Hogyan járul hozzá az alumínium dobozok újrahasznosítása a fenntartható élelmiszeriparhoz?

Szerencsére egyre több élelmiszeripari és kiskereskedelmi vállalat törekszik a fenntarthatóbb működésre, termelésre, környezetbarát gyártásra és csomagolás használatára. Az alumínium, mint nyersanyag és annak újrahasznosítása kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb folyamatok működtetésében, és ebben nem csak nagyvállalatok kapnak szerepet, hanem mindenki, aki alumínium dobozos italt választ az üzletek polcairól.

Hogyan járul hozzá az alumínium dobozok újrahasznosítása a fenntartható élelmiszeriparhoz?

Tény, hogy a világon túlkínálat és túlfogyasztás van egyszerre, és ez alól nem jelentenek kivételt az üdítőitalok, jegeskávék, energiaitalok, alkoholos italok termékcsoportjai sem. Azonban fogyasztóként ma már nem csak azt dönthetjük el, hogy mit választunk, mikor, melyik márkát és melyik italt vesszük le a polcról, hanem azt is, hogy miből isszuk azt – mert van jó és jobb döntés is.

Az alumínium, a ma ismert csomagolóanyagok közül újrahasznosíthatósága miatt kiemelkedő

Az alumínium, az egyik legértékesebb nyersanyag, amely egyre nagyobb szerepet kap az élelmiszeriparban és a kiskereskedelmi piacokon is. Nem véletlenül, hiszen végtelenszer és energiatakarékosan újrahasznosítható úgy, hogy nem veszít tulajdonságaiból. Ennek köszönhetően, olyan nyersanyag van az emberek birtokában, ami nagyon sok termék esetén felválthatja például az egyszer használatos műanyag csomagolást. Megdöbbentő adat, hogy az Európai Unióban a tengerparti hulladékszámlálás alapján a tengeri hulladék 80-85%-a műanyag, ebből az egyszer használatos műanyag tételek aránya 50% (forrás: Országos Hulladékgazdálkodási terv). A műanyagmentesítésre való törekvésre már az Európai Unió is megfogalmazta irányelveit (Európai Bizottság a Műanyag Stratégia, SUP (EU) 904/2019 irányelv) és pozitív tendencia mutatkozik a megvalósításra a vállalatok részéről is. A legnagyobb italgyártó vállalatok is egyre inkább a 100%-ban újrahasznosítható alumínium dobozokat részesítik előnyben, kiváltva ezzel a PET palackok használatát. A folyamatnak azonban egy fontos szegmense a fogyasztói magatartás- és szemléletváltozás is: annak érdekében, hogy a ma forgalomban lévő alumínium 100 százalékban a körforgásban maradjon, szükség van a tudatos fogyasztókra és arra, hogy felhasználás után ne a háztartási hulladék közé dobják az aludobozokat.

Egy aludobozzal 3 órát adhatunk egy laptopnak!

Az alumínium dobozok újrahasznosítása segít mérsékelni a lakosság által megtermelt hulladék mennyiséget és a környezeti terhelést, illetve javítja a nyersanyagok hatékony felhasználását is, amely hozzájárul a költségek csökkentéséhez.

Az újrahasznosított alumínium dobozok előállítása kevesebb erőforrás-felhasználással jár: ismételt előállításuk 95 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint egy új doboz létrehozása. Ez azt jelenti, ha a fogyasztás után a megfelelő gyűjtőkonténerbe juttatjuk vissza az aludobozt, akár egyetlen egy darab újrafeldolgozásával egy laptop 3 órányi működéséhez szükséges energiát spórolhatunk meg. Ez pedig végső soron visszafogja az ipar által kibocsátott széndioxid mennyiségét, ami hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Csak 3% a csomagolás!

Van még egy érv, ami miatt érdemes az alumínium mellett voksolni: az alumíniumból készült italosdobozok könnyűek, ami a gazdaságos és fenntartható szállítást is támogatja. Egy átlagos teherautó lényegesen több italt tud szállítani aludobozban, mint például műanyag palackban, ami alacsonyabb üzemanyagköltséget és kevesebb károsanyag-kibocsátást is jelent.

„A kidobásra ítélt hulladékok legnagyobb része újra felhasználható lenne. Az alumínium is értékes hulladékként van jelen a háztartásokban, amelynek újrahasznosításával rengeteg energiát spórolhatunk meg, támogathatjuk a fenntarthatóbb ipart és kereskedelmet, ezáltal a környezetet is kíméljük. A világon 20 országban van jelen kezdeményezésünk és szeretnénk mindenkiben – a vállalati szereplőkben és a lakosság köreiben – tudatosítani: felelősek vagyunk a megtermelt hulladékok sorsáért, az aludobozok külön gyűjtésével és visszaváltásával segíthetjük a fenntartható körforgást. A Minden Doboz Visszajár is csatlakozik az Every Can Counts idei, International Recycling Tour 2023 nevű programjához, amely a Környezetvédelmi világnapon, 2023. június 5-én – 20 tagországában – erre a felelősségre hívja fel a figyelmet” – hangsúlyozta Vida Péter, a Minden Doboz Visszajár magyarországi képviselője, a Returpack Kft. operatív vezetője.

Dobd és legyen jobb!

Magyarországon jelenleg 200 Minden Doboz Visszajár gyűjtőautomatába lehet elhelyezni az üres alumíniumdobozokat. A kihelyezett automaták óriási előnye, hogy az itt összegyűjtött dobozok nem keverednek más hulladékkal, ezért válogatás nélkül, időt megtakarítva azonnal bekerülhetnek az újrahasznosítás folyamatába. Akár gyűrve is bedobhatóak az üres dobozok, és az értük járó összeg levásárolható a kijelölt nagyobb hiper-, és szupermarketekben.

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás:

Egyre kevesebben járnak napi nyolc órában munkába

Egyre elterjedtebb jelenség, hogy a cégek nem a megszokott, napi nyolcórás, helyi munkavégzésben, hanem alternatív módon foglalkoztatják a munkavállalóikat. Az atipikus munkavégzés elterjedését a 2020-as koronavírus-járvány korábban sosem látott mértékben gyorsította fel. A már megszokottnak mondható home office és távmunka mellett még számos alternatíva létezik – derül ki a Profession.hu adataiból.
2024. 06. 12. 10:00
Megosztás:

Kormányzati segítséggel cigányzenétől lesznek hangosak az ország éttermei

97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos zenél majd országszerte az éttermekben - jelentős túljelentkezéssel zárult a Muzsikáló Magyarország 2024 program pályázati időszaka.
2024. 06. 12. 09:41
Megosztás:

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kis emelkedéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután kedden negatív korrekció történt a hazai részvénypiacon.
2024. 06. 12. 09:00
Megosztás:

6 milliárdos részvényvisszavásárlást jelentett be a GM

A General Motors 6 milliárd dollár értékű részvényvisszavásárlási programot jelentett be, mivel a korábbi 10 milliárdos program várhatan kifut ebben a negyedévben.
2024. 06. 12. 08:30
Megosztás:

Óvatosan költekezünk: a fogyasztók 43%-a tart attól, hogy az anyagi helyzete romlani fog

A folyamatosan növekvő inflációs nyomás nemcsak a fogyasztói trendeket rendezi át, de egyes igényeket is felerősít. Megváltoztak a kiskereskedőkkel szembeni elvárások és a generatív MI a vásárlás terén is egyre kiemeltebb szerephez jut – derül ki a Capgemini Research Institute legfrissebb kutatásából.
2024. 06. 12. 08:10
Megosztás:

Elérhetetlen a Filecoin 10 dolláros célára? Az Angry Pepe Fork célja, hogy túlszárnyalja a Bonkot és a Dogecoint

Radiants elindította a Bonkathont, egy hackathont, amely a Bonk (BONK) ökoszisztéma fejlesztését célozza, növelve ezzel a projekt vonzerejét, de ennek ellenére értéke 20%-kal csökkent. Eközben a Dogecoin (DOGE) értéke is esett, és a Filecoin (FIL) küzd a 10 dolláros árhatár eléréséért.
2024. 06. 12. 07:40
Megosztás:

Micsoda?! Senki által nem tudott adatok láttak napvilágot a lakásbiztosításokról

Hihetetlen mértékben nőtt a lakásbiztosítási szerződések száma az első negyedévben. A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot - írja a Bank360.hu.
2024. 06. 12. 07:30
Megosztás: