Így védhetjük meg üzleti titkainkat

A cégvezetők háromnegyede a vállalat növekedésének stratégiai fontosságú elemeként gondol az üzleti titkaira. 20 százalékuk ráadásul találkozott már olyan esettel, amikor jogosulatlanul próbálták vállalatuk üzleti titkát megszerezni, derült ki az Európai Bizottság vállalati vezetők megkérdezésével készített tanulmányából. De mit tehetünk az üzleti titkok védelme érdekében?

Így védhetjük meg üzleti titkainkat

„Üzleti titoknak tekinthetünk minden olyan fontos tényt, információt, adatot, partnerlistát, know-howt és megoldást, ami a vállalkozás működését elősegíti, rendszerint profitot eredményez és titkos, valamint, amelynek titokban tartása érdekében a jogosult az elvárható intézkedéseket megtette. Megfelelő előkészület szükséges tehát az üzleti titkok védelméhez, amelyet sok esetben félvállról vesznek a cégvezetők” – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Mivel jellemzően minden ötödik cégvezető átélt már negatív élményt az üzleti titkok jogosulatlan visszaélésével kapcsolatban, az X-Rock Magánnyomozó Iroda most összegyűjtött néhány olyan javaslatot, amelyekkel sokat tehetünk üzleti titkaink védelmében.

1. Nézzük meg, ki lesz a leendő munkavállalónk, vezetőnk

Az igazgatói, ügyvezetői, csoportvezetői pozíciók mind olyan beosztások, amik nagy felelősséggel járnak. Nem mindenki alkalmas arra, hogy betöltse ezeket a pozíciókat, a magas bérezés miatt azonban sokak számára mégis vonzó alternatívát jelentenek. A munkáltató átvilágítás által győződhet meg döntése helyességéről. Érdemes már az önéletrajzban leírtak hitelességét is ellenőriznünk, beleértve szükség szerint a családi állapot és az elvégzett tanulmányok vizsgálatát, a referenciák, valamint a volt munkaadók ellenőrzését. Továbbá érdemes a potenciális személy online jelenlétét, a közösségi médiában történő aktivitásait is megtekintenünk. Ezek komplex vizsgálatával jobban kirajzolódhat az új munkatárs személye.

„A munkáltatók sokszor azzal próbálnak pénzt megtakarítani, hogy az önéletrajzban leírtakat csak a HR-es kollégákkal ellenőriztetik, de egy magánnyomozó más szemmel látja ugyanazokat az adatokat. Az egyik ügyfelünk esetében palául a HR vezetőn átment kettő jelentkező is, azonban ugyanazokat az adatokat megvizsgálva megállapítottuk, hogy az egyik egy notórius csaló, a másik pedig egy úgynevezett hivatásos stróman” – tette hozzá Doór Zalán magánnyomozó, aki kiemelte: a cégek saját érdeke, hogy megfelelően utánajárjon leendő munkavállalóinak.

2. Nem kizárólag házon belül leselkedhet ránk a veszély

Nemcsak a munkavállalóinkkal érdemes körültekintően bánni, hanem a partnereinkkel is. A vállalkozói életben nap mint nap születnek új egyezségek, megállapodások abban a reményben, hogy mindkét fél számára kedvező helyzetet teremtenek.

„A pénz az nagy úr. A nyereségért sokan bármire képesek, sajnos még akár hazudnak, csalnak, lopnak is. Ha egy ilyen üzlettárssal hoz össze az élet egy cégvezetőt, az bizony sok veszélyt tartogathat” – hangsúlyozta az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Sok esetben az együttműködések során bizalmas információk, üzleti titkok is a másik fél birtokába kerülhetnek. Érdemes még a munka megkezdése előtt megvizsgálni tehát, kivel is szeretnénk partneri viszonyt kialakítani. Ennek köszönhetően nemcsak pénzt és energiát spórolhatunk, de sok bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

3. Konkurenciafigyelés és elemzés

Minden vállalkozásnak megvan a maga konkurenciája. Lehet, hogy annyira specialistái egy területnek, hogy azt gondoljuk, nincs még egy ugyanilyen vállalkozás, azonban számítani lehet a megjelenésükre, sőt hasonló vállalkozásra várhatóan számos példát találunk a versenyszférában.

„Nemcsak piacra lépéskor, hanem az aktív működés során is érdemes kellő figyelmet szentelni a konkurenciára. Számukra a mi titkaink ugyanis különösen értékesek lehetnek” – emelte ki a magánnyomozó.

4. Mindenki annyit tudjon, amennyi a sikerhez kell

Amennyire csak lehet, érdemes védenünk a titkainkat. Minden titok másképp védhető a legjobban, azonban jól átgondolt módszerekkel javíthatjuk azok biztonságát.

„Érdemes mindenkinek csak annyit tudnia, amennyi az őt érintő munkakörhöz szükséges. Egy franchise gyorsétterem futárja sem tudja vélhetően a teljes ételsor elkészítésének metodikáját” – fogalmazott az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, hozzátéve: persze a minél magasabb beosztás, sokszor több üzleti titok ismeretét is magával hordozza.

5. Érdemes rendszeresen ellenőrzéseket tartanunk

Lehet, hogy minden tanácsnak megfelel a leendő partnerünk vagy munkavállalónk, ezért sikeresen megkezdődik a közös munka. Azonban az emberek változhatnak vagy megtévesztőek lehetnek, amiért sok esetben érdemes a munka megkezdését követően is bizonyos időközönként ellenőrzéseket végeznünk.

„Egy korábbi munkánk során egy építőipari cég bízott meg minket a munkavállalójuk ellenőrzésével. A vállalkozás tulajdonosainak feltűnt, hogy egy idő után a projektvezető amúgy magas fizetéséhez képest is aránytalanul kirívó életvitelt folytat. A projektvezető szabad kezet kapott a munkája során, melynek köszönhetően, mint kiderült, nem riadt vissza az úgynevezett visszaosztásoktól sem. Nyomozó munkánknak köszönhetően 20 millió forint eltulajdonítására derült fény, valamint sikerült megakadályozni további 20 millió forint visszaosztását is” – mesélte Doór Zalán magánnyomozó.

+1 Bízzuk szakértőkre a munkát

Az üzleti titkok védelme ma már számos dologtól függ. Vannak jogi, informatikai, de léteznek fizikai kockázatok is. A kommunikációs eszközök számának, valamint a lehetőségek megnövekedésének velejárója, hogy nagyobb kockázatnak vannak manapság kitéve a cégek és vezetőik, mint korábban. Nemcsak az új vállalkozások esetén, hanem az akár több évtizedes múlttal rendelkezőknél is érdemes újra és újra felülvizsgálnunk a megfelelő védelmet.

„Ha új vállalkozásunk van, akkor azért, ha pedig már sokéves múlttal rendelkezünk, akkor pedig pont azért érdemes felülvizsgálni a védelmi intézkedéseket. Sokszor könnyebb megelőzni a problémát, mint később menteni a menthetőt. Egy nagyvállalat esetében ugyanis nem ritkán, igencsak nagy károkat okozhat a titkok kiszivárogtatása” – állítja a magánnyomozó.

Azért, hogy a legjobb védelmet kaphassuk, érdemes szakértőkre bíznunk megfelelő védelem kialakítását. Mint az jól látszik, ez egy komplex tevékenységet igényel, azonban a kiépítése hosszú távú befektetés.

Rekordmértékben nőttek a termelői árak éves bázison az euróövezetben

Rekordmértékben növekedtek a termelői árak az erdőövezetben éves bázison augusztusban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése szerint.
2022. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
2022. 10. 04. 13:30
Megosztás:

5 évre kitiltják a légijáratokon rendbontó utasokat

A holland királyi légitársaság és a Transavia ettől a hónaptól közös listát vezet azokról, akik a két cég bármelyik járatán súlyos szabályszegést követnek el. Őket – függetlenül attól, hogy melyik társaság repülőgépének fedélzetén kapták szabályszegésen – mindkét vállalat öt évre szóló kitiltással sújtja. A világon ez az első együttműködés, amelynek keretében két légi fuvarozó megosztja egymással az erre vonatkozó adatokat és közösen szankcionálnak. A KLM és a Transavia emellett arra kéri a politikusokat és szabályalkotókat, hogy ezeket az adatokat nemzetközi szinten is tegyék megoszthatóvá.
2022. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Szerdán indulnak a likviditásszűkítő tenderek

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - jelentette be a jegybank a honlapján.
2022. 10. 04. 12:30
Megosztás:

Jelentős veszteséggel zárta a horvát állami energetikai vállalat az első fél évet

Az állami tulajdonba lévő Horvát Elektromos Művek (HEP) Csoport az első fél évben 1,1 milliárd kuna (61,7 milliárd forint) konszolidált nettó veszteséget könyvelt el, míg tavaly ugyanabban az időszakban a vállalat közel 1,3 milliárd kuna (72,9 milliárd forint) nyereségre tett szert - derül ki hétfőn a HEP által közzétett féléves konszolidált pénzügyi jelentésből.
2022. 10. 04. 11:30
Megosztás:

Csak az MNB fejezte be a kamatemelést, a bankok még korántsem

Az MNB utolsónak szánt kamatemelése óta a nagybankok futószalagon drágították a hiteleiket az elmúlt napokban, és még nem látszik, náluk hol tetőznek a kamatok - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 10. 04. 11:00
Megosztás:

Recesszió után fejlődés várható - a válságkezelés lehetséges eszközei

Még nincs itt az atomerőművek kivezetésének ideje, hosszú távon viszont a megújuló energiaforrásoké a jövő – hangzott el a Magyar-Német Intézet (MNI) panelbeszélgetésén, amelyet az MCC Budapest Summit nemzetközi konferencia keretein belül tartottak. Az érdeklődők képet kaphattak Németország jelenlegi társadalmi helyzetképéről, a szakértők energiahordozókkal kapcsolatos nézeteiről, valamint az új kormány válsághelyzet kezelésére tett lépéseiről. Az eseményt Bauer Bence, az MNI igazgatója moderálta.
2022. 10. 04. 10:30
Megosztás:

Nyereséges kezdés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Az európai tőzsdék hétfőn emelkedő lendülettel indították október hónapot.
2022. 10. 04. 10:00
Megosztás:

Uniós minimálbér összege - mennyi is az uniós minimálbér és hogyan szabályozzák azt?

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadta az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló új jogszabályt még szeptember közepén.
2022. 10. 04. 09:30
Megosztás:

Fokozatosan csökken parlagfű pollenkoncentrációja

Az esőzések és a hideg hatására fokozatosan csökken a parlagfű pollenkoncentrációja, országosan továbbra is az alacsony-közepes tartományban van az allergén növény virágpor-koncentrációja - tette közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.
2022. 10. 04. 09:00
Megosztás:

Az MVM halasztott fizetésről egyezett meg a Gazprommal

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:30
Megosztás:

Karbantartás miatt nem lesz elérhető a Wizz Air internetes felülete és mobilalkalmazása

A Wizz Air karbantartást végez online foglalási rendszerében, emiatt a vállalat internetes felülete és mobilalkalmazása magyar idő szerint október 4-én 23 órától október 5-én hajnali 4 óráig nem lesz elérhető - közölte a légitársaság hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 08:00
Megosztás:

Jelentősen csökkent az ingatlan adásvételek száma

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn az MTI-vel.
2022. 10. 04. 07:30
Megosztás:

A magyarországi cégek 91 százalékánál történt béremelés idén január és augusztus között

A magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: 91 százalékuknál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között - állapította meg az Edenred Magyarország szeptember elején végzett felmérésében, amelynek eredményéről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 10. 04. 07:00
Megosztás:

Hatmillió eurós befektetés a XUND osztrák-magyar egészségdigitalizációs startupnál

Hatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH - közölte a cég az MTI-vel.
2022. 10. 04. 06:30
Megosztás:

Lassult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménynövekedése

Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának szeptemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 50,9 pontra, 2020 május óta a legalacsonyabb szintre gyengült az augusztusi 52,8 pontról az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) hétfői közlése szerint.
2022. 10. 04. 06:00
Megosztás:

A románok többsége az EU-ban maradna, de elutasítja a globalizmust

A románok többsége azt szeretné, hogy országa az Európai Unióban maradjon, ugyanakkor elutasítja a globalizmust, inkább szuverenista nézeteket vall - derült ki egy friss felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn ismertette a G4Media.ro hírportál.
2022. 10. 04. 05:30
Megosztás:

Ismét lehet igényelni támogatást elektromos teherszállító kerékpárok beszerzéséhez

A 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok elérésében fontos szerepet játszik a teljes szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős közlekedési szektor zöldítése, ezért a kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltaknak megfelelően támogatja az elektromos járművek elterjedését - jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleménye szerint a tárca energetikáért felelős államtitkára.
2022. 10. 04. 05:00
Megosztás:

Minimálbér 2023 - minimálbér nettó és bruttó összege 2023-ban - hány forint a minimálbér 2023-ban?

Hány forint a minimálbér 2023-ban? Mekkora a garantált bérminimum összege 2023-ban? Bruttó és nettó minimálbér 2023-as összege valamint a garantált bérminimum 2023-as összege a nemzetgazdaság egyik legfontosabb munkaerőpiaci adata, így annak meghatározása komoly számítási előkészületeket igényel. Magyarországon a minimálbér (bruttó és nettó minimálbér) a legalacsonyabb havi és órabér, amelyet a munkáltatóknak jogukban áll Magyarországon fizetni munkavállalóiknak. A minimélbér összegét a magyar kormány határozza meg. Magyarországon 1989-ben vezették be a minimálbér intézményét a munkaerőpiacon. Minimálbér 2023 kalkulátor.
2022. 10. 04. 04:01
Megosztás:

Négy napelemparkot épít az OMV Petrom Romániában, volt bányatelepeken

Négy napelemparkot épít Romániában az OMV Petrom olajtársaság a román állami Oltenia hőerőművel partnerségben, volt bányatelepek helyén - közölték hétfőn a befektetők.
2022. 10. 04. 03:30
Megosztás: