Golden Visa körkép: Hol helyezkedik el a magyar arany?

Míg a magyarországi aranyvízum szabályai még az utolsó finomításokon mennek át, addig az unió más országaiban már évek óta népszerűek a hasonló programok. Látható viszont, hogy amint a szabályok itthon kikristályosodnak, a magyar Golden Visa uniós összehasonlításban is rendkívül versenyképes lesz. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemezte az európai helyzetet.

Golden Visa körkép: Hol helyezkedik el a magyar arany?

Hivatalosan 2024. július 1-je óta van velünk az aranyvízum program, amely által Európai Unión kívüli (ún. harmadik országbeli) befektetők ingatlanvásárlás, ingatlanalapba való befektetés vagy felsőoktatási intézmény javára tett pénzbeli adomány ellenében tartózkodási engedélyt szerezhetnek Magyarországon.

Annak az oka, hogy egyelőre mégsem tolonganak vagyonos kínai vagy indiai üzletemberek a bevándorlási hatóság előtt, pár részletszabályban rejlik (még nem kerültek kijelölésre azok az alapok, akik elfogadhatnak befektetést, az ingatlanba való befektetési lehetőség pedig kifejezetten csak 2025. január 1-jétől él), de jövőre várhatóan elindul a roham.

De valóban roham lesz-e? Ez legfőképpen azon múlik, hogy hogyan tudja pozícionálni magát a magyar program a hasonló ösztönzők uniós versenyében. Egyelőre úgy tűnik, egészen elől.

Ahány ország, annyi rendszer

„Az Európai Unió 16 országában van jelenleg hatályban valamilyen, harmadik országbeli befektetőket megcélzó kedvezményrendszer” – mondja Nagy Dóra, a Jalsovszky ügyvéde. „Ezek összehasonlításának nehézségét azonban az adja, hogy az egyes országok által elérni kívánt célok (és ezért a feltételrendszerek) egymástól rendkívül eltérőek.” A szabályokat kicsit leegyszerűsítve, a kedvezményrendszerek három kategóriába sorolhatók:

1.     Egyes országok – a magyar szabályozáshoz hasonlóan – az adott országban megtett, passzív befektetéshez mint egyedüli kritériumhoz kötik a kedvezmények (legtöbbször tartózkodási engedély, néha állampolgárság) biztosítását. Magyarországon kívül ebbe a körbe tartozik pl. Portugália, Görögország vagy Málta.

2.     A skála másik végén azok az országok vannak, amelyek kifejezetten gazdaságélénkítési és gazdagságfejlesztési céllal határoznak meg befektető-csábítási programokat. Ezekben a tartózkodási engedély megszerzésének sokszor nincsenek is előre meghatározott, egzakt feltételei, az adott ország diszkrecionális jogán múlik a kedvezmény megadása. Ebbe a kategóriába tartozik pl. Franciaország, Németország vagy Ausztria.

3.     A két szélsőség között pedig számos, közbenső rendszer van, amelyek ugyan nem elégednek meg egy passzív befektetéssel, de egy többé-kevésbé objektív feltételrendszerrel és a befektetésen túli egyéb kritériumok előírásával határozzák meg a huzamos tartózkodás feltételeit.

Az egyes országok elhelyezkedését a fenti skálán az alábbi ábra szemlélteti:

aranyvisa európában

Mibe és mennyit?

Az egyes Golden Visa-rendszerek versenyképességét nagymértékben befolyásolja, hogy milyen jellegű és mekkora befektetés megvalósításával tud valaki tartózkodási engedélyhez, vagy állampolgársághoz hozzájutni. A befektetés összege szempontjából a legkedvezőbb feltételrendszert Litvánia nyújtja, ahol akár már 14 000 EUR befektetésével is hozzájuthat az unión kívüli állampolgár a tartózkodási engedélyhez – azonban itt az engedély megszerzésének számos egyéb feltétele van.

Az engedélyezett befektetési formák tekintetében nagy a változatosság. Egyes országok (pl. Csehország, a balti országok, Olaszország vagy Luxemburg) elsősorban társasági befektetéseket preferálnak – történjen az tőzsdei társaságba, magántársaságba vagy start-up-ba. Szintén gyakori lehetőség befektetési alapokba, államkötvényekbe vagy egyéb pénzpiaci eszközökbe történő befektetés. Más országok viszont inkább azt szeretnék, ha a vendégbefektetők vagyona ingatlanba vagy ingatlanalapokba kerülne át (Magyarországon kívül ilyen pl. Málta, Ciprus, Görögország vagy Spanyolország). Több helyen megjelenik közcélú szervezeteknek történő adományozás lehetősége is (Magyarországon kívül ilyen lehetőség van még pl. Olaszországban).

Megjegyzendő, hogy a klasszikus aranyvízum országok az utóbbi időkben mind-mind szigorítottak a vízum megszerzésének feltételein. Így pl. Portugáliában 2023-ban eltörölték a közvetlen ingatlanba történő befektetés lehetőségét. A szintén népszerű Görögországban pedig a befektetési összeghatárokat emelték meg az elmúlt években és csak kivételes esetekben elegendő már 250 000 EUR befektetés. Ezt is figyelembe véve, a magyar Golden Visa-rendszer (ahol ingatlanalapba történő 250 000 eurós vagy direkt ingatlanba történő 500 000 eurós befektetéssel meg lehet kapni a kedvezményt) kifejezetten csábítónak tűnik.

Golden Visa rendszer

Az alábbi diagram a befektetés minimális mértékét szemlélteti országonként – feltüntetve a legalacsonyabb befektetési összegre jogosító befektetési forma típusát is.

Állampolgárság vagy tartózkodási engedély?

A Golden Visa programok nagy része tartózkodási engedélyt kínál a befektetőknek (ilyen a magyar rendszer is). A tartózkodási engedéllyel együtt jár mind az adott országon belüli, mind pedig az unión belüli szabad mozgás lehetősége, a letelepedés és sok esetben a munkavállalás szabadsága is.

Más országok már állampolgársággal csábítják a harmadik országbeli befektetőket. Értelemszerűen ez lényegesen szélesebb jogokat biztosít a külföldről érkezőknek, hiszen ők teljes mértékben bekapcsolódhatnak az ország politikai és közéleti rendszerébe is. Főként azok az országok adnak állampolgárságot, amelyek nem csupán passzív befektetést várnak el a külföldiektől (pl. Ausztria, Németország, Románia), de vannak köztes rendszerek is (ilyen pl. Olaszország vagy Spanyolország), amelyek ugyan elsősorban befektetésre alapozott tartózkodási engedélyt nyújtanak, de meghatározott idő elteltével a kedvezmény állampolgársággá „változik át”.

Az egyes országok által nyújtott kedvezmények az alábbi skálán szemlélhetők:

egyes országok Golden Visa rendszere

De meddig kell várni?

A Golden Visa-rendszerek hatékonyságát nagyban befolyásolja az eljárási idő is – vagyis az, hogy milyen hosszú idő alatt jut a kérelmező tartózkodási engedélyhez vagy állampolgársághoz Ebből a szempontból a skála egyik végén Lettország és Spanyolország helyezkedik el, ahol a kérelmek 20-30 napon belül elbírálásra kerülnek. Ausztriában ezzel szemben 20-36 hónapig is eltarthat az ügyintézés (míg Németországban nincs is az eljárás határidőhöz kötve). Sokszor nem is a kérelmek elintézésének hivatalos ideje a lényeges: Csehországban pl. a határidő 30 nap, de az eljárás öt hónapig is elhúzódhat, míg Portugáliában a gyakorlatban két-három évig is várnia kell annak, aki a tartózkodási engedélyhez hozzá akar jutni.

„Ebből a szempontból a magyar rendszer 21 napos határideje rendkívül csábítónak tűnik. A kérdés igazából az, hogy ez a kifejezetten rövid eljárási idő mennyire lesz tartható a gyakorlatban” – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky szakértője.

Az egyes országok eljárási határidőit szemlélteti a következő ábra:

eljárási határidők a Golden Visa rendszerben

Hol a helyünk?

Amint élesedik, a magyar Golden Visa-rendszer várhatóan versenyképes lesz uniós összehasonlításban. A befektetési minimumérték alacsony, a külföldieknek (legalábbis a jelen szabályok szerint) lehetőségük van közvetlenül ingatlanba fektetni, az eljárási határidő rövid és a passzív befektetésen túl további feltételeket nem kell a harmadik országbeli befektetőnek teljesítenie. Igaz ugyan, hogy a hazai rendszer szerint állampolgárság nem jár együtt a kedvezményekkel, de várhatóan nem is ez lesz a legfőbb szempont a választás során.

A cikk elkészítésében az alábbi külföldi ügyvédi irodák nyújtottak segítséget:

- Ausztria: DORDA Rechtsanwälte GmbH

- Bulgária: IY Law (Ilieva & Yordanov Attorneys at Law)

- Csehország: HAVEL & PARTNERS s.r.o.

- Észtország, Lettország és Litvánia: Sorainen Law Firm

- Franciaország: Reinhart Marville Torre, société d’avocats

- Görögország: A. & K. Metaxopoulos and Partners Law Firm

- Luxemburg: LUTGEN+ASSOCIES

- Málta: Acumum Legal &Advisory

- Németország: Kanzlei HEUKING

- Olaszország: BonelliErede - Law Firm

- Portugália: Valadas Coriel & Associados

- Románia: STRATULAT ALBULESCU Attorneys at law

- Spanyolország: Juárez y Asociados

Ötöslottót tervezel feladni a héten? Itt a bejelentés a főnyeremény változásáról

Márciusban volt utoljára telitalálat az Ötöslottón, akkor 227 millió forintot vihetett haza a játékos. Azóta, senki sem találta el mind az öt számot, így az összeg több mint huszonötszörösére duzzadt.
2024. 09. 27. 01:00
Megosztás:

Felpörög a Memebet Token előértékesítés – a befektetők korán akarják biztosítani a profitot

A Memebet olyan közismert mém érmékre koncentrál, mint a Pepe, a Bonk, a Dogecoin vagy a Shiba Inu, hiszen egy olyan kaszinót szeretne létrehozni, amelyben mém érmékkel lehet fogadni. A platform ráadásul nemcsak mém érme fogadást tesz lehetővé, de széles kínálattal és közösségvezérelt élménnyel is várja a játékosokat.
2024. 09. 27. 00:01
Megosztás:

Saját bankjait menti Kína - mekkora a baj?

A kormányzati beavatkozások útján történő gazdaságélénkítés újabb lépésének tekinthető az a terv Kínában, amely 142 milliárd dollárnak megfelelő jüant juttatna a legnagyobb bankokhoz.
2024. 09. 26. 23:30
Megosztás:

A legjobb 5 kriptovaluta, amelyek 300%-os nyereségre esélyesek az év vége előtt – Íme, amit tudnod kell

Készülj fel arra, hogy felfedezd az altcoinok világát, amelyek a következő hónapokban figyelemre méltó növekedés előtt állnak. Ismerd meg az öt legígéretesebb kriptovalutát, amelyek erős potenciállal bírnak arra, hogy jelentős hozamot érjenek el az év vége előtt. Ezek a rejtett gyöngyszemek lehetnek a kulcs a lenyűgöző nyereséghez. Tudd meg, mely érmék állnak a robbanásszerű növekedés küszöbén, és miért érdemelnek figyelmet.
2024. 09. 26. 22:30
Megosztás:

Javított idei globális növekedési prognózisán az OECD

Javított kissé idei globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a szerdán kiadott prognózisában az előző, májusi becsléséhez képest, míg a jövő évi előrejelzést változatlanul hagyta.
2024. 09. 26. 22:00
Megosztás:

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe

Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe annak érdekében, hogy hosszú távú, stabil és kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatot hozzanak létre. A jövőbeni együttműködés kiemelt célja, hogy a felek feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket mind a pénzügyi szolgáltatások, mind pedig a finanszírozási megoldások terén.
2024. 09. 26. 21:30
Megosztás:

Appeninn: 30%-kal magasabb árbevétel, 7,5 millió eurós EBITDA 2024 első felében

2024 első fél évében több mint 30 százalékkal 11,816 millió euróra növelte árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest az Appeninn Nyrt. – áll a tőzsdei társaság ma kiadott első féléves jelentésében. A konszolidált leányvállalatokkal együtt az Appeninn-csoport első hat hónapos EBITDA-ja 7,511 millió euró volt. A számottevő növekedés hátterében elsősorban a 2023 során végrehajtott akvizíciók sikeres integrálása áll, de az eredményhez hozzájárult a bérbeadási tevékenység jövedelmezőségének növelése, valamint a vállalatnál korábban lezajlott operatív költséghatékonysági program is.
2024. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Elérheti a Shiba Inu ára az 1 dollárt? A SHIB token piaci rally potenciáljának elemzése a 2021-eshez hasonlóan

A Shiba Inu token (SHIB) az egyik legtöbbet emlegetett <a href="https://profitline.hu/kriptovalutak" target="_blank">kriptovaluta</a> a megjelenése óta. A 2021-es árrobbanása után a tulajdonosok most azt kérdezik, vajon a SHIB token ismét képes lehet-e egy újabb rallyra, hogy elérje az 1 dolláros mérföldkövet. Ahogy a piaci dinamikák változnak, elemezzük a Shiba Inu árának potenciálját, hogy követheti-e a korábbi rallyhoz hasonló pályát.
2024. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Szeptemberben tovább lassul az infláció

Az augusztusi 3,4 százalékos infláció megfelelt a jegybank várakozásainak, a szeptemberi adatot 3,1 százalékosra várják, az év hátralévő részében enyhe emelkedésre számítanak, decemberben kevéssel 4,0 százalék feletti ráta valószínű - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közgazdasági előrejelzéssel és elemzéssel foglalkozó igazgatóságának vezetője a szeptemberi Inflációs jelentést ismertető csütörtöki sajtótájékoztatón.
2024. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Pazarlóbban bánunk a készételekkel

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának legfrissebb kutatási eredményei szerint a háztartások pazarlóbban bánnak a készételekkel - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 26. 19:00
Megosztás:

3 milliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívás a haltermelőknek

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz (MAHOP Plusz) a 2021-2027 közötti időszakban a magyar halgazdálkodás támogatásának és fejlesztésének alapját jelenti. Ennek részeként a napokban megjelent "Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása" című pályázati felhívás az extenzív akvakultúrával foglalkozó vállalkozások, közjogi szervek és civil szervezetek számára biztosít forrást a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének megőrzéséhez - tájékoztatott az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca csütörtökön kiadott közleményében.
2024. 09. 26. 18:30
Megosztás:

Titkos magyar nyugdíjtervek: 69 éves nyugdíjkorhatár és a Nők40 nyugdíj beszántása

A GRANTIS Hungary Zrt. birtokába jutott az a nemzetközi nyugdíjjelentés, amelyet eredetileg június 30-ig kellett volna társadalmi egyeztetésre bemutatnia a magyar kormánynak, és amely az első lépés volt a nyugdíjreform felé, amit a kormány az Európai Bizottságnak ígért. Az OECD most egy javaslati csomagot dolgozott ki a magyar nyugdíjreformhoz, amelynek jogszabályait a kormánynak elvileg 2025. március 31-ig kell hatályba léptetnie.
2024. 09. 26. 17:52
Megosztás:

120 millió euró forrást von be az EXIM Magyarország a KDB Bank vezette konzorciumtól

Az EXIM Magyarország számára 120 millió euró összegű, 3 éves futamidejű, általános finanszírozási célokra használható hitelt folyósított a dél-koreai központú KDB Bank budapesti leányvállalata, a KDB Bank Európa Zrt. által vezetett konzorcium. Az együttműködésnek köszönhetően jelentősen bővült az EXIM Magyarország finanszírozói bázisa, hiszen a forrás bevonásával hat új pénzügyi partnerrel került kapcsolatba az intézménypáros banki tagja, ami további kooperáció lehetőségét is magába foglalja.
2024. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Rácáfolt a félelmekre a Micron

A világ egyik legnagyobb memóriachipgyártója tegnap tőzsdezárás után tette közzé 2024-es üzleti évének negyedik negyedéves gyorsjelentését.
2024. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Új csúcsok itthon is, Richter részvény, és még valami

Tegnap szigorúan véve a Richter vezetésével új csúcsra emelkedett a BUX is, követve a korábbi történelmi magasságokat a DAX-ban és az amerikai piacokon (Dow Jones és S&P500).
2024. 09. 26. 16:30
Megosztás:

Gloster részvény árfolyam elemzés és előrejelzés

A Gloster szeptember 25-én publikálta első féléves eredményét. A társaság a Systemfarmerrel együtt és a nélkül is közzétette az első hat hónap számait.
2024. 09. 26. 16:00
Megosztás:

Az EBRD először fektet be egy ciszjordániai kockázatitőke-alapban

Ciszjordániában tevékenykedő palesztin kockázatitőke-alapnak nyújt finanszírozást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kedvezményezett alapkezelő cég céljai között szerepel a Gázai övezet gazdaságának bekapcsolása is a térségi befektetési tevékenységbe.
2024. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Az USA növeli az Ukrajnának szánt biztonsági támogatást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán. A közlemény szerint a katonai segítség növeléséről Joe Biden személyesen tájékoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt New Yorkban, amikor a két politikus az ENSZ Közgyűlése keretében rövid megbeszélést folytatott.
2024. 09. 26. 15:00
Megosztás:

Az Erste 12.695 forintra emelte a Richter célárát

Az Erste elemzője a korábbi 11.340 forintról 12.695 forintra emelte a Richter célárát, és fenntartotta a Felhalmozási ajánlást.
2024. 09. 26. 14:30
Megosztás:

Nem kapkodnak a vevők az újépítésű ingatlanokért, elijesztőek az árak

Elsősorban a bőven 1 millió forint felett járó négyzetméterárak tartották vissza az újépítésű ingatlanok piacáról a vevőket, annak ellenére, hogy akadtak olyan beruházók, akik már nem emeltek tovább az elmúlt évben. Pedig ahhoz, hogy felpörögjön újra az ingatlanpiac, az újépítésűek iránti kereslet növekedése is fontos volna.
2024. 09. 26. 14:00
Megosztás: