Hogyan tartsuk be az újévi üzleti fogadalmakat?

Az újévi fogadalmak 50 százaléka nem teljesül, legyen az a konditerembe járás, az egészséges étkezés vagy akár új üzleti célok megfogalmazása. Ennek oka, hogy ezek gyakran összefüggenek az idő menedzsmenttel, mivel a sikeres fogadalmak elérése általában rendszeres időráfordítást és tervezést igényel. Az idő menedzsment fontos eszköz lehet az újévi fogadalmak megvalósításában, hiszen segít strukturálni a napokat, priorizálni a feladatokat, és fókuszálni a célra. Már eltelt egy hónap az évből, de még mindig nem késő elővenni egy noteszt és tollat a tervezéshez.

Hogyan tartsuk be az újévi üzleti fogadalmakat?

Így kezdjük

Első lépésként gondoljuk át, milyen területeken szeretnénk fejlődni. Ilyenkor két dolog történhet: nem jut eszünkbe hirtelen semmi, vagy pont ellenkezőleg: cikáznak a gondolatok és teleírunk egy teljes füzetet. Sajnos egyik sem vezet eredményre, de akkor hogyan tovább?

Tekintsük át az előző évünket

A Harvard egyetem pszichológusai kutatták a sikertelen fogadalmak hátterét és egyik hiányosságnak azt tárták fel, hogy nem gondoljuk át az előző évünket kellő mélységben. Kezdjük a pozitív dolgokkal és idézzük fel a sikereket és az utat, ami oda vezetett. Tanuljunk a saját hibáinkból és nézzük meg, hogy miért nem mentek azok a területek, ahol elakadtunk.

Adjunk témát 2024-nek – konkrétumok megfogalmazása

Ne akarjunk mindent egyszerre elérni – adjuk meg ennek az évnek a témáját, vagyis egy, két fejlődési területet érintsünk és maximum 3 nagyobb célt határozzunk meg. 2024-ben legtöbben egészségesebb életet szeretnének élni, gyakori az emberi kapcsolatok javítása, szakmai előmenetel, sajátmagunkra és szeretteinkre fordított minőségi idő növelése, pénzügyekre való fókuszálás. Itt jön a csavar, a célok legyenek specifikusak és ne azt mondjuk, hogy idén többet olvasok, hanem írjunk fel a listára 4-6-8 konkrét könyvet, amit szeretnénk az év során elolvasni és feldolgozni.

Balló Dorka Time Management coachAz idő hatékony beosztás lehet az egyik kulcs

„A célkitűzések megfogalmazása mellett az időhatékony stratégiák, mint a határidők megállapítása, a feladatok bontása kisebb lépésekre, és a haladás rendszeres felülvizsgálata, mind hozzájárulhatnak a fogadalmak sikeres megvalósításához” – mondja Balló Dorka, Time Management Coach (képünkön).

Az időmenedzsment lényege az idő hatékony és tudatos felhasználása, hogy maximalizáljuk a produktivitásunkat, csökkentsük a stresszt és jobban kihasználjuk a napjainkat. Ez magában foglalja a céljaink meghatározását, prioritásaink felállítását, a feladatok tervezését és szervezését, a zavaró tényezők minimalizálását, és a haladás nyomon követését.

Az időmenedzsment nem pusztán az idő beosztásáról szól, hanem arról, hogy tudatosan döntsünk arról, hogyan töltjük az időnket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle minden szempontból – munkában, tanulásban, pihenésben és személyes életünkben egyaránt.

A tudatos időmenedzsment három konkrét előnye

Hatékonyság növelése: Az időtudatos tervezés segíthet abban, hogy kevesebb idő alatt többet és jobban végezzünk el. Priorizálással és a feladatokra szánt idő megfelelő beosztásával csökkenthetjük az időpazarlást és növelhetjük a termelékenységet.

Stressz csökkentése: A feladatok, projektek és határidők világos áttekintése és kezelése segít csökkenteni azokat a stressz szinteket, amelyek a túlterheltségből és a határidők utolsó pillanatban való teljesítéséből adódhatnak. Ha tudjuk, hogy minden feladathoz elegendő idő van, nyugodtabbak és kontrolláltabbak lehetünk.

Jobb életminőség: Az időmenedzsment lehetővé teszi, hogy több idő maradjon a magánéletre, hobbikra, pihenésre és a családra. A szabadidő tudatos tervezésével elkerülhetjük a kiégési szindrómát és fenntarthatóbb munka-élet egyensúlyt alakíthatunk ki.

A legjobb az egészben év végén a pillanat, amikor kihúzott háttal ránézünk az év elején kitűzött üzleti céljainkra és ki tudjuk pipálni ezek nagy részét.  De nem kell feltétlen az év végéig várni. „Segít a motiváció fenntartásában, ha év közben a mérföldkövek teljesítése után megjutalmazzuk magunkat. Nem kell nagy dologra gondolni, a lényeg, hogy örömet leljünk benne, lehet ez egy egy új kütyü, egy pohár bor vagy egy új ruha az edzéshez” – véli Balló Dorka.

Biciklis túraútvonallal egészült ki a balatoni útvonalhálózat

Biciklis túraútvonallal egészült ki a Balaton körül csaknem ezer kilométer hosszan kijelölt kerékpáros útvonalhálózat - közölte a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány keretein belül létrejött VisitBalaton365 csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 25. 23:00
Megosztás:

Az olasz belügyminiszter lemondásáért demonstráltak

Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.
2024. 02. 25. 22:00
Megosztás:

Az idei volt a legmelegebb február Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.
2024. 02. 25. 21:00
Megosztás:

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás: