Itt van az új NVIDIA részvény sikersztori?! A neve: AMD

A globális chipszektor egyik legjelentősebb vállalata az Advanced Micro Devices. Sokáig az Intel legfőbb kihívójának tartották, a számítógépes chipek piacán egyre nagyobb részesedést szereztek az elmúlt évtizedekben.

Bár piaci részesedésben továbbra is az Intel vezet, az AMD méretében már lekörözte az Intelt, mivel a vállalat más egységei szintén dinamikusan növekedtek. A 2020-as 30 milliárd dollárról az AMD piaci kapitalizációja 250 milliárdra nőtt az elmúlt években, az Intelé viszont 350-ről 100 milliárd környékére csökkent.


Az elmúlt években a szórakoztató elektronikai eszközök iránti kereslet visszaesése az AMD bevételeit is negatívan érintette. A korábban fő bevételi forrásnak számító videókártya eladások csökkenése miatt például az AMD Gaming üzletága közel 60 százalékkal kevesebb pénzt termelt az idei második negyedévben, mint egy évvel korábban.

A cég vezetősége azonban felismerte a mesterséges intelligencia fejlesztésekhez szükséges AI chipek jelentőségét, és az elmúlt években fokozatosan ezek fejlesztésére helyezték át a fókuszt, és most az Intel után az Nvidia nyomába eredhetnek.

Hatalmas lehetőségek az AI-szektorban

A mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztéséhez és betanításához hatalmas számítási kapacitásra van szükség, amit az adatközpontok tesznek lehetővé. A legnagyobb felhőszolgáltatók, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet és az Oracle, sőt még a Meta és a Tesla is sok milliárd dollárt fordít adatközpontok építésére és szuperszámítógépek létrehozására. Ezeknek a lényege pedig a bonyolult számítási feladatokat végző chipek, vagy más néven grafikus feldolgozóegységek (GPU-k).

A mesterséges intelligencia fejlesztések robbanásszerű növekedéséből az elmúlt években az Nvidia tudott a legnagyobb mértékben profitálni, és 80 százalék fölötti részesedésével domináns szereplő az AI-chipek piacán.

Az AMD némi késéssel bár, de azon van, hogy felzárkózzon az elsőszámú versenytárshoz. A piacon jelenleg túlkereslet van. A vevők versenyeznek az Nvidia termékeiért, és a várakozások szerint a következő években sem lassul a kereslet növekedése. Így aztán az AMD-nek jók az esélyei, hogy ezen a területen növekedni tudjon.


A cég vezérigazgatója nemrég arról beszélt, hogy míg 2023-ban 100 millió dolláros bevételük származott egyedül az adatközpontok számára kínált MI300-as chipükből, addig 2024-ben ez 4,5 milliárdra duzzadhat, és a növekedés a következő években tovább folytatódik. A CEO úgy fogalmazott, hogy az AI szuperciklus éppen csak hogy elkezdődött, az AMD pedig jelentős szeletet tud kihasítani a piac ezen szegmenséből.

Javuló fundamentumok

Az AMD jó teljesítményt nyújtott az idei második negyedévben. A vállalat bevétele éves szinten 8,9%-kal 5,84 milliárd dollárra emelkedett, felülmúlva a várt 5,73 milliárdot. Az egy részvényre jutó nyereség 69 cent lett az egy évvel ezelőtti 58 cent után, és minimálisan meghaladta a konszenzust. A legnagyobb növekedést az AMD adatközpont üzletága produkálta, ami az összbevétel közel felét, 2,83 milliárd dollárt termelt meg. Ez több, mint kétszerese az egy évvel ezelőttinek.

A mesterséges intelligencia fejlesztéseknek köszönhetően az év hátralévő részében további növekedésre számít a vezetőség. A jelenlegi, harmadik negyedévben 6,7 milliárd dollár körüli bevételt várnak.

Az elemzői konszenzus szerint az AMD az idei évet 25,6 milliárd dollár bevétellel és 3,4 dollár részvényenkénti nyereséggel zárhatja, ami jövőre 32,8 milliárdra, illetve 5,4 dollárra ugrik. Előbbi közel 30 százalékos, utóbbi pedig 60 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, ami kiemelkedőnek számít.

A gyors növekedés indokolja az árazást

Az AMD idei éves eredményével számolt 46 fölötti P/E ráta magasnak számít, ez alapján azt gondolhatnánk, hogy drága papírról van szó. Ugyanakkor a következő években várt eredménybővülés figyelembevételével már más a helyzet. Jövőre a 60 százalékos profitnövekedés miatt a P/E ráta 29,2-re csökkenhet, 2026-ban pedig 21,5-re. A fő versenytárs Nvidia esetén ez idén 42,7 jövőre 29,9, 2026-ban pedig 24,8.

Ez azt mutatja, hogy az AMD jelenlegi magasabb értékeltségét a következő években várt nagyobb mértékű nyereségnövekedés indokolja, hiszen az Nvidiánál alacsonyabb P/E rátán foroghat. Ráadásul a chipszektor többi vállalatával összehasonlítva az átlagnál, illetve a mediánnál is alacsonyabbá válhat az AMD értékeltsége. Kisebb szereplőként pedig könnyebben növelheti a piaci részesedését az AI chipek területén, ami akár a vártnál jobb eredmény eléréséhez is hozzásegítheti a céget.

Technikai kép

Augusztus eleje óta az AMD ismét emelkedő trendbe kapcsolt. Szeptemberben az MACD indikátor is vételi jelzést adott, ezt követően a 20 és 30 napos mozgóátlagot sikeresen áttörte az árfolyam, és megérkezett a 200 napos alá. Kedden a 200 napos mozgóátlag áttörése is megtörtént, ami további lendületet adhat azárfolyamnak. Ellenállással 169,7 és 187,3 dollárnál találkozhat az AMD, így, ha nem is zökkenőmentesen, de a következő hónapokban az emelkedő trendcsatornában haladva a korábbi csúcsok közelébe felkapaszkodhat az árfolyam. A jelenlegi árfolyamon kedvező vételi lehetőséget látunk, profitot pedig a 187,3 dolláros ellenállás közelében, 187 dollárnál érdemes realizálni. Az esetleges veszteség minimalizálása érdekében stop-loss megbízás beállítását javasoljuk 146,5 dollárhoz. A pozíció hozam-kockázat aránya így meghaladja a 3:2-t.

„Az elemzés készítésében közreműködő személy közvetlen pozícióval rendelkezik a társaság által kibocsátott értékpapírokban, vagy azok származtatott termékeiben.”

Mérsékelték az afrikai sertéspestis kockázati besorolását

Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében mérsékelték az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolását, így ezeken a területeken korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 27. 13:00
Megosztás:

Agrometeorológia: a talaj felszín közeli rétege sokat száradt

A talaj felszín közeli rétege sokat száradt, szikkadt az elmúlt bő egy hét alatt, de így is jó a nedvességellátottsága, ami kedvező körülményeket teremtett az őszi káposztarepce keléséhez, kezdeti fejlődéséhez - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Stratégiai együttműködésre lép a Budapesti Értéktőzsde és a Raiffeisen Bank

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Raiffeisen Bank stratégiai együttműködési megállapodást kötött a középvállalatok versenyképességének növelése és fenntartható fejlődésük támogatása érdekében - tájékoztatta tőzsde és a bank pénteki közös közleményében az MTI-t.
2024. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Románia katonai célú hitelmegállapodást kötött az Egyesült Államokkal

Románia 920 millió dolláros hitel felvételéről kötött megállapodást az Egyesült Államokkal védelmi képességei, valamint hadiipara korszerűsítése és fejlesztése érdekében - közölte szerdán a bukaresti kormány sajtóirodája.
2024. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Jó hangulatban kereskedtek az óceán túloldalán, rekordmagasan zárt az S&P 500

Emelkedtek csütörtökön a Wall Street főbb indexei: az S&P 500 rekordmagasan zárt, miközben a Nasdaq és a Dow Jones is 0,6%-kal nőtt.
2024. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Ethereum ETH árfolyam előrejelzés 2025

Hány dollár lesz az Ethereum (ETH) kriptovaluta árfolyama 2025-ben? Ethereum árfolyam elemzés 2025 évre, szakértői és elemzői árfolyam jóslatok, prognózisok az ETH 2025-ös árára vonatkozóan. Megnéztük az elemzői előrejelzéseket, amik elég széles skálatartományban mozognak.
2024. 09. 27. 10:00
Megosztás:

A technológiai szektor erősítette az európai piacokat, a BUX tovább emelkedett

Emelkedtek az európai tőzsdeindexek csütörtökön: a STOXX 600 index 1,2%-kal magasabban zárt, újabb rekordot beállítva, a DAX 1,7, a CAC 40 2,3, az FTSE100 pedig 0,2%-ot nőtt. Az európai technológiai szektor 3%-kal emelkedett, a félvezetőgyártó vállalatok részvényei által vezetve, miután a vártnál magasabb bevételt a prognosztizáltak az AI keresletének növekedése miatt.
2024. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Az FXGuys ($FXG) egy hét alatt 1 millió dollárt gyűjtött a privát szakaszban, a befektetők magasabb nyereséget várnak, mint a BNB és a PEPE esetében

A már jól ismert érmék, mint a BNB és a PEPE, híresek arról, hogy rendkívüli nyereséget biztosítanak a befektetők számára. Azonban egy új projekt, az FXGuys ($FXG), most kész arra, hogy kihívást intézzen ezekhez a piacvezetőkhöz.
2024. 09. 27. 08:45
Megosztás:

A mezőgazdasági támogatások mellett hamarosan indulnak a Ginop és Dimop pályázatok - Így lehet vállalkozása a nyertesek között

Az elkövetkező időszak bővelkedik a pályázati lehetőségekben, elsősorban a mezőgazdasági szektor számíthat támogatásokra, és jó esély nyílik az innovációs tervek megvalósítására is. A Pályázat Neked vezető pályázatírója foglalja össze, hol kaphatnak megfelelő tájékoztatást a vállalkozások a lehetőségekről, hogyan induljanak el, és mi a titka a sikeres projekteknek.
2024. 09. 27. 08:30
Megosztás:

A Finshape többségi tulajdont szerez Közép-Európa egyik vezető innovációs ügynökségében, a Direct People-ben

A Finshape, a digitális banki megoldások piacának vezető nemzetközi szolgáltatója többségi tulajdont szerez a Direct People-ben, Közép-Európa egyik legrégebben működő, csehországi székhelyű innovációs ügynökségében – jelentette be a Finshape menedzsmentje. Ez a felvásárlás a Finshape első akvizíciója, mióta az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners támogatásával, a magyar W.UP és a cseh BSC fúziójából létrehozták a céget 2021-ben.
2024. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Fantom árrobbanás: Elemzők szerint a Fetch (FET) és a Cutoshi (CUTO) tízszeres növekedés előtt áll

Az elmúlt hetekben a kriptovaluta piac jelentős aktivitást mutatott, és a Fantom árfolyama látványosan emelkedett.
2024. 09. 27. 07:20
Megosztás:

Ennyi lehet a bruttó átlagkereset 2027-ben!

A minimálbérnek 2027. január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Gyorsított ágazati vizsgálatokat indít a GVH az egyajánlatos közbeszerzések okainak feltárására

Magyarország Kormányának az Európai Bizottság irányába tett vállalásait támogatva, és a közpénzek hatékony felhasználását elősegítve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három közbeszerzési piacot azonosított, melyeken megvizsgálja az egyajánlatos eljárások okait. A nemzeti versenyhatóság elsőként az orvosi képalkotó diagnosztikai berendezések piacát vette vizsgálat alá, ahol az elmúlt években kimagasló volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A GVH a következő hónapokban további piacokon indít majd gyorsított ágazati vizsgálatokat.
2024. 09. 27. 06:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) izgalmat kelt a 2,8 millió dolláros előértékesítéssel, hiszen a Solana (SOL) és a Binance Coin (BNB) bálnák csaptak le rá

Ismét egy zöld nap a kriptopiacon, és „Uptober” (a kripto világ októberi fellendülése) közeledtével még több bullish (emelkedő) ármozgásra számíthatunk. A befektetők bővítik portfólióikat, felkészülve a várható izgalmas időszakra.
2024. 09. 27. 06:00
Megosztás:

Így növeld a lakásod, ingatlanod értékét úgy, hogy még a zsebedben is pénz maradjon

Az ingatlanhirdetésekben egyre gyakrabban emelik ki a felújítások során használt anyagok és technológiák minőségét, különösen az energetikai korszerűsítések esetében. Ez nem véletlen: a magas színvonalú energetikai fejlesztések, például a hőszigetelési rendszerek alkalmazása, nemcsak az ingatlan energiahatékonyságát javítják, hanem jelentősen növelik az ingatlan tartósságát és piaci értékét is. Egy prémium hőszigetelési rendszer például hosszú távon csökkenti a fenntartási költségeket, miközben kényelmesebb lakókörnyezetet biztosít. Azok számára, akik energetikai korszerűsítést terveznek, érdemes körültekintően választani, hogy a felújítás valóban növelje az ingatlan értékét.
2024. 09. 27. 05:30
Megosztás:

A magyar fiatalok számára a pénzügyi függetlenség számít a legnagyobb hosszú távú sikernek

A magyar fiatalok számára a pénzügyi függetlenség számít a legnagyobb hosszú távú sikernek - ez derült ki az OTP Bank Junior üzletága által végzett reprezentatív felmérésből.
2024. 09. 27. 05:00
Megosztás:

Ritka kincs, Munkácsy Mihály egyik nagyméretű festménye bukkan fel a Virág Judit Galéria aukcióján

Munkácsy Mihály egyik gyönyörű, nagyméretű olajfestménye bukkan fel a Virág Judit Galéria október 15-i, őszi aukcióján. A Randevú az ablaknál című festmény egykor a festő barátja és ügynöke, Charles Sedelmeyer gyűjteményének féltve őrzött darabja volt. A képet a nagyközönség is láthatja október 4-14. között a galériában.
2024. 09. 27. 04:30
Megosztás:

Mit lehet tenni, ha fél évig tart eladni egy autót?

Az eladásra szánt autók hónapokat, akár fél évet állnak kihasználatlanul, új tulajdonosra várva, mind a kereskedésekben, mind a magánszemélyeknél. Eközben folyamatosan csökken az értékük, az autó tulajdonosa egyre kevesebb pénzre számíthat az eladásukból. Sok tulajdonos ezt a kiesést a gépjárműveik bérbeadásával pótolják. Mindeközben sokan felismerik, hogy hosszú távon is jobban járhatnak a bérbeadással, mintha eladnák az autójukat.
2024. 09. 27. 04:00
Megosztás:

Mi a baj az osztrák gazdasággal?

Csökkent a feldolgozóipari aktivitás Ausztriában szeptemberben, immár a 26. egymást követő hónapban az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 09. 27. 03:30
Megosztás:

Ezt az 5 kriptovalutát, tedd a figyelőlistádra az 1000x-es nyereségért, mielőtt 2024 ünnepi altcoin-szezonja elkezdődik

Ahogy közeledik a 2024-es ünnepi szezon, egyre nagyobb az izgalom a következő nagy altcoin növekedés kapcsán. A befektetők alig várják, hogy felfedezzék, mely digitális eszközök rejtenek magukban csillagászati hozamlehetőséget. Ez a cikk öt ígéretes altcoint mutat be, amelyek a robbanásszerű növekedés küszöbén állhatnak. Fedezd fel a rejtett gyöngyszemeket, amelyek nagy hullámokat kelthetnek a kriptopiacon.
2024. 09. 27. 03:15
Megosztás: