Hitelfelvételről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Harminckétmilliárd forint fejlesztési célú hitel felvételéről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Hitelfelvételről döntött a Fővárosi Közgyűlés

A határozat szerint a 20 éves futamidejű kölcsönt az OTP Bank vezette konzorciumtól veszi fel a főváros a 2022. évi fejlesztési feladatok megvalósítására. A szerződés hatályba lépéséhez szükséges a kormány előzetes hozzájárulása A döntést a 26 voksoló képviselő közül 17-en támogatták, míg 9-en - a Fidesz-KDNP képviselői - ellene szavaztak.

Az előterjesztés vitája során Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere kifogásolta, hogy a hitelfelvételről szóló döntést megelőzően a főváros nem egyeztetett a kormányzattal és nem kért előzetes engedélyt sem Szerinte az sem derül ki az előterjesztésből, hogy pontosan milyen fejlesztésekre kívánja felhasználni a főváros a pénzt, ezért jelezte, a Fidesz nem támogatja azt.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes válaszában felhívta a figyelmet, hogy a hitel ütemezésének letárgyalása után válik lehetségessé a kormányzati engedély megszerzése.

A továbbiakban a közgyűlés elfogadta az otthontalanság és hajléktalanság csökkentése érdekében az "Otthon, mindenkinek" elnevezésű hajléktalanügyi stratégiáját, amely a korábbiaknál jóval több figyelmet és erőforrást fordít a lakásvesztés és hajléktalanná válás megelőzésére, valamint a hajléktalanságból való kilépés - a megfizethető, biztonságos lakhatáshoz való hozzáférés - elősegítésére. A Fidesz-KDNP azért nem támogatta a határozatot, mert a főváros kormányzati intézkedésekre is javaslatot tesz a stratégia. Kovács Péter elutasította a javaslatot, a többiek pedig nem szavaztak.

Horváth Csaba, Zugló polgármestere (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) vállalhatatlannak nevezte, hogy a kormány részére megfogalmazott javaslatcsomagot kivegyék az előterjesztésből. Szerinte ezzel csak a szőnyeg alá söpörnék a problémát.

Pikó András józsefvárosi polgármester (Momentum-MSZP-Párbeszéd-LMP) hangsúlyozta, hogy nem lehetséges eredményes stratégia végrehajtása a kormányzati és az önkormányzati intézkedések összehangolása nélkül. Eközben a Fidesz politikai fegyverként használja a hajléktalankérdést - tette hozzá.

Kovács Péter viszont úgy vélekedett: "nem az a megoldás, hogy a döglött lovat áttoljuk a másik oldalra". A közgyűlés egyhangú szavazással döntött arról, hogy 300 millió forinttal létrehozza a Fővárosi Szolidaritási Alapot, amelyhez kerületi önkormányzatok, intézmények, civilek pályázhatnak többek között akadálymentesítésre, lakhatási válsághelyzetek kezelésére, párkapcsolati és családon belüli erőszak megelőzésére, valamint fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek, szenvedélybetegek számára szervezett programokra. Az alap nyitott, az elkülönített bankszámlára bárki befizethet és támogathatja azt.

Egyhangúlag határoztak arról is, hogy pályázatot írnak ki a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőinek. A lakók karbantartási, javítási, felújítási, rovarirtási támogatására pályázhatnak, így például burkolat- és  nyílászárócserére, festésre, konvektorjavításra, energiatakarékos világító testek beépítésére.

A 30 millió forintos keretből 50-400 ezer forintos támogatást lehet igényelni, amelyből a bérlő által fizetendő önrész 20 százalék - tartalmazza a határozat. A közgyűlés a kerületek kezdeményezésére úgy döntött, hogy a X. kerületben a Vaspálya utca egy részét átnevezik Richter Gedeon utcára, egy másik részét pedig Robert Bosch utcára. A XIV. kerületben egy eddig névtelen parkot Radó Dezső kertészmérnökről neveznek el, a XVI. kerületben pedig egy szintén névtelen közterületet Boldogasszonyfa utcára keresztelnek.

Hiszi a Piszi! Egymás után kétszer vitte el valaki a lottó főnyereményt!

Két hónapon belül kétszer is megütötte a főnyereményt egy férfi Maryland állam lottójátékán az Egyesült Államokban.
2022. 08. 15. 08:30
Megosztás:

Erősödött hétfő reggelre a forint

Erősödött a forint a hét végén a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 08. 15. 08:00
Megosztás:

Folytatódik a meleg idő

Folytatódik jövő héten a meleg, napsütéses, jellemzően száraz idő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2022. 08. 15. 06:00
Megosztás:

Heti Horoszkóp - Komoly veszély leselkedik a héten! De melyik csillagjegyre micsoda?

Heti horoszkópunk a 2022. augusztus 15. (hétfő) - augusztus 21. (vasárnap) közötti időszakra vonatkozóan megmutatja , hogy a csillagok állása alapján mi vár Rád a pénzügyeidben és az élet más területén. Lássuk, kinek van izgulnivalója és ki számíthat valami pozitív dologra!
2022. 08. 15. 04:01
Megosztás:

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet

Átvette a Sopron Bank fiókjait a MagNet Magyar Közösségi Bank, 2022 második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
2022. 08. 15. 01:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 32. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2022. 08. 14. 22:00
Megosztás:

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.
2022. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A szabályok enyhítését jelentette be az amerikai járványügyi központ a tanév kezdetén

Az Egyesült Államokban a diákoknak nem lesz kötelező karantén a hamarosan kezdődő tanévben, akkor sem, ha koronavírussal fertőzött személlyel voltak kapcsolatban - olvasható az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) pénteken frissített ajánlásában.
2022. 08. 14. 20:00
Megosztás:

Légtérberepülést tart hétfőn a Magyar Honvédség

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap az MTI-vel.
2022. 08. 14. 19:00
Megosztás:

Most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.
2022. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Szegeden rendezik meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést szeptemberben

Szegeden szervezi meg a 60. Közgazdász-vándorgyűlést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) szeptember 22-23-án - közölte az MKT az MTI-vel.
2022. 08. 14. 15:00
Megosztás:

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig - erről az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 08. 14. 14:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 43 662,95 ponton zárt pénteken, 194,67 ponttal, 0,45 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2022. 08. 14. 12:00
Megosztás:

GDP- és építőipari adatokat közölnek a jövő héten

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a második negyedévi bruttó hazai termék (GDP) adata.
2022. 08. 14. 10:00
Megosztás:

A hőség miatt idén cserepes növényekből rakták ki a brüsszeli virágszőnyeget

Kánikulában ünnepli 51. születésnapját a brüsszeli főteret, a Grand Place-t beborító virágszőnyeg, amelyet ez alkalomból úgy készítettek el, hogy jobban ellenálljon a hőségnek.
2022. 08. 14. 08:00
Megosztás:

Egy amerikai bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot

Egy amerikai szövetségi bíróság visszaállította a szénbányászati moratóriumot a szövetségi földterületeken pénteken.
2022. 08. 14. 06:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Kedvezőtlenebbé váltak a nyugdíjkilátások a K&H biztos jövő felmérése szerint, amely a 30-59 évesek körében nézte meg, mire számítanak időskorukban. A nyugdíjkorhatárt átlagosan 69 évre teszik, a küszöb a 70 éves szint a várakozásokat nézve. Mi ennek a realitása?
2022. 08. 14. 04:01
Megosztás:

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Online kaszinók Magyarország Casino Zeus

Az online szerencsejátékok már régóta népszerűek Magyarországon.
2022. 08. 14. 00:30
Megosztás: