Milyen típusai vannak a hőszivattyús fűtési rendszereknek?

A korszerű hőszivattyú berendezések energiahatékony fűtési megoldást jelentenek az otthonok számára, ugyanis környezetbarát módon, alacsony károsanyag-kibocsátás mellett a zöldenergiákat hasznosítva biztosítják azt.

Milyen típusai vannak a hőszivattyús fűtési rendszereknek?

A hőszivattyús rendszerek ideálisan az alacsony hőmérsékletű padló-, fal- és mennyezetfűtési rendszerhez vagy fan coilokhoz csatlakoztathatók, de a korszerű, jó állapotban lévő, magas előremenő vízhőmérsékletű radiátoros központi fűtési rendszerekkel is hatékonyan működtethetők. Milyen hőszivattyú típusok léteznek? Melyiknek milyen előnyei vannak?

Hogyan működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú rendkívül energiahatékony és környezetbarát módon biztosít az otthonokban kellemes hőmérsékletet télen-nyáron. Válaszd Te is a jövő fűtési rendszerét, a Zone Klíma korszerű hőszivattyúit, és élvezd a jó időt alacsony fűtési költségek mellett!

A hatékony működés alacsony energiafogyasztást, jó szabályozhatóságot jelent, továbbá azt, hogy a berendezés megújuló energiákat használ, a környezetből nyeri ki a hőenergiát, majd fűti/hűti a kívánt hőmérsékletre, és adja le a fűtéshez vagy klimatizáláshoz.

Az alacsony energiafogyasztás az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer révén valósul meg, melynek ideális fűtővíz-hőmérséklete 25-35 °C között van. Továbbá akkor biztosítható, ha az épület megfelelően szigetelt, és fontos tényező még a hőleadók típusa is. A felületfűtési rendszerek kevesebb energiával üzemeltethetők. A berendezés méretezése is lényeges tényező az energiafogyasztás szempontjából.

A hőszivattyúk típusai

Attól függően, hogy milyen környezetből származik az energia, a hőszivattyúknak 3 típusát különböztetjük meg:

- Levegő-víz hőszivattyú, amely a levegőből nyeri ki a hőt és vizet melegít vele.

- Víz-víz hőszivattyú, amely a talajvizet használja a meleg előállításához.

- Talajszondás vagy geotermikus hőszivattyú, amely a közel állandó hőmérsékletű földhőt hasznosítja.

De a léghőszivattyúkhoz sorolhatók még a fűtésre optimalizált klímaberendezések vagy más néven levegő-levegő hőszivattyúk is.

Hogyan működik a levegő-víz hőszivattyú?

Mind közül ez a típus a legelterjedtebb, ugyanis földrajzi adottságoktól függetlenül szinte bárhol telepíthető, és nem igényel költséges előkészületeket a telepítés helyszínén, illetve egyszerű felépítése miatt ennek a legalacsonyabb a 3 típus közül a bekerülési költsége. Emiatt megtérülési ideje is relatív alacsony.

A levegő-víz hőszivattyú a külső levegőből elvont hővel melegíti fel a fűtési rendszerben keringő vizet. Általában 1 beltéri és 1 kültéri egységből áll.

Energiahatékonyság szempontjából kedvezőtlenebb, mint a geotermikus berendezés, azonban a hazai klimatikus viszonyok között jó hatásfokkal működtethető - ezt a COP érték mutatja. Legnagyobb hátránya, hogy az általa előállított hő a külső hőmérséklet függvénye, így esetenként rásegítést igényelhet.

Csökkentsd otthonod fűtési költségét, dönts a hatékony és környezetbarát hőszivattyú mellett!

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás:

A DOGE és a PEPE vezetik a listát, mint a legnépszerűbb fogadások, miközben a nyár forrósodni készül. Mi várható az új mémérme, a Raboo számára?

Tekintettel a közelmúltbeli teljesítményükre a kriptovaluta piacon, a befektetők most tömegesen vásárolják a DOGE-t, a PEPE-t és az új előértékesítési tokent, a Raboo-t (RABT), abban a reményben, hogy ezek a nyári hónapokban egy hihetetlen piaci emelkedést vezetnek majd.
2024. 05. 21. 09:30
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a keddi kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt az előző kereskedési napon, pénteken; a részvénypiac forgalma 14,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.
2024. 05. 21. 09:21
Megosztás: