Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatója, a BIRS

Kedvező irányba mozdultak el a lakáshitelek kamatát, végső soron pedig a havi törlesztőrészletet nagyban befolyásoló úgynevezett BIRS-mutatók.

Kedvező irányt vett a lakáshitelek kulcsfontosságú mutatója, a BIRS

Az 5, 10 és 20 éves futamidejű BIRS 1,9-2,3 százalékponttal csökkent az október végi csúcsokhoz képest. Ha tartósan alacsonyan maradnak a BIRS-kamatok, az kedvező irányba terelheti a lakáshitelek kamatait. Bár a bizonytalanabbá váló gazdasági helyzet, a korábbi időszakhoz képest magasabb kamatszintek visszafogják a hitelkeresletet, a bankok közötti verseny javíthatja a lakáshitel-felvételt tervezők helyzetét. 

A lakáshitelesek szempontjából kedvező változások történtek az elmúlt hetekben - derül ki a money.huösszeállításából. Ugyanis a lakáshitelek kamatszintjét - ezen keresztül a havi törlesztőrészlet mértékét - befolyásoló mutató, a BIRS értéke csökkent. 

Mínusz 2 százalékpont, már a bankok is elkezdtek csökkenteni

Október végén az 5 éves BIRS 12,98, a 10 éves 11,18 százalékon, a 20 éves társa 10,99 százalékon tetőzött, azóta viszont lejjebb jött mindkét mutató. Ezen a héten hétfőn sorrendben 10,66; 9,22 és 9,08 százalékról volt szó, ami 1,91-2,32 százalékpontos csökkenést jelent. Igaz ugyanakkor, hogy az év eleji 5 százalék alatti szinteknél még mindig jóval magasabban vannak a kamatmutatók.

Ha a BIRS csökkenése tartós marad, az kedvez lakáshitel felvételét tervezőknek, hiszen olcsóbbak lehetnek ezek a kölcsönök. Van is példa a piacon kamatcsökkentésre a lakáshiteleknél a bankok november 30-a és december 6-a között közzétett hivatalos változtatásokról szóló tájékoztatásai alapján. 

A Magnet Bank például december 5-től a Stabil Ötös és Stabil Tízes néven futó jelzáloghitelek kamatát 3,62 és 2,7 százalékponttal 9,98-10,98, illetve 9,81-10,81 százalékra csökkentette. A K&H-nál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöldhitel kamata 5 és 10 éves kamatperiódus, illetve a fix kamatozás esetén is csökkent.

A lépés eredményeként a 121-180 hónap közötti futamidővel felvett végig fix hitelek kamata 11,51 százalék lett minden hitelösszegsávban és minden jóváírási kategóriában, a 181 és 240 hónap közötti futamidővel végig fix hiteleké pedig 11,48 százalékra változott.

Az 5 éves kamatperiódusú hitelek kamata hitelösszegtől és jóváírás nagyságától függően 11,5-12,82 százalékra, a 10 éveseké és a 61-120 hónap közötti futamidővel végig fix hiteleké pedig 10,7-11,95 százalékra változott. 

Az OTP Bank december 1-től bevezette az úgynevezett Egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást, ennek köszönhetően az érintettek a futamidő során egy alkalommal, díjmentesen csökkenthetik a hitelük kamatát.

Az adós kezdeményezésére a kölcsön ügyleti kamata a futamidő hátralévő időszakára a benchmarknak tekintett 20 éves BIRS 389 bázisponttal növelt mértékére csökken lakáshiteleknél és 489 bázisponttal növelt mértékére szabad felhasználású jelzáloghiteleknél. A CIB Bank a Végig Fix Szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön kamatát a Magnifica és Magnifica 3 kedvezménycsomagban 0,5 százalékponttal csökkentette. 

Elképzelhető, hogy más bankok is kamatcsökkentésről döntenek a következő időszakban, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a bizonytalan gazdasági környezet, a magas infláció, a vásárlóerő csökkenése és a BIRS mostani csökkenése ellenére a korábbinál magasabb kamatkörnyezet azonban egyértelműen negatív hatással van a lakáshitelek piacára. 

Érdemes alaposnak lenni, különösen most

A money.hu szakértői szerint a mostani bizonytalan környezetben kiemelten fontos, hogy a hitelfelvevők körültekintően válasszák ki azt a bankot, amelytől a lakáshitelüket igénylik. A bankok közötti rivalizálás miatt akár naponta, hetente változhatnak a hitelparaméterek, amelyek zsebbe vágó tételt jelentenek a hiteltörlesztés során.

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint december első hetében egy 15 millió forintos, 20 éves futamidejű végig fix törlesztőrészletű piaci lakáshitelt nézve a legkedvezőbb feltételekkel elérhető konstrukciónál 130 ezer forint alatt marad a havi törlesztés összege.

Ugyanakkor a kínálatban akadnak 140 ezer forint körüli törlesztővel rendelkező verziók, a legdrágábbaknál pedig akár közel 160 ezer forintra is rúghat a törlesztés. 

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás: