Hogyan válasszon megfelelő falazóanyagot?

A falazóanyag kiválasztása az építész feladata, de természetesen a terv készítése közbeni többszöri egyeztetés eredményeképp a megbízó, az építtető dönt a lényeges kérdésekben, így ebben is.

Hogyan válasszon megfelelő falazóanyagot?

Az ár nagymértékben befolyásolhatja a döntést még abban az esetben is, ha mindenki tisztában van azzal, hogy házat 50-100 évre építünk, és erre az időtartamra kell számolni a komfortszinttel, a fűtési, a fenntartási és karbantartási költségekkel. A választásban az is szerepet játszik, hogy a tervezett falazóanyagból készült épület milyen értéket képvisel a piacon, vagyis ér-e annyit egy könnyűszerkezetes ház, mint egy pórusbetonból épült. 

Nehéz a választás

Bár sokan tisztában vannak azzal, hogy a fenntartható jövő, az energiahatékonyság érdekében milyen anyagokat lenne érdemes választani, azonban a rendelkezésre álló költségvetés ezt mégsem fedezi. A Prelement teljes körű szolgáltatásai lefedik az épületszerkezetekhez kapcsolódó valamennyi folyamatot a gyors, határidőre történő és költséghatékony építkezés megvalósítása érdekében.

Sok esetben kompromisszumokat kell kötni, megvizsgálni, hogy mely anyagok tekintetében lehet engedményeket tenni, és az hogyan befolyásolhatja az egyes épületfizikai jellemzőket, ezáltal a jövőbeni költségeket, az épület értékét egy esetleges eladáskor.

A legelterjedtebb falazóanyagok, a különböző égetett agyag termékek, vagyis téglák, a pórusbeton vagy közismert nevén az Ytong, a mészhomoktégla vagy valamilyen könnyűbeton, például keramzit. 

Bármilyen falazóanyagot is választunk, a tartószerkezet szilárdsága, tartóssága elsődleges szempont kell legyen. Ezenfelül az egyes falazóanyagok hőszigetelő, hanggátló, hőtároló és páraáteresztő képességét kell megvizsgálni, és ezek tudatában meghozni a döntést.

A falazóanyag kiválasztásának szempontjai

Épületek esetében kiemelt jelentőséggel bírnak a legfőbb jellemzők, továbbá, hogy a falazás a lehető legkevesebb munkaráfordítással készülhessen el.

A különböző tulajdonságok mellett azt is meg kell vizsgálni, hogy a falazóanyagot mire használnánk: belső vagy külső fal, teherhordó vagy térelhatároló fal építésére.

A problémát az jelenti, hogy a tömör és a pórusos anyagok eltérően viselkednek: minél tömörebb egy anyag, annál teherbíróbb, viszont annál kevésbé jó hőszigetelő, de tömegénél fogva annál jobb hangszigetelő. A tömör anyagok páraáteresztő képessége sokkal rosszabb, mint a pórusos anyagoké. 

Milyen az ideális falazóanyag, falazat?

Az is eldöntendő kérdés az ideális falazóanyag kiválasztásánál, hogy melyik fajta milyen tervezési szabadságot jelent, mennyire alakítható, merészebb formák és szerkezeti elképzelések is megvalósíthatók-e vele, továbbá nyerhető-e egy bizonyos falazattípussal a vékonyabb falak révén némi plusz alapterület.

A tervező feladata az igények alapján megtalálni azt az alapanyagot, amely megfelelő szilárdsággal rendelkezik, emellett biztosítja, hogy az épület hőtechnikailag, páratechnikailag és akusztikailag is megfelelő legyen.

Május elejéig pályázhatnak a dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra

Május 2-ig pályázhatnak dizájnerek a Magyar Formatervezési Díjra, amelynek nyertesei akár bruttó hatszázezer forint díjazásban is részesülhetnek.
2023. 03. 26. 08:00
Megosztás:

Víziközmű-rekonstrukció valósul meg Pécsen

Csaknem 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg a pécsi víziközműrendszeren az év végéig - jelentette be a város külsős alpolgármestere csütörtökön.
2023. 03. 26. 07:00
Megosztás:

Látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten - mire készüljünk, mit okoz?

Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.
2023. 03. 26. 06:00
Megosztás:

Díjat kapott a Wizz Air - de vajon kitől, és milyet?

A Wizz Air az Air Transport Awards díjátadóján 2020 után ismét elnyerte az év légitársasága címet - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 03. 26. 05:00
Megosztás:

Veszélyben mindannyiunk készpénze! Túl sok a KP a magyar háztartásoknál

Sok ember számára a készpénz használata hagyományos, megszokott és biztonságos fizetési mód. Azonban a sok készpénz tartása veszélyes lehet több okból is. A hasitasi - ami nem kér kódot - mégis gondot okoz? Igen, főleg ha sok van belőle otthon. Miért is?
2023. 03. 26. 04:01
Megosztás:

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA videojátékában

Puskás Ferenc új kártyát kapott a FIFA23 videojáték Ultimate Team játékmódjában, a statisztikai mutatók közül a lövésben az övé a legmagasabb érték az ikonok között.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Világvége?! Jönnek az üstökösök, amik a Földbe csapódhatnak - dátumok az apokalipszisre

Az üstökösök nagyon változó méretűek és összetételűek lehetnek, így nehéz megjósolni, hogy melyikük lehet a legveszélyesebb. Azonban vannak néhány nagy üstökösök, amelyeket figyelemmel kísérnek, mert ha bármelyikük eltalálná a Földet, akkor jelentős károkat okozhatna. A mai technikával megváltoztatható egy üstökös pályája, hogy elkerülhető legyen a Földdel való ütközés? Melyik évben várható olyan üstökös a Föld pályája körül, amely akár végzetes találkozással is járhat? Mutatjuk a veszélyes üstökösöket és azokat az éveket amikor erre járnak.
2023. 03. 26. 03:00
Megosztás:

Joe Biden megy a levesbe? Az USA elnöke mélyen van...

Eddigi mélypontja közelébe került Joe Biden amerikai elnök támogatottsága az AP hírügynökség által csütörtökön közölt országos közvéleménykutatás adatai szerint.
2023. 03. 26. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az eladott új lakások száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 1,1 százalékkal nőtt az új lakások eladása februárban az előző hónaphoz képest, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám tavaly augusztus óta a legmagasabb, 640 ezer volt - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön.
2023. 03. 26. 00:05
Megosztás:

Súlyosan drogoznak ezekben a városokban, vigyázzunk!

A kábítószerfogyasztás Európa-szerte emelkedik, a belgiumi Antwerpenben a legmagasabb a kokainhasználók aránya Európában - derült ki a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) csütörtökön közzétette jelentéséből.
2023. 03. 25. 23:00
Megosztás:

Gyermeksürgősségi központot hoznak létre Debrecenben

Letették a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Gyermeksürgősségi Központ alapkövét csütörtökön. A teljes beruházás csaknem 3,3 milliárd forintból valósul meg, várhatóan idén októberig.
2023. 03. 25. 22:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 03. 25. 21:00
Megosztás:

Ferenc pápa tovább szigorította az egyházon belüli visszaélésekre vonatkozó szabályokat

Erősíti az áldozatok védelmét, valamint az egyházi szervezeteket vezető világiakra is kiterjeszti a lelki és fizikai visszaélések büntetését a Ferenc pápa által ellenjegyzett új rendelkezés, amelyet a Vatikán szombaton hozott nyilvánosságra.
2023. 03. 25. 20:00
Megosztás:

Nemzetközi vonatokat is érint a hétfői németországi sztrájk

Németországban hétfőn közlekedési sztrájk okoz jelentős vasúti fennakadásokat is, ez a Németország felé induló és az onnan érkező nemzetközi vonatokat is érinti - közölte a Mávinform szombaton az MTI-vel.
2023. 03. 25. 19:00
Megosztás:

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetemen

A matematikatanítást támogató társasjátékot fejlesztett ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE), együttműködve a Piatnik Budapest Kft.-vel - közölte a PTE az MTI-vel.
2023. 03. 25. 18:00
Megosztás:

Támogatással fejleszt az orosházi Koncsek Trans Kft.

Százötven millió forintos fejlesztést hajt végre a belföldi és nemzetközi fuvarozást végző orosházi Koncsek Trans Kft.
2023. 03. 25. 17:00
Megosztás:

Nyíregyházán nyitott új irodát a Work Force

Nyíregyházán nyitotta meg kilencedik irodáját a munkaerő-kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó Work Force Kft. - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 03. 25. 16:00
Megosztás:

Fejlesztette gyártási technológiáját a Divián-Megafa Kft. Nyíregyházán

Csaknem háromszázmillió forint értékű modernizációs és kapacitásbővítő beruházás zárult le a bútorgyártással foglalkozó nyíregyházi Divián-Megafa Kft.-nél - közölte a társaság az MTI-vel.
2023. 03. 25. 15:00
Megosztás:

Önbizalomnövelő program érettségizőknek

Egy tavaly végzett felmérésükre alapozva kínál ingyenes önbizalomnövelő programot érettségizőknek egy vezetőképzéssel és szervezetfejlesztéssel foglalkozó cég.
2023. 03. 25. 14:00
Megosztás:

Néhány vonat és busz közlekedése is módosul a vasárnapi óraállítás miatt

A vasárnapi óraátállítás miatt változik több éjszakai belföldi és nemzetközi vonat, illetve néhány vidéki, valamint fővárosi buszjárat közlekedése - közölte a MÁV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
2023. 03. 25. 13:00
Megosztás: