Így védhetjük meg üzleti titkainkat

A cégvezetők háromnegyede a vállalat növekedésének stratégiai fontosságú elemeként gondol az üzleti titkaira. 20 százalékuk ráadásul találkozott már olyan esettel, amikor jogosulatlanul próbálták vállalatuk üzleti titkát megszerezni, derült ki az Európai Bizottság vállalati vezetők megkérdezésével készített tanulmányából. De mit tehetünk az üzleti titkok védelme érdekében?

Így védhetjük meg üzleti titkainkat

„Üzleti titoknak tekinthetünk minden olyan fontos tényt, információt, adatot, partnerlistát, know-howt és megoldást, ami a vállalkozás működését elősegíti, rendszerint profitot eredményez és titkos, valamint, amelynek titokban tartása érdekében a jogosult az elvárható intézkedéseket megtette. Megfelelő előkészület szükséges tehát az üzleti titkok védelméhez, amelyet sok esetben félvállról vesznek a cégvezetők” – mondta Doór Zalán magánnyomozó, az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Mivel jellemzően minden ötödik cégvezető átélt már negatív élményt az üzleti titkok jogosulatlan visszaélésével kapcsolatban, az X-Rock Magánnyomozó Iroda most összegyűjtött néhány olyan javaslatot, amelyekkel sokat tehetünk üzleti titkaink védelmében.

1. Nézzük meg, ki lesz a leendő munkavállalónk, vezetőnk

Az igazgatói, ügyvezetői, csoportvezetői pozíciók mind olyan beosztások, amik nagy felelősséggel járnak. Nem mindenki alkalmas arra, hogy betöltse ezeket a pozíciókat, a magas bérezés miatt azonban sokak számára mégis vonzó alternatívát jelentenek. A munkáltató átvilágítás által győződhet meg döntése helyességéről. Érdemes már az önéletrajzban leírtak hitelességét is ellenőriznünk, beleértve szükség szerint a családi állapot és az elvégzett tanulmányok vizsgálatát, a referenciák, valamint a volt munkaadók ellenőrzését. Továbbá érdemes a potenciális személy online jelenlétét, a közösségi médiában történő aktivitásait is megtekintenünk. Ezek komplex vizsgálatával jobban kirajzolódhat az új munkatárs személye.

„A munkáltatók sokszor azzal próbálnak pénzt megtakarítani, hogy az önéletrajzban leírtakat csak a HR-es kollégákkal ellenőriztetik, de egy magánnyomozó más szemmel látja ugyanazokat az adatokat. Az egyik ügyfelünk esetében palául a HR vezetőn átment kettő jelentkező is, azonban ugyanazokat az adatokat megvizsgálva megállapítottuk, hogy az egyik egy notórius csaló, a másik pedig egy úgynevezett hivatásos stróman” – tette hozzá Doór Zalán magánnyomozó, aki kiemelte: a cégek saját érdeke, hogy megfelelően utánajárjon leendő munkavállalóinak.

2. Nem kizárólag házon belül leselkedhet ránk a veszély

Nemcsak a munkavállalóinkkal érdemes körültekintően bánni, hanem a partnereinkkel is. A vállalkozói életben nap mint nap születnek új egyezségek, megállapodások abban a reményben, hogy mindkét fél számára kedvező helyzetet teremtenek.

„A pénz az nagy úr. A nyereségért sokan bármire képesek, sajnos még akár hazudnak, csalnak, lopnak is. Ha egy ilyen üzlettárssal hoz össze az élet egy cégvezetőt, az bizony sok veszélyt tartogathat” – hangsúlyozta az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Sok esetben az együttműködések során bizalmas információk, üzleti titkok is a másik fél birtokába kerülhetnek. Érdemes még a munka megkezdése előtt megvizsgálni tehát, kivel is szeretnénk partneri viszonyt kialakítani. Ennek köszönhetően nemcsak pénzt és energiát spórolhatunk, de sok bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat.

3. Konkurenciafigyelés és elemzés

Minden vállalkozásnak megvan a maga konkurenciája. Lehet, hogy annyira specialistái egy területnek, hogy azt gondoljuk, nincs még egy ugyanilyen vállalkozás, azonban számítani lehet a megjelenésükre, sőt hasonló vállalkozásra várhatóan számos példát találunk a versenyszférában.

„Nemcsak piacra lépéskor, hanem az aktív működés során is érdemes kellő figyelmet szentelni a konkurenciára. Számukra a mi titkaink ugyanis különösen értékesek lehetnek” – emelte ki a magánnyomozó.

4. Mindenki annyit tudjon, amennyi a sikerhez kell

Amennyire csak lehet, érdemes védenünk a titkainkat. Minden titok másképp védhető a legjobban, azonban jól átgondolt módszerekkel javíthatjuk azok biztonságát.

„Érdemes mindenkinek csak annyit tudnia, amennyi az őt érintő munkakörhöz szükséges. Egy franchise gyorsétterem futárja sem tudja vélhetően a teljes ételsor elkészítésének metodikáját” – fogalmazott az X-Rock Magánnyomozó Iroda ügyvezetője, hozzátéve: persze a minél magasabb beosztás, sokszor több üzleti titok ismeretét is magával hordozza.

5. Érdemes rendszeresen ellenőrzéseket tartanunk

Lehet, hogy minden tanácsnak megfelel a leendő partnerünk vagy munkavállalónk, ezért sikeresen megkezdődik a közös munka. Azonban az emberek változhatnak vagy megtévesztőek lehetnek, amiért sok esetben érdemes a munka megkezdését követően is bizonyos időközönként ellenőrzéseket végeznünk.

„Egy korábbi munkánk során egy építőipari cég bízott meg minket a munkavállalójuk ellenőrzésével. A vállalkozás tulajdonosainak feltűnt, hogy egy idő után a projektvezető amúgy magas fizetéséhez képest is aránytalanul kirívó életvitelt folytat. A projektvezető szabad kezet kapott a munkája során, melynek köszönhetően, mint kiderült, nem riadt vissza az úgynevezett visszaosztásoktól sem. Nyomozó munkánknak köszönhetően 20 millió forint eltulajdonítására derült fény, valamint sikerült megakadályozni további 20 millió forint visszaosztását is” – mesélte Doór Zalán magánnyomozó.

+1 Bízzuk szakértőkre a munkát

Az üzleti titkok védelme ma már számos dologtól függ. Vannak jogi, informatikai, de léteznek fizikai kockázatok is. A kommunikációs eszközök számának, valamint a lehetőségek megnövekedésének velejárója, hogy nagyobb kockázatnak vannak manapság kitéve a cégek és vezetőik, mint korábban. Nemcsak az új vállalkozások esetén, hanem az akár több évtizedes múlttal rendelkezőknél is érdemes újra és újra felülvizsgálnunk a megfelelő védelmet.

„Ha új vállalkozásunk van, akkor azért, ha pedig már sokéves múlttal rendelkezünk, akkor pedig pont azért érdemes felülvizsgálni a védelmi intézkedéseket. Sokszor könnyebb megelőzni a problémát, mint később menteni a menthetőt. Egy nagyvállalat esetében ugyanis nem ritkán, igencsak nagy károkat okozhat a titkok kiszivárogtatása” – állítja a magánnyomozó.

Azért, hogy a legjobb védelmet kaphassuk, érdemes szakértőkre bíznunk megfelelő védelem kialakítását. Mint az jól látszik, ez egy komplex tevékenységet igényel, azonban a kiépítése hosszú távú befektetés.

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 24. 10:00
Megosztás:

Pozitív nyitás várható a BÉT-en az elemző szerint

A kedvező nemzetközi hangulat miatt pozitív tartományban nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
2024. 04. 24. 09:30
Megosztás:

A DTX token a 2024-es év legjobb vételnek ígérkező kriptovalutájaként tűnik fel, felülmúlva a Cardano és a Sei árdinamikáját

A DTX Exchange által kibocsátott DTX token hatalmas figyelmet kelt a piacon. Az éjszaka alatt bekövetkezett fejlődése elhomályosítja az olyan jelentős altcoinokat, mint a Cardano (ADA) és a Sei (SEI), annak ellenére, hogy ezek is lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkeznek.
2024. 04. 24. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 24. 08:30
Megosztás:

Anton Kharitonov bullish UNI előrejelzése: A LINK ára helyreáll, miközben a jövő DeFi óriása, a CNK kiemelkedik

A Castula Network markáns megjelenése, mint egy hatékony multi-chain és swap-protokoll, kiemelkedő figyelmet kap a kriptopiaci hírekben. A Uniswap (UNI) jövőbeli kilátásai és a Chainlink (LINK) iránti bullish optimizmus között a Castula Network (CNK) úttörőként tűnik fel a decentralizált multi-chain platformok világában. Különösen figyelemre méltó, hogy ez a DeFi érme éppen a Bitcoin várható felezési eseményének piacra gyakorolt hatásainak idején jelenik meg. A szakértők szerint a CNK a 2024-es évben figyelemmel követendő DeFi érmék közé emelkedhet.
2024. 04. 24. 08:00
Megosztás:

Növekedésére számít idén a Renault

A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak köszönhetően, hogy több új modellel jelentkezik a piacokon.
2024. 04. 24. 07:30
Megosztás:

Az új mémcoin iránt nagy az érdeklődés azután, hogy a korai vásárlóknak 290%-os áremelkedést hozott, az FTM emelkedését jósolják, miközben a THETA továbbra is bullish

A KangaMoon (KANG), egy új mémcoin, amely a korai befektetők számára 290%-os hozamot nyújtott, ezzel robbanásszerűen az érdeklődés középpontjába került és a toplisták élére tört. Ezenfelül két további kriptovaluta, a Fantom (FTM) és a Theta Network (THETA) is ígéretes emelkedési trendet mutat az utóbbi időszakban tapasztalt bikás piaci teljesítményük alapján. Elemzésünk során közelebbről is megvizsgáljuk, hogy milyen magasságokba képesek ezek a kriptovaluták emelkedni, figyelembe véve piaci mozgásukat és általános lendületüket. Majd megvilágítjuk, miért éppen ezeket az altcoinokat érdemes figyelembe venni befektetési szempontból.
2024. 04. 24. 07:00
Megosztás:

Így befolyásolják a családok életét az üzemanyagárak

A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások mellett az üzemanyag-költések teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a lakosság esetében az üzemanyagár alakulása az egyik legmeghatározóbb tényező, amely érdemben befolyásolja a családok fogyasztását - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 24. 06:30
Megosztás:

Két új irodaházzal bővült a budapesti modern irodaállomány az első negyedévben

A budapesti irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26 440 négyzetméterrel bővült az első negyedévben, a teljes budapesti modern irodaállomány meghaladja a 4,377 millió négyzetmétert - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) kedden az MTI-vel.
2024. 04. 24. 06:00
Megosztás:

Húsz százalékos árbevétel-növekedés mellett 66,2 millió forint nyereséget ért el tavaly a ViVeTech

Az első kiberbiztonságra szakosodott tőzsdei cég a 2022-es nehéz év után tavaly fordítani tudott: működését optimalizálta, bevételei az inflációt meghaladó mértékben növekedtek, és jelentős nyereséget, ugrásszerűen javuló EBITDÁ-t ért el – derül ki a ViVeTech Nyrt. közgyűlési előterjesztéséből, melyet ma tett közzé a BÉT-en.
2024. 04. 24. 05:30
Megosztás:

Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 04. 24. 05:00
Megosztás:

Pozitív lendület várható a kockázati tőke piacon

Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger „European Private Equity Outlook 2024” című tanulmányából, amelyhez 2200 kockázati tőke-szakértőt kérdeztek meg Európa-szerte. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.
2024. 04. 24. 04:30
Megosztás:

Munkásszállón élni: tények, amelyeket a mai dolgozói szállásról tudni érdemes

A munkaerő-szállásoltatás nem újkeletű dolog. Évtizedekre nyúlik vissza, Magyarországon a szocializmus korában terjedtek el a munkásszállók. A munkaerőtartalék az országban jelenleg is nagymértékben eltér régiónként, így a munkavállalók mobilizálására napjainkban is kiemelten szükség van. Sőt, külföldi munkaerő is érkezik hazánkba és a más országokból érkező munkavállalókat is el kell szállásolni. Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás. A vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek is elkötelezettek a minőségi szállásoltatás mellett, hiszen csak így lehet a munkaerőt bevonzani és megtartani – hangsúlyozza Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 04. 24. 04:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a koszovói szerbek vízummentességét

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta, hogy azok, akik a koszovói szerb Koordinációs Igazgatóság által kiállított útlevéllel rendelkeznek, vízummentesen utazhassanak be az Európai Unióba.
2024. 04. 24. 03:30
Megosztás:

7,75%-ra csökkent a magyar alapkamat

A Monetáris Tanács mai ülésén várakozásunknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Emellett 50 bázisponttal 6,75%-ra hozta le az O/N betéti kamatot, valamint 8,75%-ra mérsékelte az O/N fedezett hitel kamatát.
2024. 04. 24. 03:00
Megosztás:

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden

Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
2024. 04. 24. 02:30
Megosztás:

Fél százalékos kamatvágás az MNB-től

Tovább lassított az MNB a kamatvágási ütemen. A várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatvágást hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, az alapkamat 7,75 százalékra, az overnight betéti kamat 6,75 százalékra, míg az overnight fedezett hitel kamata 8,75 százalékra csökkent.
2024. 04. 24. 02:00
Megosztás:

70 éves nyugdíjkorhatár Magyarországon? Igen, erre számítunk!

Egy felmérés alapján romlottak a nyugdíjra vonatkozó várakozások a 30-59 éves korosztály körében, mivel az emberek többsége 69 éves korra teszi a nyugdíjba vonulás várható időpontját, és a 70 éves korhatárt tartják valószínűnek a jövőbeni nyugdíjkorhatárként. Milyen valóságtartalma van ennek a prognózisnak?
2024. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Toncoin árfolyam-előrejelzés – Ugranak a kereskedők a világelső AR/VR érme előértékesítésére

A Toncoin árfolyama az elmúlt 24 órában több mint 12 százalékot ugrott felfelé, és hétfőn reggel 6,80 dolláron kereskedtek vele. A befektetők látványosan megrohanták az altcoin vásárlási felületét.
2024. 04. 24. 00:01
Megosztás:

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás: