Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport

Az MKB Csoport 77,7 milliárd forint egyszeri tételektől megtisztított, korrigált adózott eredménnyel zárta a 2021-es pénzügyi évet, ezzel a Magyar Bankholding tagbankja története egyik legkiemelkedőbb eredményét érte el. A pénzintézet negyedik negyedéves korrigált eredménye 15,1 milliárd forint volt. A kiemelkedő éves eredmény kedvező alakulását nagymértékben támogatta a jelentősen bővülő ügyfélportfolió és az emelkedő hozamkörnyezet. Az MKB mérlegfőösszege 2020 óta több mint 19%-kal gyarapodott, ezzel az év végére meghaladta a 3 300 milliárd forintot.

Kimagasló pénzügyi évet zárt az MKB Csoport

Az MKB Csoport a Magyar Bankholding keretében zajló intenzív átalakulási folyamat, illetve a fokozódó piaci turbulenciák ellenére rendkívül sikeres évet zárt, és 77,7 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el 2021-ben. A kimagasló eredményt többek között az erős üzleti teljesítmény, a kedvező pénzpiaci hatások és a továbbra is szigorú költségkontroll alapozta meg.

A csoport negyedik negyedéves bruttó üzleti eredménye elérte a 132,3 milliárd forintot. A kimagasló eredményszintet az ügyfélhitel-állomány növekedése és a kamatkörnyezet emelkedésével járó magasabb üzleti kamateredmény indokolta. Jelentős többletbevétel keletkezett az MKB-nál rendelkezésre álló likviditási többleten, amely pénzügyi eszközökön és értékpapírokon, valamint azok fedezeti pozícióin keresztül a kamatbevételre, valamint az átértékelési eredményre gyakorolt jelentős hatást.

Az MKB Csoport szigorú költség és beruházás gazdálkodás mellett elérte, hogy a működési költségei moderált növekedést mutattak annak ellenére, hogy az MKB üzleti modellje – a korábbi nemzetközi szabályozói előírások következtében – a tárgyév során tudott először növekedési pályára állni. Továbbá fontos azt is figyelembe venni, hogy a bankcsoport részese az integrációs és transzformációs projektnek, aminek keretében az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarék Csoport digitális átalakítása és egyesülése megtörténik.

Az MKB Csoport mérlegfőösszege 2021 végére 19,1%-kal bővült, ami több mint 530 milliárd forint növekedés mellettelérte a 3 314 milliárd forintot. Ez elsődlegesen az MKB Csoport ügyfélbetét állomány bővülésének köszönhető, amely tavaly 2 200 milliárd forint fölé gyarapodott. Az ügyfélbetétek növekedése mind a vállalati, mind a háztartási szegmensek megtakarításaiban jelentkezett, amit a törlesztési moratórium, valamint a COVID-19 negatív hatásának mérséklése érdekében bevezetett gazdaságélénkítő intézkedések egyaránt elősegítettek.

Kedvező gazdasági hatások az üzleti állományok alakulására

A bank az év során lakossági és vállalati betétek vonatkozásában meglévő piaci pozícióját kis mértékben növelte. A bank vállalati hitelezésben tovább tudta növelni piacrészét az utolsó negyedévben, míg a lízing piaci részesedéseit sikeresen meg tudta tartani. A beruházási hitelek iránti kereslet a vállalati hitelek további növekedését eredményezte.

Az MKB Csoport emellett több gazdaságélénkítő programban is aktívan részt vett: a júliusban kivezetett Növekedési Hitelprogram Hajrá! (NHP) mellett a Széchenyi GO! és a Széchenyi Lízing GO! termékek kihelyezésében egyaránt az élen járt. A bank nem pénzügyi vállalkozásoknak nyújtott hiteleinek állománya összesen 601,3 milliárd forint volt 2021. év végén, amely jelentős részben a Növekedési Hitelprogram, az EXIM és a Széchenyi termékek növekvő folyósításának, illetve a saját forrású forgóeszköz és beruházási hitelek növekedésének volt köszönhető. Az MKB Csoport tavaly 5,3%-os piaci részesedést ért el a Széchenyi Program keretében a szerződött összegek tekintetében.

Üzletági eredmények

Az MKB Csoport egyes üzletágai kimagasló teljesítményt nyújtottak a negyedik negyedévben.

A lakossági ügyfelek hitelállománya az előző évihez képest 23,2 milliárd forinttal (+9,2%), 274,1 milliárd forintra nőtt, ezen belül 28,7%-kal több személyi és egyéb fedezetlen kölcsönt és 3,7%-kal több jelzáloghitelt helyeztek ki. Emellett a lakossági betétek 18,8%-kal emelkedtek.

Az MKB Csoport vállalati ügyfelei 2021-ben is több hitelt vettek fel: a teljes nem pénzügyi vállalati bruttó hitelállomány 26%-kal 601,3 milliárd forintra, míg a betétállomány 21,2%-kal 1 143,6 milliárd forintra bővült.

Az MKB Euroleasing ugyancsak kiváló évet zárt: a lízingállomány 2021. végére elérte a 201,2 milliárd forintot – a kedvezőtlen környezet ellenére jelentős, 10,7 milliárd forintos növekedést realizálva az elmúlt egy évben. 2022. január 1-jétől az MKB-Euroleasing, a Budapest Lízing, a Takarék Lízing, valamint a Budapest Bank Autófinanszírozási üzletág integrációja megtörtént, amelynek következtében az üzletág piacvezető pozícióba került és továbbra is Euroleasing név alatt folytatja működését.

„Az MKB Bank rendkívül erős, rekord számokat produkáló 2021-es évet tudhat a magáénak. A legfrissebb pénzügyi és üzleti eredmények egyúttal olyan stabil hátteret és tőkeerőt biztosítanak a Budapest Bankkal történő összeolvadás előtt, amely a magyar tulajdonú nagybank további növekedését is megalapozza. Ez egyben ahhoz is hozzájárul, hogy a Magyar Bankholding stratégiai célkitűzései a szomszédunkban meglévő geopolitikai konfliktus, illetve ennek a világgazdaságra gyakorolt negatív hatásai mellett is megvalósíthatóak legyenek. Meggyőződésünk, hogy a Budapest Bank és az MKB Bank március 31-i egyesüléséből, illetve a Takarék Csoport 2023-as csatlakozásából az ügyfelek csak profitálni fognak” – mondta Martzy Antal, a Magyar Bankholding és egyben az MKB Bank pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

Átadták a tanuszodát Sarkadon

Hivatalosan is átadták a több mint egymilliárd forint állami forrásból megépült tanuszodát pénteken a Békés vármegyei Sarkadon.
2023. 03. 25. 02:00
Megosztás:

4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta februárban

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 25. 01:00
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 25. 00:05
Megosztás:

Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.
2023. 03. 24. 23:00
Megosztás:

A lakosság várakozásai javultak, a vállalatoké romlottak márciusban

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.
2023. 03. 24. 22:10
Megosztás:

Továbbra is lendületben a logisztikai piac Európában

A bizonytalan gazdasági környezet piacra gyakorolt hatásainak ellenére folyamatosak a fejlesztések Magyarországon és a környező európai országokban is. Köszönhető mindez a bérlők változatlan érdeklődésének, mely a Panattoni szerint idén a logisztikában még erőteljesebben tapasztalható lesz.
2023. 03. 24. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint pénteken kora este

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 24. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 03. 24. 19:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1087,14 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 41 818,92 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 24. 18:30
Megosztás:

A Continental nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a HIPA-tól

A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 18:00
Megosztás:

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás: