Jól teljesítettek tavaly a kelet-közép-európai bankok

A kelet-közép-európai bankok rekordszintű nyereséget értek el 2023-ban a megemelkedett kamatkörnyezet és az alacsony kockázati költségek hatására, a megnövekedett tőkeellátottság pedig a felvásárlási aktivitás erősödését és a piac további koncentrációját vetíti előre - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég sajtótájékoztatón a térség banki fúzióit, felvásárlásait (M&A) elemző legújabb tanulmányában.

Jól teljesítettek tavaly a kelet-közép-európai bankok

Közölték: a világjárvány utóhatásai, a geopolitikai feszültségek, az inflációs nyomás és a magas kamatkörnyezet ellenére a régió bankrendszere ellenállónak bizonyult.

A 2022-ben elkezdődött kamatemelési ciklus a szektor magasabb jövedelmezőségéhez vezetett, az átlagos mérlegfőösszeg viszont infláció alatti mértékben, 6-7 százalékkal nőtt tavaly - mondta Csoma Attila menedzser a 14 ország pénzintézeteire kiterjedő elemzés eredményeit összegezve.

A visszafogott hitelezési tevékenység ellenére a közép- és kelet-európai régióban a bankok átlagos sajáttőke-arányos megterülése (ROE) 18,3 százalékra emelkedett 2023. első félévében a 2022-es 11,1 százalékról. Ez a mutató egyes országokban, így Magyarországon is meghaladta a 20 százalékot. Az emelkedő kamatjövedelmek mellett a szigorú költségkontroll is növelte a banki marzsokat - fogalmazott.

A nem teljesítő hitelek (NPL) aránya az elmúlt évek trendjébe illeszkedve tovább csökkent, és ez is javította a pénzintézetek jövedelmezőségét. Az NPL ráta 2023. júniusára átlagosan 2,65 százalékot ért el a vizsgált országokban, amely 2022. egészéhez képest 0,14, 2021-hez viszonyítva 0,7 százalékpontos csökkenést jelent.

Az irányadó kamatlábak csökkenésével, valamint a kockázati költségek várható emelkedésével idén a bankok tavalyi kimagasló profitabilitásának normalizálódása várható.

Csomor Csaba igazgató ezzel összefüggésben elmondta, hogy a magas kamatok eredményjavító hatásai már megjelentek az eredménysoron, ugyanakkor ennek árnyoldala, a romló eszközminőség még nem.

A bankpiaci tranzakciós aktivitás 2023-ban lassult a régióban, ugyanakkor a csökkenő kamatkörnyezet és a bankok erős tőkehelyzete jó alapot teremt a fellendüléshez 2024-ben - mondta Márton Albert partner.

Csomor Csaba hozzátette, az M&A aktivitás a turbulens gazdasági környezetben általában nagyobb, mint amikor a működési környezet kedvező. Az értékesítési kényszer növekedhet az eszközminőség és a profitabilitás romlásával - tette hozzá.

Tavaly összesen 11 banki felvásárlás történt a régióban, ebből hetet lezártak, ami az elmúlt évek legalacsonyabb értéke. 2022-ben 16, 2021-ben 25 tranzakció történt.

Az elmúlt hat évben a legtöbb M&A ügyletre a balti országokban került sor (16), Szerbiában 14, Magyarországon 12, Romániában pedig 11 ügyletet zártak - derül ki a Deloitte tanulmányából.

A régió legaktívabb felvásárlói listáján az OTP csoport végzett az élen, amely hat felvásárlást hajtott végre, de ebben nincs benne az üzbég bank tavaly júniusi akvirálása. A magyar bankot az Erste csoport, a Raiffeisen Bank International és a Nova Ljubljanska Banka követte a listán.

A legaktívabb eladók a Sberbank (7) és a Société Générale (6) voltak, összhangban a régiós exit, illetve racionalizálási stratégiájukkal.

Márton Albert partner szerint további konszolidáció várható azokon a fragmentált piacokon, amelyeken a vezető bankcsoportok nem rendelkeznek stratégiai jelentőségű részesedéssel, ez általában 3-5 százalék között mozog. A bankok előtt ebben az esetben két lehetőség áll: vagy új akvizíciókat keresnek, vagy hátrább lépnek. A kiemelkedő nyereségrátáknak köszönhetően pedig a potenciális felvásárlóknak erős tőkebázissal kell rendelkezniük a tranzakciók végrehajtásához - tette hozzá.

A magyar piacon tavaly öt tranzakciót regisztráltak - derül ki a Deloitte tanulmányából.

Az Erste Bank AG megvásárolta az EBRD-től és a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-től az Erste Bank Hungary Zrt.-ben lévő 15-15 százalékos részesedést. Két tranzakció köthető a MBH Bankhoz, a Fundamenta Lakáskassza és a Duna Takarék Bank Zrt. megvásárlásával. A Cofidis csoport pedig a Magyar Cetelem Bankot szerezte meg.

A banki tranzakciók árazása kapcsán megjegyezték, hogy a válság előtt nem volt ritka a 6-7 szeres P/BV érték, amely a részvényárfolyam és a könyv szerinti érték hányadosát jelenti. Ez a mutató az elmúlt években 1 körüli szintre esett, amely vonzóvá teszi régiós bankok szelektív felvásárlását - közölték.

A Deloitte tanulmánya idén először kitért a fintech piac vizsgálatára. A kelet-közép-európai régióban már több cég 40 millió euró feletti tőkebevonásban részesült az elmúlt években - ismertették.

A magyarországi fintech cégek negyede banki infrastruktúrával összefüggő szolgáltatást végez, míg 18 százalék fizetési szolgáltatást, 13 százalék működési területe pedig a kiberbiztonsághoz köthető. A piac legnagyobb szereplője a 2022-es adatok szerint a SimplePay volt 52,2 millió euró árbevétellel és 3,9 millió euró nyereséggel. A legnagyobb 15 szereplő a teljes piac árbevételének 80 százalékát adta.

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: