Hatással vannak-e a nagyobb kulturális események a részvényárakra?

Aki még ismerkedik az értékpapírok, a tőzsde világával annak az egyik első dolog, amit meg kell tanulnia, hogy az nem önmagában működik, külső hatások nélkül. Az értékpapírok árára, a tőzsdei mozgásokra mindennemű globális, sőt néha lokális események hatással lehetnek.

Hatással vannak-e a nagyobb kulturális események a részvényárakra?

Ez pedig a gazdasági történésektől a politikai eseményeken és a művelődési rendezvényeken keresztül egészen az olyan sportrendezvényekig terjed, amilyen a foci európa bajnokság. Ha felmerül benned a kérdés, hogyan is hatnak az ilyen rendezvények a tőzsdei árfolyamokra, ebből a cikkből megtudhatod.

Nézzük a focit. Köztudott, hogy az ilyen jellegű kontinentális és világversenyek a játékosok számára is remek lehetőséget jelentenek. Ha egy fiatal játékos kirobbanó formát mutat, ami után valamelyik nagyobb csapat milliós szerződéssel lecsap rá, ezáltal az adott klub mögött álló vállalkozás piaci értéke minden bizonnyal növekedni fog, mert nagyobbak lesznek a kilátásai arra, hogy különböző trófeákat szerezzen meg.

Ez persze csak egyetlen példa volt, ami talán kellőképpen illusztrálja, hogy a tőzsde nem más, mint a bennünket körülvevő globális környezet leképezése. Éppen ezért a befektetőknek tudatában kell lenniük egy-egy üzleti döntés kapcsán annak, hogy milyen eseményeket, tényezőket érdemes követni, elemezni és figyelembe venni. Így tudnak ugyanis kizárólag megfelelő döntést hozni.

A Super Bowl és a Coachella Fesztivál üzleti hatása

Superbowl

Pixabay

A folytatásban nézzünk konkrét példákat is, amikor kulturális, illetve sport jellegű események okoztak tőzsdei mozgásokat.

Ezek közül az egyik a Super Bowl. Ennek a rendezvénynek a fontosságát nem szükséges hangoztatni. Köztudott, mekkora rangot jelent a meccs szünetében fellépni, mint ahogy az is, hogy micsoda pénzek forognak a közvetítési jogok, illetve a reklámbevételek kapcsán. Ezúttal azonban az utazásról lesz szó.

A tavalyi szuperdöntő ugyanis jelentős hatást gyakorolt az érintett légitársaságok árfolyamaira. A gálának Arizona adott otthont, az esemény időszakában pedig az érkező és távozó vendégek miatt megnövekedett a repülős forgalom.

Ez azt eredményezte, hogy az érintett légitársaságok árfolyama az esemény előtti napokban megindult felfelé és ez kitartott egészen a Super Bowl napjáig, utána viszont visszaesett, de érdekes, hogy a visszaesés után is az előtte mért árszint felett maradt.

Vegyünk egy példát a zenei világból is, mégpedig a világ egyik legnagyobb fesztiválját, a minden évben Kaliforniában szervezett Coachellát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azon fellépők lemezkiadóinak árfolyama növekszik ebben az időszakban, akik meghívást kapnak a fesztiválra, a várakozások alapján ugyanis az ő lemezeladásaik a hatalmas publicitás következtében növekedni fognak.

A nagy kulturális események árfolyamokra gyakorolt ​​hatásának kockázatai

Amikor egy üzleti döntés kulturális eseménnyel van kapcsolatban, akkor minden esetben az ilyen spekulációk alkalmával a veszteség kockázatát is be kell kalkulálni. Ha visszatérünk a már vizsgált Super Bowl döntőhöz, lehet, hogy egy befektető az egyik csapat részvényeibe fektet be, mert arra számít, ők fognak nyerni. Ha mégsem így történik, ezzel veszíteni fog.

Különösen a szabadtéri rendezvények azok, ahol az időjárás is megjelenhet kockázati tényezőként. Rossz idő, netán vihar esetén elmaradhat a várt nézőszám, sőt, néha le is kell mondani egy-egy rendezvényt, ami értelemszerűen az érintett vállalatok részvényeinek az árfolyamaira is kellemetlen hatással lehet.

A piaci hangulat pedig az egyik legérzékenyebb tényező, amiről számot kell viselni, noha ezt a legnehezebb eltalálni. Így például, hiába lesz sikeres egy zenei fesztivál rekord látogatottsággal, ha közben a piacokat a pesszimizmus uralja. Ez ugyanis az árfolyamok csökkenéséhez vezet, éppen ezért mindig többféle perspektívát is figyelembe kell venni.

Amit még érdemes megjegyezni az ilyen jellegű események és a befektetések kölcsönhatását illetően, hogy az egyes koncertek, sportdöntők, fesztiválok piacra kifejtett hatása általában rövidtávú. Ha elmúlik a rendezvény, a hatás is csökkenni fog. Hosszú távon az árfolyamok továbbra is olyan tényezőktől függnek, mint a vállalatok profitja, vagy a piaci kilátások.

A fent említettek kiküszöbölésére létezik néhány alkalmazható stratégia. Ezek egyike a day trading, ami azt jelenti, hogy a befektetők ugyanazon a napon vásárolnak és adnak is el különböző részvényeket.

A day traderek a rövid távú árfolyam elmozdulásokon igyekeznek szert tenni nyereségre, ezért ez a stratégia a kulturális rendezvények esetében sikeres lehet. Másrészt azonban, mivel a rövidtávú elmozdulásokra kifejezetten jellemző lehet a meredek volatilitás, ezért ez a hozzáállás hordoz magában kockázatokat, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: