Itt az újabb kamatemelés – a hitelesek 30 százalékának biztos fájni fog

Továbbra is jelentős a lakossági jelzáloghitel állományon belül a változó kamatozású kölcsönnel bíró ügyfelek aránya, őket akár már januárban érintheti a jegybank csütörtöki, újabb 20 bázispontos emelése. A bankoknak évente fixre váltási szerződésmódosítási, illetve hitelcsere ajánlatot kell adniuk az ügyfeleknek, de az ügyfél kérésére bármikor mód nyílik a változó kamatozású hitelek cseréjére – hívják fel a figyelmet a money.hu szakemberei.

Itt az újabb kamatemelés – a hitelesek 30 százalékának biztos fájni fog

Tovább tart a kamatemelés, drágulnak a hitelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tegnapi egyhetes betéti tenderét 3,1 százalékos kamaton hirdette meg, s miután minden ajánlatot ismét elfogadott ezen a kamatszinten, ez újabb, 20 bázispontos effektív kamatemelésnek felel meg.

A mostani – és a következő 1-2 hét – kamatemeléseit elsőként a változó kamatozású lakáshitellel rendelkező ügyfelek fogják megtapasztalni, sokuknak már januárban magasabb törlesztőrészletről szóló értesítést küld majd ki a bankjuk – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Mindez annak köszönhető, hogy a változó kamatozású hitelek a 3 havi BUBOR szintjéhez kötődnek, a kölcsönök kamata negyedévente átárazódik.

Sok ügyfél érintett

- Továbbra is igen jelentősnek mondható a változó kamatozású hitelek aránya a hazai bankoknál.

- Az OTP Banknál arra hívták fel a figyelmet, hogy a változó kamatozású forint alapú kölcsönállomány jellemzően 2015. előtt kötött szerződéseket takar.

- A CIB Banknál a portfólió 30 százaléka ilyen hitel.

- A K&H Banknál a változó kamatozású hiteleken belül mintegy 32 százalék a maximum 1 éves kamatperiódusú ügyletek aránya.

- Az éven belüli kamatperiódussal rendelkező piaci kamatozású jelzáloghitelek aránya 40 százalék az Erste Banknál. Ezen belül a 2015. évi forintosítás nyomán a 3 havi BUBOR-hoz kötött korábbi devizahitelek az állomány egyharmadát teszik ki.

- A Gránit Bank által év elején kihelyezett lakáshiteleknek még mintegy harmada változó kamatozású kölcsön volt. A fejlesztéseknek köszönhetően az év második felében rendkívül gyors ütemben bővülő jelzáloghitelállományon belül az új lakáshiteleknek mintegy 90 százaléka már fix kamatozású. A változó kamatozású hitelek átlagos összege 12-13 millió forint közötti – tájékoztattak a banknál.

- A lakossági jelzáloghitel-állomány 19 százaléka egyéves vagy annál rövidebb kamatperiódusú az Unicredit Banknál. Ezek hátralévő futamideje átlagosan 10 év, az átlagos hitelösszeg 4,6 millió forint – jelezték a money.hu megkeresésére a banknál.

- A Budapest Banknál a referencia kamathoz kötött hitelek részaránya a III. negyedév végén már csak a kezelt portfolió negyedét tette. Ezen kölcsönök átlagos hátralévő futamideje már 10 év alatti. Miután 2021-ben gyakorlatilag megszűnt az érdeklődés a változó kamatozású hitelek iránt, a Budapest Bank (a Magyar Bankholding másik két hitelintézetével egyetemben) október közepén a változó kamatozású hitelek értékesítésének felfüggesztéséről döntött.

- Az MKB Banknál a money.hu kérdésére annyit árultak el, hogy a lakáscélú hitelek között az éves, vagy azon belüli kamatváltozással bíró hitelek aránya alacsonyabb a hosszabb távra fixált hitelek arányánál.

- A Takarékbanknál a portfóliónak még mintegy 40 százaléka változó kamatozású, az átlagos fennálló tartozás 4,6 millió forint, a hátralévő futamidő átlagosan 6-7 év. A Takarékbanknál  új értékesítések több mint 90 százalékát a legalább 10 éves kamatperiódusú termékek adják.

- A Cofidisnél az ügyfelek túlnyomó részének fix kamatozású hitele van. A változó kamatozású hiteleik jellemzően alacsonyabb összegűek és rövidebb a futamidejük is.

Évente ajánlatot kapnak

A megkérdezett bankok nem terveznek külön értesítést küldeni változó kamatozású kölcsönnel rendelkező ügyfeleiknek, hogy felhívják a figyelmüket arra, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, hogy az elmúlt hónapokban meglóduló – és vélhetően a következő hónapokban még tovább emelkedő – törlesztőrészleteket elkerüljék. Ugyanakkor az MNB ajánlása (9/2019 (IV.15.)) alapján a bankoknak évente egyszer kötelező megkeresni az éven belüli változó kamatozással rendelkező és a legalább 10 év hátralévő futamidejű jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleket.

Ahogy az OTP Banknál a money.hu kérdésére elmondták, ezekben a figyelemfelhívó levelekben arról tájékoztatnak, hogy lehetőség van a kölcsönszerződés kamatát fixre cserélni, vagyis 5 illetve 10 éves kamatperiódusra átszerződni. A Takarékbanknál a szerződésmódosítással választható hosszabb kamatperiódusú hitel mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az ügyfelek hitelkiváltással is fixálhatják törlesztőrészletüket.

Az Ersténél legutóbb épp október végén küldték meg az érintett ügyfeleknek 5 és 10 éves kamatperiódusú, személyre szóló ajánlatukat a kamatozás módosításra, amit egyszerűsített folyamattal támogatva biztosítanak a változó kamatozással bíró ügyfelek részére.

A K&H-nál arra hívták fel a figyelmet, hogy a bank 2013 őszétől olyan hitelszerződéseket kötött ügyfeleivel, amelyek magukba foglalták a kamatperiódus későbbi módosításának lehetőségét.

Az UniCredit Banknál azt jelezték, hogy a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek a hitel futamideje alatt bármikor hosszabb kamatperiódusra válthatnak, vagy szerződésmódosítással rögzíthetik jelzáloghitelük kamatát a futamidő végéig, s természetesen a változó kamatozású jelzáloghitelüket bármikor kiválthatják fix kamatozású hitellel.

A money.hu kérdéseire válaszoló bankok közül egyedül a Cofidisnél mondták azt, hogy a sérülékenyebb ügyfeleket telefonon, egyéni ajánlattal keresik meg, de – tették hozzá - a stabilnak tűnő ügyfeleknek is aktívan, elektronikus csatornán kínálnak átstrukturálási megoldásokatt.

Az akciók nyomán csökken a változó kamatozású állomány

A folyamatos figyelemfelhívásnak van is foganatja. Az OTP adatai szerint az utóbbi években a korábban változó kamatozással szerződő ügyfelek egyre inkább élnek a felajánlott fixre váltás lehetőségével.

A fix kamatok is emelkednek

A CIB Banknál a fixre váltás kapcsán arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatívát jelentő, fix kamatozású termékek induló kamata is folyamatosan emelkedik, mivel a jegybanki kamatemelés nem csak a rövid, hanem a hosszabb periódusra (5, 10 év) fixált kölcsönök induló kamatára is hat. Példaként a 3 hónapos BUBOR szintjét hozzák fel, amely év elejéhez 2,61 százalékkal emelkedett, miközben a 10 éves BIRS 2,63 százalékkal nőtt. A CIB értékelése szerint így aki most szeretne rövid kamatperiódusú hiteléről hosszú kamatperiódusra váltani, azt fogja tapasztalni, hogy a korábbi hónapokhoz képest a hosszan fix hitelek kamata is hasonló mértékben emelkedett.

A végig fix hitelek választása most a legoptimálisabb

A money.hu szakemberei szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a fixre cserélt hiteleknél a további kamatemelkedés már nem érződik, míg a korábbi szerződésben bennmaradó ügyfeleknek 3 hónap múlva újra emelkedhet a törlesztőrészlete. Ráadásul a végig fix konstrukciók esetében a referenciakamat változás 0,5 százalékponttal kisebb volt, azaz most a teljes futamidő alatt egységes törlesztőrészlettel bíró kölcsönökre érdemes váltani.
 
Azt sem szabad elfeledni, hogy a forintosítás idején a változó kamatozású hitelek átlagkamata 5 százalék volt, a kölcsönön a jelenleginél nagyobb volt a banki marzs, így egy hitelcserével még most is kedvezőbb kamatszint érhető el, mint amit az adós egyébként törleszt.

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.
2022. 01. 21. 23:00
Megosztás:

Távmunkát rendelt el a szövetségi kormányapparátusnál az orosz miniszterelnök

A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.
2022. 01. 21. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 21. 21:00
Megosztás:

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.
2022. 01. 21. 20:00
Megosztás:

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC[1] GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.
2022. 01. 21. 19:30
Megosztás:

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kft.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pénteken; az Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető társaság 7 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2022. 01. 21. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
2022. 01. 21. 18:30
Megosztás:

Új megoldást találtak lengyel kutatók a szmog ellen

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.
2022. 01. 21. 18:00
Megosztás:

A Takarékbank lefelé módosította a tavalyi és az idei növekedési előrejelzését

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.
2022. 01. 21. 17:30
Megosztás:

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport probléma miatt

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.
2022. 01. 21. 17:00
Megosztás:

Gyeynge nyitás az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel indítottak az értéktőzsdék New Yorkban pénteken.
2022. 01. 21. 16:30
Megosztás:

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság az EU-ban és az euróövezetben

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.
2022. 01. 21. 16:00
Megosztás:

Ukrajna közel egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól

Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.
2022. 01. 21. 15:30
Megosztás:

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.
2022. 01. 21. 15:00
Megosztás:

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 21. 14:30
Megosztás:

jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
2022. 01. 21. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a központi alrendszer tavalyi hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2022. 01. 21. 13:30
Megosztás:

Drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt Németország

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.
2022. 01. 21. 13:00
Megosztás:

Megnyugtatta kötvényeseit a kínai ingatlanfejlesztő Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket.
2022. 01. 21. 12:30
Megosztás:

Rosszak a Netflix kilátásai

A Netflix piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amit után több, mint 20%-kal csökkent a részvényárfolyam.
2022. 01. 21. 12:00
Megosztás: