Kata-balhé: Pozitív fordulat

Miközben a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a területi kamarák köztestületként, szakmai programokkal és szakértői munkával igyekeznek helytállni az infláció, a háború és a járvány alakította válsághelyzetben, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a szakmaiság elvét figyelmen kívül hagyva, alapszabály-ellenes kommunikációval csorbítja a kereskedelmi és iparkamarák hitelességét és sért meg vállalkozókat, szakmákat, egyes társadalmi csoportokat – áll a BKIK elnökségének állásfoglalásában, melyben érdemei elismerése ellenére elhatárolódik Parragh Lászlótól. A budapesti kamara ugyanakkor üdvözli, hogy az MKIK elnökének legutóbbi állásfoglalásában a BKIK vállalkozások érdekeit képviselő kata-koncepciója immár javaslatok szerves részét képezi.

Kata-balhé: Pozitív fordulat

A BKIK elnöksége elismeri Parragh László MKIK elnök érdemeit, több évtizedes kamarai tapasztalatát, széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerét, a kormányzati működés alapos ismeretét, amely tudást és képességet a kamarai rendszer hasznára, valamennyi magyar vállalkozás érdekét szem előtt tartva kellene kamatoztasson. Éppen ezért megdöbbentő a BKIK elnöksége számára Parragh László elnök úrnak az elmúlt időszakban több témában folytatott alapszabály-ellenes kommunikációja. Jelentős, a gazdaság egészét vagy a vállalkozók széles körét érintő ügyekben ugyanis az elnöki nyilatkozatot elnökségi állásfoglalásnak kell megelőznie az országos kamara alapszabályának 60. pontja szerint. Az érintett, alapszabály-ellenes, jogszerűen elnökségi állásfoglalást igénylő nyilatkozatok körébe tartoznak például azok is, amelyek a kata adónem jelentős átalakítását érintették:

 1. Parragh László már 2020-ban is a kamarai döntéshozatali rendszert megkerülve tett javaslatot egy olyan, vállalkozói körökben Lex Parragh névre hallgató szabályozásra, amely az egy ügyféltől származó éven belüli 3 millió forint feletti bevételt 40%-os büntetőadóval terhelte. Ahogyan azt a BKIK prognosztizálta, a Lex Parragh-nak végül csak minimális hatása lett, mivel a várt közel 100 ezer katás vállalkozás helyett csak 10 ezernél is kevesebbnél volt alkalmazható a szabályozás.
 2. Parragh László a törvénymódosítás elfogadását követően ígéretet tett az elnökségnek, hogy 2021 januárjában létrehoz egy, a kata adónemet elemző és annak újraszabályozására javaslatot tevő MKIK-bizottságot, de ezt nem tette meg.
 3. 2022. május 26-án Parragh László, MKIK elnökségi felhatalmazás nélkül azt nyilatkozta a Népszavának, hogy „A kamara támogatná a kata megszüntetését és egy új adónem bevezetését a tanulságok levonásával.” A nyilatkozat sérti az MKIK alapszabályát, így a BKIK küldöttgyűlése, beleértve az elnökséget, elhatárolódott tőle.
 4. Pár napra rá Parragh László megváltoztatta az álláspontját és a sajtónak azt nyilatkozta, korai még a megszüntetésről vagy újratervezésről beszélni és év végéig kellene kidolgozni az átalakítást (Világgazdaság, 2022 május 29.).
 5. 2022 július 9-én a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában újra megváltoztatta az álláspontját és kifejtette, hogy már nyáron szavazni kellene a törvényhozásnak a kérdésről (Magyar Nemzet, 2022 július 9.). Bár ez esetben is MKIK elnökségi határozat híján nyilatkozott, de legalább már teljes mértékben felhasználta a BKIK vállalkozások érdekeit képviselő kata-koncepcióját.
 6. A kata ügyet lehet tekinteni Parragh László elnöki „teljesítménye” állatorvosi lovának. Pont az állatorvosokról nyilatkozta, hogy „Meglepő módon egyébként az állatorvosok közül kerül ki a legtöbb katá-s.” (2022. május 26. Népszava). A BKIK vezetése azt javasolja Parragh Lászlónak, hogy legközelebb felkészültebben nyilatkozzon és nézze meg a kata bevezetésekor az adót létrehozó Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott „Kisadózók tételes adója – Tájékoztató – Gyakori kérdések-válaszok 2012.12.21.” című anyagot (link), melynek a 8. oldalán egy egyéni vállalkozónak minősülő szolgáltató állatorvos kisadózó problémájára található kérdés-válasz. Ez alapján a jogalkotó bevezetéskori szándéka elég világos volt és az a tény, hogy az állatorvosok éltek is a Kormány által felkínált lehetőséggel csak Parragh László számára meglepő.
 7. Ugyanakkor, felelős vezetőként az MKIK elnökének nem most kellene az eszébe jusson, hogy az évek során elmaradt a kata valorizálása: „a kata 2013 óta része a magyar adórendszernek, a közteher azóta változatlanul havi ötvenezer forint” (Magyar Nemzet, 2022. július 10. ), hanem a kata 2013-as bevezetése óta lett volna ideje javasolni a kormánynak a havi fix adótétel évenkénti, a minimálbérrel való együttes emelését, amivel együtt a főállású katás vállalkozók TB jogviszonya is arányosan emelkedett volna. Ebben az esetben évi 3-5 ezer forintos feszültségmentes emeléseket követően ma egy valorizált kata lenne érvényben, így nem lenne szükség egy lépésben jelentős adóemelésre.

A KSH által nyilvántartott nagyjából 800 ezer működő vállalkozásból jelenleg kb. 450 ezer katás, akik évente több mint 2 milliárd forintot – az összes kamarai regisztrációs bevételnek nagyjából a felét – fizetnek be, most már az MKIK számlájára és azon keresztül a kamarai rendszerbe a kötelező 5 ezer forintos kamarai hozzájárulásuk révén.

A BKIK álláspontja szerint a kata adónem újraszabályozását nem egy ember ötletlésére kell alapozni, hanem átfogó szakmai egyeztetések és az érintett kisvállalkozókkal való konzultáció alapján kell megvalósítani.

Parragh László kata megszüntetését javasló és számos más alapszabály-ellenes nyilatkozata a BKIK elnökségének álláspontja szerint már több éve rontja a teljes kamarai rendszer, valamint tisztségviselői, munkatársai reputációját. Ezt az utóbbi időben a BKIK-hoz egyre nagyobb számban érkező felháborodott megkeresések is jól mutatják az alábbi témákban:

 • A pandémia kellős közepén sértette meg a nehéz helyzetben lévő vállalkozók méltóságát, miszerint " ha valaki nem tud egy év alatt ötezer forintot kifizetni, az ne menjen el vállalkozni" (ATV, 2021. február 7.).
 • A kamarai törvény módosítását és a kamarai hozzájárulás központosított beszedését szorgalmazta MKIK elnökként, anélkül, hogy az Elnökség ebben állást foglalt volna (2021 március).
 • 2021. augusztus 30-án az országos szakképzési tanév megnyitóján MKIK elnöki, nem pedig magánemberi minőségében elhangzott, szexuális kisebbséget minősítő felszólalása, mely miatt az MKIK Etikai Bizottsága is elmarasztalta. A határozat a mai napig nem lett közzétéve.
 • Szintén MKIK elnökségi állásfoglalás nélkül a Magyar Nemzeti Bankot kritizálta: „különféle számmisztikával operáló programok” helyett „érdemi infláció elleni jegybanki lépéseket kellene tenni” (Népszava, 2022. május 26.).
 • A tanárokat és a tűzoltókat sértette meg nyilatkozatával, miszerint a pénzen kívül más motiváció is létezik, a tanároknak „ott a szabad nyár”, a tűzoltókat pedig „a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket” motiválhatja (Népszava, 2022. május 26.).

Mindezekkel, a Parragh László megfogalmazása szerint „tabudöntögető javaslatokkal, amik kiverik a biztosítékot” a közvélemény a személyét összemossa a teljes kamarai intézményrendszerrel. Sok év türelem után mostanra a BKIK vezetése számára egyértelművé vált, hogy Parragh László elnök úr esetében nem egyszeri véletlen „balesetekkel”, hanem rendszeresen visszatérő, egyre súlyosbodó problémával áll szemben a kamarai rendszer. Ezért a BKIK elnöksége józanságra inti Parragh Lászlót és felszólítja, hogy a kamara nevében csak az MKIK alapszabályának betartásával tegyen kijelentéseket.

Gyorsult az infláció Csehországban

Júliusban 17,5 százalékra nőtt az éves szintű infláció Csehországban a júniusi 17,2 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában. A fogyasztói árak sorozatban immár 13 hónapja emelkednek.
2022. 08. 11. 17:00
Megosztás:

Mobil egészségügyi szűrővizsgálaton vehetnek részt a Balaton parti települések lakói

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte szerdai csabrendeki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.
2022. 08. 11. 16:00
Megosztás:

A levegőminőség javításának lehetséges módjairól tart közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat

Lélegezz fel Budapest! címmel a levegőminőség javításának lehetséges módjairól szervez közösségi gyűlést a fővárosi önkormányzat - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 15:00
Megosztás:

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium

Tízmilliárd eurós adócsökkentést tervez a német pénzügyminisztérium az infláció hatásának ellensúlyozására, a szerdán ismertetett javaslat a tárca szerint több tízmillió ember helyzetét javítaná.
2022. 08. 11. 14:00
Megosztás:

Súlyos az aszály-helyzet Délkelet-Angliában

Súlyos a helyzet az aszály miatt Délkelet-Angliában, a megszokottnál melegebb idő és a szárazság miatt jelentősen csökkenő vízhozam környezetvédő szervezetek szerint a folyók élővilágát is komolyan befolyásolhatja - írta szerdán a BBC hírportálja.
2022. 08. 11. 13:00
Megosztás:

Erős eredményt közölt az OTP ma

Az OTP ma hajnalban publikálta második negyedéves eredményét, ami messze meghaladta a várakozásokat. A nettó eredmény 76 milliárd, míg a tisztított eredmény 162 milliárd forint volt, ami rendre 70 és 19 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
2022. 08. 11. 12:00
Megosztás:

A pénzügyi appok a legnépszerűbbek a közösségi média után

A magyarok 73 százaléka használ valamilyen pénzügyi alkalmazást, amely így a második legnépszerűbb applikáció típus a közösségi média alkalmazások után – derül ki a Magyar Bankholding friss reprezentatív kutatásából[1]. Az online bankolás legnagyobb előnyeként a gyorsaságot és kényelmet nevezték meg, míg a személyes ügyintézésben leginkább a közvetlenséget és személyességet kedvelik. A válaszadók alig egyharmada jár rendszeresen bankfiókokba, viszont hiteltermékeket inkább személyesen szeretünk igényelni.
2022. 08. 11. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 11. 10:00
Megosztás:

Bérfeszültséget és növekvő fluktuációt is okozhat a munkaerő-kölcsönzés megkönnyítése

Könnyebbé vált harmadik országbeli állampolgárok, így akár az ázsiai térségből érkező munkavállalók minősített munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása. Azon túl, hogy egyes szektorok munkaerőhiánya, valamint a bizonytalan gazdasági kilátások miatt a munkáltatók számára egyre előnyösebb munkaerőt kölcsönözni, az új rendelet akár kedvezőtlen következményekkel is járhat a munkaerőpiacon: növekedhet a bérfeszültség és a fluktuáció – hívja fel a figyelmet a Kapolyi Ügyvédi Iroda a nemrégiben életbe lépett kormányrendelettel kapcsolatos aggályokra.
2022. 08. 11. 09:00
Megosztás:

Több mint 1,3 milliárdos jóvátételt kap a Yettel közel 180 ezer ügyfele egy GVH-eljárás eredményeként

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának keretében a Yettel több mint 1,3 milliárdos értékű jóvátételi csomagot vállalt, amely közel 180 ezer fogyasztót kompenzál.
2022. 08. 11. 08:00
Megosztás:

Komoly HR problémákat okoz az energia- és az inflációs válság a vállalatoknak

Habár Magyarországon már eddig is érezhetők voltak a háborús konfliktus hatásai, a közgazdászok szerint a komolyabb nehézségek még csak most kezdenek begyűrűzni a hazai gazdaságba, amelynek egyik sarokpontja a bérköltség növekedése lehet. „A nagymértékű infláció nagyon nehéz helyzet elé állítja a vállalatokat, hisz, ha emelik a béreket, a termékek előállítása drágul, ami miatt az eladási árakat is emelniük kell. Ez viszont a vevőknek vagy a végfogyasztóknak jelent majd plusz költségeket. Ez egy olyan öngerjesztő folyamat, amit nagyon nehéz megállítani, valahogy azonban kezelni kell, ha hazánkban szeretnénk tartani a nagyvállalatok gyártását.” - vázolta fel Mihályi Magdolna a Jobtain HR szolgáltató ügyvezetője.
2022. 08. 11. 07:00
Megosztás:

Visszaesett az Erste Bank nyeresége

Jelentősen, 9,4 százalékkal 97,99 milliárd forintra nőtt az Erste Bank működési bevétele az első fél évben, ugyanakkor az adózott nyereség tizedére, 4,4 milliárd forintra esett vissza a rendkívüli tételek miatt - mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.
2022. 08. 11. 06:00
Megosztás:

Hogyan lehetne megmenteni még több hitellel terhelt házat?

Tízezrek rettegnek attól Magyarországon, hogy adósságaik miatt elveszíthetik otthonukat. Ilyenkor jobb gyorsan cselekedni, mielőtt teljesen összecsapnak a hullámok a fejünk felett. Szakértő segít abban, hogy mi érdemes tenni ilyenkor.
2022. 08. 11. 05:00
Megosztás:

Így lehet trükközni a családi házak rezsijével, ha többgenerációs a ház

Mit lehet tenni egy többgenerációs családi ház esetében a változó rezsi-árak kapcsán, hogy megússzuk az akár több százezres számlákat? A rezsidíjak változásának bejelentését követően nagyon sok kérdés érkezett a többgenerációs házak villany-, és gázszámlájával kapcsolatban a Bankmonitor.hu-hoz. Nézzük, milyen megoldások vannak, mert vannak!
2022. 08. 11. 04:01
Megosztás:

Megkezdődött az energetikai takarékosság Olaszországban

Firenzében bírságot szabnak ki, ha a klimatizált üzletek nyitva hagyják ajtajaikat, máshol a közvilágítást szabályozták, miután Olaszország csatlakozott az Európai Unió augusztustól érvényes veszélyhelyzeti tervéhez, amely fogyasztáscsökkentést ír elő.
2022. 08. 11. 02:00
Megosztás:

Elektronikusan is intézhetnek közigazgatási ügyeket a Sziget fesztiválozók

A Sziget Fesztiválon is biztosítják az elektronikus ügyintézés lehetőségét: egy mesterséges intelligencia alapú, érintőképernyős eszköz segítségével önállóan, tíz ügytípus közül választva intézhetnek ügyeket a kilátogatók - közölte NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. szerdán az MTI-vel.
2022. 08. 11. 01:00
Megosztás:

Sok magyar cég hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben

A hazai cégek 39 százaléka hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2022. 08. 11. 00:05
Megosztás:

Így alakult a kínai és a japán infláció

Kína éves inflációs rátája júliusban 2,7%-ra emelkedett a júniusi 2,5%-ról, szemben a 2,9%-os piaci előrejelzésekkel.
2022. 08. 10. 23:00
Megosztás:

Miért érdemes prémium hálózsákot használni?

Vannak olyan kiegészítők, amiket még a baba megszületése előtt érdemes beszerezni. Többek között az alváshoz használt kellékek is ide tartoznak. Ezek nélkül ugyanis a pici nem tud kényelmesen pihenni, aludni. 
2022. 08. 10. 22:00
Megosztás:

Rezsikalkulátor: aki számol, jellemzően túlfizetés jön ki...

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.
2022. 08. 10. 21:00
Megosztás: