Hosszú hónapok óta tartó bizonytalanság után látszik némi fény a „napelemes–alagút” végén

A kormány július 15-től könnyít a pályázati elszámolások adminisztrációján. Ugyanakkor a lazább szabályok nagyobb teret adhatnak kevesebb tapasztalattal rendelkező, kevésbé szabályszerűen működő kivitelező cégeknek is, vélik a minőségi munkát végző kivitelezők.

Hosszú hónapok óta tartó bizonytalanság után látszik némi fény a „napelemes–alagút” végén

Magyarország egyfajta „fekete lyuk” Európában, hiszen rajtunk kívül szinte mindenütt gyors ütemben haladnak a napelemes beruházások. Abban lehet bízni, hogy július 15-e után, amikor életbe lép a napelemes pályázati források kifizetésének megkönnyítéséről és felgyorsításáról szóló rendelkezés, végre elhárulnak azok az akadályok, amelyek eddig hátráltatták a beruházásokat.

- Számításaink szerint nagyjából 90 milliárd forintnyi, mostanáig kifizetetlen támogatás akadt el a rendszerben. Rengeteg kivitelező hónapok óta vár a pénzére, sokan ráadásul az ügyfeleiknek meg is hitelezték a beruházás költségeit, így még nehezebb helyzetbe kerültek. Különösen igaz ez a komplex fejlesztésekre, ahol nemcsak a napelemek és az inverter felszereléséről van szó, hanem esetenként a nyílászárók, fűtési hálózat korszerűsítéséről, hőszivattyúk, energiatároló-berendezések, fűtő és hűtőpanelek telepítéséről. A 100 százalékos támogatottságú és intenzitású pályázatoknál ugyan a 40 százalékos előleget jellemzően kifizették, ugyanakkor nem lehetett zárásokat benyújtani, teljesítést elszámolni. Az ígérték, hogy július közepétől ez meg fog változni, el lehet majd számolni az elvégzett munkákat, így ezt a nagyon fontos határidőt feszülten várják az iparági szereplők – fogalmazott Szenyán Endre a napelemes szektor egyik piacvezető vállalkozása, az A1 Solar Kft. ügyvezető igazgatója.

A könnyítésekre azért is szükség volt, mert a pályázatok hosszú elbírálása miatt előfordulhat, hogy már nem lehet kapni azokat az eszközöket, amelyeket az eredeti pályázatban szerepeltettek. Viszont nehezíti a helyzetet, hogy - mint most kiderült -, az EON „lehúzott” rengeteg invertert a telepíthető készülékek listájáról, miközben a napelemes vállalkozások korábban már előre bevásároltak az inverterekből. Ha ezeket nem tudják felhasználni a beruházásoknál, százmilliós, vagy akár milliárdos nagyságrendű kár éri őket: erre a rendelkezésre sürgős megoldást vár az iparág.

- A pályázatok elszámolására alkalmas felületet, vagyis az Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs (EPTK) rendszert a beharangozott július 15. helyett már korábban, július 10-én este „élesítették”, s az előzetes jelzéseknek megfelelően ebben már ott vannak azok a könnyítések, amelyek meggyorsítják a kifizetések teljesítését. Mi, akik hosszú évek óta írunk és menedzselünk ebben az ágazatban pályázatokat, látjuk ezeket a könnyítéseket, de egy laikus, a felületet nem ismerő ember számára továbbra is bonyolult és idegtépő lehet a rubrikák kitöltése, sőt, megkockáztatom: kellő pályázatkezelési tapasztalat és rutin híján már-már lehetetlen – fogalmazott Szenyán Endre. Hozzátette: való igaz, hogy a nyertes családok mentesülnek az elszámolási kötelezettségeik jó része alól, például számlákat sem kell majd benyújtaniuk, fotódokumentáció alapján és a helyszínen ellenőrzik majd a projektek megvalósításának részleteit. De az EPTK-ba továbbra is fel kell majd tölteniük bizonyos dokumentációt, s ha számlákat nem is, de például egyfajta általános elszámolási technikai bizonylatot továbbra is be kell majd nyújtani. Mivel olykor akár egy rosszul megfogalmazott kifejezés, vagy nem szó szerint kiírt elnevezés is megakaszthatja a folyamatot, s a szakértő szerint borítékolható, hogy a kitöltött dokumentációt hiánypótlásra „visszadobja” majd a rendszer, mint ahogyan az a beélesített felületen az első ügyfeleknél elő is fordult.

– Mindezekből azt látjuk, hogy a szándék, vagyis, hogy egyszerűbb, gyorsabb és könnyebben kezelhető legyen az elszámolás, még nem valósult meg maradéktalanul. Ha csak a saját cégünket nézzük, elmondhatjuk, hogy közel 1000 olyan napelemes kivitelezői munkánk „áll a levegőben” az iparágat érintő nehézségek miatt, melyeknél most talán végre elindulhatnak a kifizetések. Az optimizmusunkat azonban árnyalja, hogy az elmúlt időszak bizonytalanságai és nehézségei miatt sok vállalkozás lehúzta itthon a rolót, és inkább a szomszédos országokban próbált meg boldogulni – mondta Szenyán Endre. Hozzátette: mivel ez a szakképzett és hozzáértő munkaerő hiányozni fog, alvállalkozóként itt-ott felbukkanhatnak majd a kontárok, a végzettséggel és tapasztalattal nem rendelkező, silány minőségű munkát végző vállalatok. Szavai szerint épp ezért különösen fontos, hogy a pályázati ügyintézést és a napelemes beruházások kivitelezését is csak nagy múltú, referenciával rendelkező és minőségi anyagokkal dolgozó vállalkozásokra bízzuk.

A városi költözés útmutatója: Tippek és trükkök a sima költözéshez

A városi költözés egy izgalmas, ugyanakkor kihívásokkal teli lépés az életünkben. Legyen szó új munkahelyről, iskoláról vagy egyszerűen csak egy új kezdetről, a sikeres áttelepülés kulcsa a megfelelő előkészítésben rejlik. Ebben a cikkben átfogó útmutatót nyújtunk arra vonatkozóan, hogyan tervezzük meg és hajtsuk végre zökkenőmentesen a városi költözést.
2024. 04. 16. 10:00
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdéken

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 04. 16. 09:30
Megosztás:

Alvó Ethereum (ETH) bálna éled fel évek után, 50 ezer dollárt fektet be egy 25X-es árfolyamú tőzsdei tokenbe, a DTX-be

Időnként egy korai szakaszban lévő Ethereum (ETH) befektető tárcája feléled. Történelmileg ezek a tárcák fantasztikus követési lehetőséget biztosítottak, mivel a tulajdonosok előrelátó módon részt vettek az Ethereum (ETH) projektben jóval azelőtt, hogy bárki megértette volna a kriptovalutákban rejlő értéknövekedést.
2024. 04. 16. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén is

Csökkenéssel indulhat a keddi kereskedés az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. Hétfőn a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt.
2024. 04. 16. 08:31
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama kedd reggel a hétfő esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 04. 16. 08:00
Megosztás:

Indul a parkolóépítés Kaposváron

Parkolóépítési programot indít Kaposvár: az önkormányzat 4 milliárd forintból ezer parkolóhelyet alakít ki a somogyi vármegyeszékhelyen - adta hírül a polgármester a Facebook-oldalán.
2024. 04. 16. 07:30
Megosztás:

A 2024-ben robbanásra kész Top 3 kriptodeviza; KangaMoon, Gala és Sui

A kriptodeviza-piacot erős verseny jellemezi az új kriptodevizák részéről, amelyek egyedi jellemzőkkel rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok és hatalmas potenciáljuk arra irányulnak, hogy megszerezzék a befektetők bizalmát és befolyásolják a piaci hangulatot. Évről évre egyre több új kriptoprojekt lép be a piacra, így a kriptobefektetőknek mindig nehézséget okoz a nagy potenciállal rendelkező legjobb kriptodevizák kiválasztása. A szakértők elemezték a piacot, és a KangaMoon (KANG), a Gala (GALA) és a Sui (SUI) kriptovalutákat választották ki, amelyek az év folyamán kiemelkedő emelkedésekre lehetnek képesek. Olvass tovább, hogy megtudd, miért ezek a legjobb kriptó befektetések most.
2024. 04. 16. 07:00
Megosztás:

AI-alapokra helyezte a casco-kötést követő járműszemlét az Allianz Hungária

2024 márciusa óta már az új, mesterséges intelligenciával vezérelt digitális gépjárműszemle segíti az Allianz Hungária ügyfeleit a casco-szerződésük megkötésének folyamata során. A casco így gyorsan, kényelmesen, akár teljes egészében az otthonunkból megköthető, míg a biztosítóoldali elbírálási folyamat két napon belül lezárulhat.
2024. 04. 16. 06:30
Megosztás:

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.
2024. 04. 16. 06:00
Megosztás:

Banális banánhéjakon csúsznak el az álláskeresők

A KSH adatai szerint mintegy 220 ezer munkanélkülit tartanak nyilván Magyarországon, az üres álláshelyek aránya pedig 2,3 százalék. Ez utóbbi adat azonban sokat csökkenhetne, ha a kereslet és a kínálat megtalálná egymást, ennek azonban néha egészen banális akadályai vannak.
2024. 04. 16. 05:30
Megosztás:

Jókora nyereséget villantott a Goldman Sachs

A bank első negyedéves bevétele a tavalyihoz képest 16%-kal 14,21 milliárd dollárra emelkedett, több mint 1 milliárd dollárral meghaladva az elemzői várakozásokat.
2024. 04. 16. 05:00
Megosztás:

Egy nő keressen ugyanannyit mint a férfi kollégája - ezt akarja az Unió

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a férfi dolgozóik fizetéséről. Az Európai Bizottság döntése értelmében a kikért adatok alapján akár bírósági pert is indíthatnak majd a hátrányosan érintett alkalmazottak – hívja fel a figyelmet az EY. A tanácsadócég kollégái arra ösztönzik a társaságokat, hogy minél hamarabb világítsák át a szervezetüket, és szükség esetén tegyék meg a bérszakadék megszüntetéséhez vezető lépéséket.
2024. 04. 16. 04:30
Megosztás:

Ne vegyél ilyen autót, mert tuti átvernek!

A carVertical autóipari adatszolgáltató friss tanulmánya feltárta, hogy melyik autómárkát éri a legtöbb sérülés Magyarországon: a lista élén a BMW járművek állnak. Ez hasonló a többi ország trendjére is, azaz a BMW a leginkább sérült márka világszerte. A spektrum másik végén a Fiat áll, amelyet hazánkban a legkevésbé érnek közúti balesetek. 2023 káradatainak tanulmányozása alapján a kutatás azt is feltárta, hogy a Mercedes-Benz, a Kia és az Audi rendelkezik a legmagasabb kárértékkel.
2024. 04. 16. 04:00
Megosztás:

Vigyázat, csalók élnek vissza a kibervédelmi intézet nevével!

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) nevével és telefonszámával élnek vissza telefonos csalók - közölte a szakszolgálat hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 03:30
Megosztás:

Enyhült a német ipar anyaghiánya

Közel a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.
2024. 04. 16. 03:00
Megosztás:

A K&H idén is támogatja a fiatal agrárszakembereket

Agrárképzésben tanuló hallgatókat támogat a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat, amelyet 10. alkalommal hirdet meg a K&H - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 16. 02:30
Megosztás:

Vigyázzunk! Nyugdíjas korban kockázatos a párkeresés!

A nyugdíjas évek gyakran hoznak magukkal egy új életszakaszt, amikor az embernek újra van ideje magánéleti kérdésekkel foglalkozni, köztük a párkereséssel is. Bár a társas kapcsolatok kiépítése életünk bármely szakaszában kulcsfontosságú lehet, az idősebb korosztály számára bizonyos egyedi kihívásokat és veszélyeket is rejt ez a folyamat.
2024. 04. 16. 02:00
Megosztás:

Csökkent a munkanélküliség Törökországban

Törökországban az előző hónapban jegyzett 9,0 százalék után februárban 8,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a török statisztikai hivatal (Türkiye Istatistik Kurumu - TÜIK) hétfői közlése szerint.
2024. 04. 16. 01:30
Megosztás:

Több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot semmisítettek meg egy piacon

Folytatódott a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusításának tavaszi ellenőrzése, az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron tartott akció során több száz gyümölcsültetési szaporítóanyagot kellett megsemmisíteniük az ellenőröknek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.
2024. 04. 16. 01:00
Megosztás:

Átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében átadták a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) Talentum-díjait - tájékoztatta a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány hétfőn az MTI-t.
2024. 04. 16. 00:30
Megosztás: