Ilyet ki látott?! Lakáshitel kamaton kapnak személyi kölcsönt a top-adósok

Miközben a lakáshiteleknél hétről-hétre akad sokkoló kamatemelés, addig a márciusi jegybanki lépésváltást a személyi kölcsönök piaca sem tudta megemészteni. Az átlagadósok már csak kevés helyen számolhatnak 10 százalék alatti kamattal. A money.hu kamattükréből ugyanakkor kiderült, hogy félmilliós fizetéssel 6-8 millió forintos hitelt ma már az átlagos lakáshitel kamat közelében tudnak igényelni a top-adósok.

Ilyet ki látott?! Lakáshitel kamaton kapnak személyi kölcsönt a top-adósok

A jegybanki március elején felpörgetett kamatemelése nem csak a lakáshiteleknél, de a személyi kölcsönöknél is komoly kamatemelési hullámot indított. Az ügyfeleknek egyre több helyen kell hozzászokniuk ahhoz, hogy a bank kétszámjegyű kamatot fizetett velük a felvett hitel után. Ez alól a legtöbb banknál csak az igen komoly, esetenként 400-600 ezer forintos jövedelemátutalást vállaló, korábban lakáshitelnek is beillő 6-8 millió forintos személyi kölcsönt igénylő top-adósok számítanak kivételnek. Ők azonban – hívják fel az érdekességre a figyelmet a money.hu szakértői - sok esetben ma már a folyamatosan emelkedő átlagos lakáshitel kamatokhoz igen közeli kamatszinten vehetnek fel fedezetlen kölcsönt.

Kismértékben drágítók

Az UniCredit Banknál március 29-től a Stabil Kamat személyi kölcsön kamata emelkedett a legtöbb soron. Az emelés mértéke 50-81 bázispont – a komolyabb emeléssel az 1,6 millió forint alatti hiteligénylőknek kell megbarátkozniuk. A bank ugyanakkor az Aktív és Aktív Plusz kategóriákban a 6 millió Ft forint feletti hitelösszegnél 1 bázispontos csökkentéssel tette szebbé az ajánlatot, a Prémium kategóriáknál ez a kamatsáv nem változott, a legjobb ajánlat – 6 millió forint feletti hitelösszegnél és a hitelfedezeti biztosítás megkötésével járó Prémium Aktív csomagban – 7,38 százalék.

A CIB Banknál kedvezmény kategóriánként eltérő mértékű 46-60 bázispontos kamatemelés történt az Előrelépő személyi kölcsönnél. A legkisebb, 7,5 százalékos kamathoz a legjobb ügyfeleknek kínált Magnifica kedvezménycsomag vagy minimum 750 ezer forint jóváírása szükséges.

Április 1-től a Takarék Bank személyi kölcsönök kamatai emelkednek. A jelentősebb drágulás a Prémium és az Extra kategóriában volt – itt 1-1,5 százalékpontos emelés történt, az Alap és a Plusz kedvezménykategóriában maximum 100 bázispont volt a változás, de volt olyan Plusz kedvezménysor is, ahol maradt a korábbi kamat. A legkedvezőbb kamat 7,99 százalék – ehhez minimum 600 ezer forint átutalása szükséges.

A Budapest Bank beolvadását követően az MKB Banknál megjelent új személyi kölcsön konstrukciók szerint a bank ügyfelek a korábbi 6,99 százalék helyett már csak minimum 7,99 százalékon kaphatnak személyi kölcsönt, s ehhez a korábbi 350 ezer forint helyett immár 600 ezer forintos jövedelem jóváírás kell – a korábbi, 350 ezer forinthoz 8,99 százalékos kamat tartozik. Ekkora – minimum 350 ezer forintos nettó jövedelem kell a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ) igényléséhez, ahol az éves kamat 11,99 százalék.

A 10 százalék határán billegők

Az Erste Banknál a jövőben a korábbi 100 ezer helyett minimum 120 ezer forint kell a Most személyi kölcsön igényléséhez, ám itt a kamatok nem változtak. A Hűség és Extra kölcsönnél viszont a 3 millió forint feletti, minimum 300 ezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek kamata 50-100 bázisponttal emelkedett, a legjobb, 9,49 százalékos ajánlatot a minimum 8 millió forintot igénylő, 400 ezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek kapják.  A fogyasztóbarát kölcsönök kamata 0,5-1,77 százalékponttal lett magasabb, itt 10 százalék alatt, 9,99 százalékon szintén az kaphat kölcsönt, aki legalább 8 millió forintot igényel, ám ebben az esetben elég 250 ezer forint jövedelmet igazolni.

A Cetelem Banknál április 6-tól átalakították az ajánlati rendszert. Kevesebb hitelösszegsáv és a futamidősáv alapján számíthatjuk ki a kölcsönünket. Ezzel egyidőben a kamatok magasabbak lettek. Míg korábban – igaz 7 millió forint felett – 6,69 százalékos kamaton volt elérhető hitel, ez a sáv eltűnt. A jövőben minden 3 millió forint feletti kölcsön egységes kamatot kap. A legjobban a 60 hónapos futamidőt választó ügyfelek járnak, itt 8,99 százalék a kamat ajánlat. A kamatplafon standard ügyfélminősítés esetén 24,32, medium ügyfélminősítésnél 21,89 százalék.

Április 9-től a kedvezmény nélküli kamat 1 százalékponttal 17,95 százalékra emelkedett a Raiffeisen Banknál, s mivel ez minden további kedvezmény alapja, magasabbak lettek a kamatok a többi kedvezménykategóriákban is. Meghosszabbított akcióban a 250 ezer forint feletti jövedelmű és minimum 1 millió forintot igénylő ügyfelek 8 százalékos kamatkedvezményre, s így 10 százalék alatt, 9,95 százalékos kamatra számíthatnak a bank új ügyfelei, a legkedvezőbb, 9,45 százalékos a kamat, ha 400 ezer forintos jövedelem és legalább 3 milliós hitelösszegről van szó az Extra kedvezmény kategóriában.

Lakáshitelek: hétről-hétre sokkoló emelések

Ami a lakáshitel kamatokat illeti, itt bizony lényegében elbúcsúzhatunk a 6 százalék alatti kamatoktól – kevesebb, mint egy éve az átlagadós 4 százalék alatti kamatot is kifoghatott – emlékeztetnek a money.huszakértői. Itt ráadásul úgy fest, most már minden héten várható 1-1 banknál drasztikus módosítás – egy hete a CIB komoly kamatemelése, most az Unicredit drágítása a szenzáció.

A Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. egyesülése után az új MKB Banknál április 5-től a korábbi BB-s jelzáloghitelek feltételrendszere él tovább. A bank egyelőre nem változtatott a kondíciókon, ám a korábbi MKB hirdetményekhez képest – tekintve, hogy a pénzintézet március elejétől az egyesülésre készülve felfüggesztette a hiteleinek folyósítását, s így már nem reagált az irányadó jegybanki kamat komoly emelésére – a kamatok feljebb csúsztak – nincs már 6 százalék alatti ajánlat itt sem. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) estében az utolsó hirdetményhez képest 5 éves kamatperiódusra a korábbi 5,59 helyett 6,08-6,59, 10 éves kamatfixálás mellett a kedvezménycsomagoktól függően 5,29-8,11 százalékon elérhető kölcsön kamata 6,08-6,96 százalékra módosult. A változtatásnak tehát a 10 éves kamatperiódus mellett mind a piaci, mind az MFL hiteleknél a korábbi normál kondíciókra alkalmas ügyfelek örülhetnek – náluk kisebb lett az ajánlott kamat – a többiek számára komoly növekedés történt.

Csütörtöktől, április 14-től a március végi óvatos emelés után drasztikusan emeli jelzáloghiteleinek kamatát az UniCredit Bank. Az 5 éves kamatperiódusú és az 5 évig fix hitelek új kamata 1,6 százalékponttal, 8,35 százalékra emelkedett. A 6-8 évig fix lakáshitelnél a kamatemelkedés 1,4 százalékpontos volt. A 9-10 évig fix, illetve a 10 éves kamatperiódussal rendelkező hiteleknél a drágulás 110 bázispontos, s így a kamat 7,89 százalék. Az ennél hosszabb időre fix hitelek esetében 130 bázisponttal emelkedik a kamat, a legkedvezőbb ajánlat továbbra is a 11-13 éves kamatozású hiteleké, ahol a kamatszint 7,68 százalék. A bank az emelést azon Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében nem érvényesíti, ahol a hitelkérelem befogadása március végéig megtörtént – esetükben a folyósításnak június 26-áig meg kell történnie.

Az OTP Banknál csak a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata emelkedett április 1-től: a Fix5 jelzáloghitel kamata 0,5 százalékponttal, a Fix10 jelzáloghiteleké 0,15 százalékponttal és a Fix20 Jelzáloghiteleké 0,14 százalékponttal lett magasabb, a kamatok díjkedvezménnyel és Hűség szolgáltatás keretében még minden kamatperiódusban alatta maradnak a 10 százaléknak – 9,7, 9,8 és 9,9 százalékon futnak.

Ha az Ön nyugdíja kevesebb, mint 142.000 Ft, akkor sajnos rossz hírünk van!

Komoly problémával néznek szembe a 142 ezer forintnál kisebb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok - írja a napi.hu a Népszava cikkére hivatkozva. Miért is? Lássuk miért!
2024. 06. 14. 02:00
Megosztás:

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt., a tiltás szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel csütörtökön.
2024. 06. 14. 01:30
Megosztás:

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermelés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB MTI-nek küldött felméréséből.
2024. 06. 14. 01:00
Megosztás:

Kritikus szinten az EURÓ árfolyama, az MNB-nek résen kell lennie

Fokozott óvatosságra lehet szükség az MNB-től az EUR/HUF árfolyam alakulását nézve - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.
2024. 06. 14. 00:30
Megosztás:

Túllépte az 1 milliót az új mém érme, megelőzheti a BRETT-et?

Képzeld el azt, hogy ha 500 dollárt fektettél volna a BRETT-be február 27-én, amikor azt 0,0001308 dollárért bevezették a decentralizált tőzsdéken, ma már 634 938 dollárod volna. A Base Dawgz könnyedén teljesíthet ugyanilyen jól.
2024. 06. 14. 00:01
Megosztás:

Elindult a MÁV-Volán-csoport EMMA elnevezésű egységes utazástervezője

Tesztüzemben megkezdte működését szerdán a MÁV-Volán-csoport EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) elnevezésű utazástervezője.
2024. 06. 13. 23:30
Megosztás:

Éves szinten nagyot nőtt az amerikai költségvetés májusi hiánya

Az amerikai költségvetés májusi hiánya 347 milliárd dollár volt, 44 százalékkal magasabb a tavaly májusinál, amikor 240 milliárd dollárt tett ki - közölte az amerikai pénzügyminisztérium.
2024. 06. 13. 23:00
Megosztás:

Nem változtatott a Fed az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.
2024. 06. 13. 22:30
Megosztás:

A Henkel Magyarország Kft. bezárja körösladányi gyárát

A Henkel Magyarország Kft. vegyipari cég bezárja a Békés vármegyei Körösladányban működő gyárát - jelentette be a társaság szerdán a honlapján.
2024. 06. 13. 22:00
Megosztás:

Kína bírálta az elektromos autóira kivetendő uniós vámtervet

A kínai kereskedelmi minisztérium, valamint a külügyminisztérium kifogásolta és élesen bírálta az Európai Uniónak a kínai elektromos autógyártókra vonatkozó büntetővám-tervezetét, egyben ellenintézkedéseket ígért.
2024. 06. 13. 21:30
Megosztás:

Élelmezési és egészségügyi program indult hajléktalanoknak

Hajléktalan emberek számára indult 8,5 milliárd forintos összeggel élelmezési és egészségügyi program, amelynek keretében országosan 88 helyszínen munkanapokon átlagosan 4200 adag ételt osztanak ki.
2024. 06. 13. 21:00
Megosztás:

Dolgozók százainak tartozik a MÁV Zrt.

Csaknem hatszáz dolgozójának tartozik szerződéses megbízásaik kifizetésével hónapok óta a MÁV Zrt., a kifizetés felgyorsítására a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) Lázár János közbenjárását kéri. A vasúttársaság reagálásában cáfolta a szakszervezet közleményében írtakat.
2024. 06. 13. 20:30
Megosztás:

Bővítik a munkaerőpiacot a TOP Plusz programban

Több mint 70 milliárd forint áll rendelkezésre a munkaerőpiac bővítésére, így például az inaktívak felkutatására a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pluszban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 06. 13. 20:00
Megosztás:

Melyik a legjobb hajbeültetési módszer?

A kopaszodás egy igen széles réteget érintő probléma, hiszen a férfiak 50%-a találkozik ezzel a jelenséggel még 50 éves kora előtt. Mivel a folyamat külső beavatkozás nélkül nem visszafordítható, egyre többen élnek olyan modern eljárásokkal, mint a hajbeültetés.
2024. 06. 13. 19:30
Megosztás:

A nemzetközi hangulat miatt esés volt a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
2024. 06. 13. 19:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 13. 18:30
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás: