Ha nem figyelnek, könnyen a NAV honlapjára kerülhetnek a cégek

2022. február 1. napjától fontos szabályozás lépett életbe, amely lényegében a vállalkozások tulajdonosi körében bekövetkezett változások rendszeres monitorozására sarkallja a cégeket. Amennyiben ezt elmulasztják, könnyen a NAV honlapjára kerülhetnek, ahol az adóhatóság közzéteszi az érintett szervezet nevét és adószámát, tehát egyfajta „fekete listát” állít a „megbízhatatlan” vagy „bizonytalan” besorolási kategóriába esett cégekről – hívja fel a figyelmet, Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Ha nem figyelnek, könnyen a NAV honlapjára kerülhetnek a cégek

Sokan hozzáférnek a tényleges tulajdonosi nyilvántartáshoz

Február elsejétől a hatóság, az ügyészség, a bíróság, a felügyeletet ellátó szerv (jogszabályban meghatározott feladatainak ellátása érdekében), valamint bizonyos szolgáltatók hozzáférést kapnak a tényleges tulajdonosi nyilvántartáshoz (ún. UBO-nyilvántartás). Ilyen szolgáltatók például a könyvvizsgáló, könyvelő, adótanácsadó, ügyvéd, ügyvédi iroda, közjegyző, bizalmi vagyonkezelő, székhelyszolgáltató, ill. olyan árukereskedő is, aki tevékenysége folytatása során hárommillió forintot elérő vagy meghaladó összegű készpénzfizetést fogad el.

A törvény hatálya többek között a Magyarországon nyilvántartásba vett gazdálkodó szervezetekre, részben állami tulajdonú szervezetekre, és a bizalmi vagyonkezelési jogviszonyokra terjed ki, mely szervezetek kötelesek tényleges tulajdonosaik adatait naprakészen nyilvántartani, valamint a jogosult szolgáltatók részére átadni ügyfél-átvilágítás során.

A tényleges tulajdonosi nyilvántartás induló adatállományát a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatók általi – ügyfél-átvilágítás során megismert – adatokból hozták létre. Tekintettel arra, hogy ezek régebbi adatok, így előfordulhat, hogy mára eltérést mutat az aktuális adatokkal. Ezért érdemes azt ellenőrizni – hívja fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda, vezető ügyvédje.

A cégek részéről ezáltal új kötelezettségek jelentek meg működésükben; egyrészről kötelesek gondoskodni arról, hogy a tényleges tulajdonos adataiban bekövetkező változás esetén a tényleges tulajdonos tájékoztassa őket, másrészről, hogy ezen változásokat a tényleges tulajdonosi nyilvántartásba átvezessék és azt naprakészen tartsák.

A TT index, a megbízhatóság mércéje

Ugyancsak 2022. február 1. napjától került bevezetésre az ún. TT index. Ez a mutatószám az adatszolgáltatók adatszolgáltatási megbízhatóságát hivatott kifejezni, amely index értéke az első adatrögzítéskor a maximálisan kapható 10 pont.

A szolgáltatók ügyfél-átvilágítási intézkedések vagy adatellenőrzési kötelezettségek teljesítése érdekében a tényleges tulajdonosi adatokat kötelesek összevetni az általuk – az ellenőrzés során – megismert adatokkal. Ha az ügyfeleik tényleges tulajdonosi adataiban ellentmondást találnak, azt kötelesek jelezni a nyilvántartó szervnek (a NAV-nak). Az eltérések pedig az érintett TT-indexének csökkentéséhez és szankciókhoz is vezethetnek – hívta fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

A státuszváltozás és jogkövetkezményei

TT index szerinti osztályozás tehát 2022. február 1. napjától él, amelyhez a 2022. július 1. napjától hatályba lépő szankciók is fognak társulni. A hatóságok által jelzett tényleges tulajdonosi adatokban észlelt eltérés 2 ponttal, míg a szolgáltatók által jelzett eltérés 1 ponttal csökkenti a vállalkozás TT index értékét.

Ha egy szervezet TT indexe 8 pont alá csökken, minősítése „bizonytalanná”, 6 pont alá csökkenés esetén pedig „megbízhatatlanná” válik. „Megbízhatatlan” minősítés esetén azonnal, „bizonytalan” minősítés esetén pedig e besorolás kezdetétől 180 napig történő fennállását követően a NAV saját honlapján közzéteszi az érintett szervezet nevét és adószámát, ami akár egy alapvetően transzparensen működő cégnél is előfordulhat, ha nem figyelnek erre az adatszolgáltatási szigorításra – hívta fel a figyelmet Dr. Zsidi Roland, az ICT LEGAL, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje.

Ezen felül a megbízhatatlan minősítésű tényleges tulajdonosi adatokkal rendelkező vállalkozást a szolgáltató köteles magas kockázatúként kezelni, és ennek megfelelő (szigorúbb) ügyfél-átvilágítási intézkedéseket foganatosítani, valamint a szolgáltató 2022. július 1. napjától már köteles az adatszolgáltató által kezdeményezett, 4,5 millió forint feletti ügyletek teljesítését megtagadni, a tényleges tulajdonosra vonatkozó adat megerősítéséig vagy módosításáig.

Ezáltal a cégeknek nem csak kötelességük a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban szereplő adatok naprakészen tartása, hanem jól felfogott érdekük is.

Mit a teendő?  

Javasoljuk a vállalkozásoknak, hogy éljenek egyedi adatszolgáltatási lehetőségükkel és a tényleges tulajdonosi nyilvántartásban tárolt adataikat ismerjék meg, eltérések esetén pedig mihamarabb gondoskodjanak annak feloldásáról. Az adatszolgáltatás regisztrációhoz kötött, annak teljesítésére a nyilvántartást vezető NAV az AFADREG adatlapot rendszeresítette, amely az ÁNYK-n keresztül nyújtható be a NAV felé.

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

A magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetemének tavaszi szemesztere.
2023. 02. 04. 16:00
Megosztás:

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.
2023. 02. 04. 13:00
Megosztás:

A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. Az atomi szinten, a hétköznapitól gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagokkal dolgozó technológia folyamatos és gyors fejlődése forradalmasítja az orvostudomány, az energetika, a gyártás és az anyagtudomány területeit, így egy innováció és tudásalapú gazdasági fejlődés motorja is lehet.
2023. 02. 04. 12:00
Megosztás:

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás: