Hétvégén is tüntettek a román gazdák és fuvarozók

A hétvégén is folytatódtak Romániában és az ország egyre több térségére kiterjedtek a gazdák és fuvarozók tüntetései, miután a szállításügyi, mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban folytatott tárgyalások átfogó megállapodás nélkül zárultak.

Hétvégén is tüntettek a román gazdák és fuvarozók

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése, valamint az ukrán gabonaimport következményei ellen forgalomlassítással tiltakozó gazdák és fuvarozók traktorokkal és teherautókkal vonultak fel az országutakon, megbénítva egyes útszakaszok forgalmát.

Vasárnap este a lépésben haladó járművek mintegy másfél kilométeres menetoszlopot alkottak a fővárost Erdéllyel összekötő DN1-es országúton Ploiesti térségében. Egy másik konvoj a DN15-ös országút forgalmát bénította meg Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Aranyolóna (Luna) között, illetve a DN2-es országútét a - Románia és Ukrajna közötti legnagyobb közúti forgalmat lebonyolító - szeretvásári (Siret) határátkelő térségében.

Traktorok, kamionos tüntetők akadályozták a forgalmat vasárnap Bukarest, Brassó és Nagyvárad körgyűrűjén valamint a Zsíl-völgyében. Az ország déli részén, Craiova és Calafat útjain, illetve a DN3-as országút konstancai bejáratánál is forgalomlassító megmozdulásokat szerveztek a gazdák és fuvarozók, ez utóbbi helyszínen a tüntetéshez a helyi taxisok és fuvarmegosztók közül is sokan csatlakoztak.

Az országos gazdaszervezetek, valamint a romániai szállítmányozókat tömörítő FORT, illetve a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR szövetség szolidaritásukról biztosították a tüntetőket, de mindeddig nem csatlakoztak szervezetten a megmozduláshoz. A Bukarest környéki tüntetők nevében ezért egy-egy ad-hoc küldöttség ment tárgyalni szombaton a mezőgazdasági és szállításügyi, vasárnap pedig a pénzügyminisztériumba a tüntetők követeléseiről.

A megbeszélések nyomán a szállításügyi minisztérium egyebek közt vállalta, hogy a határátkelőhelyeken és az ukrán gabonaszállítmányok által eláraszott konstancai kikötőben külön forgalmi sávokat alakítanak ki az Európai Unióban bejegyzett teherautók számára, és nem bírságolják meg azokat a járművezetőket, akiknek a határátlépésre várakozás közben járt le a matricájuk.

A mezőgazdasági tárcánál folytatott tárgyalások nyomán a gazdák egyebek mellett arra kaptak ígéretet, hogy a hatóságok könnyíteni fogják a mezőgazdasági munkagépek forgalomba helyezését és lehetővé teszik a banki hiteltörlésztés halasztását az aszálykárokat elszenvedett gazdák számára.

Marcel Bolos pénzügyminiszter a gazdák és fuvarozók küldöttségével folytatott megbeszélés után úgy nyilatkozott: szigorítani fogják a Románián keresztül más piacokra szállított ukrán gabona mozgásának ellenőrzését, ugyanis a gazdák azt állították, hogy az országon elvileg csak áthaladó ukrán gabona egy részét mégiscsak Romániában értékesítik feketén. Mint mondta: ennek érdekében döntöttek korábban az elektronikus vámzár-rendszer bevezetéséről, amely biztosítja a közúti áruszállítás nyomon követhetőségét Románia területén. Hozzátette: Románia kétezer elektronikus vámzár beszerzését tervezi, amelyeket reményei szerint július elsejétől kezdődően lehet majd beüzemelni.

A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: a gazdák és fuvarozók olyan követelésekkel álltak elő, amelyek ellenük fordulhatnak, ugyanis
teljesítésük ellehetetlenítené a helyreállítási tervben vállalt célkitűzések teljesítését, és ez az európai támogatások befagyasztásához, a mezőgazdasági támogatások felfüggesztéséhez vezethet.

Az illetékes minisztériumokkal folytatott tárgyalásokat követően Danut Andrus, a gazdák és fuvarozók tárgyalóküldöttségének szószólója azt mondta: nem jutottak megállapodásra, a kormány folyton az uniós előírásokkal takaródzik és képtelen megoldásokat kínálni, a tiltakozás tehát jövő héten is folytatódik.

Oroszország a világ vezető búza- és árpaexportőre

Első helyen áll a világon a búza- és árpaexport tekintetében Oroszország a lezárt - 2023. július 1. és 2024. június 30. közötti - mezőgazdasági szezon eredményei szerint az előzetes adatok szerint - jelentette ki Alekszandr Malov, az orosz agrárminisztérium mezőgazdasági főosztályvezetője az orosz parlament felsőházának csütörtöki ülésén.
2024. 07. 12. 18:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok pénteken.
2024. 07. 12. 18:00
Megosztás:

Törökországban mélypontra csökkent a munkanélküliség májusban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 8,5 százalék után májusban 8,4 százalékra, 2012. novembere óta a legalacsonyabb szintre csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) által közzétett adatok szerint.
2024. 07. 12. 17:30
Megosztás:

Derűlátó a turisztikai szektor

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján az MTI-vel csütörtökön.
2024. 07. 12. 17:00
Megosztás:

Terjeszkedik az aszály

Különösen Magyarország középső területein fokozódik az aszály, a nyári növényeknek sürgősen esőre lenne szüksége - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 07. 12. 16:30
Megosztás:

Már a magtárakban az árpa

Idén a száraz és meleg időjárás miatt az őszi vetésű szántóföldi növények betakarítása a szokásosnál mintegy két héttel korábban megkezdődött, és folyamatosan zajlik a hőségben is: az árpáé már be is fejeződött, a többi kultúra aratása is ütemesen halad, és lassan a végéhez közelít. Köszönet illeti a gazdákat szorgalmukért és kitartásukért - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 16:00
Megosztás:

A hétvégén éjszakára felfüggesztik a kamionstopot

A nehéz-tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása július 13-án (szombaton) 15 órától július 14-én (vasárnap) 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a kiemelkedően magas hőmérséklet miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:30
Megosztás:

Tovább mélyülnek az agrárkapcsolataink Azerbajdzsánnal

Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével - közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 15:00
Megosztás:

A Magyar Posta figyelemfelhívó kampányt indít

Postásnak lenni nem küzdősport szlogennel figyelemfelhívó kampányt indít a Magyar Posta a kézbesítők, a hivatalokban dolgozó ügyfélkapcsolati munkatársak védelme érdekében.
2024. 07. 12. 14:30
Megosztás:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak júniusban Németországban

Németországban a nagykereskedelmi árak csökkentek havi szinten a szakértők által várt növekedés helyett, míg éves összevetésben minimálisan lassult a csökkenés mértéke a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 07. 12. 14:00
Megosztás:

Kezdetét vette a dohánykontroll

Elindult a dohánykontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett "törés", a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására - közölte a NAV pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 13:30
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent az amerikai költségvetés hiánya júniusban éves szinten

Az amerikai költségvetés hiánya 65,9 milliárd dollár volt júniusban, jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 227,7 milliárd dollártól - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 07. 12. 13:00
Megosztás:

nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni

A vállalatoknak már most ajánlott felmérniük, hogy munkavállalóik mennyit használtak fel idei szabadságkeretükből és nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadniuk - közölte a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 12. 12:00
Megosztás:

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt vármegyére szombat éjfélig

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. tizenöt vármegyére szombat éjfélig: az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
2024. 07. 12. 11:30
Megosztás:

Megugrott a cseh állam bevétele az elektronikus útadóból

Mintegy 8,5 milliárd koronára (136 milliárd forint) emelkedett az idei első félévben a cseh állam bevétele a teherkocsikra kivetett elektronikus útadóból. Ez egymilliárddal több, mint tavaly az első hat hónapban - közölte az útvámrendszert üzemeltető CzechToll társaság csütörtökön közleményben.
2024. 07. 12. 11:00
Megosztás:

Budapesti albérletek és árak a 2024 őszi tanévkezdésre

Alig két hét múlva, július 24-én hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, s ezzel az egyetemvárosok bérleti piacain formálisan is indul a főszezon. Idén több mint 120 ezren várják a hírt, hogy megkezdhetik-e szeptemberben a felsőoktatási tanulmányaikat, ami sokuknak azt is jelenti, hogy addig szállást is kell találniuk a kiszemelt városban.
2024. 07. 12. 10:30
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 07. 12. 09:30
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.
2024. 07. 12. 09:00
Megosztás:

Megerősítette együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

Megújította csaknem 20 éve tartó szakmai együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.
2024. 07. 12. 08:30
Megosztás: