Kata-balhé: Pozitív fordulat

Miközben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a területi kamarák köztestületként, szakmai programokkal és szakértői munkával igyekeznek helytállni az infláció, a háború és a járvány alakította válsághelyzetben, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a szakmaiság elvét figyelmen kívül hagyva, alapszabály-ellenes kommunikációval csorbítja a kereskedelmi és iparkamarák hitelességét és sért meg vállalkozókat, szakmákat, egyes társadalmi csoportokat – áll a BKIK elnökségének állásfoglalásában, melyben érdemei elismerése ellenére elhatárolódik Parragh Lászlótól. A budapesti kamara ugyanakkor üdvözli, hogy az MKIK elnökének legutóbbi állásfoglalásában a BKIK vállalkozások érdekeit képviselő kata-koncepciója immár javaslatok szerves részét képezi.

Kata-balhé: Pozitív fordulat

A BKIK elnöksége elismeri Parragh László MKIK elnök érdemeit, több évtizedes kamarai tapasztalatát, széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerét, a kormányzati működés alapos ismeretét, amely tudást és képességet a kamarai rendszer hasznára, valamennyi magyar vállalkozás érdekét szem előtt tartva kellene kamatoztasson. Éppen ezért megdöbbentő a BKIK elnöksége számára Parragh László elnök úrnak az elmúlt időszakban több témában folytatott alapszabály-ellenes kommunikációja. Jelentős, a gazdaság egészét vagy a vállalkozók széles körét érintő ügyekben ugyanis az elnöki nyilatkozatot elnökségi állásfoglalásnak kell megelőznie az országos kamara alapszabályának 60. pontja szerint. Az érintett, alapszabály-ellenes, jogszerűen elnökségi állásfoglalást igénylő nyilatkozatok körébe tartoznak például azok is, amelyek a kata adónem jelentős átalakítását érintették:

 1. Parragh László már 2020-ban is a kamarai döntéshozatali rendszert megkerülve tett javaslatot egy olyan, vállalkozói körökben Lex Parragh névre hallgató szabályozásra, amely az egy ügyféltől származó éven belüli 3 millió forint feletti bevételt 40%-os büntetőadóval terhelte. Ahogyan azt a BKIK prognosztizálta, a Lex Parragh-nak végül csak minimális hatása lett, mivel a várt közel 100 ezer katás vállalkozás helyett csak 10 ezernél is kevesebbnél volt alkalmazható a szabályozás.
 2. Parragh László a törvénymódosítás elfogadását követően ígéretet tett az elnökségnek, hogy 2021 januárjában létrehoz egy, a kata adónemet elemző és annak újraszabályozására javaslatot tevő MKIK-bizottságot, de ezt nem tette meg.
 3. 2022. május 26-án Parragh László, MKIK elnökségi felhatalmazás nélkül azt nyilatkozta a Népszavának, hogy „A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával.” A nyilatkozat sérti az MKIK alapszabályát, így a BKIK küldöttgyűlése, beleértve az elnökséget, elhatárolódott tőle.
 4. Pár napra rá Parragh László megváltoztatta az álláspontját és a sajtónak azt nyilatkozta, korai még a megszüntetésről vagy újratervezésről beszélni és év végéig kellene kidolgozni az átalakítást (Világgazdaság, 2022 május 29.).
 5. 2022 július 9-én a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában újra megváltoztatta az álláspontját és kifejtette, hogy már nyáron szavazni kellene a törvényhozásnak a kérdésről (Magyar Nemzet, 2022 július 9.). Bár ez esetben is MKIK elnökségi határozat híján nyilatkozott, de legalább már teljes mértékben felhasználta a BKIK vállalkozások érdekeit képviselő kata-koncepcióját.
 6. A kata ügyet lehet tekinteni Parragh László elnöki „teljesítménye” állatorvosi lovának. Pont az állatorvosokról nyilatkozta, hogy „Meglepő módon egyébként az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katá-s.” (2022. május 26. Népszava). A BKIK vezetése azt javasolja Parragh Lászlónak, hogy legközelebb felkészültebben nyilatkozzon és nézze meg a kata bevezetésekor az adót létrehozó Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott „Kisadózók tételes adója – Tájékoztató – Gyakori kérdések-válaszok 2012.12.21.” című anyagot (link), melynek a 8. oldalán egy egyéni vállalkozónak minősülő szolgáltató állatorvos kisadózó problémájára található kérdés-válasz. Ez alapján a jogalkotó bevezetéskori szándéka elég világos volt és az a tény, hogy az állatorvosok éltek is a Kormány által felkínált lehetőséggel csak Parragh László számára meglepő.
 7. Ugyanakkor, felelős vezetőként az MKIK elnökének nem most kellene az eszébe jusson, hogy az évek során elmaradt a kata valorizálása: „a kata 2013 óta része a magyar adórendszernek, a közteher azóta változatlanul havi ötvenezer forint” (Magyar Nemzet, 2022. július 10. ), hanem a kata 2013-as bevezetése óta lett volna ideje javasolni a kormánynak a havi fix adótétel évenkénti, a minimálbérrel való együttes emelését, amivel együtt a főállású katás vállalkozók TB jogviszonya is arányosan emelkedett volna. Ebben az esetben évi 3-5 ezer forintos feszültségmentes emeléseket követően ma egy valorizált kata lenne érvényben, így nem lenne szükség egy lépésben jelentős adóemelésre.

A KSH által nyilvántartott nagyjából 800 ezer működő vállalkozásból jelenleg kb. 450 ezer katás, akik évente több mint 2 milliárd forintot – az összes kamarai regisztrációs bevételnek nagyjából a felét – fizetnek be, most már az MKIK számlájára és azon keresztül a kamarai rendszerbe a kötelező 5 ezer forintos kamarai hozzájárulásuk révén.

A BKIK álláspontja szerint a kata adónem újraszabályozását nem egy ember ötletlésére kell alapozni, hanem átfogó szakmai egyeztetések és az érintett kisvállalkozókkal való konzultáció alapján kell megvalósítani.

Parragh László kata megszüntetését javasló és számos más alapszabály-ellenes nyilatkozata a BKIK elnökségének álláspontja szerint már több éve rontja a teljes kamarai rendszer, valamint tisztségviselői, munkatársai reputációját. Ezt az utóbbi időben a BKIK-hoz egyre nagyobb számban érkező felháborodott megkeresések is jól mutatják az alábbi témákban:

 • A pandémia kellős közepén sértette meg a nehéz helyzetben lévő vállalkozók méltóságát, miszerint " ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni" (ATV, 2021. február 7.).
 • A kamarai törvény módosítását és a kamarai hozzájárulás központosított beszedését szorgalmazta MKIK elnökként, anélkül, hogy az Elnökség ebben állást foglalt volna (2021 március).
 • 2021. augusztus 30-án az országos szakképzési tanév megnyitóján MKIK elnöki, nem pedig magánemberi minőségében elhangzott, szexuális kisebbséget minősítő felszólalása, mely miatt az MKIK Etikai Bizottsága is elmarasztalta. A határozat a mai napig nem lett közzétéve.
 • Szintén MKIK elnökségi állásfoglalás nélkül a Magyar Nemzeti Bankot kritizálta: „különféle számmisztikával operáló programok” helyett „érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tenni” (Népszava, 2022. május 26.).
 • A tanárokat és a tűzoltókat sértette meg nyilatkozatával, miszerint a pénzen kívül más motiváció is létezik, a tanároknak „ott a szabad nyár”, a tűzoltókat pedig „a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket” motiválhatja (Népszava, 2022. május 26.).

Mindezekkel, a Parragh László megfogalmazása szerint „tabudöntögető javaslatokkal, amik kiverik a biztosítékot” a közvélemény a személyét összemossa a teljes kamarai intézményrendszerrel. Sok év türelem után mostanra a BKIK vezetése számára egyértelművé vált, hogy Parragh László elnök úr esetében nem egyszeri véletlen „balesetekkel”, hanem rendszeresen visszatérő, egyre súlyosbodó problémával áll szemben a kamarai rendszer. Ezért a BKIK elnöksége józanságra inti Parragh Lászlót és felszólítja, hogy a kamara nevében csak az MKIK alapszabályának betartásával tegyen kijelentéseket.

Nagy nyereséggel zártak az európai tőzsdék

Nagy nyereséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 02. 02. 19:00
Megosztás:

Kényszerű tudatosság: még mindig az ár a legfontosabb a vásárlásnál, de nem mindegy, mit kapunk érte

Többnyire hetekig beleássuk magunkat a témába, és csak hosszas mérlegelés után döntünk nagyobb értékű műszaki cikk vásárlásakor. Az ár és a funkciók mellett az energiatakarékosság fontosabb kritérium lett, mint valaha, felértékelődött a szolgáltatások szerepe, majdnem minden második ember pedig új termék vásárlása előtt inkább megpróbálja megjavíttatni elromlott készülékét – derült ki a MediaMarkt friss reprezentatív kutatásából.
2023. 02. 02. 18:30
Megosztás:

A vártnál jelentősebben csökkent a német export és az import decemberben

Decemberben Németország exportja 6,3 százalékkal, 127,4 milliárd euróra csökkent, az importja pedig 6,1 százalékkal, 117,4 milliárd euróra esett novemberrel összevetve - közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön.
2023. 02. 02. 18:00
Megosztás:

A GVH megszüntette az eljárást az ingatlan.com üzemeltetőjével szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vizsgálatot az ingatlan.com üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés - jelentette be csütörtöki közleményében a hivatal.
2023. 02. 02. 17:30
Megosztás:

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak az SZTE kutatói

A gerincgyógyászati diagnosztikát segítő informatikai megoldáson dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival együttműködve - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 02. 02. 17:00
Megosztás:

Több mint 800 millió forintból fejleszthet Vésztő

Több mint 800 millió forintot nyert el uniós forrásból beruházásokra a Békés vármegyei Vésztő.
2023. 02. 02. 16:30
Megosztás:

A kőolaj ára nagyot csökkent szerdán, de ma már ismét erősödik

A WTI 77,2, a Brent pedig 83 dollár/hordó volt ma reggel az áprilisi határidőre, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,2 dollár/hordót tett ki.
2023. 02. 02. 16:00
Megosztás:

A vártnál jobb eredményt ért el a Meta

40 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot indít a Meta – tette közzé tegnap piaczárás utáni negyedik negyedéves gyorsjelentésében a tech óriás.
2023. 02. 02. 15:30
Megosztás:

Kedvező az Infineon környezete

Az első pénzügyi negyedévben az Infineon 3,95 milliárd eurós árbevétele enyhén elmaradt a 4 milliárd eurós piaci várakozástól.
2023. 02. 02. 15:00
Megosztás:

Energiaár-vezette inflációs lassulás

Tegnap kellemes meglepetés volt, hogy januárban gyorsan süllyedt az infláció. Az Eurózónában a korábbi 9,2%-ról 8,5%-ra mérséklődött az infláció, gyorsabb ütemben, mint ahogy a 8,9%-os elemzői konszenzus várta volna.
2023. 02. 02. 14:30
Megosztás:

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot.
2023. 02. 02. 14:00
Megosztás:

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán

A kormány 2023. február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött; a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - jelentette be csütörtöki közleményében a GFM.
2023. 02. 02. 13:30
Megosztás:

Szétválás Európa és az USA között

Tegnap Jerome Powell már enyhébb hangnemet ütött meg, ami nem csak dollárgyengülést hozott, hanem a részvénypiacokon újabb emelkedést is.
2023. 02. 02. 13:00
Megosztás:

A Bank of England tizedik kamatemelésének bejelentését várja csütörtökre a piac

A piaci szereplők és a londoni elemzői közösség egyöntetű várakozása szerint csütörtökön - idei első kamatdöntő ülése után - újabb kamatemelést jelent be a Bank of England. Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, a brit jegybank tizedszer emelné alapkamatát a szigorítási ciklus több mint egy évvel ezelőtti kezdete óta.
2023. 02. 02. 12:30
Megosztás:

Energiamegtakarítás háztartási gépekkel – Lehetséges?

Az energiaválságnak nevezett időszakban a villamos energia tudatos megtakarítása jelentős összegeket hagyhat a családok zsebében. Érdemes és fontos tisztában lennünk a fogyasztáscsökkentés lehetőségeivel – vegyük górcső alá a legnagyobb háztartási gépeinket és vizsgáljuk meg, mely szokásaink megváltoztatása lehet szükséges.
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Ennyit nőtt 2021 decemberéhez képest a vendégéjszakák száma

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22 százalékkal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 12:00
Megosztás:

Novemberben 1 milliárd 415 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány

2022. novemberben a kivitel volumene 9,5, a behozatalé 15 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 1 milliárd 415 millió euró volt, az egyenleg 1 milliárd 372 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 02. 02. 11:30
Megosztás:

Javult kissé a Caixin kínai feldolgozóipari teljesítményindexe januárban

Januárban kissé javult, de továbbra is a kínai feldolgozóipar teljesítményének gyengülését jelezte a Caixin gazdaságkutató beszerzésimenedzser-indexe.
2023. 02. 02. 11:00
Megosztás:

Négyszázmillió forintos vízrendezés kezdődött Alsónyéken

Négyszázmillió forintos vízrendezési projekt kezdődött Alsónyéken a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával - közölte a Tolna Vármegyei Önkormányzati Hivatal az MTI-vel.
2023. 02. 02. 10:30
Megosztás:

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2023. 02. 02. 10:00
Megosztás: