Hogyan hat a magyar cégekre az euró-mentesítés és a kínai jüan felemelkedése?

Az euró nemzetközi fizetésekben való részesedése 38%-ról 23%-ra csökkent, míg az amerikai dollár a 42%-os részesedésével továbbra is erős. Ez tükrözi az európai energiaágazatban bekövetkezett változásokat, az Európán belüli kereskedelem csökkenését és az európai vállalatok alacsonyabb versenyképességét. Az euró-mentesítés hatással lehet a magyar kereskedő cégekre is a megnövekedett devizaköltségek, az árfolyam-ingadozás és a haszonkulcsok csökkenése miatt. A vállalatoknak lehetőségük van megőrizni a versenyképességüket, amihez különböző stratégiákat tudnak alkalmazni a devizakockázat fedezésére és az import-/exportpiacaik diverzifikálására. Növekszik a jüan nemzetközi térnyerése – a nemzetközi fizetésekben való részesedése 3,47% (ez történelmi csúcs). A magyar vállalatok már elkezdték felfedezni a jüannal való fizetések előnyeit, de a kínai devizával szemben fennálló bizonytalanság miatt továbbra is fenntartásokkal állnak a dollár kiváltásához.

Hogyan hat a magyar cégekre az euró-mentesítés és a kínai jüan felemelkedése?

Az euró nemzetközi fizetésekben való részesedése 38%-ról 23%-ra csökkent, míg az amerikai dollár a 42%-os részesedésével továbbra is erős. Ez tükrözi az európai energiaágazatban bekövetkezett változásokat, az Európán belüli kereskedelem csökkenését és az európai vállalatok alacsonyabb versenyképességét. Kína elmúlt évtizedekben mért felgyorsult növekedése és a jüan nemzetközi térnyerése Európára és különösen az euróövezetre van negatív hatással, hiszen az Egyesült Államok továbbra is a globális GDP 25%-át képviseli.

Az eurómentesítés és a jüan felemelkedése a magyar kereskedelmi cégek számára számos következménnyel jár – véli az iBanFirst, a vállalatok számára nyújtott deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltatások egyik vezető nemzetközi partnere, amely 10 európai országban van jelen. Ebben az összefüggésben az alkalmazkodóképesség és a hatékony devizakockázatkezelés kulcsfontosságú tényezővé válik a nemzetközi piacokon való versenyképesség megőrzésében.

Hova tűnt az euró?

A valóság azonban egészen más. Az amerikai dollárral ellentétben az euró fokozatosan veszít a nemzetközi pénzügyi piacon elfoglalt teréből. A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (SWIFT) legfrissebb, szeptember végén közzétett adatai szerint az euró nemzetközi fizetésekben való részesedése a 2023. év eleji 38%-ról 23%-ra csökkent. Ezzel szemben az amerikai dollár a 42%-os részesedésével továbbra is az első helyen áll.  A  legmegdöbbentőbb, hogy az euró mekkora sebességgel veszít mindeközben az eddig megszerzett teréből.

Az euró-mentesítési trend mozgatórugói

Az euró a nemzetközi pénzügyi piacból kivett részesedésének csökkenése egyrészt az ukrajnai háborút követő európai energiaválságnak köszönhető, amely a korábban euróban fizetett orosz gázimport összeomlásából eredt. Továbbá egyéb tényezők is szerepet játszanak, mint például az Európán belüli kereskedelem a globális tőzsdén való visszaesése, valamint az európai vállalatok versenyképességének csökkenése, amelyet az emelkedő energiaköltségek is tovább súlyosbítanak.

Az eurózónát és tágabb értelemben Európát a tengeren túli befektetők úgy tekintik, mint egy földrajzilag hanyatló, elöregedő és lassú, vagy egyes esetekben recesszióval küzdő térséget. Az év eleje óta tapasztalható lecsökkent tőkeáramlás is e felfogás következménye.

Az év elején kezdődött euró-mentesítési trend rövid távon valószínűleg még fokozódni fog. Az eurót az a veszély fenyegeti, hogy lassacskán kiszorul a nemzetközi pénzügyekből, mivel a még mindig domináns amerikai dollár és az erősödő kínai jüan, valamint más kisebb devizák, például a kanadai dollár és a japán jen is kihívást jelentenek. Az iBanFirst úgy látja, hogy addig nem kell tartani az amerikai dollár hanyatlásától, amíg az USA gazdasága jól teljesít.
 
Hogyan hat az euró-mentesítés a magyar kereskedelmi cégekre?
Az euró részesedésének csökkenése több szempontból is hatással lehet a magyar kereskedelmi cégek tevékenységére:

-    Megnövekedett devizaköltségek: Az euróövezeten belüli partnerekkel üzleti kapcsolatban álló vállalkozásoknak további devizaváltási költségekkel kell számolniuk, amennyiben a tranzakciókat eltérő pénznemben végzik. Ez befolyásolhatja jövedelmezőségüket és versenyképességüket az európai piacon.

-    Árfolyam-ingadozás: A nemzetközi kereskedelemben használt devizák szerkezetében bekövetkező változások az árfolyamok fokozott volatilitásához vezethetnek. A magyar vállalatoknak lehetőségük nyílik hatékony devizakockázat-kezelési stratégiával védekezni annak érdekében, hogy minimalizálni tudják az árfolyam-ingadozások üzleti tevékenységükre gyakorolt hatásait.

-    Csökkenő haszonkulcs: A megfogyatkozott eurós tranzakciók hatással lehetnek a vállalatok által alkalmazott árakra és haszonkulcsra, mivel az árfolyamváltozások befolyással vannak a költségek és a bevételek alakulására is.

-    Az import/export piacok diverzifikációja: A vállalatoknak érdemes fontolóra venni az import-/exportpiacaik diverzifikálását, hogy kompenzálhassák a devizapiaci struktúra változásait. Az egyéb nemzetközi piacok feltérképezése és az azokhoz való hozzáférés segíthet nekik az üzleti volumen fenntartásában vagy növelésében.

Erősödik a kínai jüan

A SWIFT-adatok a jüan fokozatos nemzetközivé válását is mutatják. A kínai deviza nemzetközi fizetésekből való részesedése történelmi csúcsra, 3,47%-ra emelkedett, amely persze még mindig viszonylag alacsony, de a folyamat jól halad, különösen a Kína főbb kereskedelmi partnereinek központi bankjaival kötött swap-megállapodásoknak köszönhetően. Továbbá az elmúlt negyedévekben számos feltörekvő ország (Brazília, Argentína, Oroszország stb.) kezdte a jüant a Kínával folytatott kétoldalú kereskedelem elszámolási pénznemeként használni, ami megmagyarázza a deviza közelmúltbeli teljesítményét.

“Az utóbbi években a kínai vállalatok nyitottabbak lettek arra, hogy  az európai partnereiktől érkező kifizetéseket is jüanban fogadják. A magyar vállalatok azonban még mindig nem feltétlenül látják az előnyöket, és a legtöbbjük – főként a jüannal szemben támasztott bizonytalanság miatt – továbbra is vonakodik az amerikai dollár leváltásáról. Azok, akik mernek nyitni, jobb árképzést tudnak kialkudni, de a devizakockázat fedezésére szolgáló pénzügyi eszközök továbbra is elengedhetetlenek a haszonkulcsok szinten tartása miatt.”, mondta Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési igazgatója.

Másfelől, a jüan hosszú távú megerősödésének sebessége attól fog függeni, hogy Kína képes lesz-e a gazdaságát újra a helyes útra terelni. Ez egy szignifikáns bizonytalansági faktor. Az elmúlt évtizedek tekintetében úgy tűnik, hogy a Covid utáni időszak a kínai gazdaság szerkezeti lassulásának csúcspontja. Míg a múltban Kína a hitelekkel, mint ösztönző eszközzel tudta serkenteni a növekedést, addig az új gazdasági környezetben a hitelezés csak felduzzasztaná a spekulációs buborékot, amely kipukkasztásáért a kínai hatóságok már 2010 óta küzdenek.

Egy másik lehetőség a kínai jüan leértékelése, amiről a nyár óta számos piaci szereplő beszél. A leértékelés azonban nem csak a kínai hatóságok – amelyek a kínai állami bankok fellépésein keresztül támogatják a jüant a szárazföldi és az offshore piacokon – intézkedéseinek mondana ellent, hanem megszaporodna a tőkekimenekítés is, ahogyan az a 2015. augusztusi sikertelen háromszoros leértékelés után is történt. Ezen túlmenően az ilyen módon való fellépés több évvel visszavetné a kínai kormány a jüan nemzetközivé tételére vonatkozó hosszú távú céljait.

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás:

Javult a GfK júniusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Áprilisban csökkent a vendégéjszakák száma az előző évhez képest

Áprilisban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 05. 29. 14:30
Megosztás:

Áprilisban nőtt a mobiltelefonok kiszállítása Kínában

Kínában éves összevetésben 28,8 százalékkal, 24,07 millióra nőtt a mobiltelefonok kiszállítása áprilisban a kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium tudományos központja, az Informatikai és Kommunikációs Kutatóintézet (CAICT) adatai szerint.
2024. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Az IMF javított Kína GDP-növekedési kilátásain

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.
2024. 05. 29. 13:30
Megosztás:

A régióban terjeszkedne az InstaCash

Az InstaCash a közeljövőben régiós szintű fintech céggé szeretne válni a dinamikusan növekvő, Buy Now Pay Later (BNPL - vásárolj most, fizess később) digitális részletfizetési megoldások piacán - tájékoztatta Bruzsa Géza, az InstaCash vezérigazgatója az MTI-t.
2024. 05. 29. 13:00
Megosztás:

Kezdetét veszi a dorogi gimnázium energetikai korszerűsítése

Megkezdődik a dorogi gimnázium 50 éves épületének felújítása, a beruházás 662 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vármegyei közgyűlés elnöke az MTI-t.
2024. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást, amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban orosz technológiával.
2024. 05. 29. 12:00
Megosztás:

Ethereum ETF jóváhagyása emeli a Bitcoint - mondja Michael Saylor; a Raboo előértékesítés szárnyal

A Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) legitimálása pozitív hatással volt a kriptovalutákra. Így nem meglepő, hogy egy Ethereum ETF jóváhagyása is hasonló hatást vált ki. Ez új befektetők beáramlását hozta magával, ami emelte a kripto tokenek árát.
2024. 05. 29. 11:45
Megosztás: