Irdatlan nagy gödröt ás magának, aki most leáll a termékfejlesztéssel

Nyakunkon a válság, az élet viszont megy tovább: azok a cégek jöhetnek ki ebből a periódusból nyertesen, akik a vihar hullámait meglovagolva innovációra költenek. Olajos László, a Valorem Stúdió vezető tervezője és ügyvezetője arról beszélt, a vállalatok a termékük optimalizálásával, fejlesztésével hatalmas lépéselőnybe kerülhetnek a konkurenciával szemben. Kiemelte, most van itt az ideje a fejlesztésnek, a jól megtervezett termékek azonnal piacvezető pozícióba repíthetik a leleményes cégeket a válság végén.

Irdatlan nagy gödröt ás magának, aki most leáll a termékfejlesztéssel

Az elszálló energiaárak, a történelmi infláció és a recessziótól való félelmek Magyarországon is számos céget sarkallnak arra, hogy visszavegyenek a költségekből, amit legtöbb esetben termékük fejlesztésétől vonnak el elsőnek Ugyan közhelynek hangozhat, hogy válságban sem szabad behúzni a kéziféket, de hosszú távon csak úgy lehet talpon maradni, ha a legnehezebb időszakokban sem takaréklángon működik egy vállalat.

Olajos László, a Valorem Stúdió vezető tervezője és ügyvezetője szerint irdatlan nagy gödröt ás magának, aki most nincs jelen a piacon, nem fejleszti a termékét és adott esetben még a gyártási mennyiséget is visszaszorítja.

„Ahogy a koronavírus-járvány idején, úgy a jelenlegi válság után is szakaszosan újraindulnak majd a különböző szegmensek, akár robbanásszerűen visszaállhat a kereslet, sokan pedig ott állnak egy teljesen leépített vállalkozással. Így nem fogják tudni kiszolgálni az ügyfeleket és sokkal több pénzt kell belenyomni az üzletbe, hogy visszajöjjenek arra a volumenre, amivel már ki tudják elégíteni az igényeket” – mutatott rá a szakértő.

A Kármán Tódor Innovációs Piactér Design Tagozatának elnöke kiemelte, az igaz, hogy aki most leépít, annak nem fogy a tartaléka, de rövid és hosszú távon sem keres semmit, vagy töredékét annak, mikor jól ment az üzlet, hisz nincs pénzmozgás a cégen belül, sokkal kisebb lesz így a forgalom, a fejlesztésre és építésre való tőke, mikor arra szükség lesz.

Ez a titka a piacvezető termékeknek

Olajos László úgy fogalmazott, ebben az időszakban a legtanácsosabb fejleszteni. Ez bár első hallásra kényelmetlennek, és anyagilag megterhelőnek látszik, és az is, de így biztosan tovább fejlődik a termékünk és tovább épül a cégünk a válság ellenére is. Így a válság után elsők lehetnek a piaci területükön, meglovagolva a vihar hullámait.

Kérdésre válaszolva közölte, ha egy rutinos csapat végzi a termékfejlesztést, a költségek a nehéz körülmények ellenére is optimalizálhatóak lesznek, a végeredmény pedig egy sokkal magasabb áron értékesíthető, jobban brandingelhető, piacvezető termék lesz.

Példaként említette a Biotech USA shakerét, amit a Valorem Stúdió tervezett meg több mint egy évtizeddel ezelőtt. A terméket azóta is változatlan formában árulja az étrend-kiegészítőket forgalmazó cég, hiszen sokkal nagyobb profitot tudnak rajta realizálni, mint az elődjén. Íves, lágy vonalú kialakítása sosem megy ki a divatból, éppen ezért ontja is a pénzt magából.

„Ha egy termék önmagáért beszél, akkor jól brandingelhető, egyszerűen és gyorsan piacvezető pozícióba repíthető kicsi marketing büdzsével. Ellenkező esetben, ha valaki minden áron spórolni akar, akkor a marketingre kell majd többet költenie később a válság utáni időszakban, hogy a piacot utolérje. Rengeteg időt és energiát kell majd ráfordítani, hogy eladja a korszerűtlen, a válság előtti piaci állapotnak megfelelő termékét – hívta fel rá a figyelmet.

Mint mondta, a Valorem Stúdiónál leveszik az ügyfelek válláról a termékfejlesztéssel és termékmenedzseléssel kapcsolatos terheket. Az akár hetekig tartó kutatás során feltérképezik a formai karaktereket, ötleteket és formai stílusirányokat, elemzik a piacot és a versenytársakat. A cég garanciát vállal arra, hogy a termék pontosan olyan legyen, mint amilyet a piac és a megrendelő kíván, mindezt úgy, hogy a legoptimálisabb módon van felépítve, megtervezve a termék gyártási háttere is.

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás: