Hétvégén is tüntettek a román gazdák és fuvarozók

A hétvégén is folytatódtak Romániában és az ország egyre több térségére kiterjedtek a gazdák és fuvarozók tüntetései, miután a szállításügyi, mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban folytatott tárgyalások átfogó megállapodás nélkül zárultak.

Hétvégén is tüntettek a román gazdák és fuvarozók

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése, valamint az ukrán gabonaimport következményei ellen forgalomlassítással tiltakozó gazdák és fuvarozók traktorokkal és teherautókkal vonultak fel az országutakon, megbénítva egyes útszakaszok forgalmát.

Vasárnap este a lépésben haladó járművek mintegy másfél kilométeres menetoszlopot alkottak a fővárost Erdéllyel összekötő DN1-es országúton Ploiesti térségében. Egy másik konvoj a DN15-ös országút forgalmát bénította meg Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Aranyolóna (Luna) között, illetve a DN2-es országútét a - Románia és Ukrajna közötti legnagyobb közúti forgalmat lebonyolító - szeretvásári (Siret) határátkelő térségében.

Traktorok, kamionos tüntetők akadályozták a forgalmat vasárnap Bukarest, Brassó és Nagyvárad körgyűrűjén valamint a Zsíl-völgyében. Az ország déli részén, Craiova és Calafat útjain, illetve a DN3-as országút konstancai bejáratánál is forgalomlassító megmozdulásokat szerveztek a gazdák és fuvarozók, ez utóbbi helyszínen a tüntetéshez a helyi taxisok és fuvarmegosztók közül is sokan csatlakoztak.

Az országos gazdaszervezetek, valamint a romániai szállítmányozókat tömörítő FORT, illetve a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR szövetség szolidaritásukról biztosították a tüntetőket, de mindeddig nem csatlakoztak szervezetten a megmozduláshoz. A Bukarest környéki tüntetők nevében ezért egy-egy ad-hoc küldöttség ment tárgyalni szombaton a mezőgazdasági és szállításügyi, vasárnap pedig a pénzügyminisztériumba a tüntetők követeléseiről.

A megbeszélések nyomán a szállításügyi minisztérium egyebek közt vállalta, hogy a határátkelőhelyeken és az ukrán gabonaszállítmányok által eláraszott konstancai kikötőben külön forgalmi sávokat alakítanak ki az Európai Unióban bejegyzett teherautók számára, és nem bírságolják meg azokat a járművezetőket, akiknek a határátlépésre várakozás közben járt le a matricájuk.

A mezőgazdasági tárcánál folytatott tárgyalások nyomán a gazdák egyebek mellett arra kaptak ígéretet, hogy a hatóságok könnyíteni fogják a mezőgazdasági munkagépek forgalomba helyezését és lehetővé teszik a banki hiteltörlésztés halasztását az aszálykárokat elszenvedett gazdák számára.

Marcel Bolos pénzügyminiszter a gazdák és fuvarozók küldöttségével folytatott megbeszélés után úgy nyilatkozott: szigorítani fogják a Románián keresztül más piacokra szállított ukrán gabona mozgásának ellenőrzését, ugyanis a gazdák azt állították, hogy az országon elvileg csak áthaladó ukrán gabona egy részét mégiscsak Romániában értékesítik feketén. Mint mondta: ennek érdekében döntöttek korábban az elektronikus vámzár-rendszer bevezetéséről, amely biztosítja a közúti áruszállítás nyomon követhetőségét Románia területén. Hozzátette: Románia kétezer elektronikus vámzár beszerzését tervezi, amelyeket reményei szerint július elsejétől kezdődően lehet majd beüzemelni.

A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: a gazdák és fuvarozók olyan követelésekkel álltak elő, amelyek ellenük fordulhatnak, ugyanis
teljesítésük ellehetetlenítené a helyreállítási tervben vállalt célkitűzések teljesítését, és ez az európai támogatások befagyasztásához, a mezőgazdasági támogatások felfüggesztéséhez vezethet.

Az illetékes minisztériumokkal folytatott tárgyalásokat követően Danut Andrus, a gazdák és fuvarozók tárgyalóküldöttségének szószólója azt mondta: nem jutottak megállapodásra, a kormány folyton az uniós előírásokkal takaródzik és képtelen megoldásokat kínálni, a tiltakozás tehát jövő héten is folytatódik.

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás:

Drága mulatság elektromos autót gyártani - és venni?

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.
2024. 02. 27. 20:30
Megosztás:

Odavertek a forintnak rendesen - szakad az árfolyam a kamatdöntés után!

Gyengült kedden a forint a jegybanki kamatdöntést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 27. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyesen, többségében indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 27. 19:30
Megosztás:

Jelentős árzuhanás a JYSK-nél

Jelentősen csökkentette az árakat a JYSK, a dán kiskereskedelmi üzletlánc annak érdekében, hogy a termékek továbbra is megfizethetőek és versenyképesek maradjanak.
2024. 02. 27. 19:00
Megosztás: