Így alakította át a digitalizáció a magyar gumiabroncs piacot

Jól ismert tény, hogy a digitalizáció növelheti a vállalati kapacitások kihasználását. Nem véletlen, hogy a hosszú távú fejlődés érdekében egyre több vállalat nyit a digitális folyamatok integrálása felé. Cikkünkben egy innovatív magyar vállalat példáján keresztül mutatjuk be, hogyan segíthet az effajta innováció piaci előnyre szert tenni.

Így alakította át a digitalizáció a magyar gumiabroncs piacot

Rosszul állnak a magyar vállalkozások a digitalizáció terén

Számos digitalizációs megoldás ingyenesen vagy alacsony költséggel elérhető kis- és középvállalkozások számára, ezek használata idővel elkerülhetetlen lesz. Azok a vállalatok, akik idejekorán felismerik ezt, versenyelőnyre tehetnek szert. Az Európai Bizottság 2022-ben publikált jelentése a tagállamok digitalizációs fejlettségét mutatja be. Az elemzésben a vállalkozások digitalizálását és az e-kereskedelem fejlettségét vizsgáló mutató szerint utolsó előtti helyen szerepel Magyarország. A következő olvasható a riportban:

“Annak ellenére, hogy ezen a területen több mutató tekintetében is javulás mutatkozott, a magyar vállalkozások többsége még mindig nem használja ki a digitális technológiát. Az ország továbbra is gyengén teljesít a technológiaátvételre vonatkozó mutatók terén.”

Azok a vállalatok, akik képesek a digitális megoldásokat integrálni üzleti tevékenységükbe, hamar versenyelőnyre tehetnek szert. A következőkben, az Abroncs Kereskedőház Kft. (AKH) tulajdonában lévő gumi.hu pozitív példáját mutatjuk be!

Melyek a gumi.hu legfontosabb újításai?

Az 1995-ben családi vállalkozásként alapított AKH a magyar gumiabroncs piac meghatározó szereplője. A vállalat 2018-ban kezdte meg a digitalizációs átalakulást, amelyet számos újítással egészített ki a pandémia időszakában. 

Kezdő lépésként létrehozta a gumi.hu weboldalt, amely online is elérhetővé teszi a több száz elemből álló gumiabroncs és felni termékkínálatot. A weboldalon található számos kényelmi szolgáltatás, például műszaki és autótípus alapú kereső, hamar népszerűvé tette a gumi webshop oldalt. Azonban, az igazán egyedülálló innovációt a kapcsolódó szolgáltatások integrálása jelenti. Mit jelent ez? 

A weboldalon nem csupán abroncsok vásárolhatók, hanem a több mint 200 tagból álló, országos lefedettségű digitális szervizpartner hálózat bármely állomására időpontot foglalhat a vásárló. Sőt, akár a gumihotel szolgáltatást is igénybe veheti. A kényelmi szolgáltatásnak köszönhetően az egész vásárlói út egy szolgáltatónál, egy felületen mehet végbe. A következőkben lépésről-lépésre bemutatjuk az innovatív folyamatot.

Digitális kiszolgálás a gumi.hu-nál lépésről-lépésre

Online vásárlás

Az első lépést a termék kiválasztása jelenti. Ezt a blogon található edukatív tartalmak, az online ügyfélszolgálat és a felhasználóbarát kereső modul teszi egyszerűvé és gyorssá. A megvásárolt termék kiszállítása házhoz és autógumi szerviz pontra is történhet. 

Szervizszolgáltatás időpontfoglalás

Ezt követően lehet választani a gumicsere és az egyéb autószerviz szolgáltatások közül. Kényelmesen egybeköthető például a szezonális gumicsere olyan egyéb szolgáltatásokkal, mint légkondicionáló fertőtlenítés, fék- vagy motorolajcsere.

Gumicsere

Több mint 200 szerviz állomásból választható ki a kívánt hely a gumicseréhez. A főváros mellett az ország összes megyéjében található AKH partner, így a gumicsere mindenki számára kényelmesen elérhető.

Gumihotel 

Végül pedig igénybe vehető a gumihotel szolgáltatás azok számára, akik nem tudják vagy nem szeretnék otthonukban tárolni a használaton kívüli abroncsokat.

Így működik a gumihotel:

1. Gumik leadása bármely AKH szervizben

2. Állapotfelmérés

3. Abroncsok szakszerű tárolása

4. Gumik online visszaigénylése gyorsan és egyszerűen

5. Gumik visszaszerelése az ország bármely pontján AKH szerviz pontokon

Mi tanulhatunk a gumi.hu példájából?

Mivel Magyarországon a digitalizációs fejlettség alacsony, így azok a vállalatok, akik képesek innovatív digitális megoldásokkal előállni, jelentős előnyre tehetnek szert. A példában szereplő vállalat a kapcsolódó szolgáltatásokat integrálta, így újabb piacokra törhetett be. Habár a pontos módszer sok KKV számára nem replikálható, a digitális folyamatok integrálása a legtöbb vállalat számára mégis előnyös lehet.

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest.
2023. 02. 04. 04:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás:

Decemberben lassult a termelői árak éves növekedése az euróövezetben

Decemberben az előző havihoz képest emelkedtek a termelői árak az euróövezetben, éves összevetésben azonban lassult az árak növekedése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közlése szerint.
2023. 02. 03. 16:00
Megosztás:

Romániában tavaly 17,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra nőtt a vendégéjszakák száma Romániában az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
2023. 02. 03. 15:30
Megosztás: