Így csökkenti a villanyszámláját egy méretes hotel

A 150 szobás dizájnhotel sikeresen küzdötte le az energiagazdálkodási problémákat és csökkentette le az elektromos áram fogyasztását.

Így csökkenti a villanyszámláját egy méretes hotel

Európa-szerte egyre nagyobb számban fordulnak a vállalkozások tulajdonosai a villamos energia felé dekarbonizációs célkitűzéseik teljesítésekor, az épületeik hálózatikapacitás-bővítésekor azonban gyakran ütköznek problémákba.

Egy új amszterdami szállodaprojekt azonban kiváló példája annak, hogyan fordítható előnnyé a megfelelő hálózati kapacitás hiánya, és ebben az Eaton megközelítése is kiemelt szerepet kapott.

A villamosítás iránti megnövekedett igények és az elöregedő villamos hálózatok miatt számos elosztórendszer-üzemeltető nem képes biztosítani a nagyobb hálózati kapacitást ügyfeleinek, különösen a kereskedelmi, ipari és lakóépületek esetében.

Európa egyes részein – Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Dániában, az Egyesült Királyságban és Írországban – a hálózati hozzáférhetőségi korlátok már most is jelentős akadályt gördítenek a villamosítás elé. Igazán nyitott és hozzáférhető villamosenergia-hálózattal egyedül Finnország rendelkezik.

Az amszterdami The Florian szálloda tulajdonosa az Eaton nemzetközi energiagazdálkodási vállalattal együttműködve gondoskodott vállalkozása megbízható, kis költségű és kis szén-dioxid-kibocsátású villamosenergia-ellátásáról. Az Eaton Buildings as a Grid (épületből hálózat) névre hallgató koncepciójának alkalmazásával a szálloda leküzdötte a nem megfelelő hálózati kapacitás miatti hátrányát. A Schiphol nemzetközi repülőtér közelében lévő egykori irodaépületet a megújuló energiát maximálisan kihasználó, élettel teli szállodává alakította át.

Az Eaton egy 30 kWp csúcsteljesítményű, tetőn elhelyezett napelemrendszer és egy Eaton xStorage energiatároló rendszer (40 kW teljesítmény és 50 kWh kapacitás) segítségével olyan energiastratégiát tervezett a The Florian Hotel számára, amely vegyesen használja a napenergiát és a hálózati áramellátást.

A „peak shaving” rendszer biztosítja, hogy az energiatároló akkumulátoraiban eltárolt villamos energiát akkor használják, amikor a szállodában a legnagyobb az energiaigény, így ebben az időszakban jóval alacsonyabb lehet a hálózati fogyasztás a szolgáltatóval előre egyeztetettnél, ráadásul a saját forrásból származó energia lényegesen olcsóbb is.

Mivel a Building as a Grid megközelítés egy skálázható megoldás, a szálloda parkolóházában kialakítottak egy bővíthető elektromosjármű-töltőhálózatot, amelyet az Eaton saját fejlesztésű épület-energiagazdálkodási szoftverén (BEMS) keresztül integráltak az energiagazdálkodási rendszerbe. A szoftver hatékony algoritmusai a rendelkezésre álló energiát mindig oda irányítják, ahol a legnagyobb szükség van rá az elektromos járművek töltéséhez és a szálloda egyéb villamosenergia-igényeihez.

Eközben az xStorage akkumulátora folyamatosan töltődik, hogy szükség esetén helyettesíteni tudja a hálózatból származó energiát. A BEMS szoftver elemzi a szálloda aktuális és korábbi energiafelhasználási trendjeit, sőt még az időjárás-előrejelzéseket is figyeli, hogy a napelemekből származó olcsó, kis szén-dioxid-kibocsátású energiát a lehető leghatékonyabban használják fel a szálloda energiaszámláinak és szénlábnyomának csökkentése érdekében.

„A Buildings as a Grid koncepció kitűnően vizsgázott a The Florianban. 2022-ben az energiaárak emelkedése ellenére is sikerült kordában tartanunk energiaköltségeinket, ráadásul több mint 15 tonnával kisebb volt a szén-dioxid-kibocsátásunk, mint a hasonló méretű épületeké átlagosan. De ami a legfontosabb: sikerült a hálózati fogyasztásunkat a korlátok között tartani, ami nélkül lehet, hogy be kellett volna zárnunk” – mondta Shane Dumaresque, szálloda tulajdonosa.

„A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése segít a The Florian szállodának abban, hogy elérje vállalati fenntarthatósági célját, azaz a szén-dioxid-kibocsátás nettó nullára való csökkentését. Büszkék vagyunk rá, hogy vállalatunk hozzájárulhatott e kitűzések megvalósításában" – tette hozzá Fabrice Roudet, az Eaton európai energetikai átállási részlegének vezérigazgatója.

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás:

Fejlesztést akar eszközölni az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság javaslatot mutatott be szerdán a digitális infrastruktúrák innovációjának, biztonságának és ellenállóképességének előmozdítására, valamint az összeköttetés javítására az európai gazdaság jövőbeni versenyképességének szavatolása érdekében.
2024. 02. 22. 14:30
Megosztás:

Megbüntettek egy ruházati céget

Több mint kilencmillió forint adókülönbözetet, adóbírságot és késedelmi pótlékot kellett megfizetnie egy ruházati vállalkozásnak, amely meg nem valósult üzletfelújításhoz kapcsolódó számlák áfatartalmát szerette volna visszaigényelni - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-t.
2024. 02. 22. 14:00
Megosztás: