Heteken múlik, tudnak-e milliókat spórolni a hitelfelvevők

Az MNB nem egész két hét alatt 1,1 százalékkal emelte az irányadó kamatot, a forrásköltség hipergyors drágulását a bankoknak is gyorsan le kell követniük, így a money.hu árértékelése szerint a hitelkamatok drágulásának hete jön. Ha beválik az elemzők véleménye és év végére 3,5 százalékos lesz az irányadó kamat, akkor – amennyiben az emelés beépül a kölcsönökbe is - egy 20 milliós hitel törlesztőrészlete 150 ezer forint fölé emelkedik majd. Ez 15 százalékkal, 20 ezer forinttal magasabb, mint amilyen kamatszinten november elején kölcsönt lehetett felvenni.

Heteken múlik, tudnak-e milliókat spórolni a hitelfelvevők

Egy hét: +1,1 százalék

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön 2,9 százalékos kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ez azt jelenti, hogy a múlt héthez képest újabb 40 bázispontos emelést történt az irányadó kamatban. Nem egész két hét alatt így már 1,1 százalékos szigorításnál tartunk. Emlékeztetőül: májusban még 0,6 százalék volt az alapkamat…

„Azonnal” drágulnak a hitelek

A money.hu értékelése szerint az elmúlt napok mozgása alapján az irányadó kamat emelése a pénzpiaci kamatokban igen gyorsan megjelenik a majd. Ez pedig azt fogja maga után húzni, hogy a hitelkamatok is jelentősen drágulnak majd.

Ha a drágulás teljes egészében átmegy a lakáshitel kamatokba, akkor egy november elején még 5 százalékos kamat mellett 20 éves futamidőre kínált 20 milliós hitel esetében az akkori ajánlatban szereplő 132 ezer forintos törlesztőrészlet helyett a következő napokban már csak 144,5 ezer forintos törlesztés mellett lesz elérhető a kölcsön. A hitel kamatának 1,1 százalékos drágulása a money.hu számításai szerint a futamidő végéig visszafizetendő összeget 9,4 százalékkal, 31,6 millió forintról 34,6 millió forintra tolja.

+3,5 százalékon fordulunk 2022-re?

Azt, hogy ilyen mértékű kamatemelés abszolút reális, az az is erősíti, hogy az elemzők szerint a MNB-nek a következő hetekben is folytatnia kell majd az irányadó kamat emelését és a következő aukciókon tovább emelkedik majd az egyhetes betétekre kínált kamat. Sokan év végére 3,5 százalékos szintet tartanak reálisnak (néhány hete még 2,5 százalékos alapkamattal számolt a piac). Ráadásul a jövő évben még tovább tarthat az inflációs nyomás, ezért a pénzpiaci kamatszintek jó ideig felfelé mennek majd.

Havi 20 ezerrel ugrik majd a törlesztő

Ha azzal számolunk, hogy az elemzőknek igazuk lesz, s a mai szintnél 60 bázisponttal még magasabb kamatszintek alakulhatnak ki, akkor a példánkban szereplő 5 százalékos ajánlat helyett a 20 milliós hitelhez a money.hu számításai szerint néhány hét múlva már csak 6,7 százalékos kamaton lehet majd hozzáférni. Ebben az esetben az ügyfélnek havonta már közel 20 ezer forinttal magasabb, 151,5 ezer forintos havi törlesztést kell teljesítenie a kölcsönhöz és közel 5 millió forinttal, 36,4 millió forintra ugrik a teljes törlesztési terhe.

A banki kamatemelések hete jön

Ne legyenek illúzióink, a hitelek drágulása ma már szinte mindennapos. Az MNB következő betéti tenderét december 2-án tartja, a pénzintézetek nagy része ugyanakkor a hónap elejétől már új kamatokat fog meghirdetni, ezért a banki kamatemelések hete jön. A money.hu értesülései szerint az Erste Banknál december 6-tól a forrásköltségek drágulása miatt 80 bázisponttal emelkedik az 5 és 50 bázisponttal a 10 éves kamatperiódusra kínált lakáshitelek kamatszintje. A 15 évre fixált hiteleknél csak 30 bázispontos lesz az emelés. Ez a lépés is igazolja a money.hu szakértőinek korábbi véleményét, mely szerint a piacon az irányadó kamat drasztikus emelkedése miatt a hosszan (végig) fix hitelek felvétele irányába érdemes elmozdulni. Ezeknek a rendkívül komoly biztonságot nyújtó kölcsönöknek felára a következő hetekben olyan alacsony lesz, amilyenre korábban nem volt példa.

Miután a drágulás folyamatos lesz, a money.hu minden hitelfelvevőnek azt javasolja, hogy ha lehet, gyorsítsa fel az új otthon megszerzésének folyamatát és a hiteligénylést. Most heteken múlik, hogy milliókat tud-e spórolni az adós.

Erős nyitás az amerikai tőzsdéken

Lendületes indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a pénteki nagy, két százalékot meghaladó veszteségek korrekciójaként.
2021. 11. 29. 16:00
Megosztás:

Határozott javulás a munkaerőpiacon, de akadnak problémák

Tovább javultak a munkaerőpiaci mutatók az augusztus-októberi időszakban. A munkanélküliségi ráta 4 százalék alá, 3,8 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak száma pedig megközelítette a 4,7 milliót. A munkaerőpiac közelebb került a teljes foglalkoztatottsághoz, ám az is látszik, hogy még feszesebbé vált, ami az infláció szempontjából sem mellékes.
2021. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Az Allianz Csoport újra erős eredménnyel zárta a negyedévet

2021 harmadik negyedévében a teljes díjbevétel növekedésének üteme 9,5 százalék volt. A 2021. harmadik negyedévi működési eredmény 11,3 százalékkal, 3,2 milliárd euróra nőtt. 2021 harmadik negyedévében a részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 2,3 százalékkal, 2,1 milliárd euróra nőtt. 2021 első 9 hónapjának 9,9 milliárd eurós működési eredménye a teljes évre tervezett 12 milliárd eurós eredmény 82 százalékát éri el. 2021 első 9 havi, részvényesek számára megtermelt adózott eredménye 38,3 százalékkal, 6,9 milliárd euróra emelkedett. A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató 207 százalék. Így a 2021. évi működési eredmény várhatóan a 12 milliárd eurós céltartomány felső határán lesz, plusz/mínusz 1 milliárd euró
2021. 11. 29. 15:00
Megosztás:

2022-es csapdája - infláció vagy növekedés?

2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés. A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
2021. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Itt van a vég kezdete - semmi sem menti meg a tőzsdéket egy kiadós zakótól?

A hétvégén az egyik barátommal vacsoráztunk, akinek az Egyesült Királyságban biológiai diplomát szerzett fia arra hívta fel a figyelmünket, hogy az eddigi hírek szerint a vírus, úgy tűnik, hogy jó úton halad, hogy úgy járjon, mint a spanyolnátha - meséli az ERSTE részvénypiaci elemzője.
2021. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a munkanélküliség augusztus-októberben

Októberben a munkanélküliek száma 189 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos volt. Az augusztus-októberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 184 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalékos volt - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)
2021. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Új Mobilbank lesz az OTP-nél

Fontos változást hoz a jövő tavasz az OTP Bank mobilbankot használó lakossági ügyfelek számára: 2022. március 1-től a hitelintézet kivezeti a lakossági SmartBank alkalmazást, helyét az új mobilbanki applikáció veszi át. Az új OTP Bank Mobilalkalmazás, amely az új Internetbankkal együtt tavaly augusztus óta már a teljes lakossági ügyfélkör számára elérhető, egyre népszerűbbé válik. Az applikáció fejlesztése folyamatos, a felhasználók számára újabb és újabb innovatív funkciók válnak elérhetővé.
2021. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Egyre több a „bumerángozó” – így csábítja vissza sok cég a korábbi kollégáit

A volt alkalmazottak nagyszerű, ám korábban méltatlanul hanyagolt lehetőséget jelentenek a cégek toborzási erőfeszítései számára – mondja Fremda Balázs, a Morgan Stanley budapesti irodájának HR igazgatója. A vállalat 15 éve működő technológiai és analitikai központja a „bumerángozó” kollégák számának növekedését tapasztalta az elmúlt években. A visszatérők szerint az érdekes karrierlehetőségek, a támogató közösség, illetve a magánélet és a munka egyensúlya a fő tényezői a visszatérésnek.
2021. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Egyelőre enyhe tüneteket okoz az omikron

Az omikron vírusvariáns eddig tapasztalt tünetei enyhék voltak, de a WHO még mindig óvatosságra int, hiszen az omikront eddig csak fiatalabbakban mutatták ki, akik jobban viselik a tüneteket.
2021. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Érdekesen alakulhat az áprilisi francia választás

Fabio Panetta, az EKB igazgatósági tagja szerint a központ banknak nem kell szűkítenie a monetáris politikáját, hogy fékezze az inflációt, hiszen ezt csak átmeneti tényezők befolyásolják.
2021. 11. 29. 11:30
Megosztás:

Melyik településen a legjobb élni Magyarországon? Mutatjuk a toplistát!

A nyugati országrész és a főváros kedvezőbb helyzetét mutatja a Takarék Index 2021-es élhetőségi rangsora, amely járásonként veti össze a többi között az oktatási, egészségügyi, kulturális és vásárlási lehetőségeket. Budapesten a legkedvezőbb az összkép, az első tízben még hét dunántúli és két tiszántúli járás található. A bűnözésben vagy a megfizethetőségnél a főváros rosszul szerepel.
2021. 11. 29. 11:00
Megosztás:

Ruhák és divat az online térben is

Az Amazon wholesale még mindig az egyik legkiválóbb lehetőség, ha abban gondolkodunk, hogy gyorsan, kis költséggel szeretnénk elindítani egy online üzletet. Az online üzlet nagyszerű esély azoknak, akik szabadabb életre vágynak, mint amit a jelenlegi munkájuk tud biztosítani.
2021. 11. 29. 10:30
Megosztás:

Szerdán zárul az év végi kötelezőkampány

Alig több mint két napja maradt a közel egymillió érintett gépjármű-tulajdonosnak arra, hogy eldöntse, lecseréli-e év végi évfordulós kötelező biztosítását, vagy sem: a felmondásoknak szerda éjfélig el is kell eljutniuk a biztosítókhoz. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) tapasztalatai szerint a piacon bekövetkezett díjcsökkenés aktivizálta a gépjárművek üzembentartóit, akik közül az időszak végére mintegy százezren váltják kgfb-szerződésüket egy kedvezőbbre.
2021. 11. 29. 10:00
Megosztás:

Közel 6900 elektromos biciklire jár az állami támogatás

Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzését támogató pályázaton az igénylők 97 százaléka nyert el összesen közel 736 millió forintot - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium hétfői közleményében.
2021. 11. 29. 09:00
Megosztás:

Elindult a tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról.
2021. 11. 29. 08:30
Megosztás:

Minimális forintmozgás kora reggel

Minimálisan mozdult el a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 11. 29. 08:00
Megosztás:

Ukrajnában több ezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt

Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást - közölte Szerhij Skarlet oktatási miniszter a Telegram üzenetküldő portálon.
2021. 11. 29. 07:00
Megosztás:

Indul az Ökumenikus Segélyszervezet adventi adománygyűjtése

Elindította "Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek!" címmel hirdetett országos adventi pénzadománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet.
2021. 11. 29. 05:00
Megosztás:

Rekordadatok érkeztek a beruházásokról

Rekordadatok érkeztek a beruházásokról, amelyek 12,4 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben - mondta Varga Mihály a Facebook oldalára feltett videóüzenetében pénteken.
2021. 11. 29. 04:05
Megosztás:

Decemberi családi pótlék - mikor utalják a december havi a pénzt?

Mikor fogja átutalni a Magyar Államkincstár az aktuálisan következő, december hónapban esedékes családi pótlékot? A 2021 december hónap elején valójában a november havi (a november hónapra esedékes) családi pótlék fog megérkezni minden arra jogosult ember számára.
2021. 11. 29. 04:01
Megosztás: