolitikai helyzet elmérgesedésének veszélyére figyelmeztetett

Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
2023. 02. 05. 10:00
Megosztás:

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara

Kormányzati ciklusokon átívelő egészségügyi stratégia kialakítását követeli a Magyar Orvosi Kamara (MOK), ennek kikényszerítésére pedig nyomásgyakorló eszközök bevetésére kéri az orvosokat - jelentették be a MOK vezetői szombaton, a szervezet rendkívüli küldöttgyűlése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
2023. 02. 05. 09:00
Megosztás:

Damoklész kardja a lengyel részvények felett: pihenőt tarthat a rali?

Az elszabaduló energiaárak, az infláció, az emelkedő kamatok és a háború fizikai közelsége miatti befektetői félelem érzékenyen érintette a Varsói tőzsdét. A legnagyobb lengyel tőzsdei cégek részvényeit tömörítő WIG20 index 2022 október közepén euróban számolva közel 40 százalékkal állt lejjebb a tavalyi év elejéhez képest, amivel nemcsak régiós társaitól szakadt le, hanem egy rövid ideig a világ leggyengébb részvénypiacának is számított - olvashatjuk az Aegon Alapkezelő szakmai blogjában.
2023. 02. 05. 08:00
Megosztás:

Hosszabb nyitvatartás a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán

A tárlat utolsó hétvégéin hosszabb nyitvatartással várják a látogatókat a Szépművészeti Múzeum El Greco-kiállításán, amelyet a tavaly októberi megnyitó óta már csaknem százötvenezren láttak - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.
2023. 02. 05. 07:00
Megosztás:

A tél leghidegebb hétvégéje van az Egyesült Államok északkeleti részén rekordhidegekkel

Történelmi hidegrekordok dőltek meg az Egyesült Államok északkeleti államaiban szombaton a térséget elért sarkvidéki levegő miatt.
2023. 02. 05. 06:00
Megosztás:

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.
2023. 02. 05. 05:00
Megosztás:

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
2023. 02. 05. 04:00
Megosztás:

Februári nyugdíj korábban jön, aki Postán kapja annak még korábban!

Végre igazán jó hírt kaptak a nyugdíjasok: napokkal hamarabb érkezik a Postai nyugdíj kézbesítő 2023 február hónapban az emelt összegű 13. havi nyugdíjjal. Miért ez a sietség, mi okozza a gyorsabb eljárást? És az a nyugdíjjogosult, aki bankszámlára kapja, az mikor számíthat a 2023 februári nyugdíj utalására? Cikkünkből minden kiderül.
2023. 02. 05. 03:00
Megosztás:

Az EU figyelmen kívül hagyja a szakmai észrevételeket

Az Európai Bizottság és az Euróai Unió az elmúlt év szankciós politikájában nem foglalkozott a számokkal, a szakmai figyelmeztetéseket folyamatosan figyelmen kívül hagyják - mondta Tóth Máté energiajogász az M1 esti híradójában.
2023. 02. 05. 02:00
Megosztás:

Mávinform: a Dunántúlon még vannak forgalomkorlátozások

A Dunántúlon szombat este is folytatódik a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbra is forgalomkorlátozásokra kell számítani - közölte a Mávinform az MTI-vel. Az Alföldön megszűntek a fennakadások a vasúti közlekedésben, estére ezeken a vonalakon helyreállt a menetrend.
2023. 02. 05. 01:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2023. 02. 05. 00:01
Megosztás:

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül Csehországban

Mintegy 60 ezer háztartás volt szombaton délben áram nélkül a hó- és szélviharok következtében Csehországban - jelentette a CTK hírügynökség.
2023. 02. 04. 23:00
Megosztás:

A Dunántúlon és a fővárosban ad sok munkát az erős szél a tűzoltóknak

Sok munkát ad a viharos erejű szél a tűzoltóknak, a Dunántúlon és a fővárosban jellemzően kidőlt fákhoz és leszakadt vezetékekhez riasztják az egységeket - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombat reggel a honlapján.
2023. 02. 04. 22:00
Megosztás: