Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.

Nyikolajev hangsúlyozta, hogy az északi tengeri útvonal fejlesztése, csakúgy mint Oroszország egészének, Jakutföldnek is rendkívül fontos, mert a régiónak hosszú tengeri partszakasza van a Jeges-tenger mentén.

"Az északi tengeri út mentén a jégviszonyok javulása hozzájárul a Jakutföld sarkvidéki övezetébe irányuló teherszállítás logisztikájának javításához. Ez nemcsak a sarkvidéki városaink és településeink ellátását fogja javítani, hanem - véleményem szerint -, hozzájárul azoknak a természeti erőforrásoknak az aktívabb kiaknázásához is, amelyek a jakut sarkvidéken találhatók" - mondta Nyikolaev. Rámutatott, hogy a Szovjetunió összeomlása után most kezdődik el először ismét a sarkvidéki Jakutföld ipari méretű kiaknázása. Közölte, hogy ennek keretében számos projekt indul, és kifejezte meggyőződését, hogy ezek mindegyike a környezetvédelmi normáknak megfelelően fog megvalósulni.

Anna Kotlova, Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyeteme (MGIMO) közjogi tanszékének docense a konferencia egy másik fórumán azt hangsúlyozta, hogy a nyugati országok érdeklődése az északi tengeri út iránt "egyre agresszívebbé" válik, és ezek az országok megpróbálnak jogi indoklást találni arra, hogy igényt támaszthassanak a klímaváltozás következtében egyre hosszabb ideig igénybe vehető hajózási útvonalra. Amerikai jogászok egy csoportja előkészített egy cikket, amely szerint Oroszország szuverenitása csak addig terjed ki az északi tengeri útra, amíg azt jég borítja.

"A feje tetejére állítva értelmezik az 1982-es egyezményt - megpróbálják kvázi jogi érvekkel igazolni a követeléseiket. De már régóta tudjuk, hogy az a szándékuk, hogy az északi tengeri utat nemzetközi tengerszorossá tegyék. Most ez az érdeklődés agresszívvá válik" - fogalmazott az orosz jogász. Annak fontolóra vételét javasolta, hogy a Moszkva által hivatalosan barátságtalannak minősített országok jogi és fizikai személyei számára határozzanak meg áthaladási díjat az északi tengeri útvonalon. Ez szerinte megfelelő jogi válaszlépést jelentene "a hajózási útvonal jelenlegi jogi státuszának eltorzítására irányuló kvázi jogi kísérletekre".

Kotlova megfontolásra javasolta annak lehetőségét is, hogy az Arktiszi Tanácsban a nem sarkvidéki államok számára társult státuszt vezessenek be. Ez az érintett államok jogainak bővülésével járna az Északi-sarkvidéken, de egyben rögzítené a régió fenntartható fejlődésének biztosítására, gazdasági fejlődésére, illetve a társadalmi és környezeti felelősségre vonatkozó kötelezettségeiket is. Indoklása szerint ez egyfajta egyensúlyt teremtene az államok közötti sarkvidéki kapcsolatokban, mivel a tanács tagjai Oroszország kivételével NATO-tagországok is.

Kotlova szerint az egyensúly megteremtése érdekében az Arktiszi Tanácsnak Oroszországgal baráti viszonyban levő államokat kellene bevonnia. Emellett lehetségesnek nevezte egy új szervezet létrehozását az Északi-sarkvidéken többoldalú szerződés alapján, amely egyesítené az Orosz Föderációt és az összes érdekelt, nem sarkvidéki államot. A jakut régió vezetője az MTI-nek arra a kérdésére válaszolva, hogy miképp alkalmazkodik Jakutföld az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett nyugati szankciókhoz, kijelentette:

"Természetesen vannak problémáink, de az amerikaiak nagyon komolyan alábecsülnek bennünket, mind Oroszországot, mind Jakutföldet. Nekünk olyan területen sikerült túlélnünk, amelyről kihaltak a mamutok, ezért számunkra ezek a szankciók nevetségesek". Mint mondta, az amerikaiaknak a gazdasági büntetőintézkedések nem ártanak, ők inkább keresnek rajtuk, ám az európaiaknak és a japánoknak annál inkább. Úgy vélekedett, hogy a gazdasági büntetőintézkedések erősebben sújtják azokat, aki bevezették őket, mint Oroszországot.

"Ki fogunk tartani, mi több: győzni fogunk. Ez csak idő kérdése" - nyilatkozott a régió vezetője. "Ma, Oroszország keleti fordulatának időszakában, nagyon magabiztosak vagyunk. Az ásványkincsek Jakutföldről hagyományosan elsősorban az ázsiai-csendes-óceáni régióba irányultak, és az ázsiai partnereink a szankciók ellenére mind folytatják velünk az együttműködést, még azok is, akik szóban támogatják az Egyesült Államokat az Oroszország elleni harcban" - mondta Nyikolajev.

Emlékeztetett arra, hogy Jakutföld az orosz régiók közül az első helyen áll az ásványikincs-tartalékok tekintetében, és az elkövetkező években világszínvonalú beruházások fognak megvalósulni. Elmondta, hogy a szankciók ösztönző hatással voltak a régió mezőgazdasági termelésének fejlődésére, fejlődött az IT-szektor és az IT-szolgáltatások exportja is. Mint mondta, Jakutföld e téren az ország kilencedik régiójává lépett elő. "Mai szerepünket abban látjuk, hogy az orosz állam megbízható hátországa legyünk, csakúgy, mint a világháború idején" - jelentette ki Jakutföld vezetője.

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás:

Nők 40 év nyugdíjszabály - Változik a nyugdíj összege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2023. 05. 28. 04:00
Megosztás:

Nőttek a jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Áprilisban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 05. 28. 03:00
Megosztás:

Ha 1973-1993 között születtél, akkor nagy baj fenyeget! Szülőtartásnak hívják

A mai 30-50 éves korosztályba tartozó emberek többsége jellemzően ma még aktív, dolgozik, és kevésbé gondolkodik azon, hogy mi lesz majd akkor, ha majd nyugdíjba vonul. E korosztályba tartozók szülei is általában élnek még, akik már jellenzően nyugdíjas éveikben járnak és az állami nyugdíjukból igyekeznek megélni, ráadásul egy 25%-os inflációs környezetben. Ez a jelenlegi helyzet. És ezt a helyzetet bonyolítja most meg az úgynevezett "szülőtartás", mely jogi fogalmat sokan nem is ismerik, pedig komoly társadalmi és pénzügyi veszélyt jelenthet sokak számára. Mi az a szülőtartás? A gyerektartartásról sokan hallottak már, most ismerkedjünk meg a szülőtartással kicsit, érdemes.
2023. 05. 28. 02:00
Megosztás:

Elindult Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése

Bruttó 280 millió forintos uniós támogatással elindult a Kisnémedi zöld infrastruktúra fejlesztése projekt, melynek nyitányát szombaton, a Falu- és Gyereknap keretében jelentette be ünnepélyesen Sölch Gellért, a Belügyminisztérium (BM) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Edelman György, a település fideszes polgármestere.
2023. 05. 28. 01:00
Megosztás:

Szerbiának egységre és összefogásra van szüksége

Szerbiának egységre és összefogásra van a leginkább szüksége most sokkal inkább, mint bármikor korábban - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban azon a nagygyűlésen, amelyet azért hívott össze, hogy összetartásra szólítsa fel Szerbia népét.
2023. 05. 28. 00:05
Megosztás:

115 ezer ukrajnai menekülőnek segített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tavaly 115 ezer ukrajnai menekülőnek nyújtott közvetlen segítséget, az azóta is zajló integrációs programja során pedig 800 Magyarországon maradó menekült letelepedésénél működik közre - közölte a civil szervezet abban a közleményében, amelyben a szervezet szombaton megtartott országos küldöttgyűléséről számolt be.
2023. 05. 27. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 27. 22:00
Megosztás:

Május 31-ig kell regisztrálniuk a gyártóknak az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe

Jövő szerdáig kell az érintett gyártóknak nyilvántartásba vételi kérelmet benyújtaniuk az országos hulladékgazdálkodási hatósághoz a júliustól induló új, kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - tudatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.
2023. 05. 27. 21:00
Megosztás:

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait

Átadták az Év Pálinkás Bonbonja verseny díjait a 23. Gyulai Pálinkafesztiválon szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 05. 27. 20:00
Megosztás:

Siess költekezni, mert pár nap múlva 15% büntetés jön a SZÉP kártyákra

Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.
2023. 05. 27. 19:00
Megosztás: