Hiába lehet a 2024-es év nagy durranása, mindössze három bank kínál Falusi CSOK-ot

A Falusi CSOK 2024-től lényegesen nagyobb támogatási összeggel érhető el, miközben a jogosultsági feltételei sem szigorodtak. Így borítékolható a sikere, már csak azért is, mert jelenleg ez az egyetlen olyan otthonteremtési támogatás, amihez nem szükséges újabb gyereknek születnie a családban. Meglévő gyerekre ráadásul kortól függetlenül házasok, élettársak, sőt gyereküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik. A Bankmonitor szakértői szerint ezért meglepő, hogy jelenleg mindössze három banknál igényelhető a konstrukció, ezek egyikénél ráadásul nem is minden célra.

Hiába lehet a 2024-es év nagy durranása, mindössze három bank kínál Falusi CSOK-ot

A Bankmonitor szakértői szerint 2024 igazi nagy durranása lehet a jelentősen megemelt támogatási összegű Falusi CSOK, hiszen ez maradt az egyetlen olyan otthonteremtési támogatás, amihez nem szükséges újabb gyereknek születnie a családban. (A Falusi CSOK tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakóingatlanok vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A 2024-es településlista itt található meg.)

A Falusi CSOK-ot ráadásul meglévő gyerekre kortól függetlenül házasok, élettársak, sőt gyereküket egyedül nevelő szülők is igényelhetik, ám vállalt gyereknél továbbra is elvárás a házasság, valamint az, hogy a feleség ne töltse be a 41. életévét. További előny, hogy itt úgy emelkedett jelentősen a támogatási összeg, hogy közben nem szűkült a jogosultak köre. Ezen kívül továbbra is igényelhető mellé adó-visszatérítés: új építésű ingatlan vásárlása esetén az 5 százalékos áfát nem kell megfizetni, építkezésnél pedig a 27 százalékos áfa marad visszaigényelhető legfeljebb 5 millió forintig.

Emelkedett a támogatási összeg

2024-től a Falusi CSOK összege egy gyerekkel 1 millió forint, kettővel 4 millió forint, míg három gyerekkel 15 millió forint. Meglévő, akár korábban CSOK támogatással megvásárolt ingatlan korszerűsítésére is igényelhető, ebben az esetben gyerekszámtól függően 0,6 millió forint, 2 millió forint, illetve 7,5 millió forint támogatás járhat.

Nem változott, hogy amennyiben használt ingatlant vásárol a család, akkor a támogatási összeg legalább felét annak korszerűsítésére és/vagy bővítésére kell fordítani, ám újépítésű egylakásos lakóépület (családi ház) vásárlása vagy építése esetén a teljes összeg a vételárra mehet.

Kedvezményes hitel is igényelhető mellé

Annál nagyobb újdonság, hogy míg korábban a Falusi CSOK támogatást szükség esetét a „hagyományos” CSOK hitellel lehetett csak kiegészíteni, addig 2024-től akár CSOK Plusz hitellel is kombinálható, ezek kamata pedig egyaránt legfeljebb fix 3 százalék lehet.

Van azonban néhány rendkívül fontos különbség a két kölcsön között. A CSOK hitel legalább két meglévő vagy vállalt gyerekkel igényelhető, a maximális összege két gyerekkel 10 millió forint, három gyerekkel pedig 15 millió forint lehet. Ezzel szemben a CSOK Plusz igényléséhez legalább egy gyereket vállalni kell, ám a felvehető hitelösszeg meghatározásakor a meglévő és a vállalt gyerekekkel egyaránt számolnak. Itt egy gyerekkel 15 millió forint, két gyerekkel 30 millió forint, míg három gyerekkel 50 millió forint lakáshitelhez lehet hozzájutni. Mivel a CSOK Plusz-hoz gyerekvállalás is kapcsolódik, itt elvárás a házasság, valamint az, hogy feleség igényléskor ne töltse be a 41. életévét.

Kevés bank kínálja

Hiába volt 2023. második negyedévében a CSOK támogatásokon belül 47 százalékos részesedése a Falusi CSOK-nak, mégis kevés bank lát benne fantáziát. A Bankmonitor vizsgálata szerint jelenleg mindössze három banknál igényelhető a konstrukció, ezek egyikénél ráadásul nem is minden célra. 2024-ben az OTP Bank, az MBH Bank kínál Falusi CSOK-ot újépítésű egylakásos lakóház megvásárlására és építésére, használt lakás korszerűsítéssel és/vagy bővítéssel egybekötött megvásárlására, valamint meglévő ingatlan korszerűsítésére és/vagy bővítésére. A K&H Banknál kizárólag építésre és újépítésű ingatlan megvásárlására érhető el a konstrukció. (A Bankmonitor szakértői ugyanakkor arra számítanak, hogy hamarosan további egy-két bank is elindulhat a termékkel.)

Mivel ez a három bank CSOK hitelt és CSOK Plusz hitelt egyaránt kínál, ezen bankoknál lehetőség van a Falusi CSOK-ot kombinálni ezek valamelyikével. Elméletileg lehetőség van arra is, hogy a Falusi CSOK-ot és a támogatott hitelt más-más banktól igényelje valaki, ám ez nem életszerű, mert a támogatott hitelkonstrukciók kondíciói között minimális a különbség.

Más a helyzet akkor, ha a Falusi CSOK-on és a támogatott hitelen felül piaci lakáshitelt is igényelne valaki, nem csak azért, mert ezek árazása különböző, hanem azért is, mert az egyes pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata eltérő. Ezért előfordulhat, hogy míg az egyik pénzintézet gond nélkül hitelez valakit, a másik nem, vagy csak kisebb összeget ad a számára. Ilyenkor érdemes lehet más bankot választani, amire a jogszabály lehetőséget is biztosít. 

Erősödéssel kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 10:00
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, aki azt sem tartja kizártnak, hogy újra csúcsot dönthet a magyar részvényindex.
2024. 07. 18. 09:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint árfolyama reggelre

A szerda esti szint közelében jegyezték a forintot csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt

Új magyar jármű született - cseh koprodukcióban. Budapesten a sajtó szélesebb nyilvánossága előtt is bemutatták a bajai gyárban készült GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibusz prototípusát. A jármű a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 pályázati felhívás támogatásával született meg. A 8 méter hosszú, alacsonypadlós jármű 45 utast tud kényelmesen szállítani, hatótávja pedig 300 kilométer. A busz „szívét”, a hajtást, valamint a szoftvert magyar szakemberek fejlesztették ki, a kocsiszekrény Csehországból érkezett. A midibuszból jelenleg egy darab létezik, azonban a típusengedély megszerzését követően évi 50 jármű készülhet a GANZ-SOR-ból.
2024. 07. 18. 08:00
Megosztás:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a BÉT és az UniCredit Bank

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Nyrt. és az UniCredit Bank Hungary Zrt. a középvállalatok versenyképességének és növekedési lehetőségeinek javítása érdekében - olvasható a szervezetek közös közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.
2024. 07. 18. 07:00
Megosztás:

Justin Sun 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt

Justin Sun állítólag 5 millió dollár értékben vásárolt ETH-t a spot Ethereum ETF-ek kereskedésének megkezdése előtt. A spot Ethereum ETF-ek iránti várakozás több kisebb és nagyobb kripto befektetőt is arra ösztönzött, hogy fogadjanak egy potenciális ETH emelkedésre, amikor a kripto ETF élőben elindul.
2024. 07. 18. 06:00
Megosztás:

A jegybank célszintjén maradt júniusban a brit infláció

Az előző hónaphoz hasonlóan a Bank of England célszintjével azonos ütemű volt júniusban az éves összevetésű brit infláció.
2024. 07. 18. 05:00
Megosztás:

Az áttörés rally akár 800%-kal is felhajthatja az új előértékesítési tokent indulás előtt, ami arra ösztönözheti az Ethereum és BNB tulajdonosokat, hogy átszálljanak!

Ethereum és Binance Coin a kriptovaluták két oszlopa, amelyek forradalmi hasznossággal és lenyűgöző piaci kapitalizációval büszkélkedhetnek, ami a világ második és negyedik legnagyobb kriptovalutájává tette őket.
2024. 07. 18. 04:00
Megosztás:

Ingyenestől a luxus árkategóriáig: ezt keresik 2024-ben a használtpiacon

Tízmilliós luxuskaróra, kilencmilliós juhnyáj, nyolcmilliós jakuzzi - többek között ezek a termékek cseréltek gazdát a Jófogás apróhirdetési platformon az év első felében. Emellett azonban a legnépszerűbbnek továbbra is az ingyenesen elvihető tárgyak bizonyultak. A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználók rendre visszatérnek, és egy-egy felhasználó több hirdetést is elhelyez a platformon.
2024. 07. 18. 03:00
Megosztás:

Donald Trump durván elhúzott, megvan az USA új elnöke

Június elejéig nagyjából fej-fej mellett haladt Donald Trump és Joe Biden a november 5-én esedékes elnökválasztás esélyeseként. Aztán valami történt. Talán megfordíthatatlanul.
2024. 07. 18. 02:00
Megosztás:

Áttörés az elhízás gyógyszeres kezelésében - hatásos fogyókúra gyógyszer kap Svájcban engedélyt

Versenytársat kapott az Eli Lilly és a Novo Nordisk, mert a svájci gyógyszeróriás, a Roche szájon át szedhető fogyókúrás tablettája átment a klinikai vizsgálatokon.
2024. 07. 18. 01:00
Megosztás:

Éledezik a kripto piac, mutatjuk a legjobb lehetőségeket

Biztatóan indult az év a kripto piac számára, elég csak a Bitcoin ETF-ek jóváhagyása utáni felhajtásra gondolnunk. A növekedés azonban alábbhagyott, sőt, az utóbbi hónapokban egyenesen csökkenésbe csapott át. Voltak érmék, különösen a mém szektorban, akik sokszorosan túlteljesítették a piacot, a többség azonban már huzamosabb ideje pirosban forog.
2024. 07. 18. 00:01
Megosztás:

Javuló környezet, romló kilátások Németországban

Az elmúlt egy évben először fordul elő, hogy csökkent a német gazdasági befektetői hangulat kilátásait mérő ZEW index.
2024. 07. 17. 23:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője

Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a cég kereskedelemmel kapcsolatos feladatait a régióban (Magyarország, Románia, Bulgária, Szlovákia és Csehország), ezzel együtt pedig a kelet-közép-európai üzleti felső vezetés tagja is lett. A magyar szakember 13 évvel ezelőtt csatlakozott a Danone Magyarország csapatához, azóta számos pozícióban bizonyította szakértelmét és kiváló vezetői képességeit.
2024. 07. 17. 22:00
Megosztás:

Játsszunk a Magyar Telekom tornyokkal, vagyis inkább a számokkal!

A Magyar Telekom a közelmúltban jelentette be, hogy vizsgálja a mobil infrastruktúrájának szétválasztását.
2024. 07. 17. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 07. 17. 20:00
Megosztás:

Olaszországban júniusban nőtt az infláció

Olaszországban az előzetes becsléssel összhangban 0,8 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban éves összevetésben, akárcsak májusban - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat kedden végleges adatként.
2024. 07. 17. 19:00
Megosztás:

Újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnöki tisztségébe

Újra az Európai Parlament elnökévé választották Roberta Metsolát kedden Strasbourgban a testület nyitóülésén.
2024. 07. 17. 18:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű gázt termelt ki az ukrán állami vállalat az elmúlt fél évben

Az első fél évben az Ukrhazvidobuvannya ukrán állami vállalat 8,8 százalékkal termelt ki több gázt, mint az előző év azonos időszakában, ami új rekordnak számít - közölte a cég kedden.
2024. 07. 17. 17:00
Megosztás: