Idegesít a szomszédod? Zajkeltés, flexelés, fűnyírás - milyen jogi szabályok vannak?

Állandóan flexel a szomszédod és már az idegeid kezdik feladni a szolgálatot? A szomszéd kutyája állandóan ugat és tönkreteszi a mindennapjaidat? Mire vasárnap végre élveznéd a csendet egy könyv olvasásával, a szomszédod akkor kezdi nyírni a füvet? Milyen jogi szabályok vannak, amik védik a csendet?

Idegesít a szomszédod? Zajkeltés, flexelés, fűnyírás - milyen jogi szabályok vannak?

Szomszédok között gyakran előfordulhat zaj okozta konfliktus, mivel a zaj kellemetlenséget és zavaró hatást okozhat. A leggyakoribb zajforrások, amelyek konfliktust szoktak okozni:

- Hangos zene vagy zajos bulik: Hangos zene vagy zajos összejövetelek, bulik, amelyek a késő esti vagy éjszakai órákban történnek, gyakran konfliktust okoznak, mivel zavarják a nyugalmat és az alvást. Mit tehetünk ellene?

- Lármás háziállatok: Hangos vagy folyamatosan ugató kutyák, cirkáló macskák vagy más háziállatok is problémát okozhatnak. A szomszédokat zavarhatja az állatok által keltett zaj és zűrzavar. Mit tehetünk ellene?

- Építkezések vagy felújítások (pl. állandó flexelés): Ha a szomszédok folyamatosan építkeznek vagy felújításokat végeznek a lakásukban, az építési zajok, kalapálás, fúrás stb. zavaróak lehetnek és konfliktusforrást jelenthetnek. Mik a szabályok erre, mit tehetünk ellene?

- Hangos járművek: Például zajos motorokkal rendelkező motorkerékpárok, autók vagy a magas hangerővel közlekedő járművek is okozhatnak feszültséget a szomszédok között. Mik a szabályok, mit tehetünk ez ellen?

- Lármás háztartási gépek: Például zajos mosógépek, szárítógépek, porszívók vagy más gépek is zavaróak lehetnek, ha túl hangosan működnek, különösen a nyugalmi időszakokban.

- Hangos beszéd vagy veszekedés: Hangosan beszélgető vagy veszekedő szomszédok is okozhatnak konfliktust, különösen akkor, ha ez rendszeresen előfordul, és zavarja a nyugalmat.

Ezek csak néhány példa a leggyakoribb zajforrásokra, amelyek konfliktust okozhatnak a szomszédok között. Konfliktus esetén érdemes először próbálni beszélni a szomszédokkal, és megpróbálni együttműködő megoldást találni a zajproblémára.

Ha a helyzet folyamatosan fennáll, vagy nem sikerül a megegyezés, akkor lehet szükség jogi vagy hatósági intézkedésekre, attól függően, hogy milyen zajszabályozási szabályok érvényesek a tartózkodási helyen.

Hány decibel-lel (dB) lehet hangoskodni a jogszabály szerint?

A jogszabály 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM az alábbi értékeket határozza meg:

(a decibel nagyságokat a cikk végén példákkal is érzékeltetjük)

Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) nappal 06-22 óra között

- Üdülőterület, különleges területek közül az egészségügyi területek: 45 decibel

- Lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű), különleges területek közül az oktatási létesítmények területe, a temetők, a zöldterület: 50 decibel

- Lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület:  55 decibel

- Gazdasági terület: 60 decibel

Határérték (LTH) az LAM megítélési szintre (dB) éjszaka 22-06 óra között

- Üdülőterület, különleges területek közül az egészségügyi területek: 35 decibel

- Lakóterület (kisvárosias, kertvárosias, falusias, telepszerű beépítésű), különleges területek közül az oktatási létesítmények területe, a temetők, a zöldterület: 40 decibel

- Lakóterület (nagyvárosias beépítésű), a vegyes terület:  45 decibel

- Gazdasági terület: 50 decibel

Milyen hangos egy decibel és milyen hangos pl. 50 decibel?

Itt vannak hétköznapi példák különböző nagyságú decibelszinteken:

- 35 decibel (dB): Ez a szint egy csendes környezetben jellemző halk zene vagy halk beszélgetés hangerejét jelenti. Tehát például egy halkan játszott zongoradarab vagy egy csendes társalgás lehet ilyen hangossággal.

- 40 decibel (dB): Ez a szint továbbra is halk kategóriába tartozik. Egy hűtőszekrény halk működése vagy a levegőáramlás szokásos zajszintje például 40 decibel körül lehet.

- 45 decibel (dB): Ez már kissé hangosabb, de még mindig viszonylag alacsony zajszint. Hasonló hangosságot eredményezhet egy halk számítógépventilátor vagy egy csendes szoba közepes mértékű beszélgetése.

- 50 decibel (dB): Ez egy közepes zajszint, amelyet például egy átlagos halkbeszéd eredményez. Ha többen beszélgetnek egymással, vagy ha egy kisebb csoport ember élénk társalgást folytat, akkor körülbelül 50 decibel lehet a hangerejük.

- 55 decibel (dB): Ez már egy hangosabb zajszint. Egy autó közlekedése közben keletkező átlagos zajszint körülbelül 55 decibel lehet. Tehát a közúti forgalom egy része erre a hangosságra tehető.

- 60 decibel (dB): Ez már elég hangos zajszint, amelyet például egy halk háztartási gép, mint egy mosógép vagy egy porszívó, eredményezhet működés közben.

Fontos megjegyezni, hogy a decibel (dB) skála logaritmikus, tehát minden 10 dB-es növekedés a zaj intenzitásában mintegy tízszer hangosabb érzetet kelt. A példák segítenek jobban képet alkotni a hangosság különbségeiről, de a pontos hangosság érzékelése és mértéke egyéni lehet.

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás: