Heteken múlik, tudnak-e milliókat spórolni a hitelfelvevők

Az MNB nem egész két hét alatt 1,1 százalékkal emelte az irányadó kamatot, a forrásköltség hipergyors drágulását a bankoknak is gyorsan le kell követniük, így a money.hu árértékelése szerint a hitelkamatok drágulásának hete jön. Ha beválik az elemzők véleménye és év végére 3,5 százalékos lesz az irányadó kamat, akkor – amennyiben az emelés beépül a kölcsönökbe is - egy 20 milliós hitel törlesztőrészlete 150 ezer forint fölé emelkedik majd. Ez 15 százalékkal, 20 ezer forinttal magasabb, mint amilyen kamatszinten november elején kölcsönt lehetett felvenni.

Heteken múlik, tudnak-e milliókat spórolni a hitelfelvevők

Egy hét: +1,1 százalék

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön 2,9 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ez azt jelenti, hogy a múlt héthez képest újabb 40 bázispontos emelést történt az irányadó kamatban. Nem egész két hét alatt így már 1,1 százalékos szigorításnál tartunk. Emlékeztetőül: májusban még 0,6 százalék volt az alapkamat…

„Azonnal” drágulnak a hitelek

A money.hu értékelése szerint az elmúlt napok mozgása alapján az irányadó kamat emelése a pénzpiaci kamatokban igen gyorsan megjelenik a majd. Ez pedig azt fogja maga után húzni, hogy a hitelkamatok is jelentősen drágulnak majd.

Ha a drágulás teljes egészében átmegy a lakáshitel kamatokba, akkor egy november elején még 5 százalékos kamat mellett 20 éves futamidőre kínált 20 milliós hitel esetében az akkori ajánlatban szereplő 132 ezer forintos törlesztőrészlet helyett a következő napokban már csak 144,5 ezer forintos törlesztés mellett lesz elérhető a kölcsön. A hitel kamatának 1,1 százalékos drágulása a money.hu számításai szerint a futamidő végéig visszafizetendő összeget 9,4 százalékkal, 31,6 millió forintról 34,6 millió forintra tolja.

+3,5 százalékon fordulunk 2022-re?

Azt, hogy ilyen mértékű kamatemelés abszolút reális, az az is erősíti, hogy az elemzők szerint a MNB-nek a következő hetekben is folytatnia kell majd az irányadó kamat emelését és a következő aukciókon tovább emelkedik majd az egyhetes betétekre kínált kamat. Sokan év végére 3,5 százalékos szintet tartanak reálisnak (néhány hete még 2,5 százalékos alapkamattal számolt a piac). Ráadásul a jövő évben még tovább tarthat az inflációs nyomás, ezért a pénzpiaci kamatszintek jó ideig felfelé mennek majd.

Havi 20 ezerrel ugrik majd a törlesztő

Ha azzal számolunk, hogy az elemzőknek igazuk lesz, s a mai szintnél 60 bázisponttal még magasabb kamatszintek alakulhatnak ki, akkor a példánkban szereplő 5 százalékos ajánlat helyett a 20 milliós hitelhez a money.hu számításai szerint néhány hét múlva már csak 6,7 százalékos kamaton lehet majd hozzáférni. Ebben az esetben az ügyfélnek havonta már közel 20 ezer forinttal magasabb, 151,5 ezer forintos havi törlesztést kell teljesítenie a kölcsönhöz és közel 5 millió forinttal, 36,4 millió forintra ugrik a teljes törlesztési terhe.

A banki kamatemelések hete jön

Ne legyenek illúzióink, a hitelek drágulása ma már szinte mindennapos. Az MNB következő betéti tenderét december 2-án tartja, a pénzintézetek nagy része ugyanakkor a hónap elejétől már új kamatokat fog meghirdetni, ezért a banki kamatemelések hete jön. A money.hu értesülései szerint az Erste Banknál december 6-tól a forrásköltségek drágulása miatt 80 bázisponttal emelkedik az 5 és 50 bázisponttal a 10 éves kamatperiódusra kínált lakáshitelek kamatszintje. A 15 évre fixált hiteleknél csak 30 bázispontos lesz az emelés. Ez a lépés is igazolja a money.hu szakértőinek korábbi véleményét, mely szerint a piacon az irányadó kamat drasztikus emelkedése miatt a hosszan (végig) fix hitelek felvétele irányába érdemes elmozdulni. Ezeknek a rendkívül komoly biztonságot nyújtó kölcsönöknek felára a következő hetekben olyan alacsony lesz, amilyenre korábban nem volt példa.

Miután a drágulás folyamatos lesz, a money.hu minden hitelfelvevőnek azt javasolja, hogy ha lehet, gyorsítsa fel az új otthon megszerzésének folyamatát és a hiteligénylést. Most heteken múlik, hogy milliókat tud-e spórolni az adós.

Hideg és havazás is várható az első téli hétvégén

Hideg és havazás is várható e hét végén, a meteorológiai tél első hétvégéjén, néhol mínusz 10 Celsius-fokot is mérhetnek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
2021. 12. 03. 00:01
Megosztás:

Gyengül a negyedik hullám Németországban

Tovább gyengült a koronavírus-járvány negyedik hulláma Németországban a csütörtöki adatok szerint, a kórházakra nehezedő teher viszont változatlanul fenyegeti az ellátórendszer teljesítőképességét, ezért újabb korlátozásokról döntenek az ügyvezető szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtöki tanácskozásán.
2021. 12. 02. 23:30
Megosztás:

Már elérhető a végleges adattörlő alkalmazás

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől - tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön az MTI-t.
2021. 12. 02. 23:00
Megosztás:

Stagnált a munkanélküliség Romániában

Romániában 5,3 százalék volt októberben a munkanélküliségi ráta, ami megegyezett az előző hónapban jegyzett értékkel - közölte csütörtökön a román országos statisztikai intézet.
2021. 12. 02. 22:30
Megosztás:

Elbúcsúztatta Angela Merkelt a német hadsereg

A polgári személyeknek kijáró legmagasabb fokú tiszteletadással, fáklyás, zenés katonai parádéval elbúcsúztatta Angela Merkel kancellárt a német hadsereg (Bundeswehr) csütörtök este Berlinben.
2021. 12. 02. 22:00
Megosztás:

Tíz bankot bírságolt meg az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összesen 64,7 millió forintos bírságot szabott ki tíz hitelintézetre, mert szerződéskötés után nem megfelelően tájékoztatták ügyfeleiket - közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 21:30
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Októberben a piaci várakozásokkal összhangban 2020 áprilisa óta a legalacsonyabbra csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.
2021. 12. 02. 21:00
Megosztás:

A makói gumigyár visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét

A makói gumigyár előre menekült, ahelyett hogy teljesítette volna amit vállalt, inkább visszafizeti a munkahelymegtartó támogatások egy részét, "csak szabadon kirúghassa az embereket" - közölte közösségi oldalán csütörtökön Lázár János.
2021. 12. 02. 20:30
Megosztás:

Gyenge kezdés után tovább estek az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2021. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon. Kora reggeli jegyzéséhez képest az euróval és a dollárral szemben 0,3 százalékot, a svájci frankkal szemben 0,4 százalékot veszített.
2021. 12. 02. 19:30
Megosztás:

Az európai hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
2021. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Nem stagnált a villamos energia árának növekedése az európai piacokon

Tovább emelkedtek és rekordmagas értéket értek el a másnapi piaci villamosenergia árak októberben az európai energiapiacon - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 12. 02. 18:30
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 20 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 75 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 12. 02. 18:00
Megosztás:

25 év alatt egyszer sem voltak ilyen magasan az ipari termelői árak az euróövezetben

Októberben jóval a piaci várakozások felett, 26 éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján. Az áremelkedést az energia drágulása hajtotta.
2021. 12. 02. 17:30
Megosztás:

Rohamosan növekvő bérek az IT munkaerőpiacon, idén még nagyobb volt a kereslet az informatikusok iránt

Folyamatosan nőtt a kereslet az IT szakemberek iránt, a remote munkavégzés természetessé vált, a legnépszerűbb programozási nyelvek pedig továbbra is a Java, Javascript, C/C++, C#. Egyre több vállalat keres Python fejlesztőket, de a DevOps mérnök és a Full-Stack pozíció is felértékelődött, a kereslettel párhuzamosan pedig a bérekben is fellendülés figyelhető meg. Íme, a Bluebird legfrissebb IT munkaerőpiaci körképe - mi történt 2021-ben?
2021. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Mibe fektessünk 2022-ben, mi lesz a forinttal és a hazai részvényekkel? Beérkező levelek

2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.
2021. 12. 02. 16:30
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Vegyesen nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön.
2021. 12. 02. 16:00
Megosztás:

Hitelbiztosító: kevesebb a késedelmes fizetés a gazdaságban

Nagy mértékben, a tavalyi 46 százalékról 34 százalékra csökkent a lejárt vállalatközi (B2B) számlatartozások állománya Magyarországon. Egyebek mellett ez áll az Atradius hitelbiztosító elemzésében. A 200 magyar vállalat bevonásával készült, Fizetési Szokások Barométere című tanulmány szerint csökkent a 90 napon túli tartozások aránya is (az idén 4 százalék, szemben a tavalyi 6 százalékkal.) A felmérésben ezúttal az élelmiszeripar, a tartós fogyasztási cikkek és az acél-fémipar cégeit kérdezték meg.
2021. 12. 02. 15:30
Megosztás:

A forgalomcsökkentés hozhat fordulatot a belvárosi ingatlanpiacon?

A fővárosban közlekedő gépjárművek száma folyamatosan emelkedik és az ezzel együtt járó lég- és zajszennyezés, forgalomnövekedés, parkolásra használt közterületek bővülése jelentősen rontják a budapesti lakosok életminőségét. A parkolási lehetőségek csökkentése és a tágabb értelemben vett forgalomcsillapítás ezen a helyzeten változtathatna és áttételesen ugyan, de az ingatlanpiacon is éreztethetné jótékony hatását. Január elsejétől a VII. kerületben is elindul az átmenő gépjárműforgalom csökkentését célzó kizárólagos lakossági parkolás, ennek kapcsán az OTP Ingatlanpont az autózás visszaszorításának lehetséges hatásait vizsgálja a korábbi évek példáin keresztül.
2021. 12. 02. 15:10
Megosztás:

3. oltás is kell a magyar védettségi igazolvány érvényességéhez

Csak még azt nem tudni, hogy pontasan mikortól. Gulyás Gergely a mai kormányinfó bejelentette: "határozott szándékunk, hogy a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltáshoz igazítsuk. Ennek időpontját később fogjuk bejelenteni."
2021. 12. 02. 14:50
Megosztás: