Kilőtt az influenza, tovább erősödik az RSV, csökken a Covid

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) légúti figyelőszolgálatában résztvevő orvosok jelentéseit követő becslések szerint 2023 6. hetében 264 500-an, 24 500-zal többen fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 44 400 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést, ez 6400-zal több, mint a megelőző héten.

Kilőtt az influenza, tovább erősödik az RSV, csökken a Covid

Az NNK friss tájékoztatása szerint 2023. február 6-a és február 12-e között több mint 50 százalékban továbbra is a 14 éven aluli gyermekek voltak túlsúlyban és majdnem negyedrészben 15–34 éves korú a fiatal felnőttek. 15,7 százalék a 35–59 éves, 7,8 százalék a 60 év felettiek korcsoportjába tartozott az orvoshoz fordulóknak.

Influenzaszerű megbetegedések is változatlanul elsősorban a gyerekeket és a fiatal felnőtteket sújtották. Az előző hetekhez hasonlóan a 100 ezer azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma február második hetében is a 3–5 évesek körében volt a legmagasabb (1390), ezt követte a 6–9 évesek (1282) és a 10–14 évesek (1069) érintettsége.

A légúti figyelőszolgálat 24 kórházának adatai alapján a 6. naptári héten kezelésre 265 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 67-nél az RSV, 48-nál a Covid, 32-nél az influenza vírusa állt a megbetegedések hátterében. Az RSV-pozitív betegek négyötöde 2 éves vagy annál fiatalabb, a Covid–19 fertőzöttek valamivel több mint 70 százaléka 60 éves vagy annál idősebb. Influenza okozta SARI megbetegedést valamennyi korosztályban diagnosztizáltak.

A 6. héten az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában a sentinel (a figyelésben és adatgyűjtésben) résztvevő orvosoktól beküldött 148 légúti minta közül 55 betegnél igazoltak influenzavírus okozta fertőzést, 21-nél RSV-t és csak 6 esetben állt a SARS-CoV-2 vírus a tünetek hátterében. Pozitivitási arányban: influenza – 37,2 százalék; RSV – 14,2 százalék; SARS-CoV-2 – 4,1 százalék.  Az előző hetihez képest 6, illetve 2,5 százalékkal nőtt tovább az influenza és az RSV, ám csaknem negyedére mérséklődött a Covid–19.

Magyarországon 2023. február második hetében – az MTI által közölt hivatalos adatok szerint – 830 új Covid–19-fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 118-at), mindössze 5-tel többet, mint az azt megelőző héten. Kórházban 325 beteget ápoltak (12-vel kevesebbet, mint egy héttel korábban), s 31 beteg halt meg koronavírus-fertőzésben (eggyel több, mint február első hetében). A közlemény szerint a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is kérik az oltás felvételére. A megerősítő oltás pedig „mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltást” – olvasható a közleményben.

Rusvai Miklós virológus ezzel nem feltétlenül ért egyet.

„Az immunrendszer nem felejt, tehát a korábbi immunizálások, vagy a betegség átvészelése úgynevezett immun memóriasejtek kialakulásával jár. Ezek körülbelül öt–hét nap alatt tudnak annyi antitestet termelni, amennyi a fertőzés meggátolására képes – magyarázza a Business & Life Online Hír- és Cikkügynökség számára adott legújabb interjújában. – Ha valaki négy–hat hónappal korábban immunizáltatta magát, az csak azt jelenti, hogy aktuálisan nincsenek antitestek a vérében, és emiatt, ha fertőzés éri, körülbelül öt nap múlva lesz csak védett. Ezért mondjuk azt, hogy nagyjából öt nap, mire az akut fertőzés lezajlik. Természetesen a tünetek megmaradhatnak, és az esetleges elváltozások is tartósabbak lehetnek, de maga a vírus ilyenkor már nincs jelen a szervezetben. Vagyis öt nap után, a képződött antitestek hatására a vírus kitakarodik a szervezetből. Ha valaki ezt az öt napot mégis meg akarja spórolni, akkor kell rendszeresen újra és újra immunizáltatnia magát, hogy fenntartsa az antitestszintet. De ha valaki emiatt négyhavonta oltatja magát, ki tudja, annak milyen következményei lehetnek. Még nem ismert, hogy ez nem jár-e káros mellékhatásokkal.”

A virológus inkább évente egyszeri oltást lát indokoltnak, de azt is csak a rizikócsoportokhoz tartozók esetében:

„E körbe tartoznak a 70 év fölöttiek, az immunhiányos betegek, azok, akik keringési problémával küzdenek, akiknek szívbillentyű-, vagy koszorúér-szűkületük, vagy valamilyen más keringési problémájuk van, illetve magas a vérnyomásuk, cukorbetegségben szenvednek, vagy jelentős mértékben túlsúlyosak.”

A koronavírus és az influenza elleni védekezést várhatóan meg fogja könnyíteni a társított vakcina megjelenése, mely egyetlen oltást jelent csak. „Kísérleti jelleggel állítottak már elő ilyen vakcinát, és zajlanak a klinikai vizsgálatok” – említi optimistán a virológus.

Dobhatod az összes sárga csekket a kukába! Egy új dolog lesz helyette

A rendelkezésre álló hazai adatok szerint, amelyeket a Magyar Posta hozott nyilvánosságra 2019-ben, az derül ki, hogy az év során a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekkett használt éves szinten postahivatalokba. Ezt a számot matematikailag kifejezve, ha elosztjuk a közel tízmilliós lakosságszámmal, az azt jelenti, hogy minden egyes személyre (beleértve a csecsemőket is) évente átlagosan kb. 19 csekkbefizetés jut. Normális ez a helyzet manapság, az internet, a moboltelefonos fizetések és a digitalizáció világában? Természetesen nem. Nem véletlen, hogy változások készülnek...
2023. 09. 24. 00:01
Megosztás:

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.
2023. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás: