Ingatlanpiac: A legnagyobb alkukkal most a családi házak piacán lehet találkozni

A családi házak is kivették részüket az ingatlanpiaci visszaesésből az elmúlt egy évben. A legnagyobb alkuk pont ebben a szegmensben jelentek meg, ugyanakkor még azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy egy olcsón hirdetett családi ház biztosan vevőre talál.

Ingatlanpiac: A legnagyobb alkukkal most a családi házak piacán lehet találkozni

Úgy keresnek most ingatlant az érdeklődők, hogy ha teljes mértékben felújított, akkor se kerüljön 50 millió forintnál többe. A felújítandó családi házak viszont még akkor sem érdeklik a vevőket, ha akár 29 millió forintért kínálják őket a szigetszentmiklósi óvárosi vagy a Duna-parti részeken - mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor az újépítésű ingatlanokra gyakorlatilag “nulla” most a kereslet, ami a túl magas árakkal áll összefüggésben - tette hozzá.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodája szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy a vevők az elmúlt egy évben jellemzően az 50 milliós árszintig szerettek volna családi házat vásárolni Kelet-Pesten és annak agglomerációjában az elmúlt hónapokban.

Ha egy kicsit északabbra nézünk körül, akkor némileg más kép bontakozik ki. Azt látjuk, hogy intenzívebb mozgást a családi házak, ikerházak piacán egészen 80 millió forintos árszintig érzékelnek az ingatlanközvetítők: ennyiért pedig már lehet kapni családi házat a XVI. kerületben, még ha az felújításra is szorul - mutatott rá Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.  A kerületben egyébként széles a kínálat: a kisebb házrészektől, sorházaktól indul - melyek nagyon ritkán, de akár 30 millióért is megvásárolhatók voltak -, és egészen a nagy, 150-180 milliós luxus-jellegű házakig tart.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyanakkor arra az új jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy a három dél-pesti kerületben a kétgenerációs családi házak iránt - melyekből elég sok található errefelé - az elmúlt hónapokban ismét megnövekedett a kereslet, azon okból, hogy az egyedül maradt szülőknek ne kelljen külön ingatlant fenntartania. Ennek ellenére a nem túl nagy méretű családi házak iránt nagyobb kereslet mutatkozik - derült ki szavaiból.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós irodáinak szakmai vezetője szerint a budai oldalon Nagytétényben 60 millió forintig mutatkozott jelentősebb kereslet a házak iránt, míg Budafokon 80-90 millió forint volt a lélektani határ. Ezek jelenleg keresett lokációk Dél-Budán, különösen Nagytétény Érddel határos része. Utóbbi a legolcsóbb terület errefelé, miközben még Budapesten belül található, ami sok vevőnek megnyugtató érzés.

A XI. kerületben ugyanakkor már felkúszik 100 millió forint fölé a vevők által házvásárlásra szánt összeg, de ezért az összegért nem sok mindent lehetett kapni. Azt is hozzátette, hogy a családi házak piacán lehetett a legnagyobb alkukkal találkozni.

Marosvölgyi Gabi is így látja, amire egy példát is említett: egy szép, reális áron 62 millió forintért kínált családi házra érkezett egy 56 millió forintos ajánlat, amit annak tulajdonosa nem fogadott el. Ugyanakkor adott el az ingatlanközvetítő korábban úgy családi házat Szigetszentmiklóson 48 millió forintért, hogy egyáltalán nem volt alku a folyamatban. Tehát az alku azért mindig függ attól is, hogy mennyire reális hirdetési árról beszélünk.

Nagy Csaba viszont azt is megjegyezte, hogy a piacon most nagyon kevés “energiahatékony” ingatlannal találkozni, melyeket rendkívül magas árakon kínálnak a tulajdonosok, ennek ellenére ezek gyakorlatilag alku nélkül kelnek el. Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy az elmúlt hónapokban nagyon keresettek voltak a gazdaságos családi házak, melyek fűtésüket tekintve belefértek a rezsivédett kategóriába.

Ha egy kicsit távolabbra tekintünk, akkor a Velencei-tó ingatlanpiacán a házaknál 500 ezer és 1 millió forint közötti négyzetméterárakat láthatunk, vagyis jelentős a szórás - hívta fel a figyelmet dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. A Balaton ingatlanpiaca kapcsán ugyanakkor Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője megjegyezte, hogy a 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralókat keresték leginkább a vevők, 40-60 millió forintért. Emellett jellemző, hogy a jelentősen megdrágult lokációk helyett a relatíve olcsóbb helyszíneken néztek körül, így például Balatonfüred helyett a Káli-medencében vagy Balatonalmádiban, ahol a szakértő szerint remek ajánlatokat lehetett kifogni.

Ami az értékesítési időt illeti, családi házaknál átlagosan fél évről beszélhetünk, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy egy házat ne lehetett volna eladni akár hetek alatt is - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az eladás gyorsasága mindig ártól és az ingatlan egyéb jellemzőitől függ: egy erkély vagy egy első, második emeleti elhelyezkedés most is keresettnek számít, ahogy az is, ha felújított, újszerű az adott lakás.

272,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel zárta az első három negyedévet az MBH Bank

Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett eredménykimutatás alapján 2023 harmadik negyedévében közel 107 milliárd forint korrigált adózás előtti eredményt ért el a bank, az első három negyedév korrigált adózás előtti eredménye így 272,3 milliárd forintot tett ki. A féléves adathoz képest a társaság mérlegfőösszege 2,4%-kal emelkedett, összesen közel 10 737 milliárd forintra. Az MBH Bank kiemelkedő jövedelemtermelő képesség mellett, a magas inflációs környezet ellenére is erős költséghatékonysággal, erős tőkehelyzettel, magas likviditási szintekkel, valamint stabil portfólióminőséggel zárta az év első kilenc hónapját.
2023. 12. 02. 15:00
Megosztás:

Szívelégtelenség, amely világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint

Van egy betegség, ami világszinten többeket érint, mint a tüdőgyulladás és a szívroham. Ez nem más, mint a szívelégtelenség, amely kevéssé szerepel a köztudatban, így azt is kevesen tudják, hogy világszerte legalább 64 millió ember küzd ezzel a problémával1. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, és éves szinten 30-35 ezer főre tehető az újonnan diagnosztizáltak száma[2]. Bár végleges gyógymód egyelőre nem létezik, vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség egyes formáinak előrehaladását. Éppen ezért fontos a megfelelő tájékoztatás és párbeszéd kialakítása a betegséggel kapcsolatban, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók támogatása.
2023. 12. 02. 14:00
Megosztás:

Hatósági eljárások indultak az RTL Sztárbox és Reggeli műsorai kapcsán

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat.
2023. 12. 02. 13:00
Megosztás:

Adatvizualizációs versenyt rendez az SAP és az IFUA Horváth

Az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) egyre nagyobb szerepet kap a vállalati üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI) és teljesítménymenedzsment (Corporate Performance Management, CPM) projektekben. Annak érdekében, hogy a SAC minél szélesebb körben ismertté váljon, az SAP Hungary és az IFUA Horváth közös adatvizualizációs versenyt indít, ahova vállalatok szakemberei mellett intézmények, egyetemisták, illetve magánszemélyek jelentkezését is várják.
2023. 12. 02. 12:00
Megosztás:

Újabb 100 magyarországi bolt döntött önkéntes karácsonyi boltzárról

December 24-én és 31-én is zárva tart a DIEGO teljes magyarországi bolthálózata – erről határoztak az üzleteket üzemeltető franchise partnerek azt elősegítendő, hogy a munkavállalók és a családi vállalkozások tagjai egyaránt a szeretteik körében tölthessék az ünnepeket.
2023. 12. 02. 11:00
Megosztás:

Klímás fűtés és gyors megtérülés? Igen, lehetséges!

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője felhívta rá a figyelmet, ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált modellt válasszunk, de sokat számítanak a beállítások is. A szakértő rámutatott, a nagyobb családi házak tulajdonosai járhatnak igazán jól a klímás fűtéssel, de a kisebb lakásoknál az alacsony bekerülési költségnek köszönhetően a megtérülési idő is hamar jelentkezik.
2023. 12. 02. 09:30
Megosztás:

Egyre több európai országban szabvány a központi porszívó

Az otthoni takarítás nem tartozik a magyarok legkedveltebb tevékenységei közé. A modern technológia azonban jelentősen megkönnyítheti ezt a feladatot. Az egyik leginnovatívabb megoldás a központi porszívó-rendszer, ami nem csak a takarítást teszi egyszerűbbé, hanem az otthoni levegő minőségének javításával hozzájárul az egészségünk védelméhez is.
2023. 12. 02. 08:30
Megosztás:

Csépai Orsolya az Alfa Biztosító pénzügyi vezérigazgató-helyettese

Az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozícióját 2024. január 9-től Csépai Orsolya tölti be – a szakember az NN Biztosítótól érkezett az Alfa felsővezetésébe.
2023. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Tizenhat hónapja csökken a brit gyáripar aktivitása

Lassuló ütemben ugyan, de az előző tizenöt hónaphoz hasonlóan novemberben is csökkent a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett átfogó havi mérőszámok alapján.
2023. 12. 02. 07:00
Megosztás:

5,4 milliárd forint támogatást kapott a Rába energetikai beruházásokra

Mintegy 5,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Futómű Kft. a Gyármentő programban energiahatékonyság javulást eredményező és megújuló energiatermelő beruházásokra - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Egyre több vevőjelölt lép ki a lakáspiacra, a vásárlók kedvező helyzetben maradhatnak

Erősödött a kereslet a lakáspiacon köszönhetően annak, hogy az érdeklődők egy része még szeretné kihasználni a kifutó nagyvárosi CSOK-ot. Sokan pedig már a jövőre induló CSOK Pluszra készülnek.Az ingatlan.com novemberi végleges adatai szerint 16 százalékkal nagyobb volt a kereslet az egy évvel korábbinál, októberhez képest pedig 8 százalékos volt az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma. November végén az eladó ingatlanok száma 18 százalékkal bővült, és már közel 200 ezer ingatlanhirdetésből válogathatnak a vevők. A novemberben frissen eladásra meghirdetett lakóingatlanok száma viszont kismértékben csökkent.Az év eleji lakáspiaci forgalmat erősíthetik azok a pozitív változások, amik a CSOK Plusz tervezetéhez képest a Magyar Közlönyben jelentek meg.
2023. 12. 02. 05:00
Megosztás:

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői

Turisztikai évadzáró rendezvényt szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amelyen a területi kereskedelmi és iparkamarák közel 90 százalékának vállalkozói képviselték az ország szinte valamennyi turisztikai régióját. Az eseményen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez.
2023. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás: