Kimagasló hibridek, hatékony technológia – bemutatta új megoldásait a Syngenta

Hogyan lesz az elvetett vetőmagokból eredményes szezon, többek között erre is választ kaptak azok a gazdák, akik ellátogattak a Syngenta crop-EX rendezvényeire, ahol megszemlélhették a vállalat széles kukorica és a napraforgó hibridkínálatát és megtapasztalhatták, hogy az innovatív, modern technológia milyen hatással bír a növények védelme terén.

Kimagasló hibridek, hatékony technológia – bemutatta új megoldásait a Syngenta

Stratégiai jelentőségű a kukorica és a napraforgó

2024-ben a kukorica vetésterülete kismértékben emelkedett: a Syngenta adatai szerint 900-930 ezer hektáron vetették el a gazdák. A júliusban bekövetkezett többhetes hőséget az ország egész területén megsínylették a növények, az ország dél-keleti részén pedig súlyos aszályhelyzet alakult ki. Az idei évben a napraforgó vetésterületében ugyan volt egy minimális csökkenés a 2023-as évhez képest, de az olajnapraforgó teljes területe így is meghaladja a 650 ezer hektárt. Az előrejelzések azt mutatják: nagy különbségek lesznek a termésszintben a helyi csapadék- és a talajviszonyoknak megfelelően, azonban a tavaszi növények közül még ilyen viszonyok között is a napraforgó a legstabilabb.

A Syngenta a gazdákkal együtt gondolkodik          

A Syngenta az elmúlt időszakban elindította az Együtt fejlődünk kampányát, amelynek fő célja, hogy a generációkon átívelő értéket közösen a gazdákkal vigyék előre. A technológiai elemek finomhangolása magasabb szintre emeli a gazdálkodást. Ezért a Crop-EX rendezvényeken a gazdák nem klasszikus fajtabemutatót láthattak, hanem a Syngenta 6 tonna programjának tapasztalatain alapuló teljes napraforgó termesztéstechnológiai ajánlást kaptak, hogy a hibridekben rejlő magas genetikai potenciált teljes mértékben kiaknázhassák. A bemutató során bemutatták azokat a faj- (például tápanyag-utánpótlás, vetésidő, vetésmélység) és fajtaspecifikus (sor- és tőtáv, tőszám) agrotechnikai elemeket, amelyeket optimumba kell hozni a sikeres napraforgó termesztés érdekében.

Syngenta

Piacvezető napraforgó portfólió

A  napraforgó nemesítésében világelső Syngenta nemesítői olyan kihívásokra koncentrálnak, mint a stressztűrőképesség, az olajtartalom, a betegség-ellenállóság, emellett kiemelkedő az évjárat stabilitása és a kompenzálóképessége a hibrideknek. Munkájuk eredményeként a vállalat rendelkezik a legszélesebb hibridkínálattal jelenleg a hazai napraforgó vetőmagpiacon. A hibridválasztás az egyik kulcseleme a napraforgó termesztés sikerességének, éppen ezért mindig a talajviszonyok és a tábla adottságainak leginkább megfelelő hibridet érdemes választani. A Syngenta olajtípustól függetlenül minden gyomirtás-technológiában kínál hibridet, így minden termesztési körülményre a legoptimálisabb hibridet tudják biztosítani a termelőknek. 2024-ben összesen 19 napraforgó hibrid állt rendelkezésre, ebből 9 magas olajsavas és 9 linolsavas hibrid mind az alap-, a Clearfield®, a Clearfield® Plus és az Express®-toleráns gyomirtás-technológiából. Ezen felül idén már kipróbálhatták a termelők a legújabb, és egyben a piac legrugalmasabb gyomirtás-technológiáját nyújtó linolsavas SY Corsica hibridet is. Az idei évben a magasolajsavas hibridek közül többnyire az SY Excellio és az új Subeo hibridet választották legtöbben, de sokan kipróbálták az új SY Barilio hibridet is. A linolsavas hibridek közül még mindig az SY Bacardi a gazdák kedvence, de mellette  az Express®-toleráns Sureli is kivívta méltó helyét a legnagyobb zsákszámban eladott napraforgó hibridek között (Kynetec, 2024). A 2025-ös szezonban, azaz ősztől pedig két új Express®-toleráns hibriddel bővül hibridkínálat: érkezik a magasolajsavas Suliano és a linolsavas Surest, melyek a csúcstermést egyesítik a magas olajtartalommal.

Egyre erősödő kukorica hibrid kínálat

A Syngenta fontosnak tartja a magyar gazdák igényeihez való alkalmazkodást, emiatt a nemesítés is egyre inkább a magyar piacra koncentrálódik. A mezőtúri kutatás-fejlesztési központ globálisan is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A fejlesztési irányok fókusza a minél nagyobb terméshozamú, kiváló csőegészséggel és szemminőséggel rendelkező, jó szárszilárdságú és stabilitású kukorica hibridek létrehozása, amelyek eltérő termőkörzetekben is megállják a helyüket. A Syngenta 2024-es kínálatában 19 hibrid volt elérhető, ami a szemes és silókukoricákat is lefedi, a koraitól egészen a kései éréscsoportig bezárólag. Az idei évben a már jól ismert SY Solandri (FAO 380-400) hibrid volt a leginkább kelendő, amit az SY Minerva (FAO 420-440) és az SY Torino (FAO 340-360) követett. E három már jól ismert csúcsteljesítményű kukorica mellett az idei évben két új zászlóshajót is sikerült a piacra hozni: az SY Artost (FAO 350-370) és SY Staciot (FAO 360-380).

Syangenta kukorica

A gyomok elleni eredményes fellépés nagyon fontos

A kukorica és napraforgó növényvédelmében a gyomirtás mindig meghatározó szerepet fog betölteni, ez befolyásolja leginkább a termés mennyiségét. A Syngenta napraforgóban a főleg a magról kelő kétszikű gyomok ellen ismertetett meg egy engedélyezés előtt álló új, preemergens megoldást, amely aclonifen és diflufenikán hatóanyagot tartalmaz. Ahol erős egyszikű fertőzés is várható, oda az előző termék kiegészítéseként petoxamid hatóanyagú termékkel kiegészített 5 ha-os csomagot ajánlja a Syngenta a következő szezonban. Kukoricában a Dual Next Max preemergens vagy korai posztemergens megoldás fogja váltani a Lumaxot. Ez széles spektrummal és tartamhatással rendelkezik a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen. Az újdonságok mellett hallhattak a termelők a kukorica gyomirtásában meghatározó termékről, az Elumis Bang-ről, illetve a talajfertőtlenítésben piacvezető termékekről, a Force 1,5G-ről és Force Evóról is. Szó esett még az őszi kalászosokban magról kelő gyomok ellen használható Boxer Pack-ról és a repcében alkalmazható Toprex és Leopard készítményekről.

A jövőben felértékelődnek a biológiai növényvédelmi megoldások

Válaszul a termelési környezetre, ezen belül a tagadhatatlan klímaváltozás következményeire, a Syngenta egyre nagyobb fókuszt helyez a biológiai, növényélettani alapon történő növénystimulálásra és növényvédelemre egyaránt. A környezeti stressz, főként a hőség és az aszály okozta károk ugyanis bizonyos mértékben a bekövetkező stressz mértékétől függően mérsékelhetőek. A Syngenta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy csakis kipróbált és több szezonon keresztül bizonyítottan hatékony biostimulátor készítményekkel álljon a gazdálkodók rendelkezésére. Ennek az a kiterjedt kísérleti, fejlesztési háttér az alapja, amely a korábban megszokott Syngenta minőség garanciája. Hogy minél inkább célzottan tudjunk egy adott problémára megoldást találni, így a jövőben ez a portfólió jelentős bővülésen megy keresztül. Hazánkban már a 2025-ös évben is meg fogják tapasztalni a gazdálkodók, akik olyan specifikus készítményekre számíthatnak, amelyek az éppen fennálló lokális tényezőkre a lehető legjobb választ tudják adni.

Az idei nyár inkább a vásárlók pozícióját javította a lakáspiacon

Az OTP Ingatlanpont összegzése szerint bár erősen indult a nyár, de a forgalma végül összességében elmaradt a tavaszitól, így június-augusztusban ismét nőtt a vevők lehetősége az alkura. Az adásvételek során kialakult országos és átlagos alkumérték (azaz az utoljára hirdetett ár és a szerződéskötési ár közötti különbség) 0,3 százalékponttal emelkedett és 6,7 százalékot ért el, ami az elmúlt három év harmadik legmagasabb értéke. A legnagyobb növekedés, 0,6 százalékpont a „nem panel” lakásoknál mutatkozott (-4,1% → -4,7%), a családi házak esetében 0,4 százalékpont volt a változás (-8,0% → -8,4%), míg a paneleknél éppen, hogy szűkült a vevői alku lehetősége (-3,5% → -3,1%).
2024. 09. 12. 17:00
Megosztás:

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Idén szeptember 16-22. között rendezik meg a Biztonság Hetét, a programokkal szeretnék az elektromos rollerek, illetve valamennyi mikromobilitási eszköz körültekintő használatára, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedésre irányítani a figyelmet a szervezők - tájékoztatta a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-t.
2024. 09. 12. 16:30
Megosztás:

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.
2024. 09. 12. 16:00
Megosztás:

Az Nvidia vezére megnyugtatta a befektetőket

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója tegnap a Goldman Sachs technológiai konferenciáján szólalt fel.
2024. 09. 12. 15:20
Megosztás:

Ismét felrobbant az NVIDIA árfolyama

Jensen Huang szerint olyan nagy a kereslet a mesterséges intelligencia chip-jeik (Blackwell) iránt, hogy nem tudnak eleget gyártani, mert a TSMC nem tud elég processzort szállítani.
2024. 09. 12. 14:30
Megosztás:

Védekezésre készül a Commerzbank - támad az UniCredit

Az UniCredit tegnap jelentette be, hogy nem csak a német államtól frissen megvásárolt 4,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Commerzbankban, hanem a piacon vásárolt mennyiségnek köszönhetően ennek a duplájával, ráadásul az olasz bankcsoport kommunikációja azt sugallja, hogy nem állnának meg itt.
2024. 09. 12. 14:00
Megosztás:

Az EKB-ra figyelünk ma - kamatdöntő ülés

A mai kamatdöntő ülés alkalmával az EKB várhatóan folytatja a nyáron megkezdett kamatcsökkentési ciklust.
2024. 09. 12. 13:30
Megosztás:

84 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások

Az elmúlt két hétben csaknem 84 milliárd forint értékű beruházás zárult le Magyarországon, ez összesen 32 projektet jelent - közölte a kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.
2024. 09. 12. 13:00
Megosztás:

Ebből a gyümölcsből idén nagyon kevés termett

Az elmúlt tíz év legkisebb termése várható körtéből az idén - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképéből.
2024. 09. 12. 12:30
Megosztás:

Sztrájk miatt megbénult Belgium második legnagyobb repülőtere

A dolgozók sztrájkja miatt csütörtökön megbénult Belgium második legnagyobb utasforgalmú repülőtere, a charleroi-i repülőtér, minden járatot töröltek - írta az RTBF közszolgálati média.
2024. 09. 12. 12:00
Megosztás:

Uniós bíróság: Magyarország versenyjogot sértett az árstop bevezetésével

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson - olvasható az Európai Unió bíróságának csütörtökön közzétett ítéletében.
2024. 09. 12. 11:30
Megosztás:

Európában csökkentek, az USA-ban emelkedtek a hosszú kötvények hozamai

Ha kisebb mértékben is, de tegnap ellentétes irányba mozdultak a kötvénypiacok az Atlanti-óceán két oldalán. A mai EKB-kamatdöntés előtt 3- 5 bázisponttal lejjebb kerültek az európai hosszú hozamok – ebben szerepet játszott, hogy az Egyesült Királyságból érkező adatok a vártnál kisebb inflációs nyomást és lassabb növekedést tükröztek.
2024. 09. 12. 11:00
Megosztás:

Magyarország az élen jár az elektromobilitás ösztönzésében

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szeptember 9-én Brüsszelben részt vett Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosának meghívására egy magas szintű kerekasztal-beszélgetésen, mely a zéró kibocsátású járművekre való átállás nyomon követése és annak előrehaladása kapcsán valósult meg - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-t szerdán közleményben.
2024. 09. 12. 10:30
Megosztás:

Emelkedtek tegnap a főbb amerikai indexek

A nap elején a vártnál némileg magasabb maginflációs mutató közzététele után csökkentek a főbb amerikai indexek, de később javult a hangulat, és a zárásig tartó folyamatos emelkedésnek köszönhetően mindhárom index emelkedni tudott.
2024. 09. 12. 10:00
Megosztás:

Ötmilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

27 sorsolás óta nincs telitalálat az Ötöslottón, így ezen a hétvégén már 5,3 milliárd forint a tét. Ennek az összegnek a birtokában bárki életformát válthatna, a nagynyertesek első visszajelzései viszont azt mutatják, hogy a lottónyertesek többsége nem tervez kilépni a megszokott napi kerékvágásból.
2024. 09. 12. 09:30
Megosztás:

A DAX kivételével estek tegnap a főbb nyugat-európai indexek

A nap elején még jó hangulatban indult az európai kereskedés, azonban az amerikai inflációs adatközlés után a mélybe zuhantak a tőzsdék, és a nap végére a főbb indexek közül csak a DAX tudott visszakapaszkodni a pozitív tartományba.
2024. 09. 12. 09:10
Megosztás:

Agrármenedzsment-képzés indul a PTE-n

Agrármenedzsment-képzés indul mezőgazdasági vállalkozóknak a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - közölte Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 12. 08:30
Megosztás:

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága érdekében időszakosan lezárják az iskolák környékét a forgalom elől abban az esetben, ha jól megszervezik ezt az intézkedést – derül ki a Chery Group megbízásából készült felmérésből. A válaszadók mindössze tizede jelezte azt, hogy iskolabusszal, vagy egyéb szervezett szolgáltatás révén teljesen biztonságosan jut el gyermeke a suliba.
2024. 09. 12. 08:00
Megosztás:

Spekulációs buborékok veszélyeztetik a magyar gazdaság húzóágazatát

A fémek iránti növekvő kereslet vonzza a piaci spekulációt, ám az emiatt kialakuló buborékok károsak lehetnek a fém- és bányavállalatokra, valamint a felhasználó ágazatokra – különösen az akkumulátor- és az elektromosautó-gyártásra. A lítium-buborék nemrégiben kipukkadt ugyan, de a spekuláció most a réz és a kobalt felé fordult.
2024. 09. 12. 07:30
Megosztás:

Aktív kereslet, szűk kínálat és magas árak jellemzik budapesti ingatlanpiacot

Az ingatlanvásárlók között Budapest belvárosának népszerűsége töretlen, azonban az érintett V., VI., VII. kerületben a fővárosi eladó ingatlanok mindössze 15 százaléka érhető el. A szűkös kínálat mellett pedig az ingatlanok átlagos négyzetméterára továbbra is meghaladja az egymillió forintot - közölte saját adatai alapján a Duna House szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 12. 07:00
Megosztás: