Kaszinórészvények az USA tőzsdén

A kaszinók varázslatos világa szinte mindenkit könnyedén magával ragad, akár játékosként veszünk részt benne, akár csak a filmvásznon, egy Hollywood-i alkotást nézve merülünk el a forgatagában. Vonz a pénz, a játék, a hatalom és az ezzel együtt járó csillogás. De elgondolkodtunk-e már azon, hogy a kaszinóban való kockáztatás helyett a tőzsdén – kaszinórészvények vásárlása révén – tegyünk szert jövedelemre? Cikkünkben a legnagyobb amerikai tőzsdén forgó kaszinótársaságok részvényeit, és azok 2022-es évi teljesítményeit vizsgáltuk meg.

Kaszinórészvények az USA tőzsdén

Milyen kaszinó részvényekkel érdemes foglalkozni befektetőként?

Ha körülnézünk az amerikai értéktőzsdéken, számos olyan nagyvállalat részvényét találjuk meg, melyek komoly szereplői az iparágnak, így akár egyik, akár másik részvénybe való befektetéssel (vagy akár egyszerre több részvény közötti diverzifikációval – kockázat porlasztással) mi magunk is részesei lehetünk ennek a varázslatos iparágnak.

Miért is érdemes részvénybe fektetni?

A részvény nem más, mint tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapír, ami annyit jelent, hogy a részvény megvásárlásával mi magunk is az adott cég tulajdonosaivá válunk. Hát nem idilli dolog tulajdonosnak lenni egy hatalmas las-vegas-i kaszinóvállalatban, amelynek hotelei és kaszinói vannak akár szerte a világban? Hiszen a legtöbb kaszinócég mindazon túl, hogy szerencsejáték lehetőséget biztosít látogatóinak, eteti, itatja, altatja és számos más szórakoztató szolgáltatással is kényezteti őket. Hotelek, szállodák, casinók, bárok, éttermek, lokálok, koncerttermek... Ugye, hogy izgalmas iparág ez?

Nagyobb kaszinós cégek az USA tőzsdéin

Cikkünkben az alábbi három nagyvállalat részvényeit és azok múltbeli teljesítményeit vizsgáljuk meg:

- MGM Resort International (tőzsdei kódja: MGM)

- Las Vegas Sands (tőzsdei kódja: LVS)

- Wynn Resorts (tőzsdei kódja: WYNN)

Mind a három társaság az un. hagyományos kaszinózásban utazik, azaz arra az üzleti modellre építi tevékenységét, hogy becsábítsa az embereket a játékterembe, ahol hús-vér krupiék, csinos hölgyek, finom koktélok és szivarok társaságában élőben gurul a rulettgolyó és pörög a kocka és a háttérben pedig a nyerőgépek hangos csilingelése hallatszik.

Ezek a hagyományos kaszinók az elmúlt években komoly versenytársat kaptak maguknak az online casino-k megjelenésével, hiszen sokan már a karosszékükből szeretnek otthonról játszani. A kaszinók így nemcsak az USA-ban, de az egész világon átalakulnak, ugyanez a helyzet a magyarországi kaszinók tekintetében is ahol számos új szereplő jelent meg.

Az online kaszinók komoly érvágást jelentettek a hús-vér játékra építő nagyvállalatoknak, melyre a pandémia méginkább ráerősített, hiszen a karanténhelyzet miatt a legtöbb játékos kedvű ember nem tudott személyesen elmenni kedvenc kaszinójába, így maradt számára az online játéktér.

MGM Resort International MGM – a legismertebb a sok közül

Aki a filmeket szereti, annak bizonyára nagyon ismerős az MGM elnevezés (és az üvöltő oroszlán), és nem véletlenül, hiszen az MGM = Metro Goldwyn Mayer az egyik legismertebb amerikai filmstúdió. A filmstúdiót megvásárló örmény származású befektető Kirk Kerkorian később ugyanezt a jól csengő nevet adta a Las Vegasban alapított kaszinóvállalatának is.

Alapítás éve: 1986

Alapító: Kirk Kerkorian

Közponja: Las Vegas, Nevada

Alkalmazottak száma: 74.500 fő (2020)

Árbevétele: 9,7 Mrd USD (2021)

Részvény teljesítménye 2022-ben: -25,3% (veszteség)

Las Vegas Sands (LVS) – Szingapúri hotel és kaszinóbiznisz

A társaság alapvetően egy izgalmas dologgal írta be magát a köztudatba, ami nem más, mint Szingapúr ikonikus, 3 lábon álló trikertornya (három torony) a Marina Bay Sands, mely egy integrált üdülőhely a szingapúri Marina Bay mellett.

Az ingatlan komplexum 2010-es megnyitásakor a világ legdrágább önálló kaszinójának számított 8 milliárd szingapúri dollár (kb. 6,88 milliárd USD) értékben. Az üdülőhelyhez tartozik egy több, mint 2500 szobás szálloda, egy 120 000 négyzetméteres konferencia-kiállítási központ, a 74 000 négyzetméteres The Shoppes at Marina Bay Sands, egy nagy bevásárlóközpont és egy múzeum, "celebszakács" éttermek, két lebegő kristálypavilon és a világ legnagyobb átriumos kaszinója 500 asztallal és 1600 játékgéppel.

Alapítás éve: 1988

Alapító: Sheldon Adelson

Közponja: Las Vegas, Nevada

Alkalmazottak száma: 44.500 fő (2021)

Árbevétele: 4,2 Mrd USD (2021)

Részvény teljesítménye 2022-ben: +27,7% (nyereség)

Wynn Resorts (WYNN) – mindent a szórakozásért

A Wynn Resort vállalat két luxus szállodatornyot birtokol, melyek együttesen 4748 tágas szállodai szobával, lakosztállyal és villával rendelkeznek. A közel 200.000 (!) négyzetméternyi kaszinóval, 22 étteremmel (jellegzetes gourmet szakácsokkal) és több, mint 10 bárral minden igényt kielégít az odalátogatóknak.

A társaság a fáradt és pihenni vágyó ügyfeleinek két díjnyertes gyógyfürdővel, tárgyaló- és konferenciatermekkel és körülbelül 160 000 négyzetméter üzlethelyiséggel áll üzleti ügyfelei rendelkezésére (is). Mindemellett két éjszakai klub, egy strandklub, valamint rekreációs és szabadidős létesítmények várják vendégeiket.

A Wynn nem áll meg, folyamatosan fejleszti létesítményeit, így Las Vegasban a közelmúltban bemutatta az új Wynn Golf Clubot és a 18 lyukú, 129 hektáros bajnoki golfpályát, és 2020 februárjában debütált egy 100 százalékban megújuló energiával működő, 430 000 négyzetméteres tárgyaló- és konferenciaközpontját.

Alapítás éve: 2002

Alapító: Steve Wynn

Közponja: Las Vegas, Nevada

Alkalmazottak száma: 30.200 fő (2019)

Árbevétele: 3.7 Mrd USD (2021)

Részvény teljesítménye 2022-ben: -3,0% (veszteség)

Konklúzió - összefoglalás

A tőzsdén jegyzett legnagyobb kaszinó vállalatok bár komoly ingatlanpiaci értékkel bírnak, jelentős szállodai és rekreációs kapacitásaik vannak, de az elmúlt években komoly veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a pandémia miatt, így a társaságok részvényei csökkentek a tőzsdén a Las Vegas Sands társaság kivételével 2022-ben. A piaci verseny fokozódásával számos új internetes vállalkozás is megjelent, mint például a VulkanBet kaszino, mely online szereplők egyre nagyobb piaci részesedést hasítanak ki az iparági tortából. A cégek árbevétele a jövőben újra növekedési pályára állhat, így befektetőként érdemes lehet erre az iparágra is figyelemmel lenni.

Netrisk: a vizet tartják a legnagyobb veszedelemnek a lakásbiztosításoknál

Az elmúlt napokat jellemző télies, havas időjárás ismét megmutatta, hogy érdemes védekezni a különböző káreseményekkel szemben. Azok, akik a Netrisknél novemberben lakásbiztosítást kötöttek elsősorban a vízkárokra igyekeznek felkészülni. Az esetlegesen elfolyó vízre 59 százalékuk vett igénybe kiegészítő szolgáltatást, ablakbeázásra 52 százalékuk, míg tetőbeázásra 43 százalékuk - közölte a cég.
2023. 12. 11. 17:30
Megosztás:

Az idei erőteljes fékezés után 2024-ben már lassú kilábalás indulhat a lakáspiacon

A NAV idei első háromnegyedéves adatait feldolgozó elemzés az előző év hasonló időszakához viszonyítva országosan 12%-os drágulást mutat nominálisan, ami reál értéken nagyjából 9%-os csökkenést jelent. Mivel a fővárosi forgalom csupán 15%-kal esett vissza, szemben a többi településtípus átlagosan 40-50%-os mutatójával, idén az amúgy is a legnagyobb ütemű, 13%-os drágulást produkáló, legmagasabb árú budapesti adásvételek nagyobb súlyt tesznek ki az árindexben, amit ennek megfelelőenkorrigáltunk. A megyei jogú városok 12%-kal drágultak, a kisebb városok árszintje átlagosan 8%-kal emelkedett, míg a községekben 1% körüli csökkenés volt egy év alatt.
2023. 12. 11. 17:00
Megosztás:

Magyar innováció forradalmasítja az őssejt-donációkat

A Gloster Infokommunikációs Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Gloster) globális csontvelő donor és őssejt nyilvántartó rendszert fejleszt a Német Vöröskeresztnek 250 ezer euróért (mintegy 95 millió forint) - közölte a cég hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 11. 16:30
Megosztás:

Kerékpárút épült Kéthely és Balatonmáriafürdő között

Befejeződött a kerékpárút építése a Somogy vármegyei Kéthely és Balatonmáriafürdő között, a 465 millió forintos beruházás utolsó ütemének műszaki átadására hétfőn került sor - tájékoztatta Kéthely önkormányzata az MTI-t.
2023. 12. 11. 16:00
Megosztás:

Zajlik az elmúlt évek uniós projektjeinek zárása

Zajlik a 2014-2020-as időszakban finanszírozott uniós projektek zárása és elszámolása, az eddigi adatok alapján Magyarország pénzügyi kerete 95 százalékát használta fel - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága ülésén hétfői meghallgatásán.
2023. 12. 11. 15:30
Megosztás:

Nyereséges évet zár a Start Garancia Zrt.

Idén is eredményesen támogatta a gazdaságfejlesztési célokat a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Start Garancia Zrt. : a társaság kezességvállalási állománya december elejére elérte a 300 milliárd forintot, ami közel 50 százalékkal több a tavaly év véginél - közölte a társaság az MTI-vel hétfőn.
2023. 12. 11. 15:00
Megosztás:

Zárult a Virginia dohány felvásárlása

Eredményesen, 49 százalékos növekedéssel zárta a Virginia dohány felvásárlását a tavalyi évhez képest a Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért és feldolgozásért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. (DOFER Zrt.) - közölte az MTI-vel a vállalat.
2023. 12. 11. 14:30
Megosztás:

Meghosszabbította az Unió a Malival szemben bevezetett korlátozó intézkedéseket

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei további egy évvel, 2024. december 14-ig meghosszabbították a Malival szemben 2021-ben elrendelt korlátozó intézkedések hatályát - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.
2023. 12. 11. 14:00
Megosztás:

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa

Az igazi gondoskodás nem a segélyek világa, ha lehet, jövedelmet és bért kell biztosítani mindenkinek; ezt a "melót" nem végezte el a baloldali kormányzás 2010. előtt - jelentette ki a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rehabilitációs konferenciáján hétfőn Budapesten, a BKIK székházában.
2023. 12. 11. 13:30
Megosztás:

Korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését

Mintegy 227 millió forintból korszerűsítették a Műjégpálya, a Magyar Zene Háza, az Olof Palme Ház és a Néprajzi Múzeum távhűtését - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2023. 12. 11. 13:00
Megosztás:

Nőtt a száz legeredményesebb vasi cég árbevétele 2022-ben

A száz legeredményesebb Vas vármegyei vállalkozás nettó árbevétele 2022-ben együttesen meghaladta az 1882,712 milliárd forintot, ez 18,7 százalékkal több, mint az évben - olvasható a TOP 100 Vas vármegye című, hétfőn Szombathelyen bemutatott kiadványban.
2023. 12. 11. 12:30
Megosztás:

Csökkent az éves infláció Csehországban

Novemberben az éves infláció 7,3 százalékra mérséklődött az októberi 8,5 százalékról Csehországban - közölte hétfőn a Cseh Statisztikai Hivatal Prágában.
2023. 12. 11. 12:00
Megosztás:

Miskolc jövőre U16-os női kosárlabda Eb-t rendez

Miskolcon rendezik jövőre az U16-os női kosárlabda Európa-bajnokságot.
2023. 12. 11. 11:30
Megosztás:

A digitalizáció csak lassan érvényesül a könyvpiacon

A magyarok 42 százaléka olvas valamilyen gyakorisággal nyomtatott könyvet, ez az érték e-könyvek esetén 11 százalék, míg az e-hangoskönyveknél 7 százalék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készült kutatás, amelynek eredményéről hétfőn tájékoztatta az MTI-t a hatóság kommunikációs igazgatóság.
2023. 12. 11. 11:00
Megosztás:

Szinte semmit se változtak az indexek az európai tőzsdéken

Vegyesen, alig változó indexekkel indult hétfőn a kereskedés a főbb euróai értékpapírpiacokon. A tőzsdék pénteken indexemelkedéssel zártak.
2023. 12. 11. 10:30
Megosztás:

Kisebb emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde

Enyhe emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint, miután a BUX 244,97 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 58 669,83 ponton, új történelmi rekordon zárt pénteken.
2023. 12. 11. 10:00
Megosztás:

A márkanév tényleg a mindenség?

A nutellás kenyeret szereted? - miközben megfogalmazzuk ezt a kérdést, mind ugyanarra a mogyorókrémre gondolunk. De sokan nem is a Nutellát szeretjük, hanem magát a mogyorókrémet, csokikrémet. Erős berögződésként maradhatott meg gyerekkorunkból a Nutella márka neve. Vajon hány ilyen márka neve maradt meg bennünk egy-egy termékcsoport “gyűjtőneveként”?
2023. 12. 11. 09:45
Megosztás:

Többféle férfi stoplis cipő közül tudunk válogatni

A labdarúgáshoz általában az egyik legfontosabb kiegészítő a focicipő. Ma már többféle típus is elérhető a piacon. Az is befolyásoló tényező, hogy pontosan milyen pályán akarjuk a lábunkra húzni az adott modellt. Természetes fűvel borított futballpályán a stoplis cipő lesz a legjobb választás.
2023. 12. 11. 09:15
Megosztás:

Erősödéssel nyitott ma reggel a forint

Erősödött a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 11. 08:30
Megosztás:

Újabb mérföldkő gazdaságfehérítésben

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot.
2023. 12. 11. 08:00
Megosztás: