Az arany világpiaci árának zuhanása és az azt kiváltó okok a történelemben

Az arany, mint értékmérő és befektetési eszköz, évszázadok óta központi szerepet tölt be a globális gazdaságban. Bár hosszú távon az arany ára általában az inflációval párhuzamosan emelkedik, történelmileg voltak időszakok, amikor jelentős áresések történtek. Ezeket mutatjuk most be cikkünkben, külön kitérve az okokra, amelyek az arany árfolyamának zuhanását kiváltották.
2024. 03. 31. 20:00
Megosztás:

Hogyan értékelte le az angol font árfolyamát Nagy-Britannia 1967-ben?

Az Egyesült Királyság 1967. november 18-án értékelte le a font sterling árfolyamát. Ez a lépés arra volt kísérlet, hogy kezelje a folyamatos fizetési mérleg hiányt és az ország gazdaságának versenyképességi problémáit. Az átértékelés során a font sterling értékét 14,3%-kal csökkentették, $2.80-ról $2.40-re az amerikai dollárral szemben.
2024. 03. 31. 19:00
Megosztás:

Mikor és hogyan omlott össze a USA Dollár aranyhoz való rögzítése?

A Bretton Woods-i rendszer, amelyet 1944-ben hoztak létre a New Hampshire állambeli Bretton Woods városában tartott konferencián, egy olyan pénzügyi és valutaügyi rendszer volt, amely meghatározta a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat a második világháború utáni időszakban.
2024. 03. 31. 18:00
Megosztás:

Eddigi legnagyobb választási veresége fenyegeti a brit Konzervatív Pártot

Eddigi legnagyobb választási veresége fenyegeti a kormányzó brit Konzervatív Pártot a vasárnap ismertetett legfrissebb felmérés szerint. Az adatok alapján akár Rishi Sunak miniszterelnök is elveszítheti képviselői mandátumát a következő parlamenti választáson.
2024. 03. 31. 16:00
Megosztás:

Nem lehetséges természetgazdálkodás vadászat nélkül

Nem lehetséges természetgazdálkodás vadászat nélkül, sem az agrárium, sem az erdészet, sem a természetvédelem tekintetében. Az ember nem lehetne a természet nélkül, de "filozófiai értelemben" a természet az emberre irányul. Ezért a természetet hasznosítani kell az ember javára - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) elnöke a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum fennállásának 10. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen kedden Hatvanban.
2024. 03. 31. 15:00
Megosztás:

Három melegrekord is megdőlt

Megdőlt a 113 éves országos és a 98 éves fővárosi melegrekord, valamint az országos hajnali melegrekord szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.
2024. 03. 31. 14:00
Megosztás:

Egyre több amerikai szeretne béketárgyalást az ukrajnai háborúval kapcsolatban

Egyre több amerikai szeretne béketárgyalást az ukrajnai háborúval kapcsolatban - derült ki a Quincy Institute/Harris Poll közvélemény-kutató felméréséből.
2024. 03. 31. 13:00
Megosztás:

Ipari, kis- és külkereskedelmi, valamin költségvetési statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 03. 31. 11:00
Megosztás:

Mától Románia és Bulgária is a schengeni övezet része

Vasárnap hajnaltól kezdődően Románia és Bulgária is hivatalosan a schengeni övezet részévé vált, de a határnyitás egyelőre csak a légi és tengeri közlekedésre vonatkozik.
2024. 03. 31. 10:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe. A BUX 65 384,60 ponton zárt pénteken, 147,67 ponttal, 0,23 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 03. 31. 09:00
Megosztás:

Bérfejlesztés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár dolgozóinak

Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége. A csomag 2024. április 1-jétől 8 százalékos, 2025. április 1-jétől pedig további 5 százalékos alapbéremelés mellett további juttatási elemeket is tartalmaz.
2024. 03. 31. 08:00
Megosztás:

SingularityNET (AGIX) és Ondo (ONDO) bálnák a KangaMoon (KANG) felé fordulnak az 50-szeres potenciálért

SingularityNET (AGIX) árfolyamdiagramja az elmúlt év során jelentős bikás tendenciát mutatott, értéke 250%-kal emelkedett, ami az adott időszakban a legnagyobb nyertesek közé pozicionálta. Ennek ellenére új projektek kezdenek felgyorsulni, mivel az Ondo (ONDO) az elmúlt hónapban önmagában 109,3%-os növekedést mutatott. Azonban a hónap legjelentősebb nyereségét a KangaMoon (KANG) érte el, mivel ez a kriptovaluta 180%-os emelkedést produkált. Sorra fogjuk venni az egyes árfolyamok teljesítményét, hogy megállapítsuk, miért ezek a legjobb kriptopénzek.
2024. 03. 31. 07:00
Megosztás:

A pénzügyesekre vár a világ megmentése?

A KPMG felmérése szerint még az évek óta fenntarthatósági úton járó cégeknek is fejtörést okoz, hogy miként emeljék a döntéshozói szintre a fenntarthatósági jelentéskészítéshez kapcsolódó feladatokat, megfelelően integrálva azt a szervezet működésébe. A kutatás arra enged következtetni, hogy az eddig inkább kvalitatív beszámolók egyre inkább válnak kvantitatívvá, ennek következtében elkerülhetetlenül a pénzügyi és kontrolling területek illetékeseire hárulnak az ezzel kapcsolatos feladatok.
2024. 03. 31. 06:00
Megosztás:

Idén tovább emelkednek a bérek, ami hatalmas kihívás a cégeknek

A cégek többsége készül béremelésre idén. A munkáltatókon azonban egyértelműen tapasztalható, hogy hatalmas kihívás számukra akkora volumenű bérfejlesztést végrehajtani, amellyel a munkavállalók is elégedettek lennének. A hazai munkaerőhiány csak tovább emeli a tétet, ugyanis bizonyos kékgalléros munkakörökben már pár ezer forintos különbségért is hajlandóak a munkavállalók munkahelyet váltani. A cégeken ezért minden korábbinál nagyobb a nyomás a toborzás és munkaerő-megtartás tekintetében - emeli ki Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.
2024. 03. 31. 05:00
Megosztás:

Nem csak a jogosítványt, a biztosítást is bukhatják az ittas sofőrök

Dacára a fokozott rendőri ellenőrzésnek, húsvétkor továbbra is sokan ülnek alkoholos állapotban a volán mögé: a BRFK korábbi tájékoztatása szerint tavaly húsvétkor csak a fővárosban 122 lefülelt ittas vezetővel szemben intézkedtek. Amennyiben az alkoholt fogyasztott vezető balesetet is okoz, nem csupán a jogosítványát veszítheti el, hanem a saját kárát fedező biztosítást is – figyelmeztet az Insura.hubiztosításközvetítő portál.
2024. 03. 31. 04:00
Megosztás:

Csalás a lottósorsoláson - Te még lottózol ezek után?!

A lottósorsolások csalásainak története során több országban is előfordultak olyan események, amelyek felhívták a figyelmet a játék integritásának fontosságára. Ezek az esetek nem csak a közvéleményt sokkolták, hanem gyakran változásokat is eredményeztek a sorsolások biztonsági protokolljaiban. Cikkünkben most bemutatunk néhány jelentős esetet, amelyek világszerte történtek.
2024. 03. 31. 03:00
Megosztás:

Az Ön pénzére is veszély leselkedik, ha Magyarország bevezeti az EURÓ-t

Az euró bevezetése jelentős változást hozott az érintett országokban, és számos kihívást is magával hozott a lakosság számára. Ezek a kihívások és változások országonként és régióként eltérőek voltak, de voltak közös jellemzők is. Itt van néhány történet és jelenség, amelyek jól tükrözik az euró bevezetésének hatásait különböző országokban:
2024. 03. 31. 01:00
Megosztás:

A kriptoelemzők sasszeme ezen a friss VR érmén csüng

Észrevettük, hogy a kriptoelemzők halomszámra gyűjtik ezt az új VR tokent. Vajon mit tudnak azok, akik még a tőzsdei listázása előtt ekkora bizalmat szavaznak a 5SCAPE érmének?
2024. 03. 31. 00:02
Megosztás:

Új állatokkal indul a fővárosi állatkert szezonja

Változatos programkínálat, új állatok, többek között barnamedvék, hím tigris és zsiráfbika, valamint megújult bemutatóhelyek várják az érdeklődőket a budapesti állatkert idei, 2024-es szezonjában.
2024. 03. 30. 23:00
Megosztás:

Indul a digitális tápérték-jelölési rendszer a borászati termékekre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) egy uniós előírással összhangban április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indít a borászati termékekre - jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.
2024. 03. 30. 22:00
Megosztás: