Javaslat az új KATA-törvény hatálya alól kikerülőkre vonatkozóan

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) az új kata egyes részszabályainak észszerűbbé tétele mellett az adónemből kiesők számára társadalmi egyeztetésre alapozva kíván konkrét javaslatokat tenni. A jogalkotóknak szóló szakmai javaslatok a kamara 5000 fős katás vállalkozói kutatásán alapulnak, elsődleges céljuk pedig az egyszerűsítés és a TB-kockázatok csökkentése – jelentette ki Nagy Elek elnök, a BKIK elnökségénék döntése alapján. A BKIK emellett információs csomagokkal és kata-konferenciával is segíti a cégeket.

Javaslat az új KATA-törvény hatálya alól kikerülőkre vonatkozóan

A kata törvény módosítása kapcsán a régi szólás szerint a BKIK „egyik szeme sír, a másik nevet”: A jogalkotó a módosítással ugyan visszatért az eredeti szándékhoz és megkülönbözteti – a BKIK álláspontja szerint helyesen – az alapvetően lakosság felé szolgáltatókat az alapvetően cégeknek szolgáltatóktól, az előbbieknek meghagyva a kata lehetőségét. Az utóbbi, cégeknek szolgáltató réteg azonban nem lett felkészítve a változásra, illetve sokan a legkisebb adminisztrációs teherrel járó és kedvező tételes adózási forma nélkül maradtak.

A BKIK a legnagyobb létszámmal rendelkező hazai gazdasági kamaraként a magyar gazdasági kamarákról szóló törvényben rögzített feladata szerint a vállalkozók és a gazdaság átfogó érdekeinek együttes figyelembevételével alakítja ki az álláspontját. Ennek szellemében üdvözli a Pest, Fejér és Vas megyei kamarák állásfoglalását, valamint a Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Pécs-Baranya és Veszprém megyei kamarák álláspontját a kata törvény módosításával kapcsolatban, melyekhez csatlakozik és ezekkel összhangban saját javaslatait is közzéteszi.

A vállalkozói igények jó megértése érdekében a BKIK online kérdőíven gyűjtött információt a budapesti katás vállalkozóktól. Nem egész egy hét alatt, a törvény módosításáig több mint 5000 katás vállalkozás töltötte ki a kérdőívet.

A kérdőív legfontosabb tapasztalatai:

- a válaszadók fele szolgáltat kizárólag, vagy legfeljebb fele arányban a lakosságnak
 -az elsöprő többség szerint szükség van az egyszerűsített adónemre, úgy a lakosságnak, mint a más vállalkozásnak szolgáltatók esetében
- kétharmaduk szerint igazságos kizárni a kedvezményes adónemből a színlelt foglalkoztatottakat
- közel kétharmaduk szerint szükség van a vállalkozási és a munkaviszony elkülönítését segítő szabályozás bevezetésére
- közel kétharmaduk szerint figyelembe kell venni, hogy a lakosságnak szolgáltatók könnyebben ki tudnak bújni az adózás alól
- közel kétharmaduk igazságosnak tartaná a kis bevételű, de inkább a cégek felé szolgáltató mikrovállalkozók (pl. könnyű- és klasszikus zenészek, rendezvényszervezők, filmesek, művészek, alkotók, tudósok) számára a jövőben is fennmaradhatna egy egyszerűsített, magasabb terheket tartalmazó adónem
- az 50 ezer forintot fizető főállású katások közel kétharmada nyugdíjtakarékossággal készül a problémára, viszont közel egyharmada nem foglalkozik a témával
- többségük hajlandó több adót fizetni az egyszerűség érdekében
 -a vállalkozók valamivel több mint fele támogatná a BKIK által javasolt kétsávos adózást, ami kis mértékű többlet szabályozást jelent az igazságosabb adózásért cserében
- a vállalkozók fele szerint célszerű akár jogszabály útján is tiltani a kata használatát azokban az iparágakban, ahol a NAV a legtöbb visszaélést találja

A felmérés tapasztalatai alapján a BKIK úgy értékeli, hogy bár a vállalkozók jelentős hányada szerint az egyszerűsített adózás kérdését rendezni kell, azt a kata-törvény jelenleg elfogadott formájával nem sikerült széles rétegek számára megnyugtatóan megtenni. A BKIK elnökségének határozata szerint mindez azért történhetett meg, mert Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke félretájékoztatta és megtévesztette a kormányt, saját, folyamatosan változó ötleteit az MKIK álláspontjaként állította be, miközben ezen tevékenységével súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát is. A kormány félretájékoztatásával a vállalkozóknak okozott károk miatt a BKIK elnöksége az ilyen körülmények közötti legtisztességesebb lépést, a tisztségétől való önkéntes megválás megfontolását javasolja az elnök részére.

A BKIK elnöksége határozatban elfogadta az új kata szabályozás kiegészítésére kidolgozandó irányokat, melyek alapján a kamara szakértői a következő három nagy problémakör mentén dolgozzák ki részletes javaslataikat:

A jelenlegi törvénymódosításhoz kapcsolódóan – többségében a lakosság számára szolgáltató mikrovállalkozások esetében:

Az új katában maradók számára a 18 millió forintos új árbevétel határ az ÁFA alanyi mentesség felemelése nélkül csak egy virtuális növekedést jelent.

Javaslat: Az Európai Unió illetékeseinél kezdeményezni szükséges az ÁFA alanyi mentesség határának 18 millió forintra emelését.

Az új katában maradó szolgáltatók számára kizárt lett az üzleti ügyfelek kiszolgálása. Ez teljesen életszerűtlen helyzet és tipikusan adminisztráció-növelő „trükkök” kialakulását fogja generálni, ami senkinek sem érdeke.

Javaslat: Az új katában maradó vállalkozások számára:

- az árbevétel egy meghatározott részéig (10-30%-áig) lehetővé tenni üzleti ügyfelek kiszolgálását is. Ezt akár egy többlet (20-40% közötti) adómérték is sújthatja.
- egyszerűbb megoldás, hogy korlátlanul lehessen cégeket kiszolgálni. Ez esetben a cég fizet 40% többlet adót, ugyanis ez gyakorlatilag megegyezik egy munkavállalói adóteherrel.

Az új katás szabályok alapján nincs a minimálbérnek megfelelő TB jogosultságot létrehozó válaszható havi emelt összeg.

Javaslat: kerüljön bevezetésre egy választható havi 100 ezer forintos kata adómérték is. Ez gyakorlatilag a minimálbérnek megfelelő TB jogosultságot hozzon létre.

A többségében cégek számára szolgáltató mikrovállalkozások esetében:

Az új katából kikerülő azon mikrovállalkozásoknál, akiknél semmiképp sem értelmezhető bujtatott munkaviszonyként az eddigi katás jogviszony, az átalányadózásra vagy tételes költségelszámolásra való átállás nem csak az adómérték jelentős megemelkedését, hanem az adminisztráció nagymértékű megugrását is jelenti a változás. Példaként, az egyéni vállalkozói 40%-os költség átalány választása kb. 24%-os átlag adóteherrel jár.

Javaslat: több megfelelő megoldás is létezik

- akár egy új, ezen vállalkozásokra igazított, a katához képest jelentősen emeltebb havi összegű egyszerűsített adóforma bevezetése,
- akár lehet úgy szegmentálni, hogy a szezonális jellegű, kreatív, illetve tudományos szférában dolgozók számára egy egyszerűsített adóforma legyen, a többiek számára pedig egy egyszerűsített egyéni vállalkozói átalányadózás
- akár a meglévő egyéni vállalkozói átalányadózás egyszerűbbé tétele,
- akár az EKHO részbeni átalakítása is jó megoldás lehet.

A mellékállásban vállalkozók számára:

A katából kikerül több mint százezer „mellékállású” vállalkozó, aki főállású, illetve nappali diák vagy nyugdíjas jogviszony mellett keresetkiegészítésként megbízásokat vállalnak. Ez esetben, a nyugdíjasokat kivéve reálisan évi 3-4 millió forint nagyságrend, amit a főállása mellett meg tud keresni egy ilyen típusú mikrovállalkozó.

A jó hír, hogy az egyéni vállalkozói átalányadó esetén 3 millió bevételig még jobban is jár az ezt az adónemet választó vállalkozó, mintha katásan adózna havi 25 ezer forintot.

A nyugdíjasok pedig 4 millió bevételig jobban járnak, mintha katásan számláznának, de ezen összeg felett is csak 15% adót kell fizetniük.  

Javaslat: az átalányadó jó megoldás mindenkinek. Érdemes megfontolni ezen adónem esetében az adminisztráció egyszerűsítését.

A BKIK elnöksége úgy határozott, hogy a budapesti kamara szakértőinek részletes javaslatait elsőként a megyei kereskedelmi és iparkamarák elé terjeszti, mivel ezek a gazdaság tényleges szereplőivel, a vállalkozásokkal szoros kapcsolatban állnak. A BKIK végső javaslatait a jogalkotók felé a széleskörű kamarai egyeztetést követően teszi majd meg.

A BKIK a jogalkozóknak szóló javaslatok kidolgozása mellett információs csomagokkal, valamint egy augusztusi, az adónem váltási lehetőségek felvázolására és megtárgyalására szervezett kata-konferenciával segíti a katából kikerülő vállalkozásokat.

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás:

Az agrárminiszter is aláírta a földadó ellen indított online petíciót

Az Agrárminisztérium és a kormány, ahogy eddig, a jövőben is a gazdálkodók mellett áll, és elítéli a helyi földadók bevezetésének minden formáját - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
2023. 02. 03. 17:00
Megosztás:

Új szabályokra kell odafigyelnie a gazdálkodóknak a támogatások érdekében

Az uniós előírásoknak megfelelően a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet kapott az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, ugyanakkor a magyar kormány a nemzeti társfinanszírozás mértékének emelésével arra törekedett, hogy egyensúlyba kerüljenek a környezeti és versenyképességi szempontok - mondta az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Komáromban tartott fórumon.
2023. 02. 03. 16:32
Megosztás: