Jelentősen nőtt az Airbus Helicopters-től megrendelt légijárművek száma 2023-ban

Az Airbus Helicopters az elmúlt évben lemondások nélkül számolva 410 helikopter gyártására kötött szerződést, ami a könnyű és közepes méretű, kéthajtóműves gépek piacának fellendülését mutatja. A megrendelések 47 ország 179 ügyfelétől érkeztek. A vállalat 2023-ban 346 helikoptert gyártott le és adott át a megrendelőknek, ami előzetes számítások szerint a polgári és félállami szektorban 54 százalékkos részesedést jelent.

Jelentősen nőtt az Airbus Helicopters-től megrendelt légijárművek száma 2023-ban

Az elmúlt évben több fontos mérföldkövet is elért az Airbus Helicopters. Először emelkedett a levegőbe a DisruptiveLabs demonstrátor gép, amellyel az üzemanyag-fogyasztás csökkentését célzó új aerodinamikai fejlesztéseket tesztelik a szakemberek. Szűzrepülést hajtott végre emellett a német haderő NH90 Sea Tiger tengeralattjáró-elhárító helikoptere is, a spanyol haderő pedig átvehette első H135-ös helikoptertípusát.

Az innováció és a fenntarthatóság továbbra is kiemelt hangsúlyt kap a fejlesztésekben. Az Airbus Helicopters a FlightLab demonstrátor gépével a világon elsőként sikeresen tesztelt egy olyan repülésirányító rendszert, amely három helyett egyetlen botkormánnyal képes a légijármű irányítására. Az UpNext vállalattal együttműködve pedig autonóm funkciókat teszteltek, amelyek használatával egyszerűsödhet a küldetés előkészítése és irányítása, ezzel pedig csökkenthető a helikopterpilóták munkaterhelése, és növelhető a biztonság.

A környezetvédelmi projekteket a PioneerLab tesztrepülőgép segítségével fejlesztik. Egyebek között a kéthajtóműves helikopterek hibrid meghajtásán dolgoznak a szakemberek, Donauwörth-ben pedig megkezdték az elektromos meghajtású, függőleges fel- és leszállásra képes (eVTOL) személyszállító gép, a CityAirbus NextGen összeszerelését és rendszerélesztését.

A gyártó nagy hangsúlyt helyez a fenntartható forrásból származó üzemanyag (SAF) használatára. 2023-ban a szállításokhoz, berepülésekhez, kiképzéshez használt tüzelőanyag 10 százaléka származott alternatív forrásból, de részarányát idén tovább növelik.

"Az Airbus Helicopters 2023-as kereskedelmi teljesítménye közel 10 százalékkal jobb az előző évihez viszonyítva, ami az inflációs környezet és az instabil geopolitikai helyzet ellenére stabil növekedést jelent” - mondta Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója. Hozzátette: "Ez is bizonyítja termékeink sokoldalúságát mind a polgári, mind a katonai piacon. Szeretném megköszönni ügyfeleinknek, hogy továbbra is az Airbus Helicopters-re bízzák kritikus küldetéseiket".

„A biztonság elsődleges az Airbus Helicopters számára, a fejlesztéseket is ennek szellemében folytatjuk, hogy bővíteni tudjuk a megrendelők képességeit. Erőfeszítéseinket visszaigazolta a H145M típusra érkezett eddigi legnagyobb megrendelés, a német légierő akár 82 példányt is hadrendbe állíthat.

Ami a fejlesztést illeti, a H175M sikeresen hajtott végre repülési bemutatót a szélsőségesen forró szaúd-arábiai sivatagban, míg a VSR700 a francia haditengerészet egyik többfeladatú fregattjáról indított tengeri próbák során bizonyította teljesítményét. Az Aerovel felvásárlásával tovább bővítjük pilóta nélküli eszközöket tartalmazó portfóliónkat is" - hangsúlyozta Bruno Even.

Az Airbus a vállalat 2023-as pénzügyi eredményét 2024. február 15-én hozza nyilvánosságra.

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás:

Bikás mém érmék technikai elemzései, ez most a legjobb köztük 2024-ben?

Ebben a cikkben a legjobb mém érméket vesszük górcső alá, és megosztjuk a javasolt bikás piaci célokat a következő 6-12 hónapban.
2024. 07. 24. 00:01
Megosztás:

Garzonlakást venni vagy bérelni éri meg jobban Budapesten?

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után a bérlés helyett a lakásvásárlás kérdése is előkerül azoknál a családoknál, ahol van elegendő saját erő egy lakáshitel felvételéhez. A dilemma a saját keresettel rendelkező fiatalok esetében is rendszeresen felmerül.
2024. 07. 23. 23:00
Megosztás:

Azt gondolnánk, hogy nő a kockázat a tőzsdéken, de...

Azt gondolnánk, hogy ahogy éleződik az elnökválasztási verseny az utolsó hónapokban, az kihatással van a részvénypiacokra is. Méghozzá a kockázatok növekedésével, csökkenés formájában. Éppen ezért megnéztük, hogy 1960-tól mostanáig hogyan alakult az S&P500 index az elnökválasztások évében, s egy picit meglepődtem.
2024. 07. 23. 22:00
Megosztás:

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben - állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.
2024. 07. 23. 21:00
Megosztás:

Vasárnapig gyere el, vár a 33. Művészetek Völgye Fesztivál!

Félidőnél jár a Művészetek Völgye Fesztivál, amely idén közel 3000 programmal csábítja a látogatókat Kapolcsra, Taliándörögdre és Vigántpetendre. Az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján 40 különféle helyszín vár mindenkit, művészek, társulatok költöznek be a három település udvaraiba.
2024. 07. 23. 20:30
Megosztás:

Ukrajna felfüggeszti a Lukoil szállításait a Barátság kőolajvezetéken

A magyar sajtó a hétvégén arról írt, hogy Ukrajna felfüggesztette az orosz Lukoiltól származó kőolaj szállítását Magyarország és Szlovákia felé a Barátság kőolajvezetéken.
2024. 07. 23. 20:00
Megosztás:

A Spotifytól hangos a tőzsde

A tőzsdenyitás előtt tette közzé második negyedéves eredményét a Spotify.
2024. 07. 23. 19:30
Megosztás:

A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon

A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes táplálék, a népességgyarapodás miatt világszerte egyre jobban felértékelődik - közölte a mosonmagyaróvári, csaknem egy évtizede e termékkel foglalkozó Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. ügyvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornával.
2024. 07. 23. 19:00
Megosztás:

Az EU vizsgálja két belgiumi atomreaktor üzemidő-hosszabbításának állami támogatását

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy összhangban van-e az európai uniós versenyszabályokkal az állami támogatás, amelyet két belgiumi atomreaktor üzemidejének meghosszabbításához nyújtanának - közölte hétfőn az EU brüsszeli végrehajtó testülete.
2024. 07. 23. 18:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indítottak az amerikai értékpapírpiacok kedden.
2024. 07. 23. 17:00
Megosztás:

A1 besorolást kapott az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A Moody's Investor Service stabil kilátások mellett a befektetésre ajánlott sáv felső közép fokozatát jelentő A1 besorolást adott az MBH-csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. jelzáloglevél-kibocsátási programjára.
2024. 07. 23. 16:00
Megosztás:

Megerősítették a Market Építő Zrt. stabil kibocsátói minősítését

A Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó éves felülvizsgálat során a Market Építő Zrt. BB-(Stabil) kibocsátói minősítését megerősítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által megbízott Scope Ratings GmbH. - közölte a Market Építő Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán hétfőn.
2024. 07. 23. 15:00
Megosztás:

Leépít a Leoni Romániában

Az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát besztercei gyárában - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 23. 14:00
Megosztás:

Humanoid robotokat használ a jövő évtől a Tesla

Saját gyártmányú humanoid robotokat használ majd a jövő évtől az üzemeiben a Tesla, kezdetben kis számban és belső célokra - jelentette be Elon Musk vezérigazgató hétfőn az X üzenetküldő szolgáltatáson.
2024. 07. 23. 13:00
Megosztás:

Közös kötelesség az erdők fenntartása

Magyarország elkötelezett az érzékeny erdei ökoszisztémák megőrzésében és hosszú távú fenntartásában - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO Erdészeti Bizottságának (COFO) 27. ülésszakán hétfőn Rómában a szaktárca közleménye szerint.
2024. 07. 23. 12:00
Megosztás:

A gyermekek immunrendszerének erősítése a megelőzés szempontjából is fontos

Ha betegség ér el minket, az megviseli a szervezetünket, de akár a lelkiállapotunkat is. Nem is beszélve arról, ha gyermekeinket éri el valamilyen kórság. Ráadásul ez sokba is kerülhet nekünk anyagilag is.
2024. 07. 23. 11:30
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa.
2024. 07. 23. 11:00
Megosztás: