Ilyet ki látott?! Lakáshitel kamaton kapnak személyi kölcsönt a top-adósok

Miközben a lakáshiteleknél hétről-hétre akad sokkoló kamatemelés, addig a márciusi jegybanki lépésváltást a személyi kölcsönök piaca sem tudta megemészteni. Az átlagadósok már csak kevés helyen számolhatnak 10 százalék alatti kamattal. A money.hu kamattükréből ugyanakkor kiderült, hogy félmilliós fizetéssel 6-8 millió forintos hitelt ma már az átlagos lakáshitel kamat közelében tudnak igényelni a top-adósok.

Ilyet ki látott?! Lakáshitel kamaton kapnak személyi kölcsönt a top-adósok

A jegybanki március elején felpörgetett kamatemelése nem csak a lakáshiteleknél, de a személyi kölcsönöknél is komoly kamatemelési hullámot indított. Az ügyfeleknek egyre több helyen kell hozzászokniuk ahhoz, hogy a bank kétszámjegyű kamatot fizetett velük a felvett hitel után. Ez alól a legtöbb banknál csak az igen komoly, esetenként 400-600 ezer forintos jövedelemátutalást vállaló, korábban lakáshitelnek is beillő 6-8 millió forintos személyi kölcsönt igénylő top-adósok számítanak kivételnek. Ők azonban – hívják fel az érdekességre a figyelmet a money.hu szakértői - sok esetben ma már a folyamatosan emelkedő átlagos lakáshitel kamatokhoz igen közeli kamatszinten vehetnek fel fedezetlen kölcsönt.

Kismértékben drágítók

Az UniCredit Banknál március 29-től a Stabil Kamat személyi kölcsön kamata emelkedett a legtöbb soron. Az emelés mértéke 50-81 bázispont – a komolyabb emeléssel az 1,6 millió forint alatti hiteligénylőknek kell megbarátkozniuk. A bank ugyanakkor az Aktív és Aktív Plusz kategóriákban a 6 millió Ft forint feletti hitelösszegnél 1 bázispontos csökkentéssel tette szebbé az ajánlatot, a Prémium kategóriáknál ez a kamatsáv nem változott, a legjobb ajánlat – 6 millió forint feletti hitelösszegnél és a hitelfedezeti biztosítás megkötésével járó Prémium Aktív csomagban – 7,38 százalék.

A CIB Banknál kedvezmény kategóriánként eltérő mértékű 46-60 bázispontos kamatemelés történt az Előrelépő személyi kölcsönnél. A legkisebb, 7,5 százalékos kamathoz a legjobb ügyfeleknek kínált Magnifica kedvezménycsomag vagy minimum 750 ezer forint jóváírása szükséges.

Április 1-től a Takarék Bank személyi kölcsönök kamatai emelkednek. A jelentősebb drágulás a Prémium és az Extra kategóriában volt – itt 1-1,5 százalékpontos emelés történt, az Alap és a Plusz kedvezménykategóriában maximum 100 bázispont volt a változás, de volt olyan Plusz kedvezménysor is, ahol maradt a korábbi kamat. A legkedvezőbb kamat 7,99 százalék – ehhez minimum 600 ezer forint átutalása szükséges.

A Budapest Bank beolvadását követően az MKB Banknál megjelent új személyi kölcsön konstrukciók szerint a bank ügyfelek a korábbi 6,99 százalék helyett már csak minimum 7,99 százalékon kaphatnak személyi kölcsönt, s ehhez a korábbi 350 ezer forint helyett immár 600 ezer forintos jövedelem jóváírás kell – a korábbi, 350 ezer forinthoz 8,99 százalékos kamat tartozik. Ekkora – minimum 350 ezer forintos nettó jövedelem kell a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ) igényléséhez, ahol az éves kamat 11,99 százalék.

A 10 százalék határán billegők

Az Erste Banknál a jövőben a korábbi 100 ezer helyett minimum 120 ezer forint kell a Most személyi kölcsön igényléséhez, ám itt a kamatok nem változtak. A Hűség és Extra kölcsönnél viszont a 3 millió forint feletti, minimum 300 ezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek kamata 50-100 bázisponttal emelkedett, a legjobb, 9,49 százalékos ajánlatot a minimum 8 millió forintot igénylő, 400 ezer forintos jövedelmet igazoló ügyfelek kapják.  A fogyasztóbarát kölcsönök kamata 0,5-1,77 százalékponttal lett magasabb, itt 10 százalék alatt, 9,99 százalékon szintén az kaphat kölcsönt, aki legalább 8 millió forintot igényel, ám ebben az esetben elég 250 ezer forint jövedelmet igazolni.

A Cetelem Banknál április 6-tól átalakították az ajánlati rendszert. Kevesebb hitelösszegsáv és a futamidősáv alapján számíthatjuk ki a kölcsönünket. Ezzel egyidőben a kamatok magasabbak lettek. Míg korábban – igaz 7 millió forint felett – 6,69 százalékos kamaton volt elérhető hitel, ez a sáv eltűnt. A jövőben minden 3 millió forint feletti kölcsön egységes kamatot kap. A legjobban a 60 hónapos futamidőt választó ügyfelek járnak, itt 8,99 százalék a kamat ajánlat. A kamatplafon standard ügyfélminősítés esetén 24,32, medium ügyfélminősítésnél 21,89 százalék.

Április 9-től a kedvezmény nélküli kamat 1 százalékponttal 17,95 százalékra emelkedett a Raiffeisen Banknál, s mivel ez minden további kedvezmény alapja, magasabbak lettek a kamatok a többi kedvezménykategóriákban is. Meghosszabbított akcióban a 250 ezer forint feletti jövedelmű és minimum 1 millió forintot igénylő ügyfelek 8 százalékos kamatkedvezményre, s így 10 százalék alatt, 9,95 százalékos kamatra számíthatnak a bank új ügyfelei, a legkedvezőbb, 9,45 százalékos a kamat, ha 400 ezer forintos jövedelem és legalább 3 milliós hitelösszegről van szó az Extra kedvezmény kategóriában.

Lakáshitelek: hétről-hétre sokkoló emelések

Ami a lakáshitel kamatokat illeti, itt bizony lényegében elbúcsúzhatunk a 6 százalék alatti kamatoktól – kevesebb, mint egy éve az átlagadós 4 százalék alatti kamatot is kifoghatott – emlékeztetnek a money.huszakértői. Itt ráadásul úgy fest, most már minden héten várható 1-1 banknál drasztikus módosítás – egy hete a CIB komoly kamatemelése, most az Unicredit drágítása a szenzáció.

A Budapest Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. egyesülése után az új MKB Banknál április 5-től a korábbi BB-s jelzáloghitelek feltételrendszere él tovább. A bank egyelőre nem változtatott a kondíciókon, ám a korábbi MKB hirdetményekhez képest – tekintve, hogy a pénzintézet március elejétől az egyesülésre készülve felfüggesztette a hiteleinek folyósítását, s így már nem reagált az irányadó jegybanki kamat komoly emelésére – a kamatok feljebb csúsztak – nincs már 6 százalék alatti ajánlat itt sem. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) estében az utolsó hirdetményhez képest 5 éves kamatperiódusra a korábbi 5,59 helyett 6,08-6,59, 10 éves kamatfixálás mellett a kedvezménycsomagoktól függően 5,29-8,11 százalékon elérhető kölcsön kamata 6,08-6,96 százalékra módosult. A változtatásnak tehát a 10 éves kamatperiódus mellett mind a piaci, mind az MFL hiteleknél a korábbi normál kondíciókra alkalmas ügyfelek örülhetnek – náluk kisebb lett az ajánlott kamat – a többiek számára komoly növekedés történt.

Csütörtöktől, április 14-től a március végi óvatos emelés után drasztikusan emeli jelzáloghiteleinek kamatát az UniCredit Bank. Az 5 éves kamatperiódusú és az 5 évig fix hitelek új kamata 1,6 százalékponttal, 8,35 százalékra emelkedett. A 6-8 évig fix lakáshitelnél a kamatemelkedés 1,4 százalékpontos volt. A 9-10 évig fix, illetve a 10 éves kamatperiódussal rendelkező hiteleknél a drágulás 110 bázispontos, s így a kamat 7,89 százalék. Az ennél hosszabb időre fix hitelek esetében 130 bázisponttal emelkedik a kamat, a legkedvezőbb ajánlat továbbra is a 11-13 éves kamatozású hiteleké, ahol a kamatszint 7,68 százalék. A bank az emelést azon Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében nem érvényesíti, ahol a hitelkérelem befogadása március végéig megtörtént – esetükben a folyósításnak június 26-áig meg kell történnie.

Az OTP Banknál csak a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata emelkedett április 1-től: a Fix5 jelzáloghitel kamata 0,5 százalékponttal, a Fix10 jelzáloghiteleké 0,15 százalékponttal és a Fix20 Jelzáloghiteleké 0,14 százalékponttal lett magasabb, a kamatok díjkedvezménnyel és Hűség szolgáltatás keretében még minden kamatperiódusban alatta maradnak a 10 százaléknak – 9,7, 9,8 és 9,9 százalékon futnak.

Lezárta 253 milliós kapacitásbővítő beruházását a nyíregyházi ÉMA-Gép Kft.

Befejeződött az építőipari kivitelezéssel foglalkozó, nyíregyházi székhelyű ÉMA-Gép Kft. 253 millió forint értékű kapacitásfejlesztő projektje - közölte a társaság az MTI-vel.
2023. 06. 08. 17:30
Megosztás:

Háromszázhatvanegy oktatási intézmény kapta meg az állatbarát címet

Az idén harmadik alkalommal, kibővített tartalommal és további kategóriákkal oktatási intézmények számára meghirdetett állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázaton 361 oktatási intézmény kapta meg az állatbarát címet - közölte az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 17:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2023. 06. 08. 16:30
Megosztás:

Készültség a Fehér-Körösön a gyulavarsándi híd megrongálódása miatt

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé - tájékoztatta a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) csütörtökön az MTI-t.
2023. 06. 08. 16:00
Megosztás:

Az Apple TV+ tartalmait vizsgálta a médiatanács

A helytelen korhatár-besoroláson túl a korhatár-minősítés sem volt jól látható helyen feltüntetve az Apple TV+ műsorkínálatot tartalmazó felületén - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.
2023. 06. 08. 15:30
Megosztás:

Juhééé! Már csak 21,5% a magyar infláció

Ma megtudtuk, hogy májusban több mint 2 százalékponttal csökkent az infláció, s már „csak” 21,5 százalékkal emelkedtek az árak egy év alatt. Jóval kisebb mértékben, mint a piac által várt 22,3 és az áprilisi 24 százalék.
2023. 06. 08. 15:00
Megosztás:

Nem változott a vállalatok innovációs aktivitása az első fél évben, a digitalizáció azonban erősödik

Nem változott a magyarországi vállalatok innovációs aktivitása az elmúlt fél évben; a K&H ezt mérő indexe a 100 pontig terjedő skálán 28 ponton stagnált, ezzel nőtt Magyarország lemaradása a legnagyobb innovátor országokhoz és az EU- átlaghoz képest is; a digitalizáció azonban erősödött - ismertette Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön, Budapesten.
2023. 06. 08. 14:30
Megosztás:

Az EU csaknem 300 tűzoltóval segíti a kanadai erdőtüzek megfékezését

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását - tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.
2023. 06. 08. 14:00
Megosztás:

Másodfokú riasztás felhőszakadás veszélye miatt

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Nógrád és Heves vármegyére az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délelőtt.
2023. 06. 08. 13:30
Megosztás:

Új magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife-csoport

Hárommilliárd forintos beruházással új magánkórházat nyitott Miskolcon a TritonLife-csoport - tájékoztatta a magyar tulajdonosi hátterű magánegészségügyi szolgáltató az MTI-t.
2023. 06. 08. 13:00
Megosztás:

Visszavonták egy szlovák biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már négy éve megtiltotta a társaság életbiztosításainak magyarországi forgalmazását - tájékoztatta a jegybank csütörtökön az MTI-t.
2023. 06. 08. 12:35
Megosztás:

Jogviszonytól is függ, hogyan alakul a nyáron munkát vállaló diák nettó jövedelme

Jogviszonytól is függ a nyáron munkát vállaló 25 év alatti diákok nettó jövedelme, nem mindegy ugyanis, hogy a tanulók iskolaszövetkezeten keresztül vagy közvetlenül a társaságnál helyezkednek el, esetleg egyszerűsített foglalkoztatásban vállalnak munkát - közölte a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 12:00
Megosztás:

Forgalomkorlátozás lesz az M7-esen és az M1-esen

Forgalomkorlátozás lesz szombaton az M7-es és az M1-es autópályák Budapest felé vezető oldalán burkolatjavítási munkák miatt - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya csütörtökön az MTI-vel.
2023. 06. 08. 11:30
Megosztás:

Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,5 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 3,6 százalékról - közölte a cseh Munkaügyi Hivatal csütörtökön Prágában.
2023. 06. 08. 11:00
Megosztás:

Enyhe mínuszban kezdték a kereskedést a vezető nyugat-európai értéktőzsdék

Enyhe csökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi mínuszos zárás után.
2023. 06. 08. 10:30
Megosztás:

Új nyertesei vannak a lakáspiacnak a népszámlálási adatok alapján

Átrajzolták a korábbi évtizedek költözési térképét a legfrissebb népszámlálási adatok. Az ingatlan.com 2970 település több mint 720 ezer eladó lakás- és házhirdetése alapján összevetette népességszám és a lakásárak változásait. A nagyvárosok lakosságának csökkenésével párhuzamosan az agglomerációs településeké jellemzően nőtt alig több mint egy évtized alatt. Szintén sokan költöztek a Velencei-tó partjára és a Balaton melletti településekre. A vonzás- és nyaralókörzetek népszerűsége a lakóingatlanok árváltozásaiban is megmutatkozik.
2023. 06. 08. 10:00
Megosztás:

21,5 százalékkal nőttek az árak

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 21,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 06. 08. 09:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az ázsiai piacok

Többségében veszteséggel zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és nem volt egyértelmű irány a térségben reggel nyolc órakor még nyitva tartó börzéken.
2023. 06. 08. 09:00
Megosztás:

BÉT: Mi várható csütörtökön?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BÉT részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
2023. 06. 08. 08:35
Megosztás:

Csehország biztosítékokat kapott, hogy a lengyel Turów bánya nem okoz kárt a környezetben

Csehország biztosítékokat kapott arról, hogy a határ menti Turów lengyel lignitbánya további üzemeltetése nem okoz kárt a cseh határvidéken - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.
2023. 06. 08. 08:00
Megosztás: