Így változtatta meg a pandémia az ügyfélszolgálatok munkáját

A pandémia szinte minden létező piaci szegmensre hatással van. Nincs ez másként az ügyfélszolgálatokkal sem, amelyek működését sok cég változtatta meg annak érdekében, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni. A megújult igények miatt ugyanis egyre szélesebb körben terjedt el az otthoni munkavégzés, így sokan nemcsak a hétvégétket, hanem a hétköznapokat is a négy fal között töltik. A járvány ráadásul gazdasági nehézségeket is okozott, hiszen nem mindenki járt vele túl jól.

Így változtatta meg a pandémia az ügyfélszolgálatok munkáját

De vajon, hogyan változtatta meg végül az ügyfélszolgálatok munkáját? Cikkünkben ezt fejtjük most ki részletesebben!

Mi is az ügyfélszolgálat?

Maga a fogalom az elmúlt pár évben jelentősen megváltozott, hiszen nem ugyanazt jelenti, mint 5-10 évvel ezelőtt. Mivel a koronavírus 2020-tól jelen van, nemcsak a gazdaságra, hanem az életünk szinte minden létező területére hatással van. Ehhez azonban az ügyfélszolgálatoknak is alkalmazkodniuk kellett, hiszen szinte pár hónap alatt, teljesen megváltoztak a fogyasztói trendek.

A járvány alatt teljes mértékben világossá vált, hogy már valószínűleg sosem térünk vissza a régi életünkhöz, az ügyfelek is sokkal nagyobb elvárásokat támasztanak az egyes vállalatok felé, mint azelőtt. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a könnyen és gyorsan elérhető cégek és ügyfélszolgálatok, illetve egyre többen várják el azt is, hogy a nap minden percében segítséget kapjanak az egyes problémáik megoldására.

Hogyan alakultak át az ügyfélszolgálatok a járvány idején?

Ahogy már említettük, a pandémia teljes mértékben felborította az eddig megszokott életünket és mindennapjainkat. A karantén mindenki számára jelentett új kihívásokat, hiszen sokan kezdtek el home office-ban dolgozni, aminek valaki örült, valaki pedig kevésbé. Az azonban biztos, hogy az ügyfélszolgálatoknak is át kellett alakulniuk.

Az erősödő depresszió, az instabil gazdaság és az izoláció is kihatással vannak a fogyasztók egészségére. Hiába mozdulhatunk ki otthonról, közel két éve nincsenek nagyobb események és rendezvények sem. Az otthoni munkavégzés pedig kicsit sem segít az amúgy is unalmas hétköznapokon. Ettől függetlenül ki kellett találni olyan dolgokat, amelyeket a lakásból ugyanúgy el lehet intézni, mint az irodából.

Éppen ezért egyre elterjedtebbek lettek az internetes oldalakon található webchatek, ahol az ügyfelek szinte azonnal válaszokat kaphatnak a kérdéseikre. Az online vásárlásokkal megnövekedett a szállítási idő, a robbanásszerű ívelést pedig nem lehetett mással kivédeni, mint fejlesztésekkel.

Milyen alapvető funkciói vannak a webchatnek?

A Daktela rendszerének nagy előnye, hogy bárki könnyedén hozhat létre egyedi dizájnt. A webchatek pillanatok alatt, egyszerűen testre szabhatóak, így hozzáilleszthetőek a weboldal kinézetéhez. Emellett több előkészített kinézet közül is válogathatunk, ezáltal bárki hozzájuthat ehhez az újításhoz.

További alapvető funkciója, hogy minden chat esetében megadhatunk kódokat, amik kapcsán a felkeresés okát lehet megadni, így minden beérkező kérdés azonnal a megfelelő emberhez kerül. Plusz érv a rendszer mellett, hogy az információk alapján elemzéseket érhetünk el, amikből kiderül, hogy melyek azok a kérdések, amik a leggyakrabban felmerül az emberekben.

Amennyiben nagyobb oldalt vezetünk, ahol többféle szolgáltatás és termék található meg, abban az esetben szintén jól tud jönni a Daktela, hiszen ennek köszönhetően egyszerre akár több beszélgetést is kezelhetünk. Korábban ugye a telefonos ügyfélszolgálatok problémája az volt, hogy ott egyszerre egy ügyfélnek tudtak segíteni, ez a probléma azonban mára szinte teljes mértékben ki lett küszöbölve. A munkatárs képzettsége alapján megadhatunk maximális számot, így senkit sem terhel túl a rendszer. Amennyiben pedig igény van rá, a webchatben hívásokat, illetve email üzeneteket is kezelni lehet.

Mi a helyzet a látogatók követésével?

Manapság már nem nagyon van olyan online tér, ahol ne követnék nyomon a látogatók viselkedését. A webchat hasonló ehhez, hiszen az ezt kezelő dolgozó valós időben vizsgálhatja meg, hogy honnan is érkezett a megkeresés. Ha pedig mindez még nem lenne elég, akkor az összes létező kattintás az oldalon, illetve minden URL változás rögzítve lesz, ezáltal sokkal hatékonyabbá válik a kommunikáció is.

Mi várható a járvány után?

Az elmúlt két-három év azt mutatja, hogy lesznek trendek, amelyek alapvetően megmaradnak, hiszen ezek megváltoztatták az ügyfelekkel való kommunikációt. Mivel azonban az érdeklődők igényei is magasabb szintre emelkedtek, így egyre nagyobb igény lesz a 0-24-ben elérhető ügyfélszolgálatok iránt. Lesznek azonban SMS vagy üzenetküldő szoftvereken keresztül is elérhető megoldások, amelyek szintén nem igazán kaptak nagy hangsúlyt a vírus megjelenése előtt.

A chatbotok már régebb ideje vannak jelen. A mesterséges intelligencia alapján működő rendszer képes olyan egyszerű problémákon segíteni, amelyekhez nincs szükség plusz emberre. Azonban mindez nem lesz elég, hiszen az ügyfelek továbbra is elvárják majd a rugalmas és hatékony ügyfélszolgálati jelenlétet, amely már nemcsak kiváltság lesz, hanem alapvető szempont. A pandémia tehát nemcsak ezek menetét, hanem funkcióját és megoldásait is alapvetően változtatta meg, az új trendek pedig hosszabb távon is velünk maradnak.

Folytatódnak a tárgyalások a svéd NATO-csatlakozásról

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap Isztambulban közölte, hogy Törökország, Svédország és Finnország június közepén folytatja a tárgyalásokat Svédország NATO-csatlakozásáról, amelynek szerinte már rég eljött az ideje.
2023. 06. 05. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjak nem romlanak az inflációval - Miért? Elmagyarázza a szakértő!

2024-ben is garantálható a nyugdíjak reálértékének növekedése, hiszen a kormány jövőre is az infláció mértékével megegyező, hat százalékos emelést hajt végre, februárban is lesz - már emelt összegű - 13. havi nyugdíj és nyugdíjprémium is várható - mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap este.
2023. 06. 05. 04:01
Megosztás:

Jön a nagy pedagógusbéremelés?

Minden idők legnagyobb pedagógusbéremelését tervezzük - írta a Belügyminisztérium (BM) a pedagógusnap alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben köszönetet mond "valamennyi pedagógusnak, aki szeretettel és lelkiismeretesen tanítja, neveli a rá bízott gyermekeket, diákokat".
2023. 06. 05. 03:00
Megosztás:

500.000 Ft-nál több készpénzt rejtegetsz otthon? Ebből baj lehet!

Túl sok készpénz tartása otthon biztonsági kockázatokat hordozhat magában. Az otthonunkban tárolt nagy mennyiségű készpénz vonzza a tolvajok figyelmét, és könnyű célponttá válhatunk. Emellett a készpénznek nincs nyoma, így ha elveszítjük vagy ellopják, nehéz visszaszerezni. Mindemellett a magas infláció úgy felzabálja a készpénz értékét, hogy észre sem vesszük és napról napra egyre kevesebbet ér a pénzünk. A jelenlegi, 24%-os (KSH adat) infláció egy 500.000 Ft-nyi otthon tartott kápé összegből közel 125.000 Ft reálveszteséget eredményez. Ennyit bukunk a forintunk értékvesztésén. Hogyan lehet rávenni a lakosságot, hogy NE TARTSON ennyi készpénzt otthon?! Mutatjuk.
2023. 06. 05. 02:00
Megosztás:

Szijjártó Péter tárgyalt az új török külügyminiszterrel

Vasárnap töltötte az első napját a hivatalában Hakan Fidin új török külügyminiszter, akivel kora este már telefonos megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
2023. 06. 05. 01:00
Megosztás:

Nyugdíjas vagyok, jár nekem szabadság? És ha igen, mennyi, mikor?

Bár a tb-biztosítottak köréből munkavállalóként kikerül a nyugdíjas munkavállaló, valamennyi szabadság, betegszabadsággal együtt neki is jár, de a részletekről a munkáltató rendelkezik. Hogy is van tehát jelenleg a nyugdíjas munkavállalók részére járó szabadság szabályozása?
2023. 06. 05. 00:01
Megosztás:

Július 14-től rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest eseményeit

Július 14. és 23. között rendezik meg a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) eseményeit; a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén koncertekkel és széles programkínálattal várják a közönséget.
2023. 06. 04. 23:00
Megosztás:

Kedvezmények és programok az ÉnBudapestem applikációban

Múzeumba, moziba, gyógyfürdőkbe, strandokra és hamarosan a Fővárosi Állat- és Növénykertbe is engedménnyel lehet majd jegyet váltani az ÉnBudapestem applikáción keresztül - tájékoztatta a Budapest Brand Nonprofit Zrt. az MTI-t csütörtökön.
2023. 06. 04. 22:00
Megosztás:

Magyarország az uniós források 86 százalékát felhasználta

Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szekszárdon.
2023. 06. 04. 21:00
Megosztás:

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács

Megújult a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT), a kormány tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységét támogató véleményező testület - tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium az MTI-t pénteken.
2023. 06. 04. 20:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 06. 04. 19:00
Megosztás:

Átadták a Szentkirályi Magyarország Kft. új PET-palackozó gyártósorát

Átadták pénteken a Szentkirályi Magyarország Kft. új, nagy teljesítményű, PET-palackozó gyártósorát, a 2,8 milliárd forint értékű beruházás a vállalat ötéves fejlesztési programjának első ütemében épült meg.
2023. 06. 04. 18:00
Megosztás:

Falugondnoki szolgálat indult Nagybarcán

A Magyar Falu Program keretében falugondnoki szolgálat indult pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Nagybarcán, ahol átadták a falubuszt és a program keretein belül épített szolgálati házat.
2023. 06. 04. 17:00
Megosztás:

Csapadékosabbá válik az idő

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. A hét második fele szárazabbnak ígérkezik, csak elszórtan lehet zápor, zivatar, és a hőmérséklet csúcsértéke az átmeneti visszaesést követően a hét végére ismét megközelíti a 30 Celsius-fokot - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 06. 04. 16:00
Megosztás:

Magyar dobogós helyezések az athéni atlétikai versenyen

A magyar női 4x100 méteres síkfutó váltó a második, a férfi pedig a harmadik helyen végzett a WA kontinentális sorozatának szombati bronz kategóriás versenyén, Athénban.
2023. 06. 04. 14:00
Megosztás:

Zabarban mindössze 0,9 Celsius-fok volt vasárnap hajnalban

Vasárnap hajnalban mindössze 0,9 Celsius-fok volt a Nógrád vármegyei Zabarban, vagyis majdnem fagyott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel a Facebook-oldalán.
2023. 06. 04. 13:00
Megosztás:

Fogyasztóbarát minősítést kapott a K&H Biztosító otthonbiztosítása

Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása - közölte az MNB vasárnap az MTI-vel.
2023. 06. 04. 12:00
Megosztás:

Ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg az áprilisi ipari termelésről szóló statisztika, a külkereskedelmi forgalom, a kiskereskedelem áprilisi statisztikája és a májusi inflációs adat.
2023. 06. 04. 11:00
Megosztás:

Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 47 869,61 ponton zárt pénteken, 296,26 ponttal, 0,62 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 06. 04. 10:00
Megosztás:

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el.
2023. 06. 04. 08:00
Megosztás: