Hiába a jelentős bővülés, nehéz örülni neki - mire lenne szükség a magyar autópiacon?

Tavaly több mint 726 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg a magyar lízingpiacon, ami 14 százalékos pluszt jelent az egy évvel korábbi, járvány miatti gyengébb évhez képest. Noha a két számjegyű bővüléssel elégedettek a lízingpiaci szereplők, a szerződések száma rosszul alakult, összességében a 2017-es szint alá csökkent, ami külső tényezőkkel, például a chiphiánnyal és az autók drágulásával magyarázható - közölte a Magyar Lízingszövetség. A magánszemélyek autóvásárlásait nézve már-már sokkoló hanyatlás látható, márpedig a károsanyag-kibocsátási célok eléréséhez szükség lesz a korszerűbb, alacsonyabb emissziójú személyautók térnyerésére a magyar utakon. A Szövetség szerint a személyi jövedelemadó visszatérítéséből februárban érkezett extra összegek felhasználásával és egy jól kiválasztott lízingkonstrukcióval sokan korszerűbbre cserélhetik meglévő autójukat, emellett az állami ösztönző programok segítségével könnyebben elérhetők lennének ezek a célok.

Hiába a jelentős bővülés, nehéz örülni neki - mire lenne szükség a magyar autópiacon?

Ahogy a járvány sújtotta 2020-as év, úgy a 2021-es esztendő is rendhagyó volt a magyarországi lízingpiacon: a finanszírozott összeg 726 milliárd forint fölé nőtt, ami 14 százalékos bővülésnek felel meg éves összevetésben. „A két számjegyű növekedés elsősorban az alacsony bázissal magyarázható és még ezzel sem érte el a 2019-es szintet a piac, 2 százalékkal maradt el attól” - kommentálta a Magyar Lízingszövetség a tavalyi eredményeket.

Nagyon-nagyon vegyes a kép

“Úgy vélem, a finanszírozott összeg alakulása elégedettségre ad okot. Ezen a téren számítani lehetett a javulásra, hiszen a járvány miatt, a 2020-as évet érintő erős visszaesés után természetes volt a szinte minden eszközkategóriát érintő gyógyulás. Az egyes eszközcsoportok eltérő mértékben szenvedték meg a krízist, így az azt követő felépülés is más-más ütemben zajlott a különböző szegmensekben. 2020 legnagyobb vesztesei közül a nagyhaszongépjárművek és az egyéb gépek tudtak átlag feletti bővülést elérni, míg kiegyensúlyozott mértékben nőtt az autó- és flottafinanszírozás mellett az építőgéplízing is. Ezzel párhuzamosan a finanszírozott összeget tekintve a mezőgazdasági gépek tartották az egy évvel korábbi szintet.” - mondta Zs. Nagy István, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

Hozzátette: “A problémát az új szerződések száma jelenti: tagvállalataink alig több mint 82 ezer lízingszerződést kötöttek tavaly, ami a járvány hatásának köszönhető, gyenge 2020-as szintet sem éri el, sőt, elmarad a 2017-es 93 ezres darabszámtól is. A szerződések számának ilyesfajta alakulása elsősorban a lízingpiactól független külső tényezőkkel magyarázható, egyebek mellett a globális ellátási láncokban kialakult problémákkal, ezen belül a chiphiánnyal, a járművek drágulásával magyarázható.”

Mit mutatnak az autópiaci számok?

A retail autófinanszírozásban a kihelyezett összeg 12,3 százalékkal 267 milliárd forint fölé emelkedett, ugyanakkor a szerződések száma a 2020-as 54 ezer feletti szintről 50 ezerre csökkent: ennél gyengébb eredményre legutóbb 2016-ban volt példa. „Azt látjuk, hogy a finanszírozott összeg növekedése egyértelműen az autók drágulásával magyarázható. A környezetvédelmi normák, a már említett chiphiány, a nyersanyagok drágulása az energiaárak emelkedése, valamint az euró forinthoz mért árfolyamának alakulása egyaránt hozzájárult az árak emelkedéséhez. A drágulásnak további támaszt adott, hogy a globális ellátási problémák miatt keresleti piac alakult ki, azaz ugyan lenne igény az új autókra, azonban a készlethiány miatt nem lehet kiszolgálni a potenciális vevőket. Ez a jelenség tükröződik az autópiac alakulásában és természetesen a megkötött autólízing-szerződések számában is” - emelte ki Zs. Nagy István.

A szakember azt is elmondta, hogy a személyautók esetében a magánszemélyek “eltűnése” a legaggasztóbb. Ők 25 százalékkal kevesebb autót vásároltak tavaly és a lízing aránya sem növekedett. “A magánszemélyekkel új autókra kötött lízingszerződések száma 27 százalékkal csökkent, a 2019-es szintnek a felére esett vissza. “A 2020-as évvel szemben tavaly a használt autókra lakossági ügyfelekkel kötött lízingszerződések sem tudták ellensúlyozni a hanyatlást, mivel ott is 15 százalékos volt a csökkenés” - tette hozzá Zs. Nagy István.

Pozitív szegmensek

A lízingpiac negatív trendjei mellett pozitívumokról is beszámolt a Magyar Lízingszövetség. A flottafinanszírozási szegmensben a szerződésszám 5 százalékos növekedésével párhuzamosan a kihelyezett összeg 17 százalékkal 66 milliárd forintra nőtt: a flotta refinanszírozási üzletágban pedig a kihelyezett összeg még erőteljesebb, 40 százalékos növekedéssel meghaladta a 31 milliárd forintot. „A flottás számok bizonyítják, hogy ez a lízingpiaci szegmens továbbra is a legválságállóbb részpiacnak számít” - mutatott rá Zs. Nagy István.

A 2020-as év egyik nagy vesztese a nagyhaszongépjármű-finanszírozás volt, ahol a finanszírozott összeg 36 százalékot zuhant, az eladások csökkenésével párhuzamosan. Ez a szegmens nagy fordulattal 2021-ben 34 százalékkal 143 milliárd forintra emelkedett éves szinten, hasonló növekedést mutatott a szerződések száma. „A kereslet a nagyhaszongépjárművek piacán is magasabb eladásokat és finanszírozási számokat indokolna, azonban mind a teherautók, mind a pótkocsik esetében a teljes mértékben lekötött gyártói kapacitások bekorlátozták a növekedési lehetőséget” - jellemezte a piaci helyzetet Vály Judit, a szövetség alelnöke, hozzáfűzve, hogy ezen a területen az eladási darabszámok a 2015-ös szintet sem érik el.

Kiváló eredményekkel zárta 2021-et az elmúlt évek kiemelkedően teljesítő üzletága, az agrárgép-finanszírozás, amely már 2019-re elérte a 100 milliárdos nagyságrendet és azóta stabilan - a válság ellenére is - hozza ezt a szintet. Tavaly 109 milliárd forintra rúgtak a kihelyezések, ami lényegében megegyezik a 2020-as és a 2019-es adatokkal. Szintén jól szerepelt az építőgéplízing, amely évek óta stabilan teljesít. Az elmúlt évben a finanszírozott összeg meghaladta a 30 milliárd forintot, ez pedig 13 százalékos többletnek felel meg.

Jövőkép, bizonytalansággal

„Mivel a járvány hatása továbbra is komoly bizonytalansági faktort jelent a piacokon, pillanatnyilag nehéz prognosztizálni, hogy mikor rendeződik a helyzet az ellátási láncokban és mennyit kell várni a chippiaci problémák megoldására. Éppen ezért pontos előrejelzést jelenleg nem tudunk adni a finanszírozott összeg és a lízingszerződések számának alakulására. Ugyanakkor arra számítunk, hogy az év végére valamelyest javul a helyzet, amelynek köszönhetően a kihelyezések és a szerződésszámok is meghaladják majd a tavalyit” - fogalmazott Zs. Nagy István.

A szakember közölte azt is, hogy a magánszemélyek újautó-vásárlásaiban látott tavalyi hanyatlás „már-már sokkoló”. Így például a jelenlegi piaci teljesítmény kevés ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a károsanyag-kibocsátási vállalásait. A lízingpiaci szakértők szerint segíthet ezen az idén februárban sok háztartásba megérkezett többletforrás - részben a személyi jövedelemadó visszatérítése -, amelyet egy jól kiválasztott lízingkonstrukció segítségével a meglévőnél korszerűbb autó vásárlására fordíthatnak az érintettek. Ezzel együtt a Lízingszövetség szerint hosszabb távon szükség lenne állami ösztönző programokra, amelyek a magyar lakosság autóflotta megújítását célozzák; így például jelentősen emelni kellene az elektromos autók beszerzését támogató pályázati források keretét. Erre annál is inkább szükség lenne, mert a magyarországi személyautók átlagéletkora másfél évtizede fokozatosan emelkedik, 2020-ban rekordszintre, 14,7 évre nőtt.

A felírt receptek is láthatók az EESZT-felületen

A felírt receptek is láthatók már az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2023. 03. 30. 07:30
Megosztás:

Valóra vált a vevők álma: van, ahol már beindult a lakásárcsökkenés

Bár éves szinten még mindig jelentősnek mondható a lakásdrágulás, januárhoz képest már több helyen csökkenésről van szó. A használt lakások kínálata Budapesten 20 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken több mint 60 százalékkal bővült, miközben a kereslet csökkent. Március végén a fővárosi használt lakások átlagos négyzetméterára 952 ezer forint volt, ez pedig lényegében stagnálást jelent az év elejét jellemző szinthez képest. Több városrészben, köztük az egyik legnépszerűn lokációnak számító XIII. kerületben is csökkentek az árak a kínálati piacon. A vármegyeszékhelyen az éves drágulás 3-34 százalékot tett ki, de több nagyvárosban, így Debrecenben és Pécsen is csökkentek a négyzetméterárak január óta.
2023. 03. 30. 07:00
Megosztás:

Európában a vártnál kisebb károkat okozott az energiaválság

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 03. 30. 06:30
Megosztás:

Átadták az új tanuszodát Zircen

Átadták a bruttó 1,3 milliárd forint kormányzati támogatásból épített zirci tanuszodát szerdán.
2023. 03. 30. 06:00
Megosztás:

Több foci, több pénz – komoly nyomot hagyott a posztcovid a futballklubok bevételein

A tavalyi szezonban regisztrált 111 millió euróról 1,4 milliárdra emelkedtek a meccsnapokon befolyt összegek a világ labdarúgásának legnagyobb bevételt termelő klubjainál, miután a pandémiás korlátozások feloldásával a szurkolók visszatérhettek a stadionokba. A 26. alkalommal kiadott Deloitte Football Money League című kiadvány erős angol dominanciáról számol be a topfutball pénzügyeiben.
2023. 03. 30. 05:30
Megosztás:

Új lelátót építenek a Hungaroringen

Új lelátót építenek a Hungaroringen, mert már decemberben elkelt minden jegy a 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futamára.
2023. 03. 30. 05:00
Megosztás:

A családi pótlékra miért kell ennyit várni most? Mikor utalják az áprilisi családi pótlékot?

Családi pótlék 2023 április havi utalás időpontja. Mennyit kell még várni a családi pótlékra? Cikkünkben mutatjuk a családi pótlék kifizetésének pontos dátumát. A gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez az állam havi rendszerességgel járó nevelési ellátást vagy iskoláztatási támogatást (a továbbiakban együtt: családi pótlék) nyújt. E két ellátást nevezik együtt: családi pótléknak. Cikkünkben lényeges friss információkat olvashatsz a családi pótlékkal kapcsolatban, míg a cikk végén mutatjuk a 2023 áprilisi családi pótlék kifizetési napját is.
2023. 03. 30. 04:01
Megosztás:

Hová tűntek a busz és villamos vezetők Budapestről? A rejtély titka

Egyre kevesebb a járművezető a BKV Zrt.-nél, ezért a fővárosi közlekedési társaság kiemelten kezeli a toborzást.
2023. 03. 30. 03:00
Megosztás:

Elindult a Wizz Air harmadik járata Szaúd-Arábiába

A Wizz Air elindította harmadik szaúd-arábiai járatát Budapestről, az új közel-keleti úticél, Dammám így már átszállás nélkül elérhető - közölte a légitársaság szerdán az MTI-vel. A járat hetente kétszer közlekedik.
2023. 03. 30. 02:30
Megosztás:

Ha ennyibe kerül a búza, miért drágul a kenyér?

Búzapiaci körkép. Megvizsgáljuk, hogy mely országok a világ legnagyobb búzetermesztői és kukoricatermesztői, majd megnézzük, hogyan alakulnak a búza és kukorica árak jelenleg hazánkban.
2023. 03. 30. 02:00
Megosztás:

Új nővérszálló épül a nyíregyházi kórházban

Másfél milliárd forintos beruházással épül új nővérszálló a nyíregyházi kórházban, az épület bokrétaünnepségét szerdán tartották.
2023. 03. 30. 01:30
Megosztás:

Nőtt a Gebrüder Weiss szállítmányozási vállalat forgalma

A Gebrüder Weiss Kft. 34,1 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 12 százalékkal többet az előző évinél - közölte a szállítmányozási és logisztikai vállalat szerdán az MTI-vel.
2023. 03. 30. 00:30
Megosztás:

Átadták az első Nemzeti Emlék-őr díjakat

Boross Péter volt miniszterelnök a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként végzett munkájáért, valamint Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehették át szerdán az Országházban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjakat.
2023. 03. 30. 00:05
Megosztás:

Nem módosította az alapkamatot a cseh jegybank

Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
2023. 03. 29. 23:30
Megosztás:

Mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalom

Hathavi mélypontra csökkent a francia fogyasztói bizalmi mutató márciusban - közölte a francia statisztikai hivatal, az INSEE szerdán.
2023. 03. 29. 23:00
Megosztás:

Fiatal női vállalkozókat segít a Seed Alapítvány

Videópályázatot hirdetett 25-35 éves, vállalkozást tervező, vagy már vállalkozó nőknek a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány, a győztesek díjmentesen kapnak egyedi igényükhöz igazított segítséget, fejlesztési tervet.
2023. 03. 29. 22:30
Megosztás:

A CIG Pannónia igazgatósága részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja

Összesen 1,69 milliárd forint, részvényenként 18 forint osztalék kifizetését javasolja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága a társaság 2022-es eredménye után - közölte a társaság a tőzsde honlapján szerdán.
2023. 03. 29. 22:00
Megosztás:

10 milliárd forint jutott tankönyvfejlesztésre az elmúlt években

Európai uniós és hazai forrásokból mintegy 10 milliárd forintot fordítottak tankönyvfejlesztésre az elmúlt években - közölte a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán Székesfehérváron, sajtótájékoztatón.
2023. 03. 29. 21:30
Megosztás:

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt.

Sikeres félévet zárt az UBM Holding Nyrt., a cégcsoport történetének legmagasabb 6 havi árbevételét és adózás utáni eredményét érte el. Az egy évvel korábbihoz képest árbevétele a 2022 július-decemberi első üzleti fél évben 33,8 százalékkal 123 milliárd forintra, adózott eredménye 48 százalékkal 1,898 milliárd forintra nőtt - közölte a cég szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2023. 03. 29. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2023. 03. 29. 20:30
Megosztás: