Gloster részvény - eredmények elemzése

A Gloster a ma reggel közzétett féléves jelentésében külön feltüntette a P92 IT Solutions Hungary Kft. felvásárlásának hatását is, mivel a tranzakció csak a féléves üzleti zárást követően fejeződött be.

Gloster részvény - eredmények elemzése

Az összehasonlíthatóság érdekében mi elsősorban az organikus folyamatokra koncentráltunk, így, ha külön nem jelöltük, akkor az akvizíció nélküli számokat elemezzük.

A társaság árbevételének dinamikus növekedése folytatódott az idei első félévben is. A P92 nélkül 24%-kal emelkedett az árbevétel, míg a P92-t is figyelembe véve közel 70%-kal. Az árbevételen belül 65% körül maradt a rendszeres bevételek aránya, de a P92-vel együtt már 73,1%, így gyakorlatilag teljesült a 2025-re kitűzött 75%-os arány. Az export arány minimálisan, 28,4%-ról 29,1%-ra emelkedett, de a P92-vel már 45,2%, ami túlteljesíti a 2025-ös célkitűzést.

A növekvő árbevétel ellenére az EBITDA gyakorlatilag stagnált (306 millió forint), az adózott eredmény pedig szinte teljes mértékben eltűnt, mindössze 8 millió forint volt. A társaságnál erős a szezonalítás. Hüvelykujj szabályként úgy érdemes kalkulálni, hogy az EBITDA harmada keletkezik az első félévben, kétharmada a második félévben, ráadásul úgy tűnik, hogy a P92 esetében még inkább a második félévre koncentrálódik az eredménytermelő képesség.

A romló eredményhányad részben egyszeri tételekre vezethető vissza. Az akvirált 10 cég integrációjával, az IFRS átállással és a tőzsdei kategóriaváltás előkészítésével kapcsolatos egyszeri költségek eredményhatása meghaladta a 100 millió forintot. Ezek a jövő évben már nem fognak ismétlődni, és az év második felében is csak jóval kisebb lehet a negatív hatásuk.

A másik tényező pedig, hogy a személyi jellegű ráfordítások 52%-kal emelkedtek az akvizíció hatása nélkül is. Ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy az egyszeri 100 milliós tétel is nagyrészt bérköltségként csapódott le, akkor is 37% körüli a bérköltségek növekedése, jócskán meghaladva a 24%-os árbevétel növekedést. 

Ennek oka egyrészt az általános bérinfláció, ami az IT szektorban különösen erős, másrészt az, hogy a Gloster a társaságok integrációja érdekében megerősítette a középvezetői csapatot.

A társaság változatlanul az idei őszre tervezi a kategóriaváltást, vagyis hogy a részvény átkerüljön a BÉT Standard kategóriájába. A társaság egyre inkább a külföldi piacok (Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Skandinávia) felé igyekszik nyitni. A menedzsment javuló tendenciát érzékel a külföldi piacok vonatkozásában. Jelenleg a hatékonyság növelése és a szinergiák kihasználása áll a fókuszban.


Forrás: cégadatok, Erste

A féléves eredményt követően úgy látjuk, hogy a P92 idei akvizíciójával a Gloster túl fogja teljesíteni 2023-as 1,2 milliárdos EBITDA várakozásunkat, mivel az idei évre korábban nem számoltunk akvizícióval. 

Azonban, ha a felvásárlás nélküli, organikus folyamatokat nézzük akkor a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak a dolgok, a társaság idei, akvizíció nélküli eredménye várhatóan el fog maradni előrejelzésünktől, részben az egyszeri költségek, részben pedig a személy jellegű ráfordítások megugrása miatt. 

Ráadásul utóbbiak tartósan beépülnek a költségekbe, negatív hatást gyakorolva a jövedelmezőségre. (forrás: ERSTE)

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó a gazdasági versenyképességgel a középpontban

Megkezdődött szerda este az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről.
2024. 04. 18. 16:00
Megosztás:

Kiderült, mennyire produktívak a magyar cégek

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot otthonról dolgozik – ez is kiderül Magyarország első országos reprezentatív produktivitás-kutatásából.
2024. 04. 18. 15:30
Megosztás:

Fejlesztés ment végbe a Gyep-Mester Kft.-nél

Csaknem 180 millió forintból fejlesztett a parkfenntartással és kertépítéssel foglalkozó Gyep-Mester Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 15:00
Megosztás:

A csok plusz nagyot lendített az ingatlanpiacon az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
2024. 04. 18. 14:30
Megosztás:

Nő a Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz szerepe

A Közép- és Dél-Amerikából érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) egyre nagyobb szerepet fog játszani az Európai Unió ellátásában, s ebben Trinidad és Tobago kulcsszereplő lesz. Az együttműködés alapjait már lerakták, a végrehajtás megkezdése pedig a magyar elnökség idejére fog esni - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szigetország fővárosában, Port of Spainben.
2024. 04. 18. 14:00
Megosztás:

Nagyobb beruházást tervez a BioTechUSA

Idén ötmilliárd forint vagy azt meghaladó összegű beruházással számol a tisztán magyar tulajdonú BioTechUSA cégcsoport, amely 2023-ban több mint kilencvenmilliárd forint árbevételt ért el.
2024. 04. 18. 13:30
Megosztás:

Élénkül idehaza a gasztroturizmus

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.
2024. 04. 18. 13:00
Megosztás:

Megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út

Szeptember 4-8. között Szilvásvárad ad otthont a négyesfogathajtó világbajnokságnak, amelyhez kapcsolódóan megújul az Egert Szilvásváraddal összekötő út - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:30
Megosztás:

Újabb támogatást kapott az MVM Mobiliti

Csaknem 1,2 milliárd forint támogatást kapott elektromos töltők telepítéséhez az MVM Mobiliti Kft. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 18. 12:00
Megosztás:

Ma rendezik meg a Logisztika Napját

Ma rendezik a hazai ellátási lánc szakma egyik legnagyobb, országos eseménysorozatát, a Logisztika Napját - tájékoztatta az MTI-t a a szervező Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2024. 04. 18. 11:30
Megosztás:

Fejlesztések kezdődnek Martfűn

Komplex fejlesztés kezdődik Martfűn a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert 363 millió forint támogatásból - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei város önkormányzata az MTI-vel.
2024. 04. 18. 11:00
Megosztás:

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 10:30
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a magyar tőzsdén

Pozitív nyitás várható csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 18. 10:00
Megosztás:

Erősödtek az ázsiai indexek

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön.
2024. 04. 18. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 18. 09:00
Megosztás:

Nincs ellenőrzés, nincs biztosítás - komoly kockázattal robognak a robogósok az utakon

Érdemi ellenőrzés híján továbbra sem kötnek kötelezőt a robogók többségére. Havi 600-800 forint ellenében elkerülhető a baleseti kártérítés és a mulasztási bírság is.
2024. 04. 18. 08:30
Megosztás:

Cél a minőségi oktatás nyújtása

A 21. századi szakképzőintézmény-fejlesztési program beruházásai, korszerű eszközbeszerzései a minőségi oktatást segítik, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakképzési rendszer megfelelően képzett fiatalokat adjon a munkaerőpiacnak - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) komplex fejlesztése projekt nyitó rendezvényén.
2024. 04. 18. 08:00
Megosztás:

Csökkent az üzemanyagfogyasztás az első negyedévben

Az idei első negyedévben szinte ugyanannyi motorbenzin és 3,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint tavaly az első három hónapban, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 1,9 százalékkal csökkent - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) szerdán. A prémium üzemanyagok keresletének emelkedése akadályozta meg a fogyasztás nagyobb visszaesését.
2024. 04. 18. 07:30
Megosztás:

Az EGRAG CRYPTO optimista XRP árajánlást tett közzé; a Chainlink és a KangaMoon továbbra is figyelemre méltó altcoinok

Az EGRAG CRYPTO, egy jól ismert kriptoelemző a közelmúltban rendkívül optimista árfolyam-előrejelzést adott ki az XRP (XRP) kriptó kapcsán. Eközben a Chainlink (LINK) és a KangaMoon (KANG) továbbra is a címlapokon szerepel.
2024. 04. 18. 07:00
Megosztás:

Mire elég a 6 millió forintos Otthonfelújítási Támogatás?

Az ország lakásállományának több mint 60 százaléka 1990 előtt épült. Ezek az ingatlanok az épületjellemzőik alapján többségében várhatóan megfelelnek majd a kormány által bejelentett legfrissebb Otthonfelújítási Támogatás feltételeinek. A pályázat által előírt 30 százalékos hatékonyságnövelés azonban nem minden esetben lesz majd kivitelezhető tetőcsere nélkül. A cserére azonban már nem fogja futni a támogatás és a kedvezményes hitelkeret. Ennek ellenére megéri belevágni, az épület értéke ugyanis legalább 20 százalékkal nőhet a beruházást követően – véli Juhász László energetikai szakértő, a Landanatura Kft. ügyvezetője.
2024. 04. 18. 06:30
Megosztás: