Hatalmas megtérülést hoznak a szoftverrobotok az Air France-KLM szolgáltatóközpontjának

Pár év alatt a befektetett összeg több mint 800 százalékát hozták vissza az Air France-KLM budapesti szolgáltatóközpontjában bevetett szoftverrobotok, az azokat fejlesztő BCA Hungary pedig már a légitársaság hollandiai központjának is dolgozik. Az IDC elemzése szerint világszerte már most is mintegy 350 millió munkavállaló hétköznapjait tehetnék könnyebbé ezek a megoldások, átvállalva tőlük a monoton feladatok elvégzését.

Hatalmas megtérülést hoznak a szoftverrobotok az Air France-KLM szolgáltatóközpontjának

Évről-évre hatékonyabb munkavégzés, illetve a költségek csökkentése – többek között ezeket az elvárásokat fogalmazta meg az Air France-KLM budapesti FSSC-jével (financial shared service center) szemben az anyavállalat. A 2003-as alapítását, és sok évnyi növekedést illetve  tradicionális folyamat optimalizációt követően, a főként globális könyvelési feladatokat ellátó, majd idővel kártyacsalás felderítéssel és megelőzéssel, valamint a visszatérítendő repülőjegyekkel is foglalkozó szolgáltató központ menedzsmentjében 2018-ban fogalmazódott meg a gondolat, hogy érdemes lenne automatizálni a rutinszerű, túl nagy hozzáadott értéket nem képviselő folyamatokat, hogy a több nyelvet is beszélő kollégák komolyabb, nagyobb szakértelmet igénylő feladatokkal foglalkozhassanak.

A légitársaság felsővezetése is támogatta az elképzelést, így az első robot 2019 májusában kezdte meg a munkát a budapesti központban. Bár kezdetben házon belül oldották meg a feladatot, később külsős beszállítót kerestek és miután több céggel is együtt dolgoztak, végül a BCA Hungary-ben találták meg a megfelelő partnert az RPA (robotizált folyamatautomatizáció) projektjükhöz.

„Az eredményeink önmagukért beszélnek. Számításaink szerint a szoftverrobotok ma már annyi feladatot végeznek el, amit 9, teljes állású munkatárs tudna ellátni napi 8 órában, hetente öt napon. De az is jól mutatja, hogy mennyire bevált ez a megoldás, hogy a robotokkal kapcsolatos összes beruházásunk nem csak megtérült, de már 820 százaléka jött vissza. A BCA-val nagyon jól tudunk együtt dolgozni, amiben meghatározó szerepet játszik, hogy elsősorban nem fejlesztői, informatikai feladatként tekintenek a szoftverrobotok alkalmazására, hanem üzleti oldalról közelítik meg a problémákat és képesek gyorsan átlátni, felmérni, hogy milyen kihívásokra kell választ találnunk, még akkor is, ha légitársaság specifikus kérdésről van szó” - mondta el Kádár Tamás, az Air France-KLM budapesti SSC-jének transzformációs és innovációs menedzsere.

A robotizált folyamatautomatizálással a nagy számban ismétlődő, monoton, kevés kivételt tartalmazó, időrabló feladatoktól lehet mentesíteni a munkatársakat. A szolgáltató központban jelenleg összesen 3 szoftverrobotot használnak közel 10 folyamat automatizálására, amelyek többek között könyveléssel, bankszámlákkal, illetve visszatérítendő repülőjegyekkel kapcsolatos feladatokat látnak el. Ez egyben lehetővé teszi azt is, hogy a korábban ezekkel a folyamatokkal foglalkozó munkatársak kreatívabb, nagyobb hozzáadott értéket képviselő munkát végezzenek.

A budapesti SSC-nél végzett magas színvonalú munkának köszönhetően a BCA Hungary-re felfigyelt az Air France-KLM hollandiai központja is, ahol a légitársaság RPA területtel foglalkozó kiválósági központja (centre of excellence) is található. „Az Air France-KLM hollandiai csapatával 2020-ban indult az együttműködés. Kezdetben volt egy másik helyi cég is, akikkel együtt dolgoztak RPA projekteken, azonban most már mi vagyunk a fő partnerük ezen a területen. Jelenleg mind új folyamatok automatizálása, mind meglévő robotizált megoldások új funkciókkal történő bővítése vagy akár korábbiak javítása történik többek között pénzügy, kontrolling, műszaki karbantartás területeken. - jelezte Takács István, a BCA Hungary Kft., az RPA hazai szakértőjének szenior tanácsadója és partnere.

Az Air France-KLM budapesti SSC-jében kezdettől fogva nyitottan fogadták a kollégák a szoftverrobotok érkezését, ráadásul most a további RPA projektek előkészítéseként a szolgáltatóközpontban dolgozók számára ötletpályázatot hirdettek, hogy milyen területen vetnék be ők a robotokat. Az ősszel indult kezdeményezése keretében már most is mintegy tucatnyi ötlet érkezett be, a legjobbakat meg is valósítják majd, az ötletgazdák pedig komoly jutalomra számíthatnak.

Az előrejelzések szerint komoly felfutás előtt áll a robotizált folyamatautomatizáció (RPA), a Gartner prognózisa szerint a tavaly másfél milliárd dolláros piacon a következő néhány évben évente átlagosan jóval 10 százalék feletti bővülésre lehet számítani. Az RPA szabályalapú, sok adatot vagy tranzakciót kezelő, egyszerű döntési pontokat és kevés kivételágat tartalmazó folyamatok esetében hoz nagyon gyorsan nagyon jó eredményeket.

Az IDC által, a UIPath megrendelésére készített elemzése szerint világszinten már most is több mint 350 millió – főként irodában dolgozó – munkavállaló monoton, nagy számban ismétlődő feladatait vehetnék át a szoftverrobotok, így ők nagyobb hozzáadott értéket képviselő tevékenységet végezhetnének. A kutatócég tanulmánya alapján ráadásul közülük közel 200 millióan olyan vállalatnál dolgoznak, ahol már most is adottak a technológiai feltételek ilyen megoldásokat bevezetéséhez. Ehhez képest azonban az IDC becslése szerint jelenleg mindössze 14 millióan dolgoznak olyan munkahelyen, ahol szoftverrobot is segít a feladatok elvégzésében.

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Súlyos az aszály-helyzet Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.
2022. 08. 11. 13:00
Megosztás:

Erős eredményt közölt az OTP ma

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
2022. 08. 11. 12:00
Megosztás:

A pénzügyi appok a legnépszerűbbek a közösségi média után

A magyarok 73 százaléka használ valamilyen pénzügyi alkalmazást, amely így a második legnépszerűbb applikáció típus a közösségi média alkalmazások után – derül ki a Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatásából[1]. Az online bankolás legnagyobb előnyeként a gyorsaságot és kényelmet nevezték meg, míg a személyes ügyintézésben leginkább a közvetlenséget és személyességet kedvelik. A válaszadók alig egyharmada jár rendszeresen bankfiókokba, viszont hiteltermékeket inkább személyesen szeretünk igényelni.
2022. 08. 11. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 11. 10:00
Megosztás:

Bérfeszültséget és növekvő fluktuációt is okozhat a munkaerő-kölcsönzés megkönnyítése

Könnyebbé vált harmadik országbeli állampolgárok, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása. Azon túl, hogy egyes szektorok munkaerőhiánya, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a munkáltatók számára egyre előnyösebb munkaerőt kölcsönözni, az új rendelet akár kedvezőtlen következményekkel is járhat a munkaerőpiacon: növekedhet a bérfeszültség és a fluktuáció – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda a nemrégiben életbe lépett kormányrendelettel kapcsolatos aggályokra.
2022. 08. 11. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,3 milliárdos jóvátételt kap a Yettel közel 180 ezer ügyfele egy GVH-eljárás eredményeként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében a Yettel több mint 1,3 milliárdos értékű jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál.
2022. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.
2022. 08. 11. 07:00
Megosztás:

Visszaesett az Erste Bank nyeresége

Jelentősen, 9,4 százalékkal 97,99 milliárd forintra nőtt az Erste Bank működési bevétele az első fél évben, ugyanakkor az adózott nyereség tizedére, 4,4 milliárd forintra esett vissza a rendkívüli tételek miatt - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 08. 11. 06:00
Megosztás:

Hogyan lehetne megmenteni még több hitellel terhelt házat?

Tízezrek rettegnek attól Magyarországon, hogy adósságaik miatt elveszíthetik otthonukat. Ilyenkor jobb gyorsan cselekedni, mielőtt teljesen összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Szakértő segít abban, hogy mi érdemes tenni ilyenkor.
2022. 08. 11. 05:00
Megosztás:

Így lehet trükközni a családi házak rezsijével, ha többgenerációs a ház

Mit lehet tenni egy többgenerációs családi ház esetében a változó rezsi-árak kapcsán, hogy megússzuk az akár több százezres számlákat? A rezsidíjak változásának bejelentését követően nagyon sok kérdés érkezett a többgenerációs házak villany-, és gázszámlájával kapcsolatban a Bankmonitor.hu-hoz. Nézzük, milyen megoldások vannak, mert vannak!
2022. 08. 11. 04:01
Megosztás:

Megkezdődött az energetikai takarékosság Olaszországban

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.
2022. 08. 11. 02:00
Megosztás:

Elektronikusan is intézhetnek közigazgatási ügyeket a Sziget fesztiválozók

A Sziget Fesztiválon is biztosítják az elektronikus ügyintézés lehetőségét: egy mesterséges intelligencia alapú, érintőképernyős eszköz segítségével önállóan, tíz ügytípus közül választva intézhetnek ügyeket a kilátogatók - közölte NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 01:00
Megosztás:

Sok magyar cég hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2022. 08. 11. 00:05
Megosztás:

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás:

Erős napot zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1397,22 pontos, 3,27 százalékos emelkedéssel, 44 130,61 ponton zárt szerdán.
2022. 08. 10. 20:00
Megosztás: