Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.

Nyikolajev hangsúlyozta, hogy az északi tengeri útvonal fejlesztése, csakúgy mint Oroszország egészének, Jakutföldnek is rendkívül fontos, mert a régiónak hosszú tengeri partszakasza van a Jeges-tenger mentén.

"Az északi tengeri út mentén a jégviszonyok javulása hozzájárul a Jakutföld sarkvidéki övezetébe irányuló teherszállítás logisztikájának javításához. Ez nemcsak a sarkvidéki városaink és településeink ellátását fogja javítani, hanem - véleményem szerint -, hozzájárul azoknak a természeti erőforrásoknak az aktívabb kiaknázásához is, amelyek a jakut sarkvidéken találhatók" - mondta Nyikolaev. Rámutatott, hogy a Szovjetunió összeomlása után most kezdődik el először ismét a sarkvidéki Jakutföld ipari méretű kiaknázása. Közölte, hogy ennek keretében számos projekt indul, és kifejezte meggyőződését, hogy ezek mindegyike a környezetvédelmi normáknak megfelelően fog megvalósulni.

Anna Kotlova, Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyeteme (MGIMO) közjogi tanszékének docense a konferencia egy másik fórumán azt hangsúlyozta, hogy a nyugati országok érdeklődése az északi tengeri út iránt "egyre agresszívebbé" válik, és ezek az országok megpróbálnak jogi indoklást találni arra, hogy igényt támaszthassanak a klímaváltozás következtében egyre hosszabb ideig igénybe vehető hajózási útvonalra. Amerikai jogászok egy csoportja előkészített egy cikket, amely szerint Oroszország szuverenitása csak addig terjed ki az északi tengeri útra, amíg azt jég borítja.

"A feje tetejére állítva értelmezik az 1982-es egyezményt - megpróbálják kvázi jogi érvekkel igazolni a követeléseiket. De már régóta tudjuk, hogy az a szándékuk, hogy az északi tengeri utat nemzetközi tengerszorossá tegyék. Most ez az érdeklődés agresszívvá válik" - fogalmazott az orosz jogász. Annak fontolóra vételét javasolta, hogy a Moszkva által hivatalosan barátságtalannak minősített országok jogi és fizikai személyei számára határozzanak meg áthaladási díjat az északi tengeri útvonalon. Ez szerinte megfelelő jogi válaszlépést jelentene "a hajózási útvonal jelenlegi jogi státuszának eltorzítására irányuló kvázi jogi kísérletekre".

Kotlova megfontolásra javasolta annak lehetőségét is, hogy az Arktiszi Tanácsban a nem sarkvidéki államok számára társult státuszt vezessenek be. Ez az érintett államok jogainak bővülésével járna az Északi-sarkvidéken, de egyben rögzítené a régió fenntartható fejlődésének biztosítására, gazdasági fejlődésére, illetve a társadalmi és környezeti felelősségre vonatkozó kötelezettségeiket is. Indoklása szerint ez egyfajta egyensúlyt teremtene az államok közötti sarkvidéki kapcsolatokban, mivel a tanács tagjai Oroszország kivételével NATO-tagországok is.

Kotlova szerint az egyensúly megteremtése érdekében az Arktiszi Tanácsnak Oroszországgal baráti viszonyban levő államokat kellene bevonnia. Emellett lehetségesnek nevezte egy új szervezet létrehozását az Északi-sarkvidéken többoldalú szerződés alapján, amely egyesítené az Orosz Föderációt és az összes érdekelt, nem sarkvidéki államot. A jakut régió vezetője az MTI-nek arra a kérdésére válaszolva, hogy miképp alkalmazkodik Jakutföld az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett nyugati szankciókhoz, kijelentette:

"Természetesen vannak problémáink, de az amerikaiak nagyon komolyan alábecsülnek bennünket, mind Oroszországot, mind Jakutföldet. Nekünk olyan területen sikerült túlélnünk, amelyről kihaltak a mamutok, ezért számunkra ezek a szankciók nevetségesek". Mint mondta, az amerikaiaknak a gazdasági büntetőintézkedések nem ártanak, ők inkább keresnek rajtuk, ám az európaiaknak és a japánoknak annál inkább. Úgy vélekedett, hogy a gazdasági büntetőintézkedések erősebben sújtják azokat, aki bevezették őket, mint Oroszországot.

"Ki fogunk tartani, mi több: győzni fogunk. Ez csak idő kérdése" - nyilatkozott a régió vezetője. "Ma, Oroszország keleti fordulatának időszakában, nagyon magabiztosak vagyunk. Az ásványkincsek Jakutföldről hagyományosan elsősorban az ázsiai-csendes-óceáni régióba irányultak, és az ázsiai partnereink a szankciók ellenére mind folytatják velünk az együttműködést, még azok is, akik szóban támogatják az Egyesült Államokat az Oroszország elleni harcban" - mondta Nyikolajev.

Emlékeztetett arra, hogy Jakutföld az orosz régiók közül az első helyen áll az ásványikincs-tartalékok tekintetében, és az elkövetkező években világszínvonalú beruházások fognak megvalósulni. Elmondta, hogy a szankciók ösztönző hatással voltak a régió mezőgazdasági termelésének fejlődésére, fejlődött az IT-szektor és az IT-szolgáltatások exportja is. Mint mondta, Jakutföld e téren az ország kilencedik régiójává lépett elő. "Mai szerepünket abban látjuk, hogy az orosz állam megbízható hátországa legyünk, csakúgy, mint a világháború idején" - jelentette ki Jakutföld vezetője.

A The Graph (GRT) bejelenti a Műszaki Tanácsadó Testületet, a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX) folytatják a növekedést

A The Graph (GRT) épp most jelentette be Műszaki Tanácsadó Testületét, ami jelentős mérföldkő a projekt számára. Közben két másik kriptopénz vonzza magára a figyelmet - a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX). Miközben lehet, hogy már ismered az AGIX-et, a KANG egy 2. fázisnál járó előértékesítési sztár, ami lehet, hogy a következő 100x-es meme coin lesz 2024-ben. Tudd meg, miért.
2024. 02. 24. 07:00
Megosztás:

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás:

Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolgot találtak ki helyette

A magyarországi adatok alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Hatalmas szám ez! Ön vajon ebből mennyit adott fel? Hány órát állt ezért sorban a postahivatalokban?
2024. 02. 24. 02:20
Megosztás:

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.
2024. 02. 24. 02:00
Megosztás:

5,6 millió forinttal több lakáshitelre volt elég a tavaly decemberi átlagkereset, mint egy évvel korábban

2023 decemberében átlagosan nettó 451 300 forintot keresett egy teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar munkavállaló a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. Ekkora jövedelem 20 éves futamidőre 29,1 millió forint lakáshitelre volt elegendő akkor. Ez 5,6 millió forintos növekedés egy év alatt úgy, hogy közben a lakásárak sok helyütt csökkentek.
2024. 02. 24. 01:00
Megosztás:

A Sponge kriptó elérte a 10 millió dollárnyi lekötött érmét, óriási hozamok a láthatáron

Az egyik legtutibb mostani mém érme, a Sponge február elején közölte, hogy elindítja új verzióját a Polygon hálózaton. A friss üdvöske érkezése miatt eddig már több mint 10,26 millió dollárt stakeltek és bridgeltek. A számok alakulását a projekt honlapján, valós időben lehet követni.
2024. 02. 24. 00:01
Megosztás:

Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.
2024. 02. 23. 23:00
Megosztás:

Az időjárás továbbra sem ideális

Az elmúlt hét alacsonyabb átlaghőmérséklete kissé visszafogta a vegetáció idő előtti, gyors fejlődését, de az a következő napok enyhe időjárása miatt újra nagyobb lendületet vehet - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 02. 23. 22:00
Megosztás:

Bizakodóan zárta a tavalyi évet a Mabisz

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot 2023-ban, ez mintegy 5 százalékkal több az előző évinél - mondta a szövetség elnöke a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 23. 21:00
Megosztás:

Magyar Telekom eredmények és globális minimumadó

Jó eredménnyel, s még annál is kellemesebb osztalék, illetve saját részvény visszavásárlási javaslattal örvendeztetett meg bennünket a Magyar Telekom a tegnap piaczárás után közzétett éves jelentésében.
2024. 02. 23. 20:00
Megosztás:

Nagyon pörög a brit gazdaság

Kilenc hónapja nem mért csúcsra emelkedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor erősödő teljesítménye miatt.
2024. 02. 23. 19:30
Megosztás:

Pozitívan zártak az európai tőzsdék pénteken

Indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2024. 02. 23. 19:00
Megosztás:

A BUX picit nőtt, a Telekom drágult

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 77,81 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 66 263,18 ponton zárt pénteken.
2024. 02. 23. 18:30
Megosztás:

Megvan mire költenek leginkább az OTP-s ügyfelek

Az OTP Bank ügyfelei a családtámogatási forrásokat nagy részben energetikai felújításokra és energetikahatékony ingatlanok építésére költötték. Az állami támogatások felhasználásából jól látható, hogy az energiahatékonyságra való törekvés jelen van az ügyfelek mindennapjaiban - közölte az OTP Bank csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 23. 18:00
Megosztás:

Megerősödött a K&H besorolása

Megerősítette csütörtökön a K&H bank hosszú és rövidtávú betéti osztályzatait a tavaly június óta érvényben lévő elsőrendű "A3/Prime-2" szinten a Moody's Investors Service.
2024. 02. 23. 17:30
Megosztás:

Szentendrén építkezik a Spar

A Spar 3,6 milliárd forintos beruházással új áruházat épít Szentendrén.
2024. 02. 23. 17:00
Megosztás: