Így védhetjük meg üzleti titkainkat

A cégvezetők háromnegyede a vállalat növekedésének stratégiai fontosságú elemeként gondol az üzleti titkaira. 20 százalékuk ráadásul találkozott már olyan esettel, amikor jogosulatlanul próbálták vállalatuk üzleti titkát megszerezni, derült ki az Európai Bizottság vállalati vezetők megkérdezésével készített tanulmányából. De mit tehetünk az üzleti titkok védelme érdekében?

Így védhetjük meg üzleti titkainkat

„Üzleti titoknak tekinthetünk minden olyan fontos tényt, információt, adatot, partnerlistát, know-howt és megoldást, ami a vállalkozás működését elősegíti, rendszerint profitot eredményez és titkos, valamint, amelynek titokban tartása érdekében a jogosult az elvárható intézkedéseket megtette. Megfelelő előkészület szükséges tehát az üzleti titkok védelméhez, amelyet sok esetben félvállról vesznek a cégvezetők” – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Mivel jellemzően minden ötödik cégvezető átélt már negatív élményt az üzleti titkok jogosulatlan visszaélésével kapcsolatban, az X-Rock Magánnyomozó Iroda most összegyűjtött néhány olyan javaslatot, amelyekkel sokat tehetünk üzleti titkaink védelmében.

1. Nézzük meg, ki lesz a leendő munkavállalónk, vezetőnk

Az igazgatói, ügyvezetői, csoportvezetői pozíciók mind olyan beosztások, amik nagy felelősséggel járnak. Nem mindenki alkalmas arra, hogy betöltse ezeket a pozíciókat, a magas bérezés miatt azonban sokak számára mégis vonzó alternatívát jelentenek. A munkáltató átvilágítás által győződhet meg döntése helyességéről. Érdemes már az önéletrajzban leírtak hitelességét is ellenőriznünk, beleértve szükség szerint a családi állapot és az elvégzett tanulmányok vizsgálatát, a referenciák, valamint a volt munkaadók ellenőrzését. Továbbá érdemes a potenciális személy online jelenlétét, a közösségi médiában történő aktivitásait is megtekintenünk. Ezek komplex vizsgálatával jobban kirajzolódhat az új munkatárs személye.

„A munkáltatók sokszor azzal próbálnak pénzt megtakarítani, hogy az önéletrajzban leírtakat csak a HR-es kollégákkal ellenőriztetik, de egy magánnyomozó más szemmel látja ugyanazokat az adatokat. Az egyik ügyfelünk esetében palául a HR vezetőn átment kettő jelentkező is, azonban ugyanazokat az adatokat megvizsgálva megállapítottuk, hogy az egyik egy notórius csaló, a másik pedig egy úgynevezett hivatásos stróman” – tette hozzá Doór Zalán magánnyomozó, aki kiemelte: a cégek saját érdeke, hogy megfelelően utánajárjon leendő munkavállalóinak.

2. Nem kizárólag házon belül leselkedhet ránk a veszély

Nemcsak a munkavállalóinkkal érdemes körültekintően bánni, hanem a partnereinkkel is. A vállalkozói életben nap mint nap születnek új egyezségek, megállapodások abban a reményben, hogy mindkét fél számára kedvező helyzetet teremtenek.

„A pénz az nagy úr. A nyereségért sokan bármire képesek, sajnos még akár hazudnak, csalnak, lopnak is. Ha egy ilyen üzlettárssal hoz össze az élet egy cégvezetőt, az bizony sok veszélyt tartogathat” – hangsúlyozta az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Sok esetben az együttműködések során bizalmas információk, üzleti titkok is a másik fél birtokába kerülhetnek. Érdemes még a munka megkezdése előtt megvizsgálni tehát, kivel is szeretnénk partneri viszonyt kialakítani. Ennek köszönhetően nemcsak pénzt és energiát spórolhatunk, de sok bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

3. Konkurenciafigyelés és elemzés

Minden vállalkozásnak megvan a maga konkurenciája. Lehet, hogy annyira specialistái egy területnek, hogy azt gondoljuk, nincs még egy ugyanilyen vállalkozás, azonban számítani lehet a megjelenésükre, sőt hasonló vállalkozásra várhatóan számos példát találunk a versenyszférában.

„Nemcsak piacra lépéskor, hanem az aktív működés során is érdemes kellő figyelmet szentelni a konkurenciára. Számukra a mi titkaink ugyanis különösen értékesek lehetnek” – emelte ki a magánnyomozó.

4. Mindenki annyit tudjon, amennyi a sikerhez kell

Amennyire csak lehet, érdemes védenünk a titkainkat. Minden titok másképp védhető a legjobban, azonban jól átgondolt módszerekkel javíthatjuk azok biztonságát.

„Érdemes mindenkinek csak annyit tudnia, amennyi az őt érintő munkakörhöz szükséges. Egy franchise gyorsétterem futárja sem tudja vélhetően a teljes ételsor elkészítésének metodikáját” – fogalmazott az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, hozzátéve: persze a minél magasabb beosztás, sokszor több üzleti titok ismeretét is magával hordozza.

5. Érdemes rendszeresen ellenőrzéseket tartanunk

Lehet, hogy minden tanácsnak megfelel a leendő partnerünk vagy munkavállalónk, ezért sikeresen megkezdődik a közös munka. Azonban az emberek változhatnak vagy megtévesztőek lehetnek, amiért sok esetben érdemes a munka megkezdését követően is bizonyos időközönként ellenőrzéseket végeznünk.

„Egy korábbi munkánk során egy építőipari cég bízott meg minket a munkavállalójuk ellenőrzésével. A vállalkozás tulajdonosainak feltűnt, hogy egy idő után a projektvezető amúgy magas fizetéséhez képest is aránytalanul kirívó életvitelt folytat. A projektvezető szabad kezet kapott a munkája során, melynek köszönhetően, mint kiderült, nem riadt vissza az úgynevezett visszaosztásoktól sem. Nyomozó munkánknak köszönhetően 20 millió forint eltulajdonítására derült fény, valamint sikerült megakadályozni további 20 millió forint visszaosztását is” – mesélte Doór Zalán magánnyomozó.

+1 Bízzuk szakértőkre a munkát

Az üzleti titkok védelme ma már számos dologtól függ. Vannak jogi, informatikai, de léteznek fizikai kockázatok is. A kommunikációs eszközök számának, valamint a lehetőségek megnövekedésének velejárója, hogy nagyobb kockázatnak vannak manapság kitéve a cégek és vezetőik, mint korábban. Nemcsak az új vállalkozások esetén, hanem az akár több évtizedes múlttal rendelkezőknél is érdemes újra és újra felülvizsgálnunk a megfelelő védelmet.

„Ha új vállalkozásunk van, akkor azért, ha pedig már sokéves múlttal rendelkezünk, akkor pedig pont azért érdemes felülvizsgálni a védelmi intézkedéseket. Sokszor könnyebb megelőzni a problémát, mint később menteni a menthetőt. Egy nagyvállalat esetében ugyanis nem ritkán, igencsak nagy károkat okozhat a titkok kiszivárogtatása” – állítja a magánnyomozó.

Azért, hogy a legjobb védelmet kaphassuk, érdemes szakértőkre bíznunk megfelelő védelem kialakítását. Mint az jól látszik, ez egy komplex tevékenységet igényel, azonban a kiépítése hosszú távú befektetés.

4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta februárban

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 25. 01:00
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 25. 00:05
Megosztás:

Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.
2023. 03. 24. 23:00
Megosztás:

A lakosság várakozásai javultak, a vállalatoké romlottak márciusban

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.
2023. 03. 24. 22:10
Megosztás:

Továbbra is lendületben a logisztikai piac Európában

A bizonytalan gazdasági környezet piacra gyakorolt hatásainak ellenére folyamatosak a fejlesztések Magyarországon és a környező európai országokban is. Köszönhető mindez a bérlők változatlan érdeklődésének, mely a Panattoni szerint idén a logisztikában még erőteljesebben tapasztalható lesz.
2023. 03. 24. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint pénteken kora este

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 24. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 03. 24. 19:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1087,14 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 41 818,92 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 24. 18:30
Megosztás:

A Continental nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a HIPA-tól

A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 18:00
Megosztás:

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás: