Indul a társadalmi egyeztetés a fővárosi Airbnb-szabályozásról

Az Új Gazdaságpolitikai Akcióterv keretében elindul a fővárosi Airbnb- szabályozás társadalmi egyeztetése, cél a megfizethető lakhatás biztosítása - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Indul a társadalmi egyeztetés a fővárosi Airbnb-szabályozásról

A közlemény szerint ahhoz, hogy a magyar gazdaság 2025-ben 3-6 százalék közötti növekedést érhessen el, a kormány 21 intézkedésből álló, Új Gazdaságpolitikai Akciótervet fogadott el.

Ennek egyik pillére a megfizethető lakhatás biztosítása, hiszen az otthonteremtés generációkon átívelően a legfontosabb öngondoskodási kérdés, ami elengedhetetlen a fiatalok boldogulása és a családok jóléte szempontjából.

A budapesti lakhatási válság kezeléséhez a kormány megadta a lehetőséget az önkormányzatok számára, azonban máig – egy-két kivételtől eltekintve – a kerületek és a főváros nem tett semmit a megfizethető lakhatás biztosításáért - írták.

A budapesti lakhatási válság kezelése érdekében a kormány jelentősen szigorítja a rövidtávú lakáskiadás (Airbnb) szabályozását, az erről szóló rendelkezések társadalmi egyeztetése kezdődik meg hétfőn.

A törvényjavaslat értelmében 2025-től kezdődően a magánszálláshelyek után fizetendő éves átalányadó – amely összegét tekintve 7 éve változatlan – Budapesten a négyszeresére, azaz lakószobánként a jelenlegi rendkívül alacsony 38 400 forintról 150 ezer forintra emelkedik.

A javaslat mindemellett kétéves moratóriumot vezet be az Airbnb típusú lakáskiadásra, azaz 2025-ben és 2026-ban nem lehet új nyilvántartásba vételt kezdeményezni rövidtávú lakáskiadás céljából a fővárosban. A rövidtávú lakáskiadás szabályozásának szigorítása a vidéki településeket semmilyen módon nem érinti - fejtette ki az NGM.

Megállapítható, hogy Budapest jelenlegi lakhatási helyzete kritikussá vált, ugyanis a lakásbérleti díjak aránya elérheti akár a havi jövedelmek 50-60 százalékát is.

A fővárosban élő 800 ezer háztartás közel 18 százaléka, 140 ezer háztartás él hosszútávú bérletben, mely nemzetközi összehasonlításban is kimagasló - írták.

Ezt a helyzetet érdemben rontotta, hogy a turisztikai célú rövid távú lakáskiadás (Airbnb) is jelentősen elterjedt az elmúlt években, így jelenleg közel 26 ezer szobában fogadnak vendégeket a főváros magánszálláshelyein.

Ennek következtében pontosan az olyan méretű lakások kerültek ki a budapesti albérleti piacról, amilyeneket a fővárosi bérlakást kereső munkavállalók, diákok, fiatal családok keresnek. Az Airbnb-célú ingatlanbefektetések az albérleti árak felhajtása mellett az ingatlanárak emelkedéséhez is jelentős mértékben hozzájárultak, ellehetetlenítve ezzel a saját otthont biztosítani kívánók számára a megfizethető lakhatást.

A helyi lakosság így fokozatosan kiszorult a belső kerületek bérleti- és ingatlanpiacáról.

Mindezt jól mutatja, hogy a lakásárak és a lakbérek Budapesten csak a Covid óta több mint 40 százalékkal emelkedtek. Mindemellett az Airbnb az állandó lakosok háborítatlan magánélethez való jogait is korlátozza, különösen a főváros belső kerületei esetében - áll a közleményben.

Bár a budapesti súlyos lakhatási válság megoldása elsődlegesen a főváros feladata lenne, láthatóan ezt a problémát nem tudja kezelni.

Az önkormányzatok tétlenkedése csak súlyosbította a válsághelyzetet, ezért a fővárosi Fidesz javaslatára, vele együttműködve kell a kormányzatnak a családok érdekében beavatkoznia és megfelelő megoldásokat találnia - fejtette ki az NGM.

Milyen napon születtél? Ettől függ, mit kell tenned a pénzügyi szerencsédért!

Születésed napja nem csupán életed kezdetét jelzi, hanem megmutatja, milyen energiák kísérik pénzügyi utadat. A hét minden napja különleges rezgést hordoz, amely befolyásolja, hogyan kell cselekedned, hogy pénzügyi szerencséd teljesedjen. Nézzük, mit üzen neked születésed napja!
2024. 10. 22. 01:00
Megosztás:

A villany- és gázszámlákat kötelező elektronikusan fogadni január 1-jétől

Jogszabályváltozás miatt 2025. január 1-jétől az energiakereskedők és a hálózati elosztó társaságok a nem lakossági felhasználók energiaszámláit kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki; az új évtől a papíralapú számla helyett az MVM is csak elektronikus számlát állíthat ki ezeknek az ügyfeleknek - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 22. 00:30
Megosztás:

A Crypto All-Stars ICO 2,5 millió dollár felett – ez a legjobb kripto, amit most vehetsz?

Az előértékesítés már átlépte a 2,5 millió dolláros határt, ami jól mutatja, hogy a $STARS mennyire gyorsan vonzza magához a nagy megtérülést kereső befektetőket.
2024. 10. 22. 00:01
Megosztás:

Veterán elemző jósolja meg a vezető mém érmék jövőbeli árait a legfrissebb piaci fejlemények alapján – Melyik érme képes 25 000%-os emelkedést produkálni?

Egy tapasztalt kriptovaluta szakértő nyilvánosságra hozta a vezető mém tokenek jövőbeli kilátásait. A piaci változások felkeltették az érdeklődést aziránt, hogy mely digitális eszközök tapasztalhatnak exponenciális növekedést. Az érdeklődők kíváncsiak arra, hogy mely érme emelkedhet jelentősen az értékében, és hozhat figyelemre méltó hozamokat.
2024. 10. 21. 23:30
Megosztás:

A szakértők szerint a kriptovaluták növekvő elfogadottsága felhajtja majd a Bitcoin, az Ethereum és egy váratlan AI altcoin árát

Ahogy a kriptovaluták egyre szélesebb körű elfogadottságot nyernek, a piaci elemzők jelentős áremelkedést jósolnak a vezető tokenek, például a Bitcoin és az Ethereum számára. Érdekes módon a figyelem egy váratlan, mesterséges intelligencia alapú altcoin felé is fordul, amely szintén emelkedő pályára állhat. Melyik ez a váratlan digitális érme, és mi mozgatja ezt az optimizmust? A cikkben a szakértők meglátásait tárjuk fel e jóslatok mögött.
2024. 10. 21. 23:00
Megosztás:

Ne hagyd ki a következő piaci fellendülést: Szakértői ajánlások a legjobban teljesítő kriptovalutákhoz!

Ahogy a kriptopiac egy lehetséges fellendülés jeleit mutatja, a befektetők egyre inkább keresik a következő nagy lehetőségeket. Ez a cikk szakértők véleményét tárja fel azokról a kriptovalutákról, amelyek jelentős növekedés előtt állhatnak. Fedezd fel, mely érmék nyernek lendületet, és kínálhatnak jelentős hozamokat a közelgő piaci trend során.
2024. 10. 21. 22:30
Megosztás:

Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között

Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás terén - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, aki hétfőn Budapesten fogadta Linkham Douangsavanht, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, az ország nagykövetét és delegációját az AM közleménye szerint.
2024. 10. 21. 22:00
Megosztás:

Ne maradj le a DeFi fellendülésről: 3 kriptovaluta, amelyek a következő bull run során akár 100-szoros nyereséget is hozhat – A ZDEX az innovatív technológiájával a középpontban

A decentralizált pénzügyek (DeFi) gyors ütemben növekednek, és néhány kiválasztott kriptovaluta hatalmas növekedés előtt állhat a közelgő bikapiac során. Olyan tokenekről van szó, amelyek innovatív technológiákat használnak, és nagy figyelmet keltenek, mivel képesek lehetnek a befektetések jelentős megsokszorozására. A befektetők alig várják, hogy megismerjék ezeket az ígéretes lehetőségeket.
2024. 10. 21. 21:30
Megosztás:

Így változik az M2-es metró közlekedése

Karbantartás miatt az M2-es metró csak a Déli pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion megállók között közlekedik csütörtökön és pénteken este 21 órától, illetve szombaton és vasárnap egész nap - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 21:00
Megosztás:

Ez a viruló Solana mémkriptó megelőzheti a Dogecoint és a Shiba Inut, és elérheti az 1 dolláros árat

Egy új kriptovaluta a Solana hálózaton nagy figyelmet kelt a kripto közösségben. Ez a memecoin gyorsan népszerűségre tesz szert, és akár túl is szárnyalhatja olyan ismert tokenek sikerét, mint a Dogecoin és a Shiba Inu, azzal a céllal, hogy elérje az áhított 1 dolláros árfolyamot. A befektetők izgatottan várják, mely digitális eszközök mutathatnak jelentős növekedést a virágzó piacon.
2024. 10. 21. 20:30
Megosztás:

Fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal

A felsőoktatásban tanuló fiatalok ötleteit ismerték el a BoschxRichter Ipari Innovációs Díjjal, amelyet 2024 tavaszán első alkalommal hirdetettek meg - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 20:00
Megosztás:

Egy vármegye kivételével mindenhol aktívabbak voltak a munkakeresők a harmadik negyedévben

Nógrád vármegye kivételével az ország egész területén nőtt a nyitott állásokra érkezett jelentkezések száma, a legnagyobb emelkedést Somogy, Fejér és Zala vármegyékben mérték idén a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Profession.hu hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 21. 19:30
Megosztás:

BÉT: visszafogott hangulatban kereskedtek a tőzsdéken

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 237,94 pontos, 0,32 százalékos csökkenéssel, 73 990,26 ponton zárt hétfőn.
2024. 10. 21. 19:00
Megosztás:

100-szorozó Altcoin nyereségek 2025-ig: Biztosíts egy 10 millió dolláros portfóliót ezekkel a legjobb választásokkal

Rendkívüli lehetőség a kriptovaluta piacon: Hogyan növelheted befektetésed akár 100-szorosára 2025-re. A kriptovaluta piacon páratlan lehetőség kínálkozik azok számára, akik 2025-re monumentális hozamokat szeretnének elérni. A stratégiai befektetések gondosan kiválasztott altcoinokba most akár 10 millió dolláros vagyont eredményezhetnek, az induló tőkédet akár 100-szorosára is növelve. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a digitális valutákat, amelyek robbanásszerű növekedés előtt állnak, és amelyek átalakíthatják befektetési portfóliódat.
2024. 10. 21. 18:30
Megosztás:

Megújulnak a pályaudvarok

Az Építési és Közlekedési Minisztérium irányítása alatt tíz, nagy forgalmat bonyolító vasúti pályaudvart építenek újjá - jelentette be Lázár János miniszter hétfőn a Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetében.
2024. 10. 21. 17:30
Megosztás:

Nevet vált a Rama és a Flora margarinok forgalmazója

Upfield Magyarország Kft.-ről Flora Food Hungary Kft.-re változtatta nevét a közismert és közkedvelt Rama, Flora, Violife és Viodeli termékek hazai forgalmazója. Minderre azt követően került sor, hogy a kft. anyavállalata, az Upfield Group BV holdingtársaság szeptember közepén Flora Food Group BV-re változtatta nevét, a központi weboldal pedig immár a florafoodgroup.com címen érhető el.
2024. 10. 21. 17:00
Megosztás:

A szökési sebesség elérése a hosszú távú értékteremtés érdekében

2022-ben és 2023-ban a bankszektor a legjobb évét produkálta a 2008-as pénzügyi válság óta –a nyereségesség, a tőkehelyzet és a likviditás mind tovább javultak iparági szinten – derül ki a McKinsey & Company a globális bankpiacról kiadott tanulmányából.
2024. 10. 21. 16:30
Megosztás:

Rekordon a bankkártyahasználat – egyre több kártya költözik a mobilokba

Minden eddiginél gyakrabban és nagyobb értékben használtuk a bankkártyáinkat 2024 második negyedévében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai[1] szerint kiugróan nőtt a külföldi kártyás fizetések mértéke, illetve a mobiltárcás tranzakciók száma és értéke is. Az OTP Bank saját adataiból generációs különbségek látszódnak: amíg a Junior ügyfelek a mobilfizetést részesítik előnyben, addig a felnőtt korosztályra az érintéses bankkártyás fizetés a legjellemzőbb.
2024. 10. 21. 16:00
Megosztás:

FoxPost néven megy tovább a Packeta és FoxPost egyesített cége

A Packeta és a FoxPost egyesítése után a tulajdonosok a lokális márka megtartása mellett döntöttek, ezért az új vállalat FoxPost néven működik tovább. A névváltás, a Packeta csomagautomatái esetében az arculat fokozatos frissítésével is jár, amely a FoxPost megjelenéséhez igazodik, ezzel biztosítva az egységes márkamegjelenést és erősítve a vállalat piaci jelenlétét.
2024. 10. 21. 15:30
Megosztás:

Holnap jön az MNB kamatdöntése - mi lesz a forinttal?

Holnap jön az MNB kamatdöntése. A múlt héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke több fórumon is elmondta, hogy nem csak októberben, hanem akár hosszabb ideig is szünetelhet a kamatcsökkentési ciklus.
2024. 10. 21. 15:00
Megosztás: