Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival
A saját készítésű gasztroajándékok biztonságának egyik alapfeltétele a friss, jó minőségű hozzávalók használata. Bizonyos magasabb kockázatú alapanyagok (például tejtermékek, tojás, friss zöldség és gyümölcs) nagyobb odafigyelést igényelnek, ezek használatát igyekezzünk elkerülni, ha hosszabb ideig eltartható ajándékot szeretnénk. A tiszta környezet és eszközök mellett a felhasznált csomagolás megfelelő higiéniai állapota is fontos.
A felhasznált befőttesüvegeket, üveg tárolókat alaposan tisztítsuk meg, lehetőség szerint forralással fertőtlenítsük. Házi gasztroajándékok esetében a címkézés ne csak esztétikus, de informatív is legyen: írjuk rá az ajándékra a készítés dátumát, a fogyaszthatósági időt, az allergéneket és a tárolásra vonatkozó információkat. A közlemény teljes terjedelmében elérhető: https://portal.nebih.gov.hu/-/karacsonyi-gasztroajandekok-biztonsagosan-a-nebih-tanacsaival
Kiadó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Forrás: NKT