Három dolog, amire figyelni kell a kínai piacon

Kínában a lassuló növekedés és a mind szigorúbb szabályozói környezet hatására romlik a befektetői hangulat. 2022 hajnalán már érzékelhető néhány fontosabb kockázat, amely hatással lehet az ázsiai befektetési minősítésű kötvényekre, a rövid távú piaci volatilitás nagyon jó piacra lépési lehetőséget jelenthet a befektetőknek. A Fidelity International szerint a Fed döntéseket, a kínai ingatlanpiacot és az ESG törekvéseket érdemes szemmel tartanunk.

Három dolog, amire figyelni kell a kínai piacon

A Fed hozhat kellemes meglepetést Kínának

A Fidelity szerint a piac - Kínát is ide értve - nincs felkészülve a globális növekedés lendületének további lassulására. Emellett a globális likviditás vártnál gyorsabb kivonása is olyan kritikus kockázat, amely hideg zuhanyként hatna. Ezzel szemben ha megfordulna az a piaci vélekedés, hogy az infláció tartós lesz, vagy ha a Fed a vártnál mérsékeltebb likviditáskivonás mellett döntene - és ezt megfelelően kommunikálná, és 2022-ben kevesebb vagy egyetlen kamatemelést sem hajtana végre - az kellemes meglepetésnek számítana.

Fektessünk kínai ingatlanba?

A kínai ingatlanszektor egyszerre kínálhat lehetőségeket és kockázatokat. A közelmúltban támogató jellegű szakpolitikai beavatkozásokra is volt példa, de a Fidelity nem számít a hatályban lévő szigorító intézkedések teljes visszavonására. Az ingatlanpiac konszolidációs fázisban van, amelyet a finanszírozási költségek kettőssége hajt - ez utóbbi az ingatlanfejlesztők növekedését meghatározó egyik fő tényező. A jó minőségű, tőkeerősebb ingatlanfejlesztők kedvező helyzetbe kerülnek. Ők lesznek az ágazat konszolidációs tendenciájának fő haszonélvezői, mivel továbbra is képesek finanszírozáshoz jutni, emellett a stabil üzleti modellek és a vonzó földportfóliók is előnyükre szolgálnak majd. „A kínai ingatlanszektorban azonban továbbra is fennmarad a volatilitás, különösen a gyengébb magas hozamú kötvények esetében. Ezért a gondos kiválasztás kulcsfontosságú lesz” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet-európai igazgatója.

Hol tart az ESG?

Ami a fenntarthatósági trendeket illeti, Ázsia el van maradva a fejlett piacok mögött. De mivel a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG-) tudatosság ebben a régióban is gyorsan javul mind a vállalatok, mind a befektetők körében. A Fidelity szerint e lemaradás egy részét sikerül majd ledolgozni. 2021-ben meredeken nőtt az Ázsiában kibocsátott GSS- (Green, Social and Sustainability, vagyis környezetvédelmi, társadalmi és fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő) kötvények száma.  

Az ESG-kihívásokkal rendelkező vállalatoknak az elsődleges piaci új kibocsátásaikkal „ESG-prémiumot” kell kínálniuk, ami annyit jelent, hogy magasabbak lesz a finanszírozási költségeik. A technikai támogatás a vártnál gyengébb, ezért kevesebb befektető jegyez az új kibocsátású papírokból – e jelenség mértéke meglepő volt.  Ez arra ösztönözheti a vállalatokat, hogy további erőforrásokat szenteljenek az ESG-tematika felfuttatásának. A Fidelity belső kutatási eredményei azt mutatják, hogy az USA-ban és az EU-ban eltűnőben van az ESG-prémium, mivel a legtöbb kibocsátó már eleve „jó ESG-polgár”.  Ugyanakkor az utóbbi időben Ázsiában hangsúlyosabbá vált az ESG-prémium. Ahhoz, hogy kihasználhassuk e piac előnyeit, pontosan meg kell értenünk a működését, mivel az ázsiai vállalatok ESG-jellemzői is egyre javuló tendenciát mutatnak.

Kevésbé nőttek júliusban a nagykereskedelmi árak Németországban

Mérséklődött júliusban a nagykereskedelmi árak növekedési üteme Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
2022. 08. 15. 17:00
Megosztás:

Húsz százalékkal nőtt a lízingpiac a második negyedévvben

A lízingpiacon a finanszírozott összeg 420,2 milliárdot tett ki a második negyedévben, ez 20 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest, és meghaladja a 2019-es szintet - közölte a Magyar Lízingszövetség második negyedéves jelentésében hétfőn.
2022. 08. 15. 16:00
Megosztás:

A tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárak indokoltak

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során - állapította meg hétfői közleményében az Agrárminisztérium (AM).
2022. 08. 15. 15:00
Megosztás:

A Fehér Ház tagadja, hogy tudott volna előzetesen az FBI házkutatásáról Trump házában

A Fehér Ház szóvivője vasárnap tagadta, hogy az elnöki hivatal előzetesen tudott volna a Donald Trump korábbi amerikai elnök floridai birtokán tartott házkutatásról, amelyet múlt hétfőn bírósági végzés alapján folytatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).
2022. 08. 15. 14:00
Megosztás:

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást.
2022. 08. 15. 13:00
Megosztás:

A GVH döntése alapján a Vodafone kompenzálja a fogyasztókat a megtévesztő mobilnet-hirdetései miatt

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Vodafone valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait. A cég elismerte a jogsértést és extra adatkerettel kompenzálja az érintett ügyfeleket – ezzel 60 millió forintra mérsékelve a rá kirótt bírságot.
2022. 08. 15. 12:00
Megosztás:

A zárbetétek esetében miért fontos a méret?

A zárbetét láthatatlanul szolgálja biztonságunkat. Mi csak a kulcsok elfordítását látjuk, az igazán fontos dolgok az ajtózár belsejében, a zárbetétben történnek meg. A megfelelő zár kiválasztásának egyik fontos momentuma a zárbetét méretének megválasztása, melyhez cikkünk nyújt támogatást.
2022. 08. 15. 11:00
Megosztás:

Nagy kínai cégek távoznak az USA tőzsdékről - további 230 cég mehet még haza

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről.
2022. 08. 15. 10:00
Megosztás:

Már mától forgalomkorlátozások lesznek a fővárosi ünnepi előkészületek miatt

Már mától forgalomkorlátozások lesznek az augusztus 20-ai ünnepi rendezvények előkészítő munkái miatt Budapesten.
2022. 08. 15. 09:00
Megosztás:

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás: