Így védjük otthonunkat a betörésektől a nyaralás alatt

A nyaralások alkalmával akár hetekig üresen hagyott ingatlanok sajnos remek lehetőséget adnak az alkalomra váró tolvajoknak. Ahhoz, hogy a szabadság aggodalomtól mentesen, pihenéssel és kellemesen teljen, a MediaMarkt felkérte a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarát (SZVMSZK), hogy osszanak meg pár hasznos tanácsot annak érdekében, hogy értékeinket és ingatlanunkat biztonságban tudjuk egy hosszabb távollét esetén is.

Így védjük otthonunkat a betörésektől a nyaralás alatt

„Otthonunk biztonsága érdekében nem elég csak egyféle védekezési módot alkalmazni. Minél több eszközt és módszert veszünk igénybe, annál jobban csökkenthetjük az esélyét annak, hogy betörhessenek otthonunkba” – kezdi az egyik legfontosabb tanáccsal az SZVMSZK elnöke, dr. Fialka György.

1.    Ne tegyük közhírré, hogy nyaralni megyünk!

Bár a mindennapi életünk része a közösségi média, és előszeretettel osztjuk meg az aktuális programjainkat, azért nem árt óvatosság. Csak azokkal osszuk meg, hogy elutazunk, akikkel feltétlenül szükséges, illetve akik távollétük alatt segédkeznek otthonuk védelmében! A nyaralásról ne osszunk meg adatokat, képeket, mint például egy repülőjegy, semmilyen internetes felületen, illetve közösségi oldalon, mivel ezek árulkodóak lehetnek! A legjobb pillanatok megosztását ezért érdemes a nyaralás utánra meghagyni.

2.    Gondosan zárjuk le az ingatlant!

Talán evidensnek tűnhet, de rendkívül fontos, hogy megfelelő módon zárjuk az ingatlant távozáskor. Mindig győződjünk meg róla, hogy gondosan bezártuk az ablakokat is! Célszerű modern zárrendszerrel ellátott biztonsági bejárati ajtót alkalmazni, amely nagyban megnehezítheti a betörők dolgát. Nyitásérzékelőket is felszerelhetünk a nyílászárókra. Az ajtókra vagy ablakokra szerelhető WiFi hálózaton működő érzékelők riasztási értesítéssel figyelmeztetnek bennünket a mobilkészüléken, ha az adott nyílászárót kinyitják, vagy becsukják.

3.    Alkalmazzunk időzíthető kapcsolót!

Időzíthető vagy okos kapcsolók beszerzése mindössze pár ezer forintos tétel, mégis segíthetnek távol tartani a betörőket, akiknek az az egyik legfontosabb, hogy ne tartózkodjon otthon senki. A normál napi rutinszerűen bekapcsolódó lámpák vagy tv készülék segítségével úgy tehetünk, mintha otthon lennénk olyankor is, amikor épp távol vagyunk.

4.    Figyeljünk a kert rendezettségére!

Ha kertes házban élünk, akkor mindig nézzünk körül az udvaron, hogy nem maradjon kint olyan tárgy, amin keresztül be lehet mászni az épületbe. Ne hagyjunk a ház körül olyan tárgyakat, amelyek megkönnyíthetik a lakásba való bejutást! Tipikusan ilyen lehet egy létra vagy egy kerti szék és asztal. Érdemes elpakolni a kertből minden könnyen mozdítható értékeket, hiszen ezeket is eltulajdoníthatják.

5.    Kérjük segítséget egy megbízható személytől!

Lehet akár a szomszéd, egy családtag vagy egy közeli barát, akit megkérhetünk, hogy bizonyos időközönként ürítse ki a postaládát, vagy tegye ki, majd vissza a kukát a szemétszállító napokon. Az „elhagyatottság” hatását érdemes ezzel elkerülni, hiszen legtöbbször az alkalom szüli a tolvajt.

6.    Ha tehetjük, használjunk riasztóberendezést!

Ha nincs lehetőségünk távfelügyelettel biztosított riasztórendszer felszereltetésére, akkor egy kisebb összeg befektetésével vásárolhatunk akár felvétel rögzítésére és megfigyelésre alkalmas kamerát. A biztonsági kamera rendszerekkel lehetőségünk van élőképek megnézésére, bizonyos helyek megfigyelésére, múltban történt események felvételeinek visszanézésére.

A zártláncú megfigyelő rendszerek (CCTV) rögzítéseit csupán azok nézhetik meg, akiknek van hozzá jogosultságuk. A számítógépes hálózatok, valamint az internet jóvoltából azonban akár már telefonon keresztül is szemmel tarthatjuk lakásunkat, házunkat, kertünket. A biztonsági kamera rendszerek legfőbb részeit a rögzítő és a kamera képezi, megkülönböztetünk analóg, illetve IP rendszereket. Az analóg esetében kábel köti össze az egységeket, míg az IP-nél TCP/IP hálózat kiépítése szükséges. Képminőségben az IP kamerák jobbak, az analóg típusú rendszerek kiépítése azonban kedvezőbb árú lehet.

Ha kamerát használunk, érdemes tisztában lennünk a szabályokkal

Amennyiben biztonsági kamerát alkalmazunk jó, ha tisztában vagyunk a vonatkozó jogi fogalmakkal. Magánterületen és a közforgalom számára megnyitott magánterületen elektronikus megfigyelő rendszer alkalmazására a Személy- és Vagyonvédelmi, valamint Magánnyomozói Tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény rendelkezései az irányadóak.

Magánterületen a tulajdonos saját döntése alapján üzemeltethet videós megfigyelő rendszert (rögzítheti is a felvételt), amennyiben azt élet- és baleset, személyi szabadság, vagy vagyonvédelem céljából telepíti, továbbá:

-    a rendeltetésszerűen ott tartózkodók ehhez hozzájárulnak,

-    tájékoztatja a szomszédokat és figyelmeztető táblával a járókelőket is, amennyiben fennáll a lehetősége annak, hogy bármelyik kamera látószögébe belekerülhetnek,

-    területre belépő személynek is a tudomására kell hozni, hogy róla felvétel készülhet. Ennek tudatában dönthet úgy az érintett, hogy az adott magánterületre nem lép be.

Ha például a szomszéd részéről kifogás merül fel és nem járul hozzá, hogy a háza, kertje, ablakai vagy ezeknek részlete megfigyelés alá kerüljön, akkor a tulajdonosnak módosítani kell a kamera-beállításokon. Ha a videó kaputelefon kamerája az utcára, folyosóra néz, nem adhat felismerhető képet az egy méternél távolabb lévő személyről.

„Laikusként, kül- és beltéri kamerarendszerek beszerzés és a szerelés előtt érdemes kikérni egy szakértő véleményét, hiszen ő az, aki fel tudja mérni egy lakás, családi ház, nyaraló vagy kert veszélyforrásait, valamint tisztában van a kültéri kamerákra vonatkozó jogszabályokkal is” - tanácsolja végezetül az SZVMSZK elnöke, dr. Fialka György.

Számos megoldás létezik manapság az összetett rendszerektől az egyszerűen beszerezhető és felszerelhető telefonos alkalmazások segítségével kezelhető kamerákig. Érdemes azonban alaposan tájékozódni, mert ezek költségei széles skálán mozognak.

A MediaMarkt értékesítési adatai alapján az elmúlt években folyamatosan nőtt az érdeklődés az okosotthon eszközök iránt. Az okos izzók és az okos dugaljak mellett különösen a nyaralási szezon előtt és alatt kiemelkedően sokan keresik az olyan okos biztonsági megoldásokat, mint a nyitásérzékelők vagy a könnyen felszerelhető, telefonról irányítható és követhető IP kamerákat, melyeket akár már 15-20.000 forintért beszerezhetünk.

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás:

E-sportfogadás: Az online szerencsejáték fogadások világában való eligazodás

Az e-sportok népszerűségének figyelemre méltó megugrása nemcsak a játékipart alakította át, hanem az online fogadások számára is kiterjedt terepet teremtett.
2023. 09. 26. 11:32
Megosztás:

Csökkent a vállalati vagyonbiztosítások száma

Az első félév végére 186 800 vállalati vagyonbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 0,6 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
2023. 09. 26. 11:30
Megosztás: