Januártól indul a megújuló falusi CSOK, de már látszik, hogy januártól módosíthatnak rajta

Társadalmi egyeztetésre bocsátott csütörtök éjjel a kormány egy jogszabálytervezetet, amely a preferált kistelepüléseken elérhető lakástámogatás szabályait módosítja, pontosítja. Ez alapján a Bankmonitor szakértői arra számítanak, hogy változhat a falusi CSOK összege és az igényléshez szükséges TB jogviszony hossza is.

Januártól indul a megújuló falusi CSOK, de már látszik, hogy januártól módosíthatnak rajta

Az otthonteremtési támogatások közül mindössze az 5 ezer főnél kevesebb lakosú, úgynevezett preferált kistelepüléseken elérhető falusi CSOK marad vissza nem térítendő támogatás 2024-től, hiszen a CSOK Plusz és a babaváró egyaránt hitelkonstrukció, amelyeket komoly állami kamattámogatás és hitelelengedés egészít ki. A falusi CSOK-ról azt már tudni lehetett eddig is, hogy 2024. január 1-től jelentősen nő a támogatás összege, ezen kívül kombinálható lesz nem csak a babaváró hitellel, hanem a szintén januártól induló CSOK Plusz hitellel is. 

Nőhet a támogatási összeg

Az éjjel megjelenő jogszabálytervezet szerint azonban januárban további módosítások várhatók. Ezek egyike az lehet, hogy egységesítenék a meglévő ingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése esetén egy gyerekre járó támogatási összeget. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a meglévő ingatlan korszerűsítésére 500 ezer forint igényelhető egy gyerekkel, ha pedig bővítés is történik, akkor 600 ezer forintot kaphatnak a családok. Amennyiben elfogadják az éjjel megjelenő tervezetet, akkor a jövőben egységesen 600 ezer forint lenne ez az összeg.  

Hosszabb lehet az elvárt TB jogviszony

Ennél többeket érinthet az, hogy a tervezet szerint bizonyos esetekben szigorítanák a TB jogviszonnyal kapcsolatos elvárást, ami a Bankmonitor szakértői szerint egyébként is a legnehezebben teljesíthető kritérium a támogatások esetében. A jogszabálytervezet szerint minden esetben 2 év folyamatos TB jogviszonyra lehet majd szükség a falusi CSOK igényléséhez. 

Jelenleg 180 napos folyamatos TB jogviszony kell akkor, ha egy vagy két gyerek után igényelne a család falusi CSOK-ot, míg 1 év az elvárás akkor, ha meglévő ingatlanjukat korszerűsítenék és/vagy bővítenék, illetve egy vagy két gyerekkel vásárolnának használt ingatlant úgy, hogy azt egyben korszerűsítenék és/vagy fel is újítanák. Kétéves TB jogviszony jelenleg csak akkor szükséges, ha legalább három gyermek után igényel valaki falusi CSOK-ot új lakóház építésére, vásárlására, vagy használt lakás vásárlással egy időben történő korszerűsítésére és/vagy bővítésére.

Változhat a gyermekek megszületésére rendelkezésre álló idő

Ugyancsak sokakat érint a gyermekvállalás teljesítésére rendelkezésre álló idő módosítása is. Itt egy gyermek vállalása esetén 4 éve, két gyermek vállalásakor 8 éve, míg 3 gyermek vállalásakor 10 éve lesz a párnak. Az eredeti szövegezés alapján bizonyos céloknál - ha három gyermekre igényelne a házaspár támogatást, és ezek között vállalt is van - a vállalt babák számától függetlenül 10 évük lenne a teljesítésre.

Módosulhat a feleség maximális életkora vállalt gyereknél

A tervezet szerint is kizárólag fiatal házaspárok vállalhatnak gyereket, ezen fogalom definíciója azonban változhat. A tervezet szerint akkor igényelheti a házaspár vállalt gyermekre a támogatást, ha a feleség még nem töltötte be 41. életévét. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a házaspár egyik tagja legfeljebb 39 éves lehet. A változás logikus, hiszen hasonló módon szerepel ez a kitétel a CSOK Plusz rendeletben is. Nagyon fontos különbség azonban, hogy a falusi CSOK-ot nem csak vállalt gyermekekre lehet igényelni. Meglévő gyerekeknél nincs a feleségre vonatkozóan életkori előírás, sőt a családi állapot sem lényeges. Vagyis egyedülállók és élettársak is kihasználhatják ebben az esetben a támogatást.

Több pénz járhat akkor, ha nem vállalt gyerek születik a falusi CSOK igénylését követően

Kevésbé köztudott, hogy a nem vállalt, utólag született gyermekre is járhat falusi CSOK. Ennek feltétele, hogy eredetileg is igényeljen a család lakástámogatást, illetve ahhoz kapcsolódóan valamilyen lakáshitelt. Ha a cél megvalósulását követően születik gyermek - nem a támogatás miatt vállalt gyermekről van szó -, akkor is kaphat támogatást a család, melyet automatikusan a meglévő kölcsönénük előtörlesztésére fordíthatnak. Ezen utólagos támogatás összege megemelkedhet a tervezet szerint: gyermekenként 1 millió forint lesz, míg a jelenlegi előírások alapján 400 ezer forint járna.

Bizonyos esetekben nő a CSOK hitel maximális összege

Ugyancsak sokakat érinthet a Bankmonitor szakértői szerint, hogy a falusi CSOK mellé meglévő gyerekekkel igényelhető CSOK hitel maximális összege is emelkedik abban az esetben, ha meglévő ingatlanját korszerűsítené és/vagy bővítené a család. A falusi CSOK mellé igényelhető CSOK hitel maximális összege két gyerekkel 10 millió, míg három gyerekkel 15 millió forint, ám a jelenleg hatályos jogszabály szerint meglévő ingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése esetén csak ennek fele járhat. A tervezet szerint azonban ilyenkor is a maximális összeg lehet majd elérhető. 

Mi lesz a lakásoknál az adó-visszatérítési támogatással?

A preferált kistelepüléseken az áfa-visszatérítési támogatás megmarad. Mind az új házak vásárlásához kapcsolódó 5%-os áfa, mind az építkezésekhez kapcsolódó 27%-os áfa visszaigényelhető. (Ez utóbbi 5 millió forint összeghatárig.)

Létezik egy a hasznos alapterületre vonatkozó korlát - gyakorlatilag ennél nagyobb ingatlannál nem jár a visszatérítés -, melyet a tervek szerint módosítanak. A limit 300 négyzetméter marad egylakásos lakóépületek (családi házak) esetében, ugyanakkor a "normál" lakásokra vonatkozó előírás kikerült a rendeletből. Korábban erre vonatkozóan is szerepelt egy korlát, ami 150 négyzetméter volt. Ezt többféleképpen lehet értelmezni, de a Bankmonitor szakértői szerint jó esély van rá, hogy a változás azt jelenti, a jövőben kizárólag egylakásos lakóépületek esetében lesz lehetőség adó-visszatérítési támogatást igényelni.

Az olasz belügyminiszter lemondásáért demonstráltak

Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.
2024. 02. 25. 22:00
Megosztás:

Az idei volt a legmelegebb február Hollandiában

Az idei volt az eddigi legmelegebb február Hollandiában, a hőmérő higanyszála a 18 Celsius-fokot is elérte - jelentette a Weeronline meteorológiai adatokat közlő holland szolgálat vasárnap.
2024. 02. 25. 21:00
Megosztás:

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t, megerősítve ezzel vezető szerepét a következő generációs mesterséges intelligencia alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.
2024. 02. 25. 20:00
Megosztás:

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias idő várható a jövő héten

Változékony, de nagyon enyhe, tavaszias időre lehet számítani a jövő héten, sok napsütéssel, kevés csapadékkal és olykor élénk széllel. A levegő csúcshőmérséklete a legmelegebb órákban akár a 20-21 Celsius-fokot is megközelítheti - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 02. 25. 19:00
Megosztás:

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás: