Hazánkban megtérülnek a fenntarthatósági beruházások

A vártnál jobban megtérülnek a fenntarthatósági befektetések azoknál a hazai vállalatoknál, ahol komolyan veszik a kijelölt klímacélokat – mutat rá az EY több mint 500, köztük magyar fenntarthatósági vezetők (CSO-k) részvételével készült nemzetközi kutatása. Leginkább a klímavédelembe, a hulladékgazdálkodásba, a munkahelyi esélyegyenlőségbe, valamint az ellátási láncok kockázatkezelésének javításába fektetnek be itthon a cégek a fenntartható működés érdekében.

Hazánkban megtérülnek a fenntarthatósági beruházások

Klímacéljaik eléréséhez a hazai vállalatok eddig olyan területeken tettek lépéseket, mint a klímaszakértő munkatársak felvétele, az áram- és üzemanyagfogyasztás csökkentése, a megújuló energiaforrások használata, valamint a klímavédelmi technológiák - például a szén-dioxid-leválasztási, tárolási és hasznosítási technológiák - házon belüli bevezetése. 

Az üzleti tervezés során a megkérdezett CSO-k egyenlő figyelmet fordítanak a fenntarthatóságra, a növekedési stratégia kidolgozásakor, az új technológiák – például az MI – alkalmazásakor, valamint az ellátási láncok optimalizálásakor.

Nem csak a jelentéstételi kötelezettségek teljesítése miatt érdemes a sereghajtóknak rácsatlakozniuk az ESG-hullámra, ugyanis a tanulmány kiemeli, hogy a klímacélok teljesítésében élenjáró vállalatok 1,8-szor nagyobb valószínűséggel számolnak be a fenntarthatósági intézkedéseikből eredő vártnál magasabb pénzügyi értékről - ami igen kedvező üzenet a befektetők és részvényesek számára is. 

Fókuszban az ellátási lánc és a mesterséges intelligencia (MI)

A mesterséges intelligenciába (MI) való befektetés mára nem áll távol a cégektől, ugyanis látják, hogy növeli a munkafolyamatok hatékonyságát, ezzel versenyelőnyt és jelentős megtérülést eredményezve számukra. Ez támasztja alá a hazai válaszadók 68%-a, akik szerint az MI valós megoldást nyújt az ellátási láncok optimalizálására és ennek köszönhetően a karbonkibocsátás csökkentésére is.

„A kutatás eredményei rávilágítanak, hogy a mesterséges intelligencia nem csupán a technológiai fejlődés motorja, hanem kulcsfontosságú eszköz a vállalati kihívások kezelésében is. Az EY-nál célunk az MI emberközpontú alkalmazása, így biztosítva, hogy valódi értéket teremtsen a társadalom széles rétegei számára. A jövőbeni technológiai paradigmáinkat ennek szellemében alakítjuk, azaz a mesterséges intelligencia a civilizációs problémák megoldásának eszközeként szolgáljon” — mondta Dr. Tilesch György, az EY vezető MI-szakértője.

„Jó hír, hogy kiemelt klímavédelmi napirendi pont az ellátási lánc kockázatkezelése, és a válaszadó CSO-k 40%-a 12-hónapos tervvel készül az erre irányuló beruházásokra. Örömmel látjuk, hogy a hazai cégek felismerik a beszerzési folyamatok fontosságát, és ilyen erős stratégiai elköteleződést vállalnak ezen a területen" — emelte ki Lukács Ákos, az EY Klímaváltozási és Fenntarthatósági Partnere. „A zöld átmenet a cég teljes értékláncát érinti, beleértve a beszállítókat is, akik kulcs szerepet játszanak a klímacélok teljesítésében” — tette hozzá a szakértő.

Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.
2024. 10. 24. 12:00
Megosztás:

További kamatvágások jöhetnek Európában

Az EKB két képviselője, Robert Holzmann és Fabio Panetta is arra számít, hogy a következő, decemberi ülésen ismételten kamatot csökkenthet az EKB.
2024. 10. 24. 11:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság megbírságolta a cseh és az osztrák államvasutakat

Az Európai Bizottság 48,6 millió euró (19,5 milliárd forint) pénzbírságra ítélte a cseh és az osztrák államvasutakat, amiért a két vasúttársaság megsértette az európai uniós versenyjogi szabályokat.
2024. 10. 24. 11:00
Megosztás:

A káprázatos hetes vezette az esést a tengerentúlon, a Fed „bézs könyve” gyenge gazdasági aktivitásról számol be

Estek szerdán az amerikai indexek: az S&P 500 0,9%-kal, a Dow 1,0%-kal, míg a NASDAQ 1,6%-kal csökkent. A szektorok szintjén egyedül a közművek és az ingatlanszektor zárt zöldben, a legnagyobb esés az alapvető fogyasztási termékekhez (-1,6%) és a technológiához (-1,4%) köthető.
2024. 10. 24. 10:30
Megosztás:

Generációváltás küszöbén: Az Y és Z generációk térnyerése a magyar üzleti életben

Magyarországon a generációváltás az üzleti életben kiemelten aktuális, mivel sok cég alapítója elérte a nyugdíjkorhatárt. Az X generáció még mindig a legnagyobb tulajdonosi réteg, de arányuk 2023-ban 50 % alá csökkent. Ezzel szemben az Y és Z generációk egyre nagyobb szerepet vállalnak, különösen az új vállalkozások alapításában, ahol a generációváltás már az ő javukra dőlt el.
2024. 10. 24. 10:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Többnyire visszaestek a részvények Ázsiában, miután a Wall Street harmadik egymást követő napon is veszteséget szenvedett.
2024. 10. 24. 09:30
Megosztás:

Trump növekvő esélyére emelkedtek az amerikai hozamok, változatlanul hagyta a kamatot az MNB

Donald Trump győzelmi esélyének javulása és az ezzel járó várható költségvetési hiánynövekedés és nagyobb inflációs nyomás miatt pár bázisponttal tovább emelkedtek a kötvényhozamok az USA-ban és ezzel négy hónapos csúcsra, 4,25% közelébe emelkedett a tízéves hozam.
2024. 10. 24. 09:00
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 24. 08:30
Megosztás:

Csökkentek az európai piacok, kismértékben emelkedett az ESI

Kismértékben csökkentek az európai piacok – az angol FTSE100 0,1%-kal, a német DAX 0,2%-kal, míg a francia CAC40 0,5%-kal esett –, így a páneurópai Stoxx600 0,3%-os mínuszban zárt, mivel a befektetők elsősorban az amerikai jelentési szezonra fókuszálnak.
2024. 10. 24. 08:00
Megosztás:

Közel 20 milliárdos piac lesz néhány éven belül a magyar mérnöki kutatások élvonalát jelentő bionika

A globális gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő tudományága a bionika, a legfrissebb adatok szerint piaca 2024 és 2034 között évente átlagosan 10 %-kal fog növekedni. Jelentőségét mutatja, hogy idén a fizikai és a kémiai Nobel–díjat is a területhez kapcsolódó szakembereknek ítélték oda. Magyarország oktatási szempontból alakítja a trendeket a bionikában. Európában ugyanis legrégebb óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hallgatható külön mérnöki szakként a molekuláris bionika, ahol a hallgatók olyan kutatásokban és fejlesztésekben vehetnek részt, amelyek világszerte előremutatónak számítanak. Többek között látássérültek mindennapi életvitelét segítő applikációt, intelligens protéziseket, érzékelő robotikai és orvosdiagnosztikai eszközöket is fejlesztenek.
2024. 10. 24. 07:30
Megosztás:

Útkeresésben az európai akkumulátoripar – jön a Hungarian Battery Week

Az akkumulátoripar versenyképessége, az innováció és a globális trendekhez való alkalmazkodás az idei Hungarian Battery Week konferencia kiemelt témája. A Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting szervezésében november 6–8 között megvalósuló esemény az év legjelentősebb akkumulátoripari szakmai találkozója hazánkban, ahol az iparág legfontosabb szereplői, hazai és nemzetközi szakértői Magyarország és a régió szerepét vitatják meg a fenntartható energiatermelés és -felhasználás jövőjét illetően. Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseménynek idén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.
2024. 10. 24. 07:00
Megosztás:

Önkormányzatok: működhet-e a közvetlen demokrácia?

A közvetlen demokráciának több korlátja van egy önkormányzat életében, mint ahány alkalmazási területe. Ott viszont, ahol erre mód van, használata igen jelentős előnyökkel jár mind a lakosok, mind az önkormányzat számára, melyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Mindez technikailag ma már végtelenül egyszerű, lényegében csak szándék kérdése.
2024. 10. 24. 06:00
Megosztás:

2025-től a magyar nyugdíjasok komoly kockázattal néznek szembe

A 2025-ös év komoly kihívások elé állítja a magyar nyugdíjasokat, különösen a gazdasági bizonytalanságok és a tervezett reformok miatt.
2024. 10. 24. 04:00
Megosztás:

Több mint egy év után csak elindult az ingyenes bolti készpénzfelvétel

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer - írja a Bank360.hu.
2024. 10. 24. 03:00
Megosztás:

Pénzügyi horoszkóp: a héten jön a váratlan pénz! Mire figyelj, hogy ne menj el mellette?

Fedezd fel, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a hét második fele! Izgalmas és egyedi horoszkópunkban minden csillagjegy számára különleges történeteket gyűjtöttünk össze, melyek felfedik a szerencse titkait. Olvasd el, mikor és hogyan próbálj szerencsét, és fedezd fel, hol találhatod meg a szerencseszámaidat az életed apró jeleiben!
2024. 10. 24. 02:00
Megosztás:

Meggazdagodtál most hirtelen, ha itt vettél panel lakást!

Míg egy-két évtizeddel ezelőtt, aki csak tehette, elkerülte a panellakásokat, addig az elmúlt években jelentős érdeklődés alakult ki irántuk. Ugyanakkor a panelkínálaton belül is akadnak olyan típusok, méretek és adottságok, melyek az átlagnál gyorsabban kelnek el.
2024. 10. 24. 01:00
Megosztás:

Közeleg az amerikai elnökválasztás – válassz oldalt és szerezz ingyen kriptót

A következő amerikai elnökválasztás már a küszöbön van, 2024 november 5-én kerül megrendezésre. Az esemény az egész világ működésére hatással lehet, és már most is ettől hangos a sajtó.
2024. 10. 24. 00:01
Megosztás:

Az USA elnökválasztása ezt a 3 kriptovalutát lőheti az űrbe, akár 22 000%-os növekedési potenciállal.

Ahogy közeledik a választási verseny, bizonyos alternatív kriptovaluták robbanásszerű növekedés előtt állhatnak. Az akár 220-szoros potenciális nyereséggel rendelkező digitális eszközök jelentős lehetőségeket kínálhatnak. Ez a cikk bemutatja, mely érmék mutathatnak jelentős árfolyam-emelkedést, és miért szárnyalhatnak a közeljövőben.
2024. 10. 23. 23:00
Megosztás:

A ChatGPT szerint ezek a kriptovaluták olcsók és érdemes megvenni őket novemberre — Íme a legjobb választások

Ahogy a kriptopiac fejlődik, egy új hullám megfizethető altcoin vonja magára a figyelmet. Ezek a kevésbé ismert digitális eszközök jelentős növekedési potenciált mutatnak, és érdekes lehetőségeket kínálnak a ravasz befektetők számára. Azonosítani, hogy mely érmék állnak kitörés előtt, kulcsfontosságú lehet abban, hogy a gyorsan változó kriptovilág előtt járjunk.
2024. 10. 23. 22:00
Megosztás:

Top 5 altcoin, amelyek uralni fogják a 2024-es bikapiacot – Ne hagyd ki az új érmét (ZDEX), amelyet élvonalbeli technológia hajt!

A 2024-es év fordulópont lehet a kriptovaluták számára. Számos altcoin kész nagy hatást gyakorolni a piacra. Egy új szereplő, a ZDEX, fejlett technológiát használ, hogy kiemelkedjen a mezőnyből. Ezek a digitális érmék vezethetik a következő piaci fellendülést, és növekedési potenciáljuk átalakíthatja a kriptovilágot.
2024. 10. 23. 21:01
Megosztás: