Itt az újabb kamatemelés – a hitelesek 30 százalékának biztos fájni fog

Továbbra is jelentős a lakossági jelzáloghitel állományon belül a változó kamatozású kölcsönnel bíró ügyfelek aránya, őket akár már januárban érintheti a jegybank csütörtöki, újabb 20 bázispontos emelése. A bankoknak évente fixre váltási szerződésmódosítási, illetve hitelcsere ajánlatot kell adniuk az ügyfeleknek, de az ügyfél kérésére bármikor mód nyílik a változó kamatozású hitelek cseréjére – hívják fel a figyelmet a money.hu szakemberei.

Itt az újabb kamatemelés – a hitelesek 30 százalékának biztos fájni fog

Tovább tart a kamatemelés, drágulnak a hitelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tegnapi egyhetes betéti tenderét 3,1 százalékos kamaton hirdette meg, s miután minden ajánlatot ismét elfogadott ezen a kamatszinten, ez újabb, 20 bázispontos effektív kamatemelésnek felel meg.

A mostani – és a következő 1-2 hét – kamatemeléseit elsőként a változó kamatozású lakáshitellel rendelkező ügyfelek fogják megtapasztalni, sokuknak már januárban magasabb törlesztőrészletről szóló értesítést küld majd ki a bankjuk – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Mindez annak köszönhető, hogy a változó kamatozású hitelek a 3 havi BUBOR szintjéhez kötődnek, a kölcsönök kamata negyedévente átárazódik.

Sok ügyfél érintett

- Továbbra is igen jelentősnek mondható a változó kamatozású hitelek aránya a hazai bankoknál.

- Az OTP Banknál arra hívták fel a figyelmet, hogy a változó kamatozású forint alapú kölcsönállomány jellemzően 2015. előtt kötött szerződéseket takar.

- A CIB Banknál a portfólió 30 százaléka ilyen hitel.

- A K&H Banknál a változó kamatozású hiteleken belül mintegy 32 százalék a maximum 1 éves kamatperiódusú ügyletek aránya.

- Az éven belüli kamatperiódussal rendelkező piaci kamatozású jelzáloghitelek aránya 40 százalék az Erste Banknál. Ezen belül a 2015. évi forintosítás nyomán a 3 havi BUBOR-hoz kötött korábbi devizahitelek az állomány egyharmadát teszik ki.

- A Gránit Bank által év elején kihelyezett lakáshiteleknek még mintegy harmada változó kamatozású kölcsön volt. A fejlesztéseknek köszönhetően az év második felében rendkívül gyors ütemben bővülő jelzáloghitelállományon belül az új lakáshiteleknek mintegy 90 százaléka már fix kamatozású. A változó kamatozású hitelek átlagos összege 12-13 millió forint közötti – tájékoztattak a banknál.

- A lakossági jelzáloghitel-állomány 19 százaléka egyéves vagy annál rövidebb kamatperiódusú az Unicredit Banknál. Ezek hátralévő futamideje átlagosan 10 év, az átlagos hitelösszeg 4,6 millió forint – jelezték a money.hu megkeresésére a banknál.

- A Budapest Banknál a referencia kamathoz kötött hitelek részaránya a III. negyedév végén már csak a kezelt portfolió negyedét tette. Ezen kölcsönök átlagos hátralévő futamideje már 10 év alatti. Miután 2021-ben gyakorlatilag megszűnt az érdeklődés a változó kamatozású hitelek iránt, a Budapest Bank (a Magyar Bankholding másik két hitelintézetével egyetemben) október közepén a változó kamatozású hitelek értékesítésének felfüggesztéséről döntött.

- Az MKB Banknál a money.hu kérdésére annyit árultak el, hogy a lakáscélú hitelek között az éves, vagy azon belüli kamatváltozással bíró hitelek aránya alacsonyabb a hosszabb távra fixált hitelek arányánál.

- A Takarékbanknál a portfóliónak még mintegy 40 százaléka változó kamatozású, az átlagos fennálló tartozás 4,6 millió forint, a hátralévő futamidő átlagosan 6-7 év. A Takarékbanknál  új értékesítések több mint 90 százalékát a legalább 10 éves kamatperiódusú termékek adják.

- A Cofidisnél az ügyfelek túlnyomó részének fix kamatozású hitele van. A változó kamatozású hiteleik jellemzően alacsonyabb összegűek és rövidebb a futamidejük is.

Évente ajánlatot kapnak

A megkérdezett bankok nem terveznek külön értesítést küldeni változó kamatozású kölcsönnel rendelkező ügyfeleiknek, hogy felhívják a figyelmüket arra, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, hogy az elmúlt hónapokban meglóduló – és vélhetően a következő hónapokban még tovább emelkedő – törlesztőrészleteket elkerüljék. Ugyanakkor az MNB ajánlása (9/2019 (IV.15.)) alapján a bankoknak évente egyszer kötelező megkeresni az éven belüli változó kamatozással rendelkező és a legalább 10 év hátralévő futamidejű jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleket.

Ahogy az OTP Banknál a money.hu kérdésére elmondták, ezekben a figyelemfelhívó levelekben arról tájékoztatnak, hogy lehetőség van a kölcsönszerződés kamatát fixre cserélni, vagyis 5 illetve 10 éves kamatperiódusra átszerződni. A Takarékbanknál a szerződésmódosítással választható hosszabb kamatperiódusú hitel mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az ügyfelek hitelkiváltással is fixálhatják törlesztőrészletüket.

Az Ersténél legutóbb épp október végén küldték meg az érintett ügyfeleknek 5 és 10 éves kamatperiódusú, személyre szóló ajánlatukat a kamatozás módosításra, amit egyszerűsített folyamattal támogatva biztosítanak a változó kamatozással bíró ügyfelek részére.

A K&H-nál arra hívták fel a figyelmet, hogy a bank 2013 őszétől olyan hitelszerződéseket kötött ügyfeleivel, amelyek magukba foglalták a kamatperiódus későbbi módosításának lehetőségét.

Az UniCredit Banknál azt jelezték, hogy a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek a hitel futamideje alatt bármikor hosszabb kamatperiódusra válthatnak, vagy szerződésmódosítással rögzíthetik jelzáloghitelük kamatát a futamidő végéig, s természetesen a változó kamatozású jelzáloghitelüket bármikor kiválthatják fix kamatozású hitellel.

A money.hu kérdéseire válaszoló bankok közül egyedül a Cofidisnél mondták azt, hogy a sérülékenyebb ügyfeleket telefonon, egyéni ajánlattal keresik meg, de – tették hozzá - a stabilnak tűnő ügyfeleknek is aktívan, elektronikus csatornán kínálnak átstrukturálási megoldásokatt.

Az akciók nyomán csökken a változó kamatozású állomány

A folyamatos figyelemfelhívásnak van is foganatja. Az OTP adatai szerint az utóbbi években a korábban változó kamatozással szerződő ügyfelek egyre inkább élnek a felajánlott fixre váltás lehetőségével.

A fix kamatok is emelkednek

A CIB Banknál a fixre váltás kapcsán arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatívát jelentő, fix kamatozású termékek induló kamata is folyamatosan emelkedik, mivel a jegybanki kamatemelés nem csak a rövid, hanem a hosszabb periódusra (5, 10 év) fixált kölcsönök induló kamatára is hat. Példaként a 3 hónapos BUBOR szintjét hozzák fel, amely év elejéhez 2,61 százalékkal emelkedett, miközben a 10 éves BIRS 2,63 százalékkal nőtt. A CIB értékelése szerint így aki most szeretne rövid kamatperiódusú hiteléről hosszú kamatperiódusra váltani, azt fogja tapasztalni, hogy a korábbi hónapokhoz képest a hosszan fix hitelek kamata is hasonló mértékben emelkedett.

A végig fix hitelek választása most a legoptimálisabb

A money.hu szakemberei szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a fixre cserélt hiteleknél a további kamatemelkedés már nem érződik, míg a korábbi szerződésben bennmaradó ügyfeleknek 3 hónap múlva újra emelkedhet a törlesztőrészlete. Ráadásul a végig fix konstrukciók esetében a referenciakamat változás 0,5 százalékponttal kisebb volt, azaz most a teljes futamidő alatt egységes törlesztőrészlettel bíró kölcsönökre érdemes váltani.
 
Azt sem szabad elfeledni, hogy a forintosítás idején a változó kamatozású hitelek átlagkamata 5 százalék volt, a kölcsönön a jelenleginél nagyobb volt a banki marzs, így egy hitelcserével még most is kedvezőbb kamatszint érhető el, mint amit az adós egyébként törleszt.

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.
2022. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 657,41 ponton zárt pénteken, 1399,77 ponttal, 3,49 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Csalók lepték el a magyar Facebook Marketplace-t, vigyázz, ha hirdést adsz fel!

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2022. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Így születnek újjá az alumínium sörös és üdítős dobozok

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hulladékgyűjtés világnapján felgöngyölítjük, pontosan mi történik, miután kiittuk belőle a kedvenc italunkat.
2022. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A fizut euróban kérem! Lehetséges euróban munkabért kapni Magyarországon?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Van mód arra, hogy a fizetést euróban kapja a dolgozó? Mik az erre vonatkozó szabályok? A témával az ado.hu foglalkozott.
2022. 09. 25. 04:01
Megosztás:

Az államfő visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok

Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnök visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok, miközben az államfő azt fontolgatja, elnöki határozattal oszlatja fel a parlamentet és kezdeményez előrehozott választást - írta pénteken a Vijesti.me podgoricai hírportál.
2022. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
2022. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.
2022. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Megindult a teherforgalom Röszkénél

Megindult a teherforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szombat éjszaka - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 00:01
Megosztás:

Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek létrehívásáról júliusban döntött az Országgyűlés - tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.
2022. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Szünetel a kilépő tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a rendőrség szombat este honlapján.
2022. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Megjelent a pályázat az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság pozícióinak betöltésére

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.
2022. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.
2022. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A német kormány segíteni kíván a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.
2022. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Mesekönyvet jelentetett meg és családi pályázatot hirdetett a Ferencváros

A Fradi-mesekönyv megjelentetésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot írt ki a Ferencváros; a fődíj egy négyszemélyes utazás a törökországi Trabzonban rendezendő november 3-i labdarúgó Európa-liga mérkőzésre.
2022. 09. 24. 16:01
Megosztás:

Az IBA felfüggesztette az ukrán bokszszövetséget

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben.
2022. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 24. 14:00
Megosztás:

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.
2022. 09. 24. 13:00
Megosztás: