Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport

Az MKB Csoport 77,7 milliárd forint egyszeri tételektől megtisztított, korrigált adózott eredménnyel zárta a 2021-es pénzügyi évet, ezzel a Magyar Bankholding tagbankja története egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el. A pénzintézet negyedik negyedéves korrigált eredménye 15,1 milliárd forint volt. A kiemelkedő éves eredmény kedvező alakulását nagymértékben támogatta a jelentősen bővülő ügyfélportfolió és az emelkedő hozamkörnyezet. Az MKB mérlegfőösszege 2020 óta több mint 19%-kal gyarapodott, ezzel az év végére meghaladta a 3 300 milliárd forintot.

Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport

Az MKB Csoport a Magyar Bankholding keretében zajló intenzív átalakulási folyamat, illetve a fokozódó piaci turbulenciák ellenére rendkívül sikeres évet zárt, és 77,7 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el 2021-ben. A kimagasló eredményt többek között az erős üzleti teljesítmény, a kedvező pénzpiaci hatások és a továbbra is szigorú költségkontroll alapozta meg.

A csoport negyedik negyedéves bruttó üzleti eredménye elérte a 132,3 milliárd forintot. A kimagasló eredményszintet az ügyfélhitel-állomány növekedése és a kamatkörnyezet emelkedésével járó magasabb üzleti kamateredmény indokolta. Jelentős többletbevétel keletkezett az MKB-nál rendelkezésre álló likviditási többleten, amely pénzügyi eszközökön és értékpapírokon, valamint azok fedezeti pozícióin keresztül a kamatbevételre, valamint az átértékelési eredményre gyakorolt jelentős hatást.

Az MKB Csoport szigorú költség és beruházás gazdálkodás mellett elérte, hogy a működési költségei moderált növekedést mutattak annak ellenére, hogy az MKB üzleti modellje – a korábbi nemzetközi szabályozói előírások következtében – a tárgyév során tudott először növekedési pályára állni. Továbbá fontos azt is figyelembe venni, hogy a bankcsoport részese az integrációs és transzformációs projektnek, aminek keretében az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Csoport digitális átalakítása és egyesülése megtörténik.

Az MKB Csoport mérlegfőösszege 2021 végére 19,1%-kal bővült, ami több mint 530 milliárd forint növekedés mellettelérte a 3 314 milliárd forintot. Ez elsődlegesen az MKB Csoport ügyfélbetét állomány bővülésének köszönhető, amely tavaly 2 200 milliárd forint fölé gyarapodott. Az ügyfélbetétek növekedése mind a vállalati, mind a háztartási szegmensek megtakarításaiban jelentkezett, amit a törlesztési moratórium, valamint a COVID-19 negatív hatásának mérséklése érdekében bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések egyaránt elősegítettek.

Kedvező gazdasági hatások az üzleti állományok alakulására

A bank az év során lakossági és vállalati betétek vonatkozásában meglévő piaci pozícióját kis mértékben növelte. A bank vállalati hitelezésben tovább tudta növelni piacrészét az utolsó negyedévben, míg a lízing piaci részesedéseit sikeresen meg tudta tartani. A beruházási hitelek iránti kereslet a vállalati hitelek további növekedését eredményezte.

Az MKB Csoport emellett több gazdaságélénkítő programban is aktívan részt vett: a júliusban kivezetett Növekedési Hitelprogram Hajrá! (NHP) mellett a Széchenyi GO! és a Széchenyi Lízing GO! termékek kihelyezésében egyaránt az élen járt. A bank nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteleinek állománya összesen 601,3 milliárd forint volt 2021. év végén, amely jelentős részben a Növekedési Hitelprogram, az EXIM és a Széchenyi termékek növekvő folyósításának, illetve a saját forrású forgóeszköz és beruházási hitelek növekedésének volt köszönhető. Az MKB Csoport tavaly 5,3%-os piaci részesedést ért el a Széchenyi Program keretében a szerződött összegek tekintetében.

Üzletági eredmények

Az MKB Csoport egyes üzletágai kimagasló teljesítményt nyújtottak a negyedik negyedévben.

A lakossági ügyfelek hitelállománya az előző évihez képest 23,2 milliárd forinttal (+9,2%), 274,1 milliárd forintra nőtt, ezen belül 28,7%-kal több személyi és egyéb fedezetlen kölcsönt és 3,7%-kal több jelzáloghitelt helyeztek ki. Emellett a lakossági betétek 18,8%-kal emelkedtek.

Az MKB Csoport vállalati ügyfelei 2021-ben is több hitelt vettek fel: a teljes nem pénzügyi vállalati bruttó hitelállomány 26%-kal 601,3 milliárd forintra, míg a betétállomány 21,2%-kal 1 143,6 milliárd forintra bővült.

Az MKB Euroleasing ugyancsak kiváló évet zárt: a lízingállomány 2021. végére elérte a 201,2 milliárd forintot – a kedvezőtlen környezet ellenére jelentős, 10,7 milliárd forintos növekedést realizálva az elmúlt egy évben. 2022. január 1-jétől az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletág integrációja megtörtént, amelynek következtében az üzletág piacvezető pozícióba került és továbbra is Euroleasing név alatt folytatja működését.

„Az MKB Bank rendkívül erős, rekord számokat produkáló 2021-es évet tudhat a magáénak. A legfrissebb pénzügyi és üzleti eredmények egyúttal olyan stabil hátteret és tőkeerőt biztosítanak a Budapest Bankkal történő összeolvadás előtt, amely a magyar tulajdonú nagybank további növekedését is megalapozza. Ez egyben ahhoz is hozzájárul, hogy a Magyar Bankholding stratégiai célkitűzései a szomszédunkban meglévő geopolitikai konfliktus, illetve ennek a világgazdaságra gyakorolt negatív hatásai mellett is megvalósíthatóak legyenek. Meggyőződésünk, hogy a Budapest Bank és az MKB Bank március 31-i egyesüléséből, illetve a Takarék Csoport 2023-as csatlakozásából az ügyfelek csak profitálni fognak” – mondta Martzy Antal, a Magyar Bankholding és egyben az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás:

Nyilvánosak Trump házában tartott kutatás iratai

Nyilvánosságra hozták az amerikai hatóságok a Donald Trump floridai házában tartott hétfői kutatás jegyzőkönyveit, amelyekből kiderül, hogy a volt elnöktől minősítettnek tartott iratokat is lefoglaltak.
2022. 08. 13. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjasok a rezsiváltozás legnagyobb vesztesei - a Kádár-kockában lakók jól járnak

A gáz és az elektromos áram árának emelkedésére azonnal megnőtt a kínálat a régebbi építésű, nagy alapterületű és belmagasságú házak hirdetései között, miközben az újlakások iránti kereslet érezhetően emelkedett. Miért járt jól az, aki Kádár-kockában lakik? A szakértői véleményt cikkünkben olvashatják.
2022. 08. 13. 04:01
Megosztás:

Több milliós kárt okoztak a fiatal hackerek

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.
2022. 08. 13. 03:00
Megosztás:

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon, de nő a befektetők aktivitása

Csökken a forgalom az ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2022. 08. 13. 02:00
Megosztás:

1000 kilométernyi útszakaszt újulhat meg az idén

Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként mellékutakon, ahol eddig 523 kilométer átfogó felújításával már végeztek és további 493 kilométernyi szakaszon jelenleg is dolgoznak - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2022. 08. 13. 01:00
Megosztás: