Kiderült, kik keresnek új lakásbiztosítást

A nagyobb alapterületű és értékű, ezért drágább lakásbiztosítású ingatlanok tulajdonosai keresnek aktívabban kedvezőbb díjat a márciusi váltási kampányban, és szinte senki nem fizetne már csekken - derül ki a Bank360.hu lakásbiztosítás kalkulátorát használók eddigi ajánlatkéréseiből.

Kiderült, kik keresnek új lakásbiztosítást

Eltelt a fele a nagy lakásbiztosítási kampánynak, amelyben szabadon felmondhatják szerződésüket az ügyfelek, és újat köthetnek, ha talának egy jobb ajánlatot. A Bank360.hu lakásbiztosítás kalkulátorával eddig elvégzett kalkulációk alapján már látható, hogy kik azok, akik leginkább váltani szeretnének. 

A kalkulációk alapján a legtöbben családi házra végeztek összehasonlító számítást: 56 százalék ilyen típusú ingatlanra szeretett volna biztosítást kötni. Társasházi lakásokra a kalkulációk 36 százaléka vonatkozott, a fennmaradó 8 százalék pedig sorházra vagy ikerházra. 

A nagyobb ingatlanok tulajdonosai váltanának inkább

Az adatok összesítése alapján az 50 négyzetméter alatti lakásokra alig végeztek számítást (11 százalék), és ugyan a legtöbben, 27 százalékban 51 és 75 négyzetméter közötti alapterületre kértek ajánlatokat, azonban ezzel együtt nagy többségben voltak azok az érdeklődők, akik 76 négyzetméternél nagyobb ingatlant akartak biztosítani. A kalkulációk fele 76 és 150 négyzetméter közötti alapterületű lakóingatlanokra vonatkozott. 

Az érdeklődők tehát jellemzően a nagyobb alapterületű ingatlanok, főként a családi házak biztosítási díjára voltak kíváncsiak. Ez annyiban érthető is, hogy minél nagyobb az ingatlan, jellemzően annál többe kerül a biztosítása. Ezeknek a tulajdonosai egy jó választással akár több tízezer forintot is spórolhatnak az éves díjon, vagy az eddigihez hasonló költségért nagyobb összegre tudják biztosítani a lakóingatlanukat - értékelik a kalkulációk adatait a Bank360.hu szakértői. 

Az ajánlatkérésekhez megadott adatok alapján a Bank360.hu lakásbiztosítás kalkulátora kiszámolja az ingatlan minimum biztosítási összegét is (ennél kisebb összeg esetében már alulbiztosított lenne az ingatlan). A kalkulációknak valamivel több mint a felénél ez az összege 30 és 60 millió forint közé esett, ezen belül körülbelül azonos arányban vannak a 30-40, 40-50, illetve az 50-60 millió forintos biztosítási összegű lakások, házak. 30 millió forint alatti összeget a kalkulációk közel 11 százaléka eredményezett, 60 és 100 millió forint közötti pedig a kalkulációk 29 százalékánál fordult elő. 100 millió forint feletti biztosítási összeget az ajánlatkérések közel 9 százalékánál kaptak eredményül az érdeklődők. 

lakásbiztosítás váltás

Aki online kalkulál, az online is fizetne

A kalkuláló érdeklődők közül szinte mindenki valamilyen elektronikus fizetési módot választana új szerződéskötés esetén, az arányuk közel 99 százalék. Ezen belül is a nagy többség a csoportos beszedést részesíti előnyben, az átutalást, illetve a bankkártyás fizetést csak kevesen választották. Az online kalkulálók csupán 1 százaléka fizetne inkább csekken, vállalva azt is, hogy így nem kaphatja meg az online fizetésért igénybe vehető kedvezményt. Az online ajánlatkérők 93 százaléka az évenkénti fizetést választotta, ami érthető, hiszen ebben az esetben szintén kedvezményre lehetnek jogosultak, szemben azokkal, akik havonta, negyedévente vagy félévente szeretnék rendezni a díjat.

Az ingóságok biztosítása is fontos a többségnek

Az ajánlatkérők többsége nemcsak az ingatlant, hanem az ingóságokat is szeretné biztosítani, közel 83 százalék választotta ezt az lehetőséget. 14 százalék csak az ingatlan biztosítására végzett kalkulációt, a fennmaradó 3 százalék pedig csak az ingóságokra. Utóbbiak általában azok, akik bérlőként laknak az ingatlanban, vagy a társasháznak már van lakásbiztosítása, amihez már csak egy ilyet akarnak kötni.

A kő-tégla-cserép hármasa uralta a kalkulációkat

Kő- és a téglafalú ingatlanok szerepeltek a kalkulációk 71 százalékában, 62 százalékuknak pedig cserépből volt a teteje. Panellakásra az érdeklődők 13 százaléka végzett kalkulációt, tetőben pedig 17 százalékkal a bitumenes lemez haladta meg még a 10 százalékot a statisztikában.

A kalkulációk során megadott ingatlanok 40 százaléka 1976 és 2000 között épült, 1951 és 1975 között ingatlant pedig az érdeklődők 27 százaléka adott meg. 2000 után épült ingatlanokkal kalkulált 22 százalék, az 1950 előtt épült ingatlanok aránya pedig 11 százalékot tett ki.

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás: