Ingatlanpiac: A legnagyobb alkukkal most a családi házak piacán lehet találkozni

A családi házak is kivették részüket az ingatlanpiaci visszaesésből az elmúlt egy évben. A legnagyobb alkuk pont ebben a szegmensben jelentek meg, ugyanakkor még azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy olcsón hirdetett családi ház biztosan vevőre talál.

Ingatlanpiac: A legnagyobb alkukkal most a családi házak piacán lehet találkozni

Úgy keresnek most ingatlant az érdeklődők, hogy ha teljes mértékben felújított, akkor se kerüljön 50 millió forintnál többe. A felújítandó családi házak viszont még akkor sem érdeklik a vevőket, ha akár 29 millió forintért kínálják őket a szigetszentmiklósi óvárosi vagy a Duna-parti részeken - mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor az újépítésű ingatlanokra gyakorlatilag “nulla” most a kereslet, ami a túl magas árakkal áll összefüggésben - tette hozzá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodája szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy a vevők az elmúlt egy évben jellemzően az 50 milliós árszintig szerettek volna családi házat vásárolni Kelet-Pesten és annak agglomerációjában az elmúlt hónapokban.

Ha egy kicsit északabbra nézünk körül, akkor némileg más kép bontakozik ki. Azt látjuk, hogy intenzívebb mozgást a családi házak, ikerházak piacán egészen 80 millió forintos árszintig érzékelnek az ingatlanközvetítők: ennyiért pedig már lehet kapni családi házat a XVI. kerületben, még ha az felújításra is szorul - mutatott rá Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.  A kerületben egyébként széles a kínálat: a kisebb házrészektől, sorházaktól indul - melyek nagyon ritkán, de akár 30 millióért is megvásárolhatók voltak -, és egészen a nagy, 150-180 milliós luxus-jellegű házakig tart.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor arra az új jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy a három dél-pesti kerületben a kétgenerációs családi házak iránt - melyekből elég sok található errefelé - az elmúlt hónapokban ismét megnövekedett a kereslet, azon okból, hogy az egyedül maradt szülőknek ne kelljen külön ingatlant fenntartania. Ennek ellenére a nem túl nagy méretű családi házak iránt nagyobb kereslet mutatkozik - derült ki szavaiból.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós irodáinak szakmai vezetője szerint a budai oldalon Nagytétényben 60 millió forintig mutatkozott jelentősebb kereslet a házak iránt, míg Budafokon 80-90 millió forint volt a lélektani határ. Ezek jelenleg keresett lokációk Dél-Budán, különösen Nagytétény Érddel határos része. Utóbbi a legolcsóbb terület errefelé, miközben még Budapesten belül található, ami sok vevőnek megnyugtató érzés.

A XI. kerületben ugyanakkor már felkúszik 100 millió forint fölé a vevők által házvásárlásra szánt összeg, de ezért az összegért nem sok mindent lehetett kapni. Azt is hozzátette, hogy a családi házak piacán lehetett a legnagyobb alkukkal találkozni.

Marosvölgyi Gabi is így látja, amire egy példát is említett: egy szép, reális áron 62 millió forintért kínált családi házra érkezett egy 56 millió forintos ajánlat, amit annak tulajdonosa nem fogadott el. Ugyanakkor adott el az ingatlanközvetítő korábban úgy családi házat Szigetszentmiklóson 48 millió forintért, hogy egyáltalán nem volt alku a folyamatban. Tehát az alku azért mindig függ attól is, hogy mennyire reális hirdetési árról beszélünk.

Nagy Csaba viszont azt is megjegyezte, hogy a piacon most nagyon kevés “energiahatékony” ingatlannal találkozni, melyeket rendkívül magas árakon kínálnak a tulajdonosok, ennek ellenére ezek gyakorlatilag alku nélkül kelnek el. Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy az elmúlt hónapokban nagyon keresettek voltak a gazdaságos családi házak, melyek fűtésüket tekintve belefértek a rezsivédett kategóriába.

Ha egy kicsit távolabbra tekintünk, akkor a Velencei-tó ingatlanpiacán a házaknál 500 ezer és 1 millió forint közötti négyzetméterárakat láthatunk, vagyis jelentős a szórás - hívta fel a figyelmet dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. A Balaton ingatlanpiaca kapcsán ugyanakkor Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője megjegyezte, hogy a 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralókat keresték leginkább a vevők, 40-60 millió forintért. Emellett jellemző, hogy a jelentősen megdrágult lokációk helyett a relatíve olcsóbb helyszíneken néztek körül, így például Balatonfüred helyett a Káli-medencében vagy Balatonalmádiban, ahol a szakértő szerint remek ajánlatokat lehetett kifogni.

Ami az értékesítési időt illeti, családi házaknál átlagosan fél évről beszélhetünk, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy házat ne lehetett volna eladni akár hetek alatt is - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az eladás gyorsasága mindig ártól és az ingatlan egyéb jellemzőitől függ: egy erkély vagy egy első, második emeleti elhelyezkedés most is keresettnek számít, ahogy az is, ha felújított, újszerű az adott lakás.

Együttműködést kötött az EXIM Magyarország a görög exporthitel-ügynökséggel

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá az EXIM Magyarország és görög partnerszervezete, az Export Credit Greece (ECG) a május 21-23. között Athénban rendezett Berni Unió Prágai Klubjának ülésén - közölte az EXIM Magyarország pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 25. 06:00
Megosztás:

Az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajója lettünk

Magyarország mára az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában, az ágazatban dolgozók száma öt év alatt a duplájára nőtt és átlépte a százezret - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Nyíregyházán.
2024. 05. 25. 05:00
Megosztás:

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás: