Hankó Balázs: tovább építjük a magyar felsőoktatást

Nem futamodunk meg a munkától, tovább építjük a magyar felsőoktatást - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Hankó Balázs: tovább építjük a magyar felsőoktatást

Hankó Balázs az ELTE Márton Áron Szakkollégium felújított épületének ünnepélyes átadásán úgy fogalmazott, olyan felsőoktatási struktúrát alkalmaznak a fejlesztések terén is, amely egyszerre teszi versenyképessé és emeli fel az egyetemeket.

Közlése szerint az elmúlt időszakban 150 milliárd forint értékben ötven kollégiumot vett át, váltott ki az állam magánberuházóktól, és az ezt követően lezajlott fejlesztések, melyek során mintegy 8000 kollégiumi férőhely újult meg, nemcsak infrastrukturális, hanem kiemelt nemzetpolitikai jelentőséggel is bírnak, tekintettel arra, hogy ezek a kollégiumok mintegy 300 külhoni magyar diák számára is otthont biztosítanak.

A magyar felsőoktatás ügyét a teljes Kárpát-medencében segítenünk kell - hangsúlyozta, kiemelve a tudáselőny, a tudásfölény fontosságát.

Versenyképes, minőségi magyar felsőoktatásra és ehhez kapcsolódó magyar "gazdasági erőtérre" van szükség - hangoztatta.

Az államtitkár fontos célként fogalmazta meg, hogy a külhoni magyarság körében a diplomával rendelkezők száma meghaladja részarányukat az adott országban, az egyetemek pedig a külhoni magyarság kulturális életének szervezőközpontjaivá váljanak.

Az államtitkár a Márton Áron-szakkollégium átadását az infrastrukturális fejlesztés meghatározó pillanatának nevezte, amellyel az ELTE közel ezer diákjának korszerű, minden igényt kielégítő, a legmagasabb komfortfokozatú kollégiuma újult meg. Közlése szerint ezt a felújítást a magyar állam két ütemben közel 13 milliárd forint értékben támogatta.

Kiemelte, hogy Magyarországon ma mindenki számára lehetőség van arra, hogy szabad akaratából válasszon magának egyetemet, ahol tanulni szeretne, egyúttal méltatta a magyar felsőoktatást, jelezve, hogy a legfrissebb adatok szerint ma már 13 magyar egyetem található a világ legjobbjai között és az ELTE számos képzése is a világon a legjobb 250-ben szerepel. Hankó Balázs azt mondta, biztos abban, hogy 2030-ra lesz olyan magyar egyetem, amely a világ legjobb 100 felsőoktatási intézménye közé fog tartozni.

Az államtitkár a magyar felsőoktatás sikereként említette, hogy idén a korábbinál 33 százalékkal több embert vettek fel, ez pedig az elmúlt hét esztendő legmagasabb felvételi száma.

Ez azt jelenti, hogy egyre többen kívánnak részesedni a magyar felsőoktatás sikereiből, ugyanakkor a korábbi évhez képest értékesebb pontokkal lehet bekerülni - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ma minden tíz diákból nyolc állami ösztöndíjjal kezdi meg tanulmányait, így ezen hallgatók képzését a magyar állam fejenként hatmillió forinttal támogatja.

Amíg van tudásra éhes magyar fiatal, addig van magyar nemzeti fejlődés és lesz magyar jövő - hangsúlyozta az államtitkár, hozzáfűzve, hogy az egyetemek a nemzet megtartását szolgálják.

Hankó Balázs az intézmény névadója, az erdélyi magyar katolikus egyház püspökének életútját méltatva felidézte, hogy Márton Áron a magyarság nehéz időszakában mentette a lelkeket, őrizte és erősítette az erdélyi magyarság, a székelység keresztény hitét, tette ezt úgy, hogy a román kommunista önkény fogságra ítélte őt. Márton Áron hite, kitartása, tenni akarása sokszorozódott meg a lelkekben - tette hozzá.

Alapvető értékeinket ma legalább olyan támadások érik, mint annak idején a  kommunizmus évtizedeiben - fogalmazott, hozzátéve, hogy hiába szeretnék a "nyugati birodalmi központokból" nem futamodnak meg, folytatják a munkát.

Az ELTE által kiadott, úgynevezett kollégiumi kisokosban elérhető információk szerint a Márton Áron Szakkollégium felújításának második ütemében az A, C és E épület, valamint a tornaterem és a karbantartó épületek teljeskörű felújítása, komplett bútorozása és eszközökkel történő felszerelése valósult meg, illetve a színházterem is megújult. A közel nyolcmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően további majdnem 500 hallgató számára vált elérhetővé a magas színvonalú saját fürdőszobás lakhatás, emellett a hallgatói szolgáltatásoknak otthont adó épületrész is megújult. A beruházást követően már az ELTE hallgatói számára felkínált férőhelyek több mint háromnegyede tartozik a jogszabályok szerint meghatározott legmagasabb minőségi kategóriába, miközben 2015-ben még ezen férőhelyek hasonló arányban a legalacsonyabb kategóriába tartoztak - olvasható a tájékoztató füzetben.

A III. kerületi Kunigunda útján lévő szakkollégium felújított épületét Hankó Balázs államtitkár Sára Botond Budapest Főváros főispánja, Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja és Darázs Lénárd rektorhelyettes társaságában adta át, ezt követően az ünnepi esemény résztvevői épületbejáráson ismerhették meg a felújított kollégiumi szobákat, valamint a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségeket.

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás:

Több mint 51 milliós nyeremény a Tippmixen

Egészen pazar nyereményt ért el múlt hétvégén egy Tippmix-játékos, aki 12 fogadási esemény kapcsán állt elő hibátlan megérzésekkel. Tippsorát kombinációban és összesen tízszer kötésben is játékba küldte, össznyereménye így meghaladta az 51 millió forintot.
2024. 04. 17. 05:00
Megosztás:

Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger

Az Európában elérhető legmodernebb technológiával működő, nagyméretű betoncserepeket és azok kiegészítőit gyártó üzemet épít a Wienerberger. Hejőpapin egy 7300 m2 alapterületű csarnok, ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó gyártástechnológia, betonkeverő berendezés és egy hektáros, kültéri digitális raktár is létesül. A 12 milliárd forintból megvalósuló beruházással a vállalat egy teljesen új termékszegmensbe lép be, így a fejlesztés egyaránt Európa egyik legmodernebb betoncserépgyárát épít fel Hejőpapin a Wienerberger fontos mérföldkő a vállalat és a régió ipari fejlődése szempontjából. A döntően exportra gyártó, CO2-semlegesen működő üzem 2025-ben kezdi meg működését évi 3 millió négyzetméteres kapacitással, amivel több mint 300 futballpályányi felület lehetne lefedni.
2024. 04. 17. 04:30
Megosztás:

FAO útmutató a burgonya nemzetközi napjáról segít felkészülni az első világnapra május 30-án

Miközben már zajlanak az előkészületek a burgonya nemzetközi napjának első ünneplésére, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már most igyekszik felhívni a figyelmet ezen haszonnövény fontosságára, ami több milliárd ember élelmezéséhez járul hozzá – és ezzel még nem is merítettük ki a benne rejlő teljes potenciált.
2024. 04. 17. 04:00
Megosztás: