Kaszinórészvények az USA tőzsdén

A kaszinók varázslatos világa szinte mindenkit könnyedén magával ragad, akár játékosként veszünk részt benne, akár csak a filmvásznon, egy Hollywood-i alkotást nézve merülünk el a forgatagában. Vonz a pénz, a játék, a hatalom és az ezzel együtt járó csillogás. De elgondolkodtunk-e már azon, hogy a kaszinóban való kockáztatás helyett a tőzsdén – kaszinórészvények vásárlása révén – tegyünk szert jövedelemre? Cikkünkben a legnagyobb amerikai tőzsdén forgó kaszinótársaságok részvényeit, és azok 2022-es évi teljesítményeit vizsgáltuk meg.

Kaszinórészvények az USA tőzsdén

Milyen kaszinó részvényekkel érdemes foglalkozni befektetőként?

Ha körülnézünk az amerikai értéktőzsdéken, számos olyan nagyvállalat részvényét találjuk meg, melyek komoly szereplői az iparágnak, így akár egyik, akár másik részvénybe való befektetéssel (vagy akár egyszerre több részvény közötti diverzifikációval – kockázat porlasztással) mi magunk is részesei lehetünk ennek a varázslatos iparágnak.

Miért is érdemes részvénybe fektetni?

A részvény nem más, mint tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapír, ami annyit jelent, hogy a részvény megvásárlásával mi magunk is az adott cég tulajdonosaivá válunk. Hát nem idilli dolog tulajdonosnak lenni egy hatalmas las-vegas-i kaszinóvállalatban, amelynek hotelei és kaszinói vannak akár szerte a világban? Hiszen a legtöbb kaszinócég mindazon túl, hogy szerencsejáték lehetőséget biztosít látogatóinak, eteti, itatja, altatja és számos más szórakoztató szolgáltatással is kényezteti őket. Hotelek, szállodák, casinók, bárok, éttermek, lokálok, koncerttermek... Ugye, hogy izgalmas iparág ez?

Nagyobb kaszinós cégek az USA tőzsdéin

Cikkünkben az alábbi három nagyvállalat részvényeit és azok múltbeli teljesítményeit vizsgáljuk meg:

- MGM Resort International (tőzsdei kódja: MGM)

- Las Vegas Sands (tőzsdei kódja: LVS)

- Wynn Resorts (tőzsdei kódja: WYNN)

Mind a három társaság az un. hagyományos kaszinózásban utazik, azaz arra az üzleti modellre építi tevékenységét, hogy becsábítsa az embereket a játékterembe, ahol hús-vér krupiék, csinos hölgyek, finom koktélok és szivarok társaságában élőben gurul a rulettgolyó és pörög a kocka és a háttérben pedig a nyerőgépek hangos csilingelése hallatszik.

Ezek a hagyományos kaszinók az elmúlt években komoly versenytársat kaptak maguknak az online casino-k megjelenésével, hiszen sokan már a karosszékükből szeretnek otthonról játszani. A kaszinók így nemcsak az USA-ban, de az egész világon átalakulnak, ugyanez a helyzet a magyarországi kaszinók tekintetében is ahol számos új szereplő jelent meg.

Az online kaszinók komoly érvágást jelentettek a hús-vér játékra építő nagyvállalatoknak, melyre a pandémia méginkább ráerősített, hiszen a karanténhelyzet miatt a legtöbb játékos kedvű ember nem tudott személyesen elmenni kedvenc kaszinójába, így maradt számára az online játéktér.

MGM Resort International MGM – a legismertebb a sok közül

Aki a filmeket szereti, annak bizonyára nagyon ismerős az MGM elnevezés (és az üvöltő oroszlán), és nem véletlenül, hiszen az MGM = Metro Goldwyn Mayer az egyik legismertebb amerikai filmstúdió. A filmstúdiót megvásárló örmény származású befektető Kirk Kerkorian később ugyanezt a jól csengő nevet adta a Las Vegasban alapított kaszinóvállalatának is.

Alapítás éve: 1986

Alapító: Kirk Kerkorian

Közponja: Las Vegas, Nevada

Alkalmazottak száma: 74.500 fő (2020)

Árbevétele: 9,7 Mrd USD (2021)

Részvény teljesítménye 2022-ben: -25,3% (veszteség)

Las Vegas Sands (LVS) – Szingapúri hotel és kaszinóbiznisz

A társaság alapvetően egy izgalmas dologgal írta be magát a köztudatba, ami nem más, mint Szingapúr ikonikus, 3 lábon álló trikertornya (három torony) a Marina Bay Sands, mely egy integrált üdülőhely a szingapúri Marina Bay mellett.

Az ingatlan komplexum 2010-es megnyitásakor a világ legdrágább önálló kaszinójának számított 8 milliárd szingapúri dollár (kb. 6,88 milliárd USD) értékben. Az üdülőhelyhez tartozik egy több, mint 2500 szobás szálloda, egy 120 000 négyzetméteres konferencia-kiállítási központ, a 74 000 négyzetméteres The Shoppes at Marina Bay Sands, egy nagy bevásárlóközpont és egy múzeum, "celebszakács" éttermek, két lebegő kristálypavilon és a világ legnagyobb átriumos kaszinója 500 asztallal és 1600 játékgéppel.

Alapítás éve: 1988

Alapító: Sheldon Adelson

Közponja: Las Vegas, Nevada

Alkalmazottak száma: 44.500 fő (2021)

Árbevétele: 4,2 Mrd USD (2021)

Részvény teljesítménye 2022-ben: +27,7% (nyereség)

Wynn Resorts (WYNN) – mindent a szórakozásért

A Wynn Resort vállalat két luxus szállodatornyot birtokol, melyek együttesen 4748 tágas szállodai szobával, lakosztállyal és villával rendelkeznek. A közel 200.000 (!) négyzetméternyi kaszinóval, 22 étteremmel (jellegzetes gourmet szakácsokkal) és több, mint 10 bárral minden igényt kielégít az odalátogatóknak.

A társaság a fáradt és pihenni vágyó ügyfeleinek két díjnyertes gyógyfürdővel, tárgyaló- és konferenciatermekkel és körülbelül 160 000 négyzetméter üzlethelyiséggel áll üzleti ügyfelei rendelkezésére (is). Mindemellett két éjszakai klub, egy strandklub, valamint rekreációs és szabadidős létesítmények várják vendégeiket.

A Wynn nem áll meg, folyamatosan fejleszti létesítményeit, így Las Vegasban a közelmúltban bemutatta az új Wynn Golf Clubot és a 18 lyukú, 129 hektáros bajnoki golfpályát, és 2020 februárjában debütált egy 100 százalékban megújuló energiával működő, 430 000 négyzetméteres tárgyaló- és konferenciaközpontját.

Alapítás éve: 2002

Alapító: Steve Wynn

Közponja: Las Vegas, Nevada

Alkalmazottak száma: 30.200 fő (2019)

Árbevétele: 3.7 Mrd USD (2021)

Részvény teljesítménye 2022-ben: -3,0% (veszteség)

Konklúzió - összefoglalás

A tőzsdén jegyzett legnagyobb kaszinó vállalatok bár komoly ingatlanpiaci értékkel bírnak, jelentős szállodai és rekreációs kapacitásaik vannak, de az elmúlt években komoly veszteségeket voltak kénytelenek elszenvedni a pandémia miatt, így a társaságok részvényei csökkentek a tőzsdén a Las Vegas Sands társaság kivételével 2022-ben. A piaci verseny fokozódásával számos új internetes vállalkozás is megjelent, mint például a VulkanBet kaszino, mely online szereplők egyre nagyobb piaci részesedést hasítanak ki az iparági tortából. A cégek árbevétele a jövőben újra növekedési pályára állhat, így befektetőként érdemes lehet erre az iparágra is figyelemmel lenni.

Elrendelte a Centrál Workout pénzügyi vállalkozás végelszámolását az MNB

Visszavonta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 09:00
Megosztás:

Minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke tájékoztatta az MTI-t pénteken.
2024. 06. 16. 08:00
Megosztás:

Átadták a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben

Átadták szombaton a felújított fiatfalvi Ugron-kastélyt Erdélyben, a székelyföldi műemlék épületet magyar kormánytámogatással restaurálták - számolt be a Székelyhon.ro.
2024. 06. 16. 07:00
Megosztás:

Meghirdették az év családbarát vállalata pályázatot

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom az idén is meghirdette az év családbarát vállalata pályázatot.
2024. 06. 16. 06:00
Megosztás:

11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene

2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.d
2024. 06. 16. 05:00
Megosztás:

A mesterséges intelligencia korszakába lép az audit

Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 16. 04:00
Megosztás:

8 Bitcoin bányász eléri az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, jelezve az iparági fellendülést, míg ez a legjobb 5 választás a hullám meglovagolásához

Mivel nyolc Bitcoin bányász már átlépte az 1 milliárd dolláros piaci kapitalizáció küszöbét, a kriptovaluta piac hihetetlen növekedést tapasztal, ami egy jelentős iparági fellendülésre utal. Az öt legjobban várt kriptovaluta, amely készen áll profitálni ebből a trendből, kiemelt figyelmet kap a befektetőktől és rajongóktól.
2024. 06. 16. 03:00
Megosztás:

Jövő Heti Horoszkóp – Komoly pénzt nyerhet 3 csillagjegy szülötte is!

Üdvözlünk a heti horoszkópban, ahol most különösen szerencsés és pénzügyi lehetőségekkel teli időszak vár rád! A jövő héten (június 16 -22. között) mindegyik csillagjegy számára izgalmas és váratlan eseményeket mutatnak a csillagok, amelyek a személyes életedet is pozitívan befolyásolják. Készülj fel szerencsés találkozásokra, kreatív üzleti fogásokra és váratlan pénzügyi nyereségekre! Olvasd el, milyen szerencsés napok és számok várnak rád, és ne feledd: a szerencséd a csillagokban rejlik!
2024. 06. 16. 02:00
Megosztás:

Figyelmeztetik a nyugdíjasokat – Hamarosan lejár a határidő, sokan rosszul járhatnak

Ebben a hónapban még lehetőség van a tavalyi feltételek szerint kérni a nyugdíj megállapítását - számolt be a tudasfajta.hu.
2024. 06. 16. 01:00
Megosztás:

Ez a három kutyás kriptó nagyot mehet ezen a nyáron

Vitathatatlan, hogy a 2024-es év a mém érmék nagy visszatéréséről szól. A befektetők elkapkodják ezeket az érméket, és várják, hogy elődeikhez hasonlóan elképesztő nyereséget hozzanak. Ez sok érmével meg is történik, ezért nem árt, ha alaposan tájékozódunk, és szemügyre vesszük az aktuális előértékesítéseket.
2024. 06. 16. 00:01
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 24. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 06. 15. 23:00
Megosztás:

Mit gondol Ferenc pápa a mesterséges intelligenciáról?

Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algoritmusok" szükségesek. A katolikus egyházfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján, a dél-olaszországi Borgo Egnazia üdülőhelyen mondott beszédet pénteken.
2024. 06. 15. 22:00
Megosztás:

Ingyenes startup dizájntábort szervez a Kék Bolygó Alapítvány

A fenntarthatósági témák, a dizájn és a startupok világa iránt érdeklődő középiskolások jelentkezését várják június 26-ig a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a HelloWood Junior ingyenes táborába - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 21:00
Megosztás:

Megünnepelték a brit uralkodó hivatalos születésnapját

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 75 esztendős III. Károly király hivatalos születésnapját.
2024. 06. 15. 20:00
Megosztás:

Miért jó az alumínium autóbeálló?

Az alumínium autóbeállók nagyszerűen ötvözik az időtállóság, a modern megjelenés és a könnyű kezelhetőség minden előnyét. Ezeken keresztül kitűnő választást jelentenek mindazoknak, akik praktikusan és egyben stílusosan kívánják megválaszolni az autójuk parkolásának kérdését.
2024. 06. 15. 19:00
Megosztás:

Pénzt takaríthatsz meg a szerszámok biztonságos tárolásával

A szerszámok megfelelő tárolása elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez, legyen szó hobbiról, otthoni javításról vagy professzionális munkáról. A szerszámok rendezett és könnyen elérhető helyen történő tárolása nemcsak időt takarít meg, de megelőzi a szerszámok elvesztését és károsodását is.
2024. 06. 15. 18:00
Megosztás:

Az INA 240 millió euró osztalék kifizetéséről döntött

Az INA horvát olajipari vállalat pénteki közgyűlésén 240 millió euró (95,6 milliárd forint) osztalék kifizetéséről döntött, ez részvényenként 24 euró (9564 forint) - közölte a vállalat az MTI-vel.
2024. 06. 15. 17:00
Megosztás:

Májusban 1 százalékkal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon májusban 1,1 százalékkal, 175 milliárd forinttal növekedett, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 793 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban- közölte a Bamosz pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 15. 16:00
Megosztás:

Így ünnepelte Donald Trump 78. születésnapját

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump pénteken.
2024. 06. 15. 15:00
Megosztás:

Elindult a Nemzeti Kutatási Kiválósági Program

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat tudományos közössége számára is számottevő lehetőséget kínál a múlt hónapban elindult Nemzeti Kutatási Kiválósági Program (NKKP) - közölte pénteken a HUN-REN az MTI-vel.
2024. 06. 15. 14:00
Megosztás: