Hétvégén is tüntettek a román gazdák és fuvarozók

A hétvégén is folytatódtak Romániában és az ország egyre több térségére kiterjedtek a gazdák és fuvarozók tüntetései, miután a szállításügyi, mezőgazdasági és pénzügyminisztériumban folytatott tárgyalások átfogó megállapodás nélkül zárultak.

Hétvégén is tüntettek a román gazdák és fuvarozók

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (KGFB) drágulása és az üzemanyag jövedéki adójának növekedése, valamint az ukrán gabonaimport következményei ellen forgalomlassítással tiltakozó gazdák és fuvarozók traktorokkal és teherautókkal vonultak fel az országutakon, megbénítva egyes útszakaszok forgalmát.

Vasárnap este a lépésben haladó járművek mintegy másfél kilométeres menetoszlopot alkottak a fővárost Erdéllyel összekötő DN1-es országúton Ploiesti térségében. Egy másik konvoj a DN15-ös országút forgalmát bénította meg Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Aranyolóna (Luna) között, illetve a DN2-es országútét a - Románia és Ukrajna közötti legnagyobb közúti forgalmat lebonyolító - szeretvásári (Siret) határátkelő térségében.

Traktorok, kamionos tüntetők akadályozták a forgalmat vasárnap Bukarest, Brassó és Nagyvárad körgyűrűjén valamint a Zsíl-völgyében. Az ország déli részén, Craiova és Calafat útjain, illetve a DN3-as országút konstancai bejáratánál is forgalomlassító megmozdulásokat szerveztek a gazdák és fuvarozók, ez utóbbi helyszínen a tüntetéshez a helyi taxisok és fuvarmegosztók közül is sokan csatlakoztak.

Az országos gazdaszervezetek, valamint a romániai szállítmányozókat tömörítő FORT, illetve a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR szövetség szolidaritásukról biztosították a tüntetőket, de mindeddig nem csatlakoztak szervezetten a megmozduláshoz. A Bukarest környéki tüntetők nevében ezért egy-egy ad-hoc küldöttség ment tárgyalni szombaton a mezőgazdasági és szállításügyi, vasárnap pedig a pénzügyminisztériumba a tüntetők követeléseiről.

A megbeszélések nyomán a szállításügyi minisztérium egyebek közt vállalta, hogy a határátkelőhelyeken és az ukrán gabonaszállítmányok által eláraszott konstancai kikötőben külön forgalmi sávokat alakítanak ki az Európai Unióban bejegyzett teherautók számára, és nem bírságolják meg azokat a járművezetőket, akiknek a határátlépésre várakozás közben járt le a matricájuk.

A mezőgazdasági tárcánál folytatott tárgyalások nyomán a gazdák egyebek mellett arra kaptak ígéretet, hogy a hatóságok könnyíteni fogják a mezőgazdasági munkagépek forgalomba helyezését és lehetővé teszik a banki hiteltörlésztés halasztását az aszálykárokat elszenvedett gazdák számára.

Marcel Bolos pénzügyminiszter a gazdák és fuvarozók küldöttségével folytatott megbeszélés után úgy nyilatkozott: szigorítani fogják a Románián keresztül más piacokra szállított ukrán gabona mozgásának ellenőrzését, ugyanis a gazdák azt állították, hogy az országon elvileg csak áthaladó ukrán gabona egy részét mégiscsak Romániában értékesítik feketén. Mint mondta: ennek érdekében döntöttek korábban az elektronikus vámzár-rendszer bevezetéséről, amely biztosítja a közúti áruszállítás nyomon követhetőségét Románia területén. Hozzátette: Románia kétezer elektronikus vámzár beszerzését tervezi, amelyeket reményei szerint július elsejétől kezdődően lehet majd beüzemelni.

A tárcavezető ugyanakkor rámutatott: a gazdák és fuvarozók olyan követelésekkel álltak elő, amelyek ellenük fordulhatnak, ugyanis
teljesítésük ellehetetlenítené a helyreállítási tervben vállalt célkitűzések teljesítését, és ez az európai támogatások befagyasztásához, a mezőgazdasági támogatások felfüggesztéséhez vezethet.

Az illetékes minisztériumokkal folytatott tárgyalásokat követően Danut Andrus, a gazdák és fuvarozók tárgyalóküldöttségének szószólója azt mondta: nem jutottak megállapodásra, a kormány folyton az uniós előírásokkal takaródzik és képtelen megoldásokat kínálni, a tiltakozás tehát jövő héten is folytatódik.

A csúcson érte a megtorpanás a hazai lakásárakat

Bár az idei április-június nem kedvezett a lakásárak további növekedésének, a KSH friss, előzetes adatai szerint a második negyedév jellemző árai mintegy 9,8 százalékkal haladták meg az egy esztendővel korábbit. Ezzel az összevont árindex lényegében tartotta az első negyedévben kialakult 298 százalékos szintet. A stagnálásba fordulás oka a kereslet váratlan visszaesése volt. Ahogy arra Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője felhívja a figyelmet, az Eurostat adataiból az is kitűnik, hogy 2024 első felében az árak változása igen látványosan követte le a forgalom dinamikáját. Az első negyedévben itthon mintegy 30 százalékkal nőtt a kereslet, s ez az árakat is vitte feljebb 7,5 százalékkal. Ám a második negyedév ehhez képest közel 6 százalékos forgalom-visszaesést hozott az Eurostat előzetes becslése szerint, ami mellett már nem tudtak tovább drágulni a lakások.
2024. 10. 11. 06:30
Megosztás:

Lufthansa: Mennyit ér a gyors profitnövekedés, ha alacsony szintről jön?

A világ egyik meghatározó, hagyományos légitársasága az 1926-ban létrejött Deutsche Lufthansa, mely világszintű lefedettséggel rendelkezik. A társaság tevékenysége három csoportra bontható: személyszállításra, logisztikára (teherfuvarozás), valamint karbantartási és üzemeltetési (MRO) szolgáltatásokra.
2024. 10. 11. 06:00
Megosztás:

Átülne-e a vezérigazgató a BMW-ből a villamosra?

Stabilizálódni látszik a cégautóflotta-piac, az új autók beérkezése újra a régi ütemben zajlik, a folyamatosan emelkedő bérleti díjak azonban továbbra is kihívást jelentenek a cégeknek. Ennek ellenére a vállalatok is nyitnak az adott esetben drágább elektromos autók felé, de a céges flotta összeállítását még mindig a státusz és a pozíció határozza meg a valós használati igények helyett. Hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az Ayvens 150 cégvezetőt és flottamenedzsert, illetve több mint 200 cégautósofőrt kérdezett meg arról, hogyan látják a flottapiac jelenlegi helyzetét.
2024. 10. 11. 05:30
Megosztás:

Már újrahasznosított növényolajból is gyárt műanyag-alapanyagot a BorsodChem Zrt.

A BorsodChem, követve a Fenntarthatósági Stratégiájában foglalt Körkörösség fókuszterület Fenntartható, prémium termékportfólió kialakítására irányuló célkitűzését, folytatja a bio alapanyagokból készülő termékei fejlesztését. A saját kutatás-fejlesztési projektnek köszönhetően bővült termékportfóliója a nemrégiben nemzetközi ISCC PLUS tanúsítást is szerzett bio-alapú TPU termoplasztikus poliuretánnal. Ennek köszönhetően megújuló, növényi eredetű alapanyagot is fel tud használni a gyártó üzem a TPU bio-termék változatának előállításához. A zöld fejlesztési irányokat elősegítő technológiai folyamatok alkalmazásával, valamint azzal, hogy az MDI termékük fő alapanyagát, az anilint immár saját üzemükben, helyben állítják elő, a Társaság újabb fontos lépéseket tett a fenntarthatósági törekvései teljesítésére. De a fentiekkel összefüggésben hogyan sikerülhet elérni a két kiemelt célt; 2030-ra 30 százalékkal csökkenteni a CO2-kibocsátást, valamint 2050-re elérni a nettó nulla üvegházhatású gázkibocsátást?
2024. 10. 11. 05:00
Megosztás:

Teljesült az MNB célja: itt a jó magyar inflációs adat

Folytatódott a dezinfláció, az augusztusi 3,4%-os év/év alapú áremelkedést követően szeptemberben 3,0%-kal nőttek átlagosan a fogyasztói árak idehaza, a friss adat várakozásunknak és a széleskörű piaci konszenzusnak megfelelőenalakult. Az előző hónaphoz képest 0,1%-kal csökkentek az árak, miközben mi stagnálást vártunk. Az éves maginfláció 4,6%-ról 4,8%-ra emelkedett, ami valamivel kedvezőbb annál, mint amivel kalkuláltunk.
2024. 10. 11. 04:30
Megosztás:

Elkészült a Panattoni és a KEPI közös kecskeméti fejlesztése a Kecskemét Prémium Ipari Parkban (KEPI)

A ZF Chassis Modules Hungary új, kecskeméti gyártóüzeme nemcsak a legkorszerűbb termelési technológiákat alkalmazza, hanem jelentős fenntarthatósági célkitűzéseket is teljesít. Az üzem gyártóterületén első és hátsó tengelymodulokat gyártanak elektromos járművek számára, teljesen automatizáltan. A termelési folyamat során nem keletkezik helyi CO2-kibocsátás, az épületet pedig elektromos hőszivattyúkkal fűtik. Az üzem több mint 450 új munkahelyet teremt Kecskeméten, és a ZF Chassis Modules Hungary további fejlesztéseket is tervez a gyártókapacitás növelésére. A beruházás a helyi önkormányzattal szoros együttműködésben valósult meg azzal a szándékkal, hogy így is támogassák a Mercedes bővítési stratégiáját.
2024. 10. 11. 03:30
Megosztás:

Ezekben a városokban a legjobb élni 2024-ben

Az MBH Jelzálogbank élhetőségi rangsora szerint Budapest, Debrecen és Pannonhalma környékén a legjobb élni 2024-ben Magyarországon, az élmezőnybe került fővároson kívüli területek pontszámai között igen kicsi különbség mutatkozik - közölte az MBH Jelzálogbank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 10. 11. 03:00
Megosztás:

Eldobhatod a személyit és az útlevelet! Döntött az Unió, a mobiltelefon is elegendő az azonosításhoz!

Az Európai Bizottság újabb forradalmi lépést tett az uniós polgárok kényelme érdekében: a jövőben elég lesz a mobiltelefonunk ahhoz, hogy igazoljuk magunkat utazáskor.
2024. 10. 11. 02:00
Megosztás:

GVH: a súlyos kartellezést megerősítette a bíróság, a Nitrogénművek nem bújhat ki a felelősség alól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul a Nitorgénművek Zrt. kartellügyében, meggyőződéssel kitartva a versenytanács eredeti határozata mellett, amelynek megállapításait a súlyos kartellezésről megerősítette a Fővárosi Törvényszék - közölte a GVH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 10. 11. 01:30
Megosztás:

Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona

Több mint egymilliárd forintból bővítette gyártókapacitását a Cerbona Zrt.
2024. 10. 11. 01:00
Megosztás:

Az új mém érme, a Flockerz előértékesítése nagy port kavart – ez lehet a következő nagy mém érme?

Miközben a Bitcoin értéke drámaian ingadozott az elmúlt hetek során, a mém érmék közül többen is egyre népszerűbbek, és rövid távon jobb befektetési lehetőséget kínálnak.
2024. 10. 11. 00:01
Megosztás:

A jövő héten megkezdődhet a közvetlen mezőgazdasági támogatások előlegfizetése

Várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése - közölte csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 10. 10. 23:00
Megosztás:

3 Mémcoin, amely 100-szorosára nőhet év végéig – DOGE, PEPE és egy rejtett gyöngyszem

Ahogy az év vége közeledik, bizonyos memecoinok egyre nagyobb figyelmet kapnak robbanásszerű növekedési potenciáljuk miatt. A Dogecoin és a Pepe máris hullámokat vetett, de van egy kevésbé ismert érme is, amely felkelti a rajongók érdeklődését. Ez a cikk három olyan kriptovalutát mutat be, amelyek jelentős növekedést érhetnek el az év végéig.
2024. 10. 10. 22:30
Megosztás:

Több mint két kilométernyi szabadvezetéket szüntetett meg a MVM a szegedi Fehér-tónál

Több mint 2700 méter középfeszültségű szabadvezetéket cserélt földkábelre az MVM Démász Áramhálózati Kft. a szegedi Fehér-tó és a sándorfalvi Új-halastavak területén, a beruházás nemcsak az ellátásbiztonság növekedésével jár, hanem annak környezetre gyakorolt hatása is jelentős – tájékoztatta a cég csütörtökön az MTI-t.
2024. 10. 10. 22:00
Megosztás:

Elkezdődött a termelés a kínai Hexing Temesvár melletti gyárában

Elkezdődött a termelés a kínai Hexing Temesvár melletti gyárában, ahol villanyórákat gyártanak – írja az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 10. 10. 21:30
Megosztás:

Vegyes meglepetést hozott a Delta

A Delta Air Lines harmadik negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy bár az árbevétel 1 milliárd dollárral magasabb volt, mint amire az elemzők számítottak, év/év alapon csak 1 százalékkal nőtt, ráadásul a költségek, például a munkabér és a reptéri díjak jelentősen emelkedtek.
2024. 10. 10. 21:00
Megosztás:

Magasabb lett a vártnál az amerikai infláció

Az előző havi 2,5 százalékról 2,4 százalékra lassult szeptemberben az éves infláció az Egyesült Államokban.
2024. 10. 10. 20:30
Megosztás:

Az üzemanyagárak célra tették az inflációs mutatót

Ma tette közzé a KSH az szeptemberi fogyasztói inflációs adatokat. Az idei év kilencedik hónapjában a fogyasztói árak minimálisan, 0,1 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest.
2024. 10. 10. 20:00
Megosztás:

Az 5 legjobb altcoin, amelyek készen állnak az 1000-szeres növekedésre novemberben – Ne hagyd ki a lenyűgöző profitlehetőséget!

A Cybro egyre nagyobb figyelmet kelt a kriptovilágban, mivel az előértékesítése hatalmas izgalmat vált ki. A korai Solana befektetők óriási hozamot jósolnak, és sokan azt kérdezik, vajon a Cybro lehet-e a következő nagy dobás. Ez a cikk bemutatja a Cybro körüli felhajtást, és kiemeli azokat az érméket, amelyek növekedésre számíthatnak.
2024. 10. 10. 19:30
Megosztás:

Magyarország digitalizációja kulcs a gazdasági növekedéshez

Magyarország számára a digitális készségek fejlesztése kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából. Jelenleg a lakosság fele rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel, ami elmarad az uniós átlagtól, de a kormány célja, hogy ezt 80%-ra emelje az évtized végéig.
2024. 10. 10. 19:00
Megosztás: