Görögországgal bővült a közép- és kelet-európai EU-tagállamok regionális gazdasági együttműködése

Görögországgal bővült ki a közép- és kelet-európai EU-tagállamok regionális együttműködése, a Három Tenger Kezdeményezés (3SI), az uniós tagjelölt Ukrajna és Moldova pedig társult országgá vált - jelentette be a tömörülés bukaresti államfői csúcstalálkozóját záró sajtóértekezleten szerdán a házigazda román államfő.

Görögországgal bővült a közép- és kelet-európai EU-tagállamok regionális gazdasági együttműködése

Klaus Iohannis rámutatott: a 3SI az Ukrajna elleni orosz agresszió körülményeihez igazította kapcsolatát stratégiai szomszédságával, hogy segítse Ukrajna és Moldova európai integrációját. A kezdeményezés egyébként továbbra is a résztvevő államok közlekedési, energetikai és digitális hálózatainak fejlesztését, az észak-déli közlekedési és energetikai folyósók kiépítését, a térség EU-n belüli felzárkózását tartja fő célkitűzéseinek - tette hozzá.

A román államfő kijelentette: a 3SI projektjeit támogató Amerikai Egyesült Államok gazdasági jelenléte a térség biztonságát erősíti. Beszámolt arról, hogy Románia kezdeményezésére a kiberbiztonság ügye is napirendre került és a 3SI országai egy innovációs alap létrehozásáról döntöttek.

A bukaresti csúcson videokapcsolaton keresztül felszólaló Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az országa gabonaexportját érintő korlátozások feloldását sürgette, egyrészt arra hivatkozva, hogy az EU-nak alapelve a szabad piac, másrészt azt hangoztatta, hogy a gabonakivitel nem egyszerűen pénzkérdés, hanem a "túlélést biztosítja az orosz terrorral szemben".

A 3SI országai segítséget ígértek Ukrajnának, hogy az orosz támadások alatt álló kikötők helyett alternatív útvonalakon exportálhassa gabonáját. A csúcstalálkozót záró sajtóértekezleten  Klaus Iohannis kifejtette, hogy Románia biztosítja az ukrán gabona fő kiviteli útvonalát: a háború kezdete óta csaknem 25 millió tonna élelmiszert exportáltak Ukrajnából Románián keresztül.

Elismerte ugyanakkor, hogy az ukrán kikötők elleni támadások "hatalmas problémát" jelentenek. Románia átengedi az ukrán szállítmányokat Románia felségvizein, a Fekete-tengeren keresztül, emellett a vasúti és közúti szállítás javításával segíti az ukrán gabonaexportját, hogy "megakadályozzák az éhínség kialakulását", mivel Ukrajna a világ egyik legfontosabb gabonatermelője - mondta Klaus Iohannis.

A közös sajtótájékoztatón részt vevő Gitanas Nauseda litván elnök arról beszélt, hogy a balti-tengeri és lengyel kikötőkön új, évi 10 millió tonnás kapacitású szállítási tranzitútvonalakat lehetne létrehozni az ukrán gabona számára. Ugyanakkor hozzátette, hogy az élelmiszerválság által fenyegetett országokba irányuló ukrán gabonaexport minden eszközzel támogatott tranzitját külön kell választani az Európai Unió piacán maradó, az uniós termékekkel versenyző gabona ügyétől.

Románia az első ország, amely másodszor szervezte meg az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger közötti 12 EU-tagállam 2016-ban létrehozott együttműködését célzó Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját. A bukaresti tanácskozás csütörtökön üzleti konferenciával folytatódik, amelyen a világ legfejlettebb hét országa (G7) közül öt képviselteti magát. A bukaresti 3SI-csúcsra amerikai küldöttség is érkezett John Kerry, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja vezetésével, hogy a fenntartható fejlődéssel - egyebek mellett a Romániába telepítendő amerikai moduláris atomreaktorokkal - kapcsolatos közös tervekről egyeztessen.    

A Három Tenger Kezdeményezés jövő évi csúcstalálkozóját Litvánia, a 2025-ös 3SI-csúcsot pedig Magyarország szervezi meg.

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás: